| WolfgangKreutzfeldt a întrebat:

Dupa cum se știe armata execută ordinele primite de la superiori doar daca acele ordine ar fi ilegale ( sau nu stiu cum le spunea ) care ar fi acele ordine pe care armata nu le poate executa?

9 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Militarii sunt obligati sa execute toate ordinele legale si sa refuze executarea unor ordine ilegale. Ordinele sunt ilegale daca incalca prevederi exprese ale actelor normative - legi, ordonante ale Guvernului, hotarari ale Guvernului, ordine ale ministrilor, regulamente militare, etc.
De exemplu un ordin ilegal ar fi sa execute o persoana sau sa traga asupra unor persoane pasnice.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Ordinele se executa, in principiu, ca de aia sunt ordine. Uneori, insa, trebuie' sa faci si cum iti dicteaza constiinta. Vezi cazurile in care armata e pusa sa traga in civili. Din 100 de soldati, garantat cel putin jumate' vor trage prin aer, in parti, in caldarim.

| relian a răspuns:

Alea care is impotriva propriei tari.De ex daca un soldat primeste ordin sa traga in propria populatie el poate refuza asta.Cind faci arta ti s e spune lucru asta, chiar si pe timpul comunistilor se spunea, nu stiu daca li se spunea tuturor dar stiu sigur ca se spunea.Erau situatii cand un soldat ar fi trebuie sa stie poate si acum legea nu cred ca s-a schimbat, dar cine sa citeasca astea.Cum a fost in 89 soldatii aia r fi putut sa refuze s-a traga in multime.Sodatii normal nu fac doar antrenament, se face sau se facea stiu sigur si clase de ci sodatii in clasa li se preda tot felul de chestii de genu asta.Bine ca multi dormeau, altii ce trebuie sa le predea spuneau bancuri.Deci daca un ordin este ilegal sa vorbim asa cum intrebi tu da un sodat il poate refuza.Doara ca acel sodat trebuie sa aiba cunostinta de acel ordin ilegal cum zici.Asa daca nu stii nimic deja cand ti se da un ordin intri in panica, nu mai stii ce sa faci, de frica faci orice.Chestia e ca un soldat de astazi ar trebuie sa stie ce ordine ar trebuie sa excute si care nu, deci daca superioru spune sal executi ca de nu te impusca, il poti impusca tu pe el daca esti mai rapid laughing si daca cum am spus oridinu este ilegal cum zici.Deci un ordin ar fi asta sa tragi in polulatia tarii tale, mai ales ca jobu tau este sa aperi tara de intrusi straini nu de ce se intampla in interior.DE linistea publica se ocupa alte institutii, politia si care mai sunt.Or fi probabil si situatii in care armata poate interveni dar trebuie cautat si vzut care ar fi alea.Sau poti sa refuzi un ordin de ocupare abuziva a unui teritoriu strain.

| WolfgangKreutzfeldt explică (pentru relian):

Mulțumesc pentru răspuns.

| Stell99 a răspuns:

Soldatul si restul cadrelor militare din gradele inferioare, sunt obligate sa execute absolut orice ordin venit din partea unui superior!

| Ioandelasal a răspuns (pentru Stell99):

Gresit, sunt obligati sa execute doar ordinele legale.

| Stell99 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Stai tu linistit.
Ca sunt si ei oameni si stiu cum stau treburile in tara lor.

Ai vazut ce s-a intamplat in Turcia?
De abia astept sa il dea jos pe tiranul ala de erdogan.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Stell99):

Si ce legatura are situatia din Turcia cu intrebarea utilizatorului si cu un raspuns corect la aceasta?
Faptul ca undeva in lume sau chiar la noi se incalca o lege nu inseamna ca legea nu trebuie respectata si aplicata de toti cei carora se adreseaza.

| Stell99 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Si daca legea este facuta de niste nenorociti care ne vor raul?