| Razvanel93 a întrebat:

O intrebare asa mai filozofica oarecum si un paradox. ce parere aveti despre urmatoarele afirmatii ale mele.
Pe glob sunt cam 6-7 miliarde de oameni
Din aceste miliarde destul de putini au probleme psihice adica sunt "nebuni"
Deci, noi suntem majoritari iar ei minoritarii.
Noi fiind majoritari, i-am numit nebuni, handicapati, prosti, idioti.
Si acum o intrebare destul de paradoxala.
Noi majoritatea le-am spus nebuni si le spunem in continuare pentru ca suntem majoritari si in acelasi timp superiori.De unde stim noi ca acei"nebuni" sunt normali, iar noi suntem nebuni? astept un raspuns bazat pe argumente.

Răspuns Câştigător
| Skyring a răspuns:

Consider ca normalitatea e doar un termen relativ. nu ai cum sa spui despre cineva ca e normal doar pentru simplu fapt ca se comporta ca toti ceilalti in anumite cazuri. nu consider ca acea majoritate mentionata mai sus de tine e cea "normala", diferenta nu e ceva ce sa faca un om nebun. desi noi ii numim nebuni dar ei sunt doar oameni cu probleme medicale, totul poate fi explicat, nu e ca si cum cineva e "nebun" pentru ca pur si simplu crede un lucru ca ar fi altfel.

si pana la urma intrebarea ar fi "de unde stiu ca suntem noi normali? este un etalon, standard, exemplu pentru asa ceva?"
evident ca nu exista un nivel la care sa ne consideram normali/nebuni, probabil o alta perspectiva influentata de diferite probleme precum: traume, dizabilitati, mediul in care am trait, mediul in care ne-am format si multe altele.
o persoana nebuna e doar o persoana bolnava, dar asta nu inseamna ca asa este el pur si simplu.
facuse cineva o comparatie faina a creierului nostru si viselor: imagineaza-ti ca mintea noastra e ca o oala minune care are chestia aia de elibera presiunea si toate chestiile ce evolueaza in jurul nostru se acumuleaza acolo sub forma de presiune. toate dorintele, reusitele si nereusitele etc. ce se aduna practic se elibereaza prin vise si astfel nu sarim de pe fix. atunci cand lucrul asta nu se intampla "kabom" in capul nostru si restul sti.
probabil ca stiai ceva de genul, in fine, era doar interesanta comparatia. parerea mea in final e ca nimic nu poate stabili un standard al normalitatii si e ceea ce ne face oameni, ceea ce ne diferentiaza si e cel mai uman lucru din noi.
mi-a placut enorm subiectul si cred ca se poate vorbi muult mai mult despre asta, mi-a facut placere. big grin Cheers.

12 răspunsuri:
cristacheceliute
| cristacheceliute a răspuns:

Nu e nimic paradoxal, e vorba despre ce intelegi prin normalitate. Iar normalitatea este o suma de aspecte specifice majoritatii. E totul o problema de semantica, bine si rau, normal si anormal, sunt aspecte subiective. Ce mie mi se pare normal tie poate nu-ti pare. Toti oamenii au deviatii de comportament raportat altora. Cei care trec unele limite sunt numiti nebuni etc.

| Alphawolf a răspuns:

Pentru a-ti raspunde la intrebare trebuie sa raspunzi la o alta intrebare: Ce este benefic si ce este daunator omenirii? Normal inseamna benefic, iar anormal inseamna daunator. In cazul asta, nu majoritatea a stabilit, ci inteligenta... din dorinta de a evolua(un trai mai bun, care depinde si de linistea si siguranta in societate).
Nu este o conventie a majoritatii, nu este ceva relativ, doar stabileste ce este benefic si ce este daunator omului.
Crezi ca o lume formata doar din nebuni, handicapati, prosti, idioti ar putea evolua tehnologic sau social? Eu nu.

| shadovv a răspuns:

Suntem oameni. Fiecare din noi avem un strop de nebunie.

| PinkPanther a răspuns:

Asta e o intrebare care ma macina si pe mine de mult timp, uneori ma uit in jur si cand vad cati oameni normali au probleme la mansarda ma gandesc ca de fapt suntem cu toti inchisi intr-un mare spital de nebuni laughing)
In principiu majoritatea are dreptate, deci majoritatea este normala, fie ca este arevarat sau nu tongue

| LawR3n a răspuns:

Dacă stai bine să te gândeşti cuvintele nebun, idiot şi prost sunt folosite de aceşti psihologi pentru a face diferenţa între presupunerile lor bazate pe date mintale. Tot aceste cuvinte ( nebun, prost şi idiot ) au fost create de ei pentru a scrie exact o boală mintală. Gândeşte din privinţa nebunului, pentru el noi suntem cei nebuni.

| PetreConstanta a răspuns:

Majoritatea au probleme psihice Aceasta problema nu inseamna NEBUNIE Mai citeste si tu Ei sunt majoritari pentru ca ei duc greul Minoritari sunt cei care traiesc pe spatele majoritarilor si pentru minoritari IARBA este verde Dar sa vedeti voi cd o sa se usuce Roaga-te la Dumnezeu sa treci peste toate incercarile vietii Mai vb peste cativa ani Ai sa ma cauti sigur daca nu esti las sa-mi spui ca am avut dreptate

| filipm2001 a răspuns:

In concepte psihologice pur teoretice si poate chiar cu o derivare din fizica cuantica, as putea sa spun ca ai dreptate. Orice lucru sau situatie este comparata diferit si perceputa diferit de fiecare individ. Este o axioma celebra in psihologie care zice: "Defineste normalitatea". Nu se poate. Pentru ca toti avem alte concepte despre ce inseamna sa fi normal. Totusi, minoritatea la care te referi tu sunt bolnavii cu probleme psihice, vulgar numiti nebuni. Nu e cazul sa fi inversat noi cei din majoritate rolurile. Observand mediul inconjurator si lumea animalelor in special, vedem ca telul primar al unei specii este perpetuarea speciei (de aia fauna procreeaza iar flora isi raspadeste semintele prin vant, pasari, insecte, etc.). Ajungem la cocluzia ca o persoana cu accese de furie nefondate, cu crize ce duc la lipsa de control, si in general gesturi, fapte si actiuni care duc lipsa de o doza mai mare sau mai mica de ratiune, are dereglari psihice; nu spunem despre ei ca sunt nebuni si ca noi suntem normali. Spunem despre ei ca sunt bolnavi, iar noi sanatosi (in masura in care suntem).
Lucass are si el dreptate cu niste aspecte asa mai generale, dar in deschidere relateaza un lucru foarte interesant si dupa parerea mea adevarat. "Toti avem o problema la mansarda".
Succeswinking

| auroraa a răspuns:

Uneori argumentele sunt medicale, in cel mult 20% din "nebuni" plus ca majoritatea nebunilor erau oameni de arta, care creau lucruri geniale, iar deseori oamenii cu dar de la Dumnezeu, erau cu caracter insuportabil, probleme psihice, si chiar nu stiu cine e mai superior, noi cu problemele noastre monotone si infinite, fara imaginatie, sanatosi dar care ne ingropam sanatatea, sau ei tongue

| Laya a răspuns:

Eu imi explic lucrul asta astfel:
Noi, majoritatea, vedem ca oameni normali numai pe cei ce ne seamana. Adica, daca cineva e mai "dus cu capu" (intelegeti voi), il catalogam drept "nebun", pentru ca pur si simplu nu se incadreaza in "standardele"noastre, standarde pe care noi le vedem normale.
Ei traiesc in lumea lor, fie ca-si dau sau nu seama suntem impartiti. Fiecare vede lumea lui ca pe cea "normala".
Oricum, fiecare dintre noi are un gram de nebunie, ma rog, la unii se observa mai mult, la unii mai putin...happy

| blackfox a răspuns:

Psihiatrii zic ca una dintre patru persoane are o deficienta mintala.
Daca esti cu inca trei amici si nu ai observat nimic ciudat,
atunci...cel ticnit esti tu! laughing)

| Razvanel93 explică:

Nu credeam ca voi primi astfel de raspunsuri pe acest site.Va multumesc!

| Riluris a răspuns:

Iarasi dau cu capul de intrebarea asta. Toate lucrurile sunt relative, absolut toate. Niciun om nu poate sa defineasca normalitatea, normalul e ceva relativ. Un nebun isi considera lumea normala. E ca si cum am vorbi despre teoria chibritului stins. nu ajungem la nicio concluzie benefica