| beckenstein98 a întrebat:

Salutare,

Sunt in proces de achizitie al unui duplex la cheie si am urmatoarele nedumeriri, poate gasesc raspunsurile aici:

- casa costa 176k euro, deci ~37k euro sunt doar TVA (21%) care merg la stat
- dezvoltatorul imi ofera un buget pentru sanitare, gresie, parchet, usi

Pana acum el mi-a oferit afirmatii contradictorii, cum ca de pe facturile de pe sanitare, gresie etc el ba isi deduce, ba nu isi deduce TVA-ul.

Ce doresc eu sa stiu:
1) eu depasesc oricum bugetul oferit si trebuie sa ii mai dau bani, dar trebuie sa platesc si TVA-ul de pe acele facturi? Eu platesc deja TVA-ul de 37k euro fiind inclus in pretul final
2) Trebuie sa platesc eu boltarii si restul materialelor pentru incastrarea cazii daca e trecut in contract ca e casa la cheie si niciunde nu e specificat ca trebuie sa iau cada freestanding?
3) Daca mi s-a prezentat o casa spunandu-ne ca singura diferenta va fi ca unde luam noi e canalizare, dar ni se cer bani extra pentru un box in perete la dus pentru produse si pentru beton pe langa casa pana la terasa din spate, se poate face o plangere undeva?

4 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Plătești TVA pe orice factura îți dă.
Pai bănuiesc că în bugetul de amenajări intra și cada montata nu?

| lkmhjk a răspuns:

Daca vrei ceva in plus fata de proiect, platesti in plus. Poti sa te si plangi ca sa afli acelasi lucru.

| beckenstein98 explică (pentru lkmhjk):

Nu vreau nimic in plus față de proiect. Doar depășesc bugetul care e infim pentru a lua ceva de calitate : ex buget : 60 lei mp de parchet + folie + plinte, usi de 700 lei, lavoar + dulap + oglinda 250 lei. Nu mai găsești niciunde ceva in buget.
Eu știu, poate greșesc, ca toate facturile astea intra in costul de achiziție al casei, deci teoretic as plăti TVA dublu (atât pentru obiectele necesare, cat si pentru casa finală care le include fiind la cheie)

| eliancodrut a răspuns:

Casa "la cheie" presupune toate utilitatile incluse in pretul ei. Doar daca tu ceri inbunatatiri fata de proiectul de constructie al apartamentului, doar atunci trebuie sa le platesti pe acestea.
Da, se poate face plangere la protectia consumatorului, iar daca nu se rezolva, la judecatorie.