| AdiBogdann a întrebat:

Bună, sunt ortodox. O iubesc extrem de mult pe Maica Domnului. Dar enorm. Nu înțeleg penticostalii desi imi plac mult. Ei nu se închina Sfinților. Drept atare nici Maicii Domnului. Nu e un păcat extrem de mare sa o ignori? De ce imi plac? Pentru ca sunt oameni mai buni, nu fumează, nu alcool, au îmbrăcăminte decenta. Nu ca la noi care dau din fund la cameră pe manele, duc totul in extrema. Fac referire prin gesturi doar la s*x. Ce părere aveți? Știu, majoritatea suntem ortodocsi, dar dacă e după logică, ei au dreptate. Sau nu? Cica doar Dumnezeu si Iisus au fost divinitati. Maica Domnului a fost o Sfânta. Iisus este CALEA, colacul de salvarea. Iisus spune asta. Calea, Adevărul si Viața. Multe păreri personale, va mulțumesc happy

4 răspunsuri:
| milan9 a răspuns:

Cand te referi la,, ortodocsi" nu ar fi corect sa-i avem in vedere decat pe cei care cunosc si traiesc Ortodoxia, care traiesc ortodox. Restul... doar cu numele. Si nu se regasesc niciunde in Biserica.

Cinstim pe sfinti din mai multe motive, unul dintre ele fiind acela ca si ei se pot ruga lui Dumnezeu impreuna cu noi sau pentru noi.

Sunt multe invataturi esentiale la care neoprotestantii au renuntat, invataturi lasate in mod direct de Mantuitorul Hristos si de sfintii apostoli. Regretabil nu este doar faptul ca nu cinstesc sfintii ci in genere faptul ca au renuntat la invataturi fundamentale ale Bisericii din secolele I, II, III, IV... (in forma,, originala" lasata de apostoli), faptul ca s-au desprins de Biserica ce Una lasata in Noul Testament.
Daca eu de maine imi fac o,, biserica" a mea (pe langa alte mii de credinte si denominatiuni) si traiesc o viata onesta asta nu inseamna ca prin ruptura creata de mine am reusit cumva sa echivalez valoarea Bisericii lasate de Fiul lui Dumnezeu in primul secol si prezentata in Noul Testament si in cartile vechi di primele secole (Traditia neschimbata, Predania). Nu va fi acelasi lucru. Daca ma desprind nu mai pot transmite harul, nu voi putea garanta mantuire oamenilor...

| doctorandus a răspuns:

Religie adevarata nu exista. Deci religia corectă este dupa cum crede si considera fiecare.

| doctorandus a răspuns (pentru doctorandus):

Raspunsul lor la acuzatiile lui milan9: niciun muritor nu poate transmite harul si niciun muritor nu-ti poate garanta mantuirea.

| Pocait01 a răspuns:

Sfinții la care te referi sunt MORȚI! Ei sunt oameni credincioși care au MURIT și așteaptă la fel ca toți ceilalți oameni credincioși care au murit: ÎNVIEREA!
Citiți și voi Biblia că nu mai sunt vremurile în care preoții aveau autoritatea să vă oprească în a avea și citi voi înșivă Biblia.

În 1 Corinteni 15 scrie "Și după cum toți mor în Adam, tot așa toți vor învia în Hristos, dar fiecare la rândul cetei lui. Hristos este cel dintâi rod, apoi, la venirea Lui, cei ce sunt ai lui Hristos."
Deci doar cine este al lui Hristos învie la revenirea Sa! Și El cum încă nu a revenit înseamnă că cei ce sunt ai Săi sunt încă adormiți în El, adică morți care așteaptă învierea!
Acum tu spune-mi, de ce te-ai ruga la un om mort și nu direct la Dumnezeu Tatăl care asta-și dorește? Ba chiar și-a sacrificat propriul Fiu și a trimis Duhul Sfânt spre tine ca tu să faci asta și-I dai o mare palmă peste față când zici că rugăciunea nu vrei să i-o adresezi Lui ci unui om mort!

Singurul loc unde scrie că ar fi cineva conștient după moarte este în Apocalipsa și se referă strict la cei care au fost omorâți din pricina vestirii Evangheliei! Deci (de exemplu) Parascheva nu intră în această categorie! Ba mai mult, până și lor (a adevăraților martiri) li se spune să se mai odihnească puțin până la înviere arătând că nu au nici o influență asupra lucrurilor care se întâmplă pe pământ, ba chiar întreaga scenă poate să fie pur simbolică și nimeni să nu fie conștient și vorbind cu Dumnezeu până la înviere care pentru ei (din perspectiva lor) se produce instant după moarte, dar pentru noi este o așteptare până la moarte sau revenirea Domnului (dacă vom fi în viață când va reveni).