Întrebare recomandată | mihaivelicu a întrebat:

Salut! Legat de pensia de urmas, daca fratele meu a depus adeverinta la casa de pensii si eu nu am depus adeverinta, cum s-a intamplat sa tot primim 75% din pensie parintelui decedat? Si va trebui cumva sa le dau banii primiti in plus inapoi?

7 răspunsuri:
| lpavel a răspuns:

Cum sa primiti pensie dupa parintii decedati? nu pot sa cred asa ceva laughing ceva nu e in regula acolo... pensie de urmas primeste jumatatea celui decedat nu copiii decedatului! Sau poate aveti dovada de la doctor ca sunteti handicapati si nu va puteti intretine atunci da, se poate asa ceva si nu va trebui sa dai inapoi nimic deoarece in pensia de urmas va include pe amandoi chiar daca numai unul din voi a depus acea cerere pentru pensie de urmas!

| mihaivelicu explică (pentru lpavel):

Pensia de urmas o primeste jumatatea celui decedat (in cazul meu tata e decedat) numai daca copii sau copilul este minor. Din momentul in care copiii sau copilul sunt majori, banii sunt ai lor, nu ai parintelui.

| darrio2007 a răspuns (pentru mihaivelicu):

Gresit. Caz concret, sotia primeste jumatate din pensia sotului decedat(fost colonel de armata), in situatia in care ea nu a muncit niciodata. Copiii sunt majori.

| lpavel a răspuns (pentru mihaivelicu):

Daca zici tu... nu te contrazic laughing eu mi-am zis parerea!

| mihaivelicu explică (pentru darrio2007):

Mama munceste iar eu sunt la facultate si fratele meu tocmai a terminat liceul. Toate site-urile de pe internet spun ca copiii primesc banii, nu parintele (parintele primeste banii numai daca copiii sunt minori si trebuie intretinuti). Pensia de urmas este pe numele fratelui meu, deci care este parerea ta?

| darrio2007 a răspuns (pentru mihaivelicu):

Pensia de urmaș este un drept acordat copiilor și soțului supraviețuitor al unei persoane decedate, care era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru a obține o pensie. Supravietuitorul trebuie sa aiba varsta pentru pensie. Copiii au dreptul la pensie de urmaș până la vârsta de 16 ani, iar dacă continuă studiile, până la terminarea acestora, dar nu mai târziu de 26 de ani.

| mihaivelicu explică (pentru darrio2007):

Mama are 49 de ani, eu am 21 si fratele 19, eu inca sunt la facultate iar fratele tocmai a terminat liceul si s-a inscris la facultate... Deci in momentul asta, mama nu ar avea nici o treaba cu pensia de urmas, nu? Ca doar eu si fratele meu depunem adeverinte la Casa de Pensii si pensia este in numele fratelui...