anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Este obligatoriu accesul uneia dintre parti pe proprietatea celeilalte, pentru expertiza tehnica judiciara?

1 răspuns:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, este obligatoriu sa-i fie permis accesul, avand in vedere prevederile Codului de procedura civila, citez:
"ART. 335. Efectuarea expertizei la faţa locului
  (1) Dacă pentru expertiză este nevoie de o lucrare la faţa locului sau sunt necesare explicaţiile părţilor, ea nu poate fi făcută decât după citarea părţilor prin scrisoare recomandată cu conţinut declarat şi confirmare de primire, în care li se vor indica ziua, ora şi locul unde se va face lucrarea. Citaţia, sub sancţiunea nulităţii, trebuie comunicată părţii cu cel puţin 5 zile înaintea termenului de efectuare a lucrării. Confirmarea de primire va fi alăturată raportului de expertiză.
  (2) Părţile sunt obligate să dea expertului orice lămuriri în legătură cu obiectul lucrării.
  (3) În cazul în care una dintre părţi opune rezistenţă sau împiedică în orice alt mod efectuarea lucrării, instanţa va putea socoti ca dovedite afirmaţiile făcute de partea adversă cu privire la împrejurarea de fapt ce face obiectul lucrării, în contextul administrării tuturor celorlalte probe.
  (4) Cheltuielile efectuate cu expertiza până la data refuzului vor fi suportate de partea care s-a opus efectuării expertizei.
  (5) În mod excepţional, când aflarea adevărului în cauză este indisolubil legată de efectuarea probei cu expertiză tehnică, instanţa va autoriza folosirea forţei publice în scopul efectuării expertizei, prin încheiere executorie pronunţată în camera de consiliu, după ascultarea părţilor."