| aristo1 a întrebat:

Buna, suntem cam disperati, avem un copil adolescent de 15 ani cu probleme la comportament, adica isi permite orice si nu isi accepta limitele dar in ultimul timp s-a intamplat ceva grav care stim ca trebui sa reactionam mai dur (de obicei nu aplicam pedepse), deci a sosit acasa cu un telefon in mana care nu a fost cumparat de noi si nu avea sansa sa isi cumpere asa un model singur fara sa stim noi. El neaga ca a furat si spune ca "l-a primit" (nu e logic sa ii fi dat cineva strain asa ceva) presupunem ca a buzunarit pe cineva. Acum e vorba de un copil care nu este obisnuit sa primeaca pedepse, cum procedam? Ce ii facem?

3 răspunsuri:
| Den1sa a răspuns:

La varsta asta adolescentii sunt rebeli, vor sa para cool
Pentru a intelege mecanismele acestor comportamente ale copilului, trebuie inteleasa importanta atasamentului in evolutia relatiei parinte-copil. La copilul mic, sentimentul de siguranta emotionala si capacitatea de linistire sunt exclusiv legate si determinate de relatia cu parintele, figura de atasament sau mama (in cazul sugarului).

De la varsta prescolara si pana in adolescenta, copilul incepe sa se autoregleze emotional, partial in functie de sine insusi si bazandu-se pe propriile capacitati, partial prin parinti. Cand acestia lipsesc insa, copilul resimte un gol, o lipsa de protectie (emotionala, uneori si de alt tip) si apar incercarile sale de a rezolva aceasta situatie dificila. Unii copii se indreapta catre comportamente autoagresive, iar altii dezvolta atitudini ostile fata de mediu sau ceilalti.
Iar pentru a intelege cu exactitate sursa unui comportament nedorit al copilului, este foarte important sa ne conectam la el, sa avem acces la universul sau interior. Tot ceea ce face (sau nu) copilul este determinat de incercarea sa de satisfacere a unei nevoi sau de exprimare a unei trairi. In momentul in care identificam acest lucru, lucrurile devin mult mai simple.
Sfaturile pe care ti le pot da sunt de lunga durata iar rezultate nu poti optine imediat:
-incercati sa vorbiti cu el intr-un ton calm, prietenos ca el sa se deschida in fata voastra
-impunetii niste reguli impreuna cu el ca sa ajungeti la un numitor comun
-din nou vorbiti cu el despre problemele pe care le are, despre nevoile lui dar in caz ca nu vrea sa vorbeasca nu trebuie sal presati
-poate parea controversat dar daca va cereti scuze macar odata pentru un lucru minor o sa inceapa sa aiba incredere!
Nu stiu ce sa spun mai mult de atit, dar sper ca am ajutat intr-o oarecare masura!

| Catalinselix a răspuns:

Vorbiti cu o cunostinta sa se prefaca politist sa vina in vixita si sa il sperie va ganditi dvs la delatii, faceti l sa planga si daca chiar vreti sa nu mai faca nimic vorbiti cu cineva de la o sectie de politie pentru a l speria sunt sigur ca i ar face placere

| Vasile040 a răspuns:

Bataie cu cureaua sau varga peste chiloti sau fundul gol atata bataie ii dati pana cand e cuminte si asculta