| StelutaDintreNori a întrebat:

Trebuie sa toleram si comportamente care ni se par gresite, pentru a demonstra ca suntem buni si acceptam orice. Cam asta am inteles eu din democratie. Dar ce e (sau ar trebui sa fie) democratia? E doar un concept politic? Eu cred imposibil exprimarea personala in aceasta societate. Unii confunda democratia cu comunismul! Cine nu e cu tine, e contra sau e prost. Am ajuns de nu mai pot deosebi comportamentele gresite de cele bune.

8 răspunsuri:
| Razvan a răspuns:

Democratia este un drept si in acelasi timp o obligatie.Nu o confunda cu toleranta. Avem dreptul sa facem orice si sa fim constienti ca vom plati pentru faptele noaste dupa zice:"Pe cand se intamplau basmele/Oamenii au inventat legile". Si aceste legi sunt esenta democratiei.Sau mai corect spus, erau.Acum fiecare isi face dreptate cu mana lui

| myrazvy a răspuns:

Democratie nu insemna toleranta, nu inseamna sa fi neaparat mai bun. Democratia reprezinta adevarul, gresesti platesti, nu gresesti mergi mai departe.

Deocamdat Romania nu e la nivelul de democratie absoluta, de 20 de ani incercam sa avem o democratie, dar e greu pentru ca avem seniorii la putere care ei au inaintea principiilor democratice, principii comuniste ei asta au trait pana acum 20 de ani.

Dar nu cred ca a spus cineva ca nu e democrat pentru ca e contra lui, asta e democratia, poti fi contra lui, gandeste impotriva lui ceausecu puteai fi? NU, dar impotriva lui basescu sunt multi, deci poti fi inpotriva? DA...asta e democratia gendesti si spui cea ce simti ci nu cea ce te pune alti

| Andreeagen a răspuns:

Ce sa facem?
Nu draga. daca nu vrei nu tolerezi nimic. daca trebuie sa te lupti cu morile de vant pentru interesele si opiniile tale o faci.
Democratia inseamna... liber la opini liber sa iei decizi liber de a face ce vrei.bine inteles pana la limitele legale si ale bunului simt.

societatea e un fel de jungla.fiecare face cum e mai bine pentru el si nu avem incotro asa ca trebuie sa facem si noi ce e mai bine pentru noi.

Linile de la o extrema la alta sunt foarte subtiri asa ca. uitate bine

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ce reprezinta un comportament corect sau gresit pentru tine? Sa fie comportamentul gresit acela ce iti pune libertatea in pericol? sau sa fie legat de nivelul de bun simt al individului? Nu stiu; e relativa problema.

Si totusi democratie politica nu exista; decat libertate mascata. Nu cred ca e vorba de democratie in cazul celor ce te judeca ci de mentalitatea de turma de care omenirea a dat dovada mai mereu, cu mici exceptii; si asta vine din frica de a nu fi judecat. Crede`ma.

Avem nevoie de ganditori liberi si cat mai multi eroi ce au curaj sa fie diferiti fata de turma hipnotizata de massmedia. Sper ca ai inteles ce am vrut sa zic.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Democratia? Un haos controlat. O balacareala in care se merge pe principiul 'majoritatea are dreptate', care e un mod de a pune problema cel putin deplasat.Sa luam doar suprafata(fiindca eu nu cred in libertatea dreptului de a-ti alege conducatorii):nu sunt de-acord cu egalitatea voturilor.Despre mentalitatea de turma a vorbit si Mayasul, a mai vorbit si Nietzsche inaintea mea, cel care de asemenea vedea in democratie starpirea identitatii.Democratie=capitalism.Capitalism=capital.Capitalul nu e concubinul capitalei, capital=bani.Bani.Asta conduce lumea, banul.Noi ne indreptam cu pasi repezi spre desfiintarea granitelor statale, implicit a statelor(UE ce crezi ca reprezinta?), un guvern unic mondial sau tripartit Europa-Asia-America cu sediul la Texas, implantarea cipurilor, toate in timp ce noi ne uitam la Dan Diaconescu Direct si la Sueta cu Bahmu.'Deci uita-te, coane, la TV pana faci ulcer!'

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ce este democratia? daca folosesc teoria nu cred sa-ti prea foloseasca, asta o poti lua si tu de pe net. Pot sa-ti scriu despre cele 2 sisteme in care eu am functionat pana la urma, si-n care n-am crapat:uite-ma-s! m-am nascut in comunism si am invatat pe pielea mea ce-i teroarea si dictatura Ceausestilor(despre care toti stiu cat de prosti erau cei 2 soti, dar cat de prosti sa fi fost noi toti daca ne-am lasat supusi atatia ani fara sa putem face mare branza?!) si am testat si democratia, sau ce-o fi maglavaisul asta in care ne ducem existenta, in care populaţia e invitată din cand in cand la urne ca să tranşeze antipatii private si nu are nimic din calmul deliberarilor la care am visat cu totii in `89.
Am senzatia ca acum plutesc intre 2 abisuri :comunismul din trecutul meu si democratia din prezent imi tot cer antiteze, cumva, ca o rezolvare disperata a ultimilor 20 de ani. Dar antiteza comunismului este anti-comunismul, care s-a tot incercat la noi si nu s-a reusit in fond, ci doar de forma si de aici primul abis iar antiteza democratiei este autoritarismul, dictatura, iar mie imi repugna fizic treaba asta, pentru ca am testat-o odata.


Democraţia e sistemul social în care face fiecare ce vrea şi-n care numărul înlocuieşte calitatea... Triumful cantităţii împotriva calităţii.asta n-am zis-o eu ci un cap destept si sunt de acord. Dar care ar fi alternativa? hai sa dam jos democratia asta dar nimic nu se da jos fara sacrificii. oare vor merita ele sa fie facute? ce am putea pune in locul democratiei?
Tu-StelutadintreNori, daca ai ajuns sa nu mai poti deosebi comportamentele gresite de cele bune nu-i in regula. Dar nu cred ca democratia asta de rahat e de vina.Cauta-ti o baza solida, prinde=te bine de un stalp al societatii, de o carte de capatai, prinde-te de bunul tau simt, fa-ti un sistem de valori, presara pe el fler si cultura universala si atunci n-o sa te mai duca valul.
Pt ca nu democratia sau comunismul sau etc sunt de vina ci fiecare in parte!


anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nota 10. Ai inceput sa gindesti, sa pui intrebari!
La nivel de individ, democratia este mai periculoasa decit comunismul.
Un exemplu : in comunism, daca gaseai pe cineva beat in scara blocului, chemai milita si se rezola problema. In democratie, daca in scara blocului gasesti un drogat, trebuie sa discuti cu el, sa cauti sa nu-l superi ca-ti da in cap... Politia nu vine pentru asa ceva.
Si cel mai bun exemplu, vedeti ce s-a intimplat cu pensionarul omorit in Militari.

Democratia functioneaza pe principiul -taci si inghite -! caci degeaba vorbesti...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Comportamentele gresite nu le toleram sa demonstram ca sintem buni ci doar ca n-au atins o anumita limita. Iar ca democratie nu vad diferenta decit in sistem economic si in libertatea de exprimare.