| yAdrian a întrebat:

Cum se avanseaza ÎN CADRUL subofiterilor de politie?
Spre exemplu de la "Agent" la "Agent Principal"?
Dar in cel al ofiterilor? Spre exemplu, de la "Subinspector" la "Inspector"?

Dau funda celui mai explicit si corect ( sursa oficiala ) raspuns!
Multumesc.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Avansarea se face conform L.360/2002, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„ART. 15.(1) Acordarea gradelor profesionale se face prin avansare de către:  
  a) Preşedintele României, pentru ofiţerii de poliţie la gradul de chestor de poliţie, chestor principal de poliţie, chestor-şef de poliţie şi chestor general de poliţie, la propunerea ministrului afacerilor interne;
b) ministrul afacerilor interne, pentru ceilalţi ofiţeri de poliţie, la propunerea inspectorului general al Poliţiei Române;  
  c) inspectorul general al Poliţiei Române şi şefii celorlalte structuri  ale Ministerului Afacerilor Interne, potrivit competenţelor stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, pentru agenţii de poliţie.
  ART. 16.(1) Pentru obţinerea gradului profesional următor poliţistul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:  
  a) să aibă împlinit stagiul minim în gradul profesional deţinut sau să îl împlinească în cursul anului calendaristic respectiv;
  b) să fi fost apreciat pe întreaga perioadă a stagiului minim în grad cu calificativul de cel puţin «bine». Anii în care poliţistului i s-au acordat calificative inferioare acestuia sau nu a fost evaluat nu intră în calculul stagiului minim în grad.
(1^1) Acordarea gradului profesional următor, în cadrul aceleiaşi categorii, se face în ordinea ierarhică a gradelor, în limita numărului de posturi prevăzute cu gradele respective, aprobat de ministrul afacerilor interne.
  (2) Gradul profesional de comisar-şef de poliţie, subcomisar de poliţie sau agent-şef de poliţie poate fi obţinut în urma absolvirii unui curs de capacitate profesională, organizat pentru respectivul grad profesional.
  (2^1) Sunt exceptaţi de la absolvirea cursului prevăzut la alin. (2) ofiţerul de poliţie care a absolvit un curs postuniversitar, un program universitar de master sau care a dobândit titlul ştiinţific de doctor în domeniul management sau în specialitatea studiilor funcţiei de bază, precum şi agentul de poliţie care a absolvit studii superioare.
  (2^2) Gradul profesional de chestor poate fi obţinut de comisarul-şef de poliţie care a promovat examenul organizat în acest scop.
  ART. 17.Stagiul minim în gradele profesionale este:  
I. Corpul ofiţerilor de poliţie:  
a) chestor-şef de poliţie - 2 ani;
b) chestor principal de poliţie - 2 ani;
c) chestor de poliţie - 2 ani;
d) comisar-şef de poliţie - 3 ani;
e) comisar de poliţie - 3 ani;
f) subcomisar de poliţie - 4 ani;
g) inspector principal de poliţie - 3 ani;
h) inspector de poliţie - 3 ani;
i) subinspector de poliţie - 4 ani.
II. Corpul agenţilor de poliţie:  
a) agent-şef de poliţie - 5 ani;
b) agent-şef adjunct de poliţie - 5 ani;
c) agent principal de poliţie - 5 ani;
d) agent de poliţie - 5 ani."

0 răspunsuri: