"Cine va crede şi se va boteza, va fi mântuit"
"Dacă mărturiseşti deci cu gura ta pe Isus ca Domn, şi dacă crezi în inima ta ca Dumnezeu L-a invitat din morţi, vei fi mântuit." (Romani 10:9)
Acestea fiind spuse, nici nu intră în discuţie botezul unui bebeluş.
Nu e biblic, deci nu e valabil!
Nu sunt neo dar aş putea să-ţi spun ce cred pocăiţii despre cei care mor înainte de a se boteza. În primul rând trebuie să ştim că, copii născuţi din familii neo primesc în primele zile de viaţă o binecuvântare de la pastor. Nu e botez, dar e ceva care să-i protejeze într-un fel pâna la vârsta adultă de problemele negative ale vieţii. Când sânt mari şi au discernământ se botează, de obicei dupa 18 ani.
Am vorbit de vreo două ori cu nişte pocăiţi şi i-am întrebat ce se întâmplă cu sufletul unuia care are ghinionul să moară şi nu a apucat să se boteze. Toţi mi-au spus că merge în Rai! Chiar şi dacă a facut păcate grave, am întrebat? Mi-au spus că tot în Rai se duce dacă părinţii celui decedat au fost oameni drepţi. Cu alte cuvinte, la protestanţi indiferent dacă te-ai botezat sau nu, indiferent ce viaţa ai dus mai curată sau mai păcătoasă, şansele de a ajunge în Rai tind spre 100%!
Toata dogma neoprotestantă este în aşa fel construită încât le dă o mare încredere credincioşilor că au Raiul asigurat. Nu mai intru în detalii dogmatice de-ale lor pe care întâmplător le cunosc destul de bine, dar te asigur că promisiunea Raiului (accesul facil în Rai) la ei este un lucru cert. De aici provine la ei şi sentimentul că sunt superiori, mândria, şi încrederea că au cea mai bună credinţă (în sensul de cult religios).
"indiferent ce viaţa ai dus mai curata sau mai păcătoasă, tot în Rai te duci!"
Nu ştiu cine ţi-a zis ţie asemenea aberaţii,eu nu am auzit pe nimeni să zică aşa ceva, însă aici este vorba despre un bebeluş care nu ştie nici să vorbească, nici să meargă.
Un om care nu este născut din nou, care nu este îmbrăcat cu Hristos şi nu calcă pe urmele Lui, nici măcar nu vede Raiul, ce să mai vorbim de ajuns...
Auzi și ce se întâmplă cu unul care are 18 ani, e debil și nu a fost botezat îl botezați sau nu?
Dacă nu, de ce îl excludeți de la făgăduința Mântuitorului, care este pentru toată lumea nu doar pentru cei sănătoși mental, pentru că Blândul Păstor nu face diferență.
Dar, conform primului, citat cel bolnav mental și oprit de la botez nu va vedea Împărăția Cerurilor.
Cine a dat dreptul omului să facă DISCRIMINĂRI pe bază de DISCERNĂMÂNT?
Dacă nu poți să dai un răspuns la ce te-am întrebat, te rog să nu răspunzi.
"Cine a dat dreptul omului să facă DISCRIMINĂRI pe bază de DISCERNĂMÂNT?"
Bine punctat!
"Auzi și ce se întâmplă cu unul care are 18 ani, e debil și nu a fost botezat îl botezați sau nu?"
-Da normal că îl botează. Dumnezeu poate vindeca. La mine în biserică au fost cazuri mult mai grave de atât, iar oamenii au primit vindecare prin rugăciune!
"Cine a dat dreptul omului să facă DISCRIMINĂRI pe bază de CONSIMȚĂMÂNT?"
-Dar nu e vorba de discriminare, ţi-am pus Cuvântul în faţă! Citeşte-l şi roagă-te să îl înţelegi.
"Bine că e Biblic să stea în afara Împărăției pentru că niște oameni i-au refuzat, promisiunea lui Hristos, că oricine se va naște din Apă și Duh va fi mântuit."
-Mă faci şi să râd...dar tu ai impresia că dacă botezi forţat un om, acela va intra în Împărăţia Cerurilor?
Dacă omul respectiv nu vrea să fie botezat, crezi că dacă îi torni tu apă în cap schimbi cu ceva situaţia?
Să zicem că vrei să te căsătoreşti, dacă persoana respectivă nu vrea să se căsătorească cu tine, tu o accepţi dacă vin părinţii şi spun ia-o că vorbim noi în locul ei?
Răspundem noi în locul ei cu "Da" atunci când e întrebată dacă te vrea de soţ.
Mai este valabilă acea căsătorie?
Botezul este PERSONAL. Credinţa este PERSONALĂ. Dumnezeu te va judeca PERSONAL.
Şi NIMENI nu este oprit de la botez dacă vrea să fie botezat. Însă una e să VREA şi alta e să fie OBLIGAT.
Dumnezeu nu forţează pe nimeni. El însuşi spune în Cuvântul Său: "Dacă VOIEŞTE cineva, să vină după Mine, să se lepede de sine însuş, să-şi ia crucea, şi să Mă urmeze."
Piretenaș, îți dau acest mesaj, ca simplu sfat, dacă vrei îl accepți dacă vrei nu-l accepți. Este alegerea ta. Nu vreau să mă înțelegi greșit, ori să crezi că am ceva cu tine. Pur și simplu iți răspund la întrebarea ta. Sfatul meu pentru tine este urmatorul. Dacă ai intrat in contact cu pocăiții fugi de aceșția căt de mult poți tu. De ce? Păi simplu, îți vor spăla creieru în asemena hal, încăt vei uita și să-ți trăiești viața, apoi vei ajunge la 50 de ani și vei observa că tu în loc să faci ce dorești tu ai făcut exact ce au dorit alți să faci tu pentru a le fii lor bine. Protestanții sunt oameni blestemați, oameni care și-au pierdut ori ce urmă de bunătate spirituală și sufletească. Uite-te și tu la vadim tudor în ce hal de urăt vorbește, te poți uita la gădea prezentatorul emisiunii de la antena doi și vei observa că are un comportament de pupincurist care se leagă mereu de același subiect acest din urmă fiind și el pocăit! Oamenii slabi apelează la alte religii crezănd că le va fi mai bine, în loc sa lupte, își lasă sufletul altora să facă ce vor din el. Frate este sufletul tău în joc, găndește-te bine pe căte lovele ți-l vinzi și pe ce ți-l vinzi. Acum am o întrebare pentru tine! De ce se dă zeciuială la voi la pocăiți, adica a zecea parte din salariul tău trebuie să o donezi la biserică? Așa de ieftin este dumnezeul lor, acest dumnezeu de la neoprotestanti este așa de ieftin încăt merită doar a zecea parte din salariu. Totuși este dumnezeu, nu poți să-l cumperi cu bani.Tu crezi că dumnezeu are nevoie de bani? Tu crezi că pe dumenzeu îl interesează dacă ăla este nebun sau nu? Cei care nu au discernămint adica sunt nebuni, e clar că vor ajunge în rai. Eu așa aș face dacă eram dumnezeu.
Nu știu ce treabă are răspunsul tău cu întrebarea mea, nici măcar nu pare a fi o satiră, la Gâdea și la alții am încetat demult să mă uit, da nu din cauza confesiunii.
Nu-s deloc protestant, te-aș ruga să nu mai postezi aiurea.
Ok am înțeles. Te trec la lista de ignore. Adica am să-ți dau ignore definitv. Baftă și mult noroc în viața. Vei avea nevoie!
Ma vad nevoit sa iti spun care e adevarul despre doctrina neoprotestantilor cu privire la botez ( Insa o sa raspund tot aici si la intrebarea principala) Binecuvantarea se face la copil, in general, la baieti dupa 6 saptamani de la nastere iar la fete dupa 8 saptamani. Nu credem ca botezul are vreo valabilitate atat timp cat cel botezat nu are puterea de a decide el pe ce cale apuca. ( 1 Petru 3:21; Romani 10:9) Botezul se face celor care au ajuns la o maturitate incat sa inteleaga Cuvantul lui Dumnezeu, sa inteleaga ca botezul e necesar si ca nu e un moft si care intr-adevar s-au "intalnit" cu Dumnezeu si traiesc o viata diferita de lumea pacatoasa. ( versete pentru astea nu mai pun pentru ca ele exista in formularea intrebarii) Nu se propovaduieste, nu se crede ca mergi in cer atunci cand ai avut ocazia sa te botezi si nu ai facut-o. Se crede ca copii sunt sfintiti prin parinti ( daca astia sunt sfinti bineinteles) conform textului din 1 Corinteni 7:14 ( cu asta cred ca raspund si la o parte din intrebarea principala ). Nu credem ca Dumnezeu umple cerul de oameni botezati, ci de oameni sfinti. Credem ca mantuirea se poate pierde. "Credinta fara fapte este moarta" si deoarece " fara credinta este cu neputinta sa fim placuti Lui" omul care nu face fapte vrednice de pocainta, nu va fi mantuit. Deci cei Cel care se mandreste ca face parte din cel mai bun cult religios este departe de Dumnezeu. Biblia spune ca "Dumnezeu cunoaste pe cei ce sunt ai Lui " iar noua ne spune ca "dupa roade ii veti cunoaste ".
Iarta-ma dar nu am inteles ce ai vrut sa spui in intrebarea despre ce este de fapt botezul. Contract juridic sau fagaduinta? Nu am inteles partea asta... daca poti te rog sa o explici mai detaliat. Multumesc!
Greșeala cu consimțământul în loc de discernământ e a mea și mi-o asum, am anunțat că am modificat-o.
"Mă faci şi să râd...dar tu ai impresia că dacă botezi forţat un om"
Da tu crezi că dacă-l lași în voia sorții și moare o să fie bine?
Deci să-nțeleg că voi botezați și oamenii cu retard mental(nu că ar fi rău), te întreb pe bune, cum poate el să dezvolte o credință personală când nu e responsabil pentru acțiunile lui?
Nu ți se pare o inconsecvență aici?
Dacă e așa nu e rău dar, atunci pe ce fățărnicie opriți botezul copilului când e într-un caz similar cu iresponsabilul?
Concluzia de ce faceți discriminări doar la minori?
Pt iresponsabil cine declară mărturia de credință?
Atunci când omul impune discernământul pentru o persoană pentru a fi eligibilă spre a fi botezat, nu transformă botezul într-o instituție juridică în care discriminează?
(Discernământul e una din condițiile necesare în circuitul juridic pentru ca un contract să fie valabil încheiat.)
Sau Botezul poate transcede peste condiția umană prin Harul Dumnezeiesc, indiferent, că este aplicat unui copil sau unui iresponsabil?
Vorbesti despre lucruri pe care nu le cunosti nici macar in procent de 1%. Cat este de aproape de Dumnezeu, omul dovedeste prin fapte si vorbele lui. Si cu parere de rau te anunt ca nu esti Dumnezeu si ca Dumnezeu nu se gandeste cum ai fi procedat tu in locul Lui. Dumnezeu cunoaste omul dincolo de boala mintala de care sufera, asa ca hotararea de mantuire e la El, nu in parerile noastre nefondate.
E de fapt greșeala mea am anunțat că am corectat formularea.
Epistola lui Pavel catre Romani spune in capitolul 10 cu versetul 9 si 10 : "Că de vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui. Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire. " Acuma despre copil, am precizat in primul meu raspuns, ceea ce cred. Ma mai gandesc insa ca daca copilul devenind mare hotaraste sa nu-l intereseze voia lui Dumnezeu, care o fost rolul botezului si daca ar fi murit pana sa aiba puterea de a face aceasta decizie rea, ar fi mers in rai? Cu privire la un om iresponsabil ( bolnav ) incercam sa ii explic si lui Wrufloukel caci cred ca Dumnezeu cunoaste omul dincolo de boala de care sufera si ca in functie de asta Dumnezeu ii acorda sau nu mantuire. Acuma cu privire la faptul ca sa fie sau nu botezat, eu nu ma pot pronunta deoarece nu am cunostiinta de voia lui Dumnezeu in acest caz. Totusi ma gandesc... daca este botezat si Dumnezeu in atotcunosterea Lui considera ca nu este vrednic de Imparatia Lui, ii va acorda viata vesnica doar datorita faptului ca a fost botezat? sau sa privim din celalalt punct de vedere... Daca noi nu-l botezam ( deoarece nu poate marturisi cu gura lui ) si totusi Dumnezeu considera ca este vrednic de Imparatia Lui, il va arunca afara din Imparatia Lui datorita faptului ca noi nu l-am botezat? Nu vreau sa ma departez de subiect, ci doar fac o precizare. Cred ca cu privire la un asemenea caz trebuie intrebat Dumnezeu si cred ca Dumnezeu si raspunde.
"Ma mai gandesc insa ca daca copilul devenind mare hotaraste sa nu-l intereseze voia lui Dumnezeu, care o fost rolul botezului"
Este o șansă mult mai mare ca Botezul să lucreze în el, indiferent în ce situație s-ar afla, vocea conștiinței lucrează și se poate întoarce mai repede decât un nebotezat chiar cu limbă de moarte pentru că poate beneficia de Taine sau serviciul liturgic din alte culte.
"daca ar fi murit pana sa aiba puterea de a face aceasta decizie rea, ar fi mers in rai?"
Conform versetului cu Nicodim, da, mai ales că pruncul e curat, doar haina omului vechi îl oprește.
Plus că fiecare om are un înger, mai ales copii.
"Totusi ma gandesc... daca este botezat si Dumnezeu in atotcunosterea Lui considera ca nu este vrednic de Imparatia Lui, ii va acorda viata vesnica doar datorita faptului ca a fost botezat? "
Atunci, noi ne-am eliberat de sarcinile noastre, pentru că am făcut tot ce depinde de noi la fel și în cazul copilului maturizat care nu dorește să activeze în sfera credinței.
Dumnezeu nu ne va judeca, decât dacă, acel om a debilitat ca urmare unei patimi știute de toți, trăind departe de Biserică, altfel noi vom fi răsplătiți pentru că nu am căutat la fața omului.
"Daca noi nu-l botezam ( deoarece nu poate marturisi cu gura lui ) si totusi Dumnezeu considera ca este vrednic de Imparatia Lui, il va arunca afara din Imparatia Lui datorita faptului ca noi nu l-am botezat?"
Nu că nu poate vorbi ci, nu înțelege noțiunile despre care vorbește.
Nu-l va arunca, doar că, bietul suflet va trebui să aștepte până la judecata obștească a lui Hristos într-un loc distinct de Împărăție, dacă ar fi un apropiat n-ar fi chiar o situație plăcută, mai ales că pare ca un stigmat dacă ești refuzat, de parcă ar fi un lepros și nu e deloc așa.
"Cred ca cu privire la un asemenea caz trebuie intrebat Dumnezeu si cred ca Dumnezeu si raspunde."
Aici grăit-ai înțelept!
Daca cumva in citatele de mai sus traducerea nu este cea mai buna si de fapt autorul a dorit sa spuna altceva?
In special nasterea din nou din apa si din duh,a doua nastere,nasterea de sus etc.
Nicodim ar fi trebuit sa stie despre ce era vorba dar nici el nu stia.
Crezi ca a doua nastere este monopolul crestinismului? Oare alte religii ca iudaismul,islamismul, hinduismul, zoroastrismul, etc, nu au si ei descrisa (poate chiar mai bine) a doua nastere?
Genul ăsta de subiecte naşte multe dezbateri aici pe TPU. Cred că se vor atinge undeva pe la 60-70 de răspunsuri postate, iar în final nimeni nu va dori să priceapă nimic din argumentele celuilalt!
Stai să vezi ce bombardat ai să fii după ce s-or trezi pocăiţii şi o să acceseze întrebarea ta legată de botez! Vor pune toţi tunurile pe tine, aşa că pregăteşte-te!
Nu poti sa i te dedici lui Dumnezeu, daca nu sti cine e si daca nu sti ce iti cere.Tocmai de aceea Isus a spus ca mai intai trebuie invatati si apoi botezati.Matei28:19-20
Despre persoanele bolnave mental,sinceră să fiu, eu am zis ce am crezut... nu ştiu exact cum se face în acest sens pentru că nu am întâlnit niciodată asemenea caz şi nici nu am întrebat pe nimeni cum se procedează,dar când o să am ocazia, o să vorbesc cu păstorul bisericii şi o să îţi spun.
Iar cât despre copii, Biblia e destul de clară,nu mai căuta nod în papură.
Ei se încredinţează în Mâna Domnului,se aduc la El pentru BINECUVÂNTARE. Se cere îndurarea Domnului peste ei şi sunt predaţi în Mâna Lui,dar botezul,cum zice Scriptura trebuie făcut de persoana în cauză.
Dacă tu ai impresia că dacă botezi un bebeluş, Dumnezeu ia în considerare acel act de botez,te înşeli amarnic.
Să nu mai vorbim de faptul că după botez, îl chemaţi pe Guţă să vă cânte, beţi, dansaţi, va îmbătaţi....acesta să fie oare botezul poruncit de Dumnezeu să fie făcut?
Haide să nu ne amăgim singuri.
Iar incurci dogmele bisericii cu obiceiurile comunitatii. Taina sfantului Botez s-a incheiat in momentul in care s-a terminat slujba in biserica, Ca familia dupa vrea sa faca o petrecere nu este legat de dogma bisericii. Eu personal cand am botezat copilul, fiind la o manastire am facut o masa simpla cu rudele in sala de mese si atat. haide sa nu incurcam dogmele bisericii cu obiceiurile personale ale fiecaruia.
Oricum nu e condamnabila orice distractie umana, am mai spus acest lucru sa ne amintim Ca domnul IIsus a participat si a infaptuit prima minune la nunta (la masa in cinstea evenimentului)
In Biblie se foloseste sintagma s-a botezat X cu toata casa lui- aceasta ormulare include si copii. Nu se formuleaza s-a botezat x impreuna cu orice persoana adulta peste 18 ani din familie ci CU TOATA CASA LUI.
Ce-ai bambina cu mister Guţă? Ce, nu le zice bine? Ia fii atentă aici:
http://www.youtube.com/watch?v=9t85C4GQhZU
http://www.youtube.com/watch?v=55YyxlQybBM
Şi pentru că iţi plac florile iţi fac şi o dedicaţie specială:
http://www.youtube.com/watch?v=Zcq8XpM5hMo
TrveHvnterGatherer întreabă: