| Dandanache a întrebat:

Atrag atentia asupra unui motiv religios, pe care insa as dori sa il abordam dintr-o perspectiva sociologica: A fost Paradisul biblic proiectat ca o comunitate functionala ad infinitum? Ii rog pe cei care cred ca da sa faca o prognoza sociala concreta (evolutie demografica, relatii interumane, cresterea copiilor si educatie, habitat si migratie teritoriala etc.) a cum ar fi putut evolua lucrurile la nesfarsit. Pe cei care cred ca nu, ii rog sa explice de ce. E un exercitiu de imaginatie la care pot lua parte si ateii si crestinii. Va rog sa ramaneti pe subiect. Intrebarea nu este despre Dumnezeu, Diavol sau Pacat, ci despre functionalitatea comunitatii primilor oameni, pe care, in cadrul acestui exercitiu, o acceptam ca fiind reala, indiferent de convingerile religioase ale fiecaruia in parte.

Răspuns Câştigător
| martzian a răspuns:

Sunt cateva directii in care discutia o poate lua, din care m-as opri la doua, dar nu cred ca sunt multi utilizatori ai acestui site care au maturitatea pentru a le purta / urmari fara derapaje regretabile. Ambele se leaga nu de om, ci de Dumnezeu si de atributele lui. Sociologia, asa cum o stim noi, nu suporta aceleasi previziuni limitate in lumina unor astfel de constante.

O prima directie ar porni de la atotputernicia divina. Da, daca acceptam ca aceasta este o realitate, discutia va fi una destul de scurta. Gradina putea fi largita, etc. Habotnicul de mine nu se poate abtine de la o credinta pana la absurd, lol. happy

O a doua directie ar genera discutii mai aprinse, puseuri emotionale ori reactii vehemente, chiar si printre userii seriosi, capabili de polemica civilizata. Ea are in vedere omniscienta lui Dumnezeu. Te las pe tine sa o imaginezi, stiu ca prinzi ideile din mers.

Desigur ca sunt multe directiile pe care putem specula, dar nu vad beneficiul unui astfel de demers, ca sa fiu onest.

51 răspunsuri:
| martzian a răspuns:

Cred ca putem doar specula pe tema aceasta. Imi cer scuze daca nu ajuta prea mult...

| martzian a răspuns:

...in sensul ca informatia este limitata, chiar si pentru un exercitiu de imaginatie.

| Dandanache explică (pentru martzian):

Sunt convins ca "speculatiile" tale vor fi apreciate, si nu doar de catre mine. Daca ai timp, mi-ar placea sa te gandesti putin cum ar fi functionat viata in Paradis. Informatiile sunt limitate, dar tocmai asta ar putea duce la viziuni variate.

| Radu284 a răspuns:

Informatiile sunt mult prea putine ca sa putem specula, dar, teoretic, populatia ar fi putut creste la valori foarte mari, deoarece nu exista moarte, erau resurse unlimited, si nu exista grija zilei de maine.

Nu stiu daca ar fi existat migratie, migratiile de obicei sunt cauzate de lips resurselor, iar acolo erau toate resursele necesare.

| M25M a răspuns:

Intrebarea e buna insa problema e ca vom abuza de imaginatie, rau de tot.
Sunt doua variante, ori exista o evolutie in acel "habitat" insa ar fi absurd sa mori iar apoi sa mori din nou la infinit....hmm discutabil. Iar a doua variant ar fi stagnarea. La altceva nu ma pot gandi, mai stau putin sa vad ce imi coace imaginatia.

| Dandanache explică (pentru Radu284):

"migratiile de obicei sunt cauzate de lips resurselor, iar acolo erau toate resursele necesare."

Si de suprapopulare. O comunitate in crestere infinita, circumscrisa unui spatiu fix, e obligata la un moment dat sa recurga la migratie.

| Radu284 a răspuns (pentru Dandanache):

Migratie inseamna mutare in masa. In cazul asta ar fi vorba despre mutari mici si constante, pe distante realtiv mici.

| Dandanache explică (pentru Radu284):

Vorbeam de fenomenul general. Detaliile relative legate de locul unde pleaca si de organizarea celor pleaca (grupuri mari la un anumit timp sau grupuri mici in mod constant) nu sunt atat de importante. Adevarata problema ar fi ca surplusul demografic va fi nevoit sa paraseasca comunitatea de origine, in cazul de fata, Paradisul.

| Zamolxe777 a răspuns:

La ce te referi cand zici paradisul biblic? Vorbesti de Eden, unde au locuit Adam si Eva? sau de imparatia cerurilor, viata vesnica, la acest paradis biblic?

| Dandanache explică (pentru Zamolxe777):

Edenul lui Adam si Eva.

| Zamolxe777 a răspuns (pentru Dandanache):

Deci, citisem undeva ca de la doi oameni se poate ajunge la 7 miliarde in aproximativ 1700 de ani, nu tin minte unde, se poate.Dar acestia se inmulteau incat sa nu mai aiba loc.Desigur trebuiau cumva sa-si largeasca "granitele" si sa se raspandeasca prin toata lumea.La un moment dat tot umpleau ei pamantul si asta devenea o problema, o problema care cred ca numai Dumnezeu ar fi rezolvat-o sau chiar ei, incepand sa se raspandeasca si prin univers.

| Alphawolf a răspuns:

Depinde de modul de-a gandi, de caractere. Daca Paradisul era populat de specimene ca si noi, caractere diverse, diferente si limite in gandire, clar ca si acolo ar fi aparut concurenta, iar de la concurenta apare si negativul. Nu pot sa concep cu ce ar fi putut oamenii sa fie dotati, sau cum ar fi putut oameni sa fie creati, ce optiuni si ce resurse ar fi avut ca ei sa fie mereu multumiti. Cred ca ei ar fi trebuit sa fie foarte limitati, atat in gandire, caracter cat si in optiuni pentru a putea fi mereu multumiti.

| Alphawolf a răspuns (pentru Zamolxe777):

"La Dumnezeu orice e posibil". Daca tot suntem in lumea fantastica, asa cum el a creat paradisul, oameni nemuritori si fericiti, de ce nu ar fi putut el sa bage intr-un minim de spatiu un infinit de oameni?

| Zamolxe777 a răspuns (pentru Alphawolf):

Sa bage intr-un minim de spatiu un infinit de oameni? Pai, nu-i posibil.

| Alphawolf a răspuns (pentru Zamolxe777):

Iluzie totul.

| Zamolxe777 a răspuns (pentru Alphawolf):

Nu inteleg unde bati.

| Radu284 a răspuns (pentru Dandanache):

Migratia nu ar exista, cel putin nu cum este definita in DEX: http://dexonline.ro/definitie/migrație

Grupuri mici care pleaca din cand in cand nu sunt migratie.
Ei nu ar parasi niciodata Paradisul, pentru ca in biblie nu sunt specificate limitele paradisului, deci ne putem asuma ca sunt si ele infinite. Sau daca nu infinite, atunci macar cat toata planeta. Daca toata planeta s-ar fi umplut, existau probabil doau posibilitati: 1. Sa nu se mai nasca oameni noi. 2. Sa apara alte planete similare.

| Jardelin a răspuns:

In Paradis este loc pentru toti, pe veci. Nu cred ca trebuie sa ne inchipuim Paradisul in linii pamintene si sa-i atribuim caracteristici gen "evolutie demografica, relatii interumane, cresterea copiilor si educatie, habitat si migratie teritoriala etc." sau o limitare spatio-temporala! E aiurea! Pentru ca vorbim de un alt spatiu, o alta dimensiune, cu alte legi!

Sa ne aducem aminte ca viata in Paradisul locuit de Adam si Eva, era cu totul altfel fata de cea pe care o traim noi acum: nu exista durere, nu exista foame, focul nu ardea, nu exista ucidere, nu exista pacat, apa era perfecta, nu exista teama, nu exista NICI UN DUH RAU! Cred ca tot asa va fi si Raiul in care vor ajunge cei drepti. Ceea ce noua oamenilor ni se pare a fi imposibil si constituie prilej de poticneala, la Dumnezeu este posibil si perfect realizabil!

| Alphawolf a răspuns (pentru Zamolxe777):

Iluzie, atat paradisul cat si tot ce cuprinde el.

| Zamolxe777 a răspuns (pentru Alphawolf):

Nu stiu ce sa zic.Se poate sa ai dreptate.

| Dandanache explică (pentru Radu284):

Nu ma raportam la DEX, ci la dictionarele de sociologie. Conform Gilles Ferreol, Dictionar de sociologie, Iasi 1998, p.115, migrarea este o "deplasare a populatiilor dintr-o tara in alta sau dintr-o regiune in alta. Mai multe cazuri: schimbari de rezidenta definitive, deplasari sezoniere sau zilnice (migratii alternante intre locul de munca si locul de rezidenta)". Dar cum ziceam, detaliile astea nu conteaza.

"pentru ca in biblie nu sunt specificate limitele paradisului, deci ne putem asuma ca sunt si ele infinite"

Paradisul biblic este o gradina, asezata (stim asta pe baza coordonatelor hidrografice) in Mesopotamia, cu limite deductibile - Adam si Eva, odata iesiti, nu mai au acces inauntru. Nu este in niciun caz planetar.

| Dandanache explică (pentru Jardelin):

Vorbeam de Paradisul de pe Pamant, cel al lui Adam si Eva, "comunitatea primilor oameni", cu limitari spatio-temporale.

| Radu284 a răspuns (pentru Dandanache):

Paradisul era acolo, dar nu se specifica ca se si termina acolo. Paradisul s-a pierdut (confirm bibliei) dupa ce oamenii au mancat din fructul interzis. Pana atunci era totul un paradis.

| Mădă0611 a răspuns:

Sunt curioasa ce si cum cu bacteriile, ca religiosii sunt de acord ca microevolutia exista, fara bacterii noi nu am putea trai, deci si ele exista; bacterii + microevolutie = boli. E cam mult de zis, nimeni n-ar manca pe nimeni, ideal ar fi ca nici plantele sa fie hrana, asta ar fi un fel de jungla, nimeni nu ar concura cu nimeni, stagnare, nici de muncit nu am avea ca hrana o sa ne fie la dispozitie, plictiseala totala, a, reproducerea e pacat, pacatel mai exact, daca oamenii n-ar fi ispititi de diavol sa isi satisfaca placerile trupesti, nu ar mai exista oameni noi, chiar daca dumnezeu a zis "cresteti si va inmultiti". Am fi goi, la propriu si la figurat, de fapt, cred ca ar fi e corect, ca doar Adam si Eva ar exista. Hai sa dam vina pe femei ca traim noi si putem avea 4 sotii.

| ada92 a răspuns:

Scopul lui Dumnezeu era ca gradina Edenului sa se extinda pe tot pamantul, asta insemna ca oameni sa traiasca in conditii foarte bune si fericiti vesnic. Dumnezeu nu si-a schimbat scopul. Unde ar incapea atatia oameni? Eu am citit mai demult un sondaj potrivit caruia daca ar invia toti oamenii care au trait pe pamant, fiecare persoana ar avea 3hectare de pamant, luand in calcul tot uscatul, in afara de ape. Ceea ce mie mi se pare destul de mult. Apoi, ar exista 2 variante: sau nu se va mai inmulti omenirea, sau Dumnezeu fiind Atotputernic ar mari pamantul. Nimic nu este imposibil la Dumnezeu

NOname
| NOname a răspuns (pentru Mădă0611):

Mădă, tu ai descris situaţia în care oamenii trăiesc ca să mănânce. Cum rămâne cu cei care mănâncă ca să trăiască?

| Dandanache explică (pentru Radu284):

"Pana atunci era totul un paradis."

E o concluzie care nu reiese din Biblie, dimpotriva. Viata vesnica, privilegiul major al primului om, este simbolic "sadita" doar in aceasta gradina.

Apoi Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit, şi a pus acolo pe omul pe care-l zidise.
9. Şi a făcut Domnul Dumnezeu să răsară din pământ tot soiul de pomi, plăcuţi la vedere şi cu roade bune de mâncat; iar în mijlocul raiului era pomul vieţii şi pomul cunoştinţei binelui şi răului.

| Dandanache explică (pentru ada92):

"Scopul lui Dumnezeu era ca gradina Edenului sa se extinda pe tot pamantul"

Avem vreun argument biblic?

| Mădă0611 a răspuns (pentru NOname):

Am zis de cei care mananca pentru a trai, dar in paradis nu ar exista foame, oamenii nu ar evolua, pentru ca eu cred ca nevoile n-au adus in punctul in care suntem, fara nevoi, am fi pietre, ca si plantele au evoluat din nevoie.
laughing Asa ma enerveaza crestinii astia ca nu raspund la intrebari interesante, dar la alea "e ateii porci?", da. oh go on

NOname
| NOname a răspuns (pentru Mădă0611):

Ei, lasă paradisurile.
Mă miră doar că nu iei în calcul faptul că există(/pot exista) şi alte nevoi (nu doar cele fiziologice primare)...în speţă cele intelectuale, psihice...

La câte informaţii există pe care mi-ar plăcea să le descopăr, nu mi-ar ajunge nici o mie de vieţi.

Deseori uit să mănânc. Este un proces care poate fi şi foarte plăcut, irefutabil, dar personal, mai mult mă încurcă.