anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Multi spun ca vor pleca la munca in alta tara desi tara ASTA a investit in ei si in educatia lor.
Nu credeti ca ar trebui sa existe un permis de munca, permis eliberat de tara de origine a respectivului, permis platit, pentru a putea lucra in alta tara? Adica statul roman sau altul, elibereaza un permis contra sumei, sa zicem 20000E lui Gigel si el apoi poate practica meseria in ce colt al lumii doreste.
Suma ar reprezenta recuperarea investitiei in cel ce nu practica in tara care l-a scolit. Eu zic ca asa este moral.
Nu vad corect ca orice doctoras care a facut scoala aici sa plece si sa practice in alta parte iar eu care am platit pentru educatia lui sa nu pot beneficia de serviciile lui.
Ideea nu este noua, asa se procede in perioada comunista.
Voi ce spuneti?

14 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Nu, tara asta o fi investit in mine pentru a ma pregati, dar crezi ca cu asta a rezolvat problema? Nu, dimpotriva, m-am ales doar cu o diploma care astazi valoreaza mai putin decat hartia pe care a fost tiparita. Si asta pentru ca aceeasi tara care a investit in mine nu a reusit sa creeze mediul economic care sa imi garanteze mie obtinerea unui salariu decent, corespunzator pregatirii. Ba mai mult, nici rezultatele muncii mele intr-un astfel de mediu nu ii vor asigura tarii recuperarea investitiei facute.
Daca unui specialist ii ceri bani pentru ca va lucra in alta tara, atunci fiecare somer ar trebui sa cotizeze la stat pentru ca nu si-a gasit de lucru si se sustrage astfel de la plata impozitului pe venit.
Poate tu nu vezi corect ca un doctoras care a facut scoala aici sa munceasca in alta parte iar tu sa nu poti beneficia de serviciile lui desi ti-ai platit impozitele la zi. Dar ti se pare corect ca un doctoras in care statul a investit timp de 18 ani sa fie platit intr-un an cu echivalentul salariului lunar al unei femei de serviciu dintr-o societate de stat? Si lui sa ii tai 25% pentru nesimtirea de a fi fost bugetar, iar apoi sa il infierezi ca simbol al coruptiei pentru ca a primit o curca de la nana Veta sau un plic de la un pacient multumit de felul in care a fost tratat! Si de fiecare data cand greseste sa se trezeasca cu un proces de malpraxis, iar institutia careia i-a dedicat viata si cariera, in loc sa il apere se dezice de el doar pentru ca a ajuns cazul in presa, asta ti se pare normal?
Pentru dobitocii care nu stiu sa citeasca printre randuri: nu sunt medic, nu lucrez afara din tara si nici nu intentionez sa plec. Doar ca m-am saturat de astfel de moralitati.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Atata timp cat acest stat nu vrea sa ma angajeze, desi eu vreau si am cautat toate poibilitatile, eu ce obligatie am fata de el? Sunt medic, Romania nu mai angajeaza medici de un an si jumatate, nu le da nici somaj, nimic, ii lasa pur si simplu muritori de foame.

| Hombre a răspuns:

Sa-ti bagi comunistii aia undeva, termina tineri studiile nu are loc de munca, nu somaj, decat foame si vrei sa mai platesca si 20 000 euro. Poate te aude Basinescu si ii dai vreo ideie.Am spus.

| ikram a răspuns:

Mie mi se pare normal, ca daca o persoana dupa ce a invatat de nu a mai putut in facultate, si dupa ce termina aia facultate nu isi gaseste un loc de munca decent din care sa gastige destui bani sa plece in alta parte la un salariu mai bine platit, la conditii de munca decente.
Degeaba spui tu de medici, stii cat e taxa la medicina 30 si ceva de milioane plus carti si alte cheltuieli asa ca nu a investit nimic statul si pe urma mergi si lucrezi pentru un slaar de mizerie de dimineata pana seara, un medic rezident in al 2+3 an de rezidential ia 800 ron pe luna si munceste pe rupte ti se pare normal? Normal ca pleaca in strainata unde castiga 2000-2500 euro. (aici vb din experienta).

Uite eu de ex. termin acum facultatea, nu am de gand sa plec din tara, incerc sa reusesc in profesia pe care o am, aici la noi. Dar ma gandesc, ca dca lucrurile merg in continuare la fel de rau, nu stiu daca o sa un venit corespunzator, si daca nu voi avea voi pleca fara nici un regret.


Pe mine statul roman nu m-a ajutat cu nici un leu, a stiut numai sa ia cat mai mult si sa NU ofere nimic in schimb.

| karellen a răspuns:

In UE exista libertatea de circulatie a persoanelor in general si a lucratorilor in particular. statul nu a investit nimic in educatia respectivului, dincolo de impozitele colectate si de taxele platite. iar daca acelasi stat nu ofera conditii de dezvoltare profesionala, remunerata decent, fiecare e liber sa-si caute in cele 4 zari norocul. perioada comunista a apus demult, din fericire.

| lifeistough a răspuns:

A investit tara in noi?! Ce gluma buna eu stiu ca scoala tu ti-o platesti de la manuale pana la taxa de scolarizare deci nu vad unde-i investitia tarii!

| nauca a răspuns:

Educatia respectivului s-a facut din banii taxati de stat din venitul parintilor, in primul rand.
In plus, fiecare a muncit pentru ce a invatat si ce stie, nimic nu pica din cer.
Aceasta tara, de care vorbesti tu, vrea sa usuce cetateanul de ultima letcaie pentru a acoperi craterele facute in buget de administratia extraordinar de slaba.
Aceasta tara te lasa sa mori de foame, dupa 6-10 ani de studii superioare. Aceasta tara acorda salarii de multe mii de lei unor angajati-parazit si prime de vacanta de valori similare, chiar si in perioade critice (cum ar fi aprilie 2010).
In aceasta tara se fura cu nesimtire, iar banii care sunt luati "pentru buget" nu sunt folositi in interesul cetateanului taxat.
In aceasta tara (cu potential extraordinar si prost administrat) ne confruntam cu discrepante fenomenale in ceea ce priveste sansele unora si altora de a face ceva notabil.
In aceasta tara trebuie sa inchei contracte de mii de euro cu firme detinute de angajati ai guvernului pentru a avea acces la fonduri UE, pe care ei le administreaza.

Inainte sa il judeci pe doctorasul acela, spune-mi daca poti trai intr-un oras mare (in care studiezi) cu 700-800 de lei, cat primeste un rezident (suma care include si valoarea bonurilor de masa), daca poti supravietui lucrand in garzi infernale in conditiile in care nu poti dormi in camerele infecte de camin unde colcaie gandacii pe tine.
Intreaba-te daca te-ar mai lasa sufletul sa nu primesti pachetelul ala de cafea sau plicul varat in buzunar.
Intreaba-te daca ai mai reusi sa te motivezi singur cand doctorii mai mari din spitale, care ar trebui sa te invete, nu prea te baga in seama, parca de teama sa nu le furi painea (nu toti, dar multi).
Intreaba-te cum ai sta cu moralul cand ti-ar muri pacientii pe masa din cauza ca tara asta nu aloca bani pentru conditii decente in spitale.

Cat despre permisul de munca...Moral este sa lasi omul sa se bucure de drepturile lui, de dreptul de a nu fi patriot intr-o tara pe care nu ai cum sa o iubesti. Si-asa e foarte greu pentru un roman sa plece in alta tara, fiindca pleaca de la bun inceput cu handicapul de a proveni din tara care isi exporta saracii disperati la furat. Tara care iti atarna ghiuleaua aia de noroi de picioare si toti te privesc ca pe un puscarias. Pentru ca vii din tara asta. Si mai vrei sa plateasca omul si 20. 000 de euro pentru "bagajul" asta atat de apreciat?!
Oricum, daca stai sa te gandesti, si statul profita de ce faci tu prin strainatate, ca te intorci cand si cand cu desaga plina la parinti, frati si surori, si, ce le dai, cheltuiesc tot aici, sustinand economia locala.

Comunismul nu a functionat din atat de multe motive (si nu doar la noi), si a facut atata rau, de ce vrei sa te intorci la el?!
Zic sa te mai gandesti putin la ce propui tu aici.

| nauca a răspuns:

Am uitat sa mai zic ceva, destul de relevant la propunerea ta: cauta informatii despre tratatul de la Bologna. Practic, se refera la reglementarea si structurarea studiilor superioare in toate tarile membre UE, astfel incat o diploma obtinuta in unul dintre state sa fie valabila in toate celelalte.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Cea mai buna intrebare pe care am citit-o azi (trec peste faptul ca unei tipe de aici i-a iesit un furuncul in obraz :))) Parerea mea e ca oricum statul nu pierde mare lucru prin investitiile in scolirea oamenilor, pentru simplul fapt ca nu se fac investitii in invatamant. Asa este, platim taxe pentru buget (din care teoretic se plateste scolirea oamenilor, dar aceasta a doua parte "se evapora"). Nu cred ca e necesara o astfel de carte de permisie, intrucat investitiile in invatamant sunt minime.
http://sp2.ro/019926

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Eu cred ca fiecare persoana are dreptul de a alege drumul sau in viata. Daca ti se pare ca e normal ca sa muncesti o viata intreaga in tara asta si sa nu iti poti cumpara nici macar o casa e treaba ta insa nu uita ca toti dorim o familie adica copii; dorim sa ne ajutam parintii atunci cand sunt batrani si bolnavi si nu au alt sprijin in afara de noi etc... poate ca in felul tau ai dreptatye dar gandeste-te ca in alta tara medicina pentru batrani e gratuita ceea ce la noi nu exisat si medicii nu percep spaga ca aici. Daca vb din punct de vedere al legislatiei toti ar trebui sa ne facem datoria din punct de vedere corect adica atat noi ca sa ajutam aceasta tara dar si guvernul sa ne sprijine

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Si daca nu-mi pot plati eliberarea permisului ramin sa murim de foame cu totii?

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

"Doctorasul "ala are vreo 18 ani de scoala, a citit si invatat cat nu-ti poti tu imagina in o mie de vieti... iar statul roman isi bate joc de el.
N-a investit statul prea mult stai linistit, la medicina e concurenta se intra pe multa munca nu asa, in doru lelii!
Nu mai vorbi de lucruri despre care n-ai nici cea mai vaga idee!

| rebb a răspuns:

Spun ca e un mare ****. Oricum in Romania se fura la greu in orice domeniu fie ca e invatamant, politica samd, deci de ce sa mai stai sa platesti o mie de taxe si tarii in care te-ai mutat, dar si unei tari in care tu, practic nu mai existi, nu mai ai nicio legatura cu ea. Mi se pare absurd.

| ginawo a răspuns:

Spun ca nu ai altceva de facut. a investit tara in noi? cata bataie de joc din partea celor ce ne guverneaza si cat investim noi in ei sa faca asta. cred ca ar fi mai bine sa tii pentru tine ideea.