Regii Blestemati, de Maurice Druon; Istoria Angliei, de Andre Maurois; Aventurile lui Huckleberry Finn si Aventurile lui Tom Sawyer, de Mark Twain.
Pai de exemplu eu citesc otello si am citit acum o saptamana Romeo si Julieta. Oricum eu sunt atras de teatru, nu stiu daca si tu esti. Plus, mie imi place foarte mult genul dramatic.
William Shakespeare e de tine eu am inceput sa citesc de la el in urma cu doar o săptămână. Operele lui se citesc usor si au rima.
Pentru cărți polițiste te poți orienta, bineînțeles, către Agatha Christie, dar și către autori scandinavi (Stieg Larsson, Camilla Lackberg, Yrsa Sigurdardottir) sau chiar români: Rodica Ojog Brașoveanu.
Pentru cărți SF sau de aventură, în afară de seria Harry Potter, nu prea știu ce să-ți recomand.
Spor la citit!
Nu-mi vine sa cred ca nu a recomandat nimeni pana acum sa citesti Biblia, chiar daca nu esti un crestin practicant, ca si cultura generala normal mi se pare sa incepi cu cea mai influenta, tradusa si tiparita carte din istorie ce a marcat civilizatia umana cel mai mult.
Totusi, fiind destul de voluminoasa si pe alocuri chiar greu de inteles, ti-as recomanda doua carti din Biblie: cartea Proverbelor (din Vechiul Testament) si evanghelia dupa Ioan (din Noul Testament, care descrie viata lui Iisus din perspectiva apostolului Sau cel mai apropiat).
Nu iti ia mai mult de o zi sa le citesti pe amandoua.
iti recomand, in ordinea asta (fiindca a doua o continua pe prima), intoarcerea din rai si huliganii de eliade. n-am sa le fac niciun elogiu, spun doar ca le-am citit tot in jurul varstei de 15-16 ani si m-au marcat intr-un mod aparte. ca side note, recenziile de pe net le strica farmecul in cateva randuri, deci te sfatuiesc sa le eviti daca ai de gand sa le citesti.
Ai sarit peste cal! Dostoievskii, nici tu nu-l intelegi! Sau poate de aceea recomanzi? E bine sa citesti, ca sa te afli in treaba!