anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Îmi puteți recomanda niște cărți de știință bune?

Răspuns Câştigător
| BabaOarba a răspuns:

Am revenit.

Fizica:
Pentru ca ar trebui sa incepi de undeva cu o baza care sa iti arate ansamblul, de unde sa poti pleca mai departe, ai putea incepe cu Fizica atomica si nucleara fenomenologica, de Nicolae Sfetcu. Este o carte pe care nu am citit-o, am cautat pe net ceva de genul acesta, dar si eu am inceput cu o astfel de carte care sa te treaca prin cunostintele de baza. Dar cartea care mi-a fost mie fundament e mult prea veche ca sa mai fie gasita pe piata.
Din ce am citit, ai asa:
Viitorul omenirii si Fizica imposibilului, ambele de Michio Kaku
Ordinea timpului, de Carlo Rovelli - o foarte interesanta abordare a notiunii de timp in fizica, o carte accesibila si nevoluminoasa
Spatiu, timp, univers de Lee Smolin - o abordare de incercare a unificarii spre care tinde fizica moderna
Fizica povestita, de Cristian Presura - o caramida de carte, voluminoasa, cu parti mai grele de digerat ca-s si formule, dar care cuprinde cam tot ce ti-ar trebui
Pe langa aceste carti in romana, pe net gasesti enorm de multe carti in engleza, Amazonul e plin. Dupa ce ai baza, o sa-ti dai seama mai usor cam ce sa alegi din acestea.
De asemenea exista documentare interesante, ai putea incepe cu Cosmos, care e si pe Netflix, cred.

EVOLUTIE
Lumea ca un mare spectacol, de Richard Dawkins
Revolutia dupa Darwin, de Adrian Nicolae - asta e mai mult despre evolutia speciei umane, Adrian publica si in Stiinta si Tehnica
Originile vietii, de Freeman Dyson
De la bacterii la om, de Ernst Mayr
Iti las si un link cu o brosura scrisa de mine cu ani in urma, care a fost si material de studiu materie optionala in cateva scoli:
https://www.scribd.com/doc/195195510/istoria-pamantului

Daca imi lasi un mesaj cu o adresa de email, pot cauta ce carti mai am in format pdf pe calculator, ca sigur am o serie de carti interesante. Toate in engleza.

Si nu uita de articole de pe site-uri de stiinta ale publicatiilor de stiinta consacrate. Ele sunt ori pe baza de abonament, ca Scientific American, Science, Nature, Astronomy Today, New Scientist, si iti ofera articole ample pe subiectele alese. Sau pe gratis, pentru a te tine la curent cu ultimele descoperiri: sciencedaily, physorg, universetoday, iflcience etc.

| anonim_4396 explică (pentru BabaOarba):

Mulțumesc.

7 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Poti incepe cu fizica si chimia, ca-s extraordinare, pentru a intelege mai tarziu fenmene stiitifice si alte stiinte.

| TheDarkDragon a răspuns:

In ce costa neaparat carti de stiinta am citit in mare parte doar astronomie/astrofizica. Daca te intereseaza subiectul, preferata mea e Cosmos de Carl Sagan pentru ca acopera multe aspecte ale astronomiei, chiar si o parte din istoria ei, iar stilul autorului e foarte captivant, nu e ca un manual de stiinta. Dar mai recomand si Astrofizica pentru cei grabiti, Universul din nimic sau Calatorie pe valuri de galaxii.

| BabaOarba a răspuns:

Ce domeniu? Si la ce nivel esti? Si inca ceva, stapanesti engleza? Limba stiintei este engleza, intotdeauna vei gasi enorm de multe informatii in engleza, spre deosebire de romana, unde informatia este saraca.

| anonim_4396 explică (pentru BabaOarba):

Știu engleza la perfecție, iar nivelul meu in ceea ce privește știința nu-i nici foarte sus dar nici jos, e puțin mai mare decât average-ul. Înainte studiam filozofia, sunt fan Nietzsche si sincer pe langa filozofie incepe sa ma pasioneze și știința, mai exact evoluția si fizica, si chiar vreau sa încep s-o studiez intensiv.

| BabaOarba a răspuns (pentru anonim_4396):

Ok, o sa fac o lista de carti, autori, site-uri de stiri care ar putea sa te intereseze, si voi reveni in cateva zile. O sa incerc sa iti recomand surse pentru publicul larg, ca sa iti fie usor sa intelegi informatia.

Daca pana saptamana viitoare nu dau niciun semn, imi dai un reply aici ca sa imi vina email si sa-mi aduc aminte.

| anonim_4396 explică (pentru BabaOarba):

Ok, mulțumesc.

Întrebări similare