| Dandanache a întrebat:

Ce implicatii are asupra unui crestin incapabilitatea de a crede ca Biblia este revelata sau corecta in absoluta totalitate? Mai are vreo valoare aspiratia spre o viata dreapta atunci cand cel putin un verset din Biblie devine, in ochii lui, absurd?

Răspuns Câştigător
NOname
| NOname a răspuns:

Dandanache, din perspectiva mea, dacă asta ar însemna să fie ca tine (adică raţionali, în mare parte obiectivi, corecţi, cu bun simţ, sinceri, doar cu o plăcere personală de a crede în ceva ce pare acceptabil, confortabil, chiar dacă nu există dovezi (cam ca unii adulţi în Moş Crăciun în perioada sărbătorilor de iarnă)), ar fi mult mai valoroşi pentru umanitate decât o gloată de fanatici, fundamentalişti religioşi, care cred în toate basmele orbeşte şi acţionează ca oile pe baza lor, preaslăvind un zeu psihopat şi idiot, discriminând şi hărţuind în numele lui şi alimentând afacerea popilor.

Cei care se cred "creştini adevăraţi", desigur, te-ar exclude din rândurile lor.
În locul tău aş lua-o ca pe un compliment.

39 răspunsuri:
| fllu07 a răspuns (pentru Dandanache):

Da nu il scoate nimeni. eu am spus ca puterea anglo-americana a luat fiinta in 1914 cand marea britanie (putere politica) si SUA (putere economica) au colaborat si colaboreaza.
unde era imperiul portughez in 1914? s-a pierdut in negura vremii. am zis si de un cutrmur si tsunami acolo. se estimeaza ca imperiul portughez a pierdut 100.000 de oameni din 250.000. cati mai erau capabili de lupta? cati mai puteau apara imperiul? sau tu consideri imperiu un stat care are 30-40.000 de luptatori?
observa te rog cum reactionezi cand ti se aduc arumente...
asta ii de pe wiki, asta nu ii bun. asta nu. apoi voi...etc.
mai are rost?
si in plus Istoria a aratat clar ca imperiul portughez a fost cucerit sau transat, impartit, jefuit, cum vrei de tarile care au fost la randul lor cucerit de imperiul britanic.
de asemenea este demn de luat in considerare ca nici o alta religie care face profetii, sau care sustine un lucru, nu este asa bine documnetata, si nici uneia istoria nu ii corespunde. ca nu vrei tu sa recunosti, si ridici un ciot in calea profetiei, nu ai decat.

| Dandanache explică (pentru fllu07):

Unde era imperiul portughez in 1914?"

Inainte sa iti raspund la intrebarea asta, te rog sa ne spui tu unde erau Imperiul Spaniol, Olandez si Francez in acel an. Ce putere aveau aceste "imperii" in 1914 in comparatie cu Imperiul German, o putere pe care pana acum nu am luat-o in discutie?

"observa te rog cum reactionezi cand ti se aduc arumente...
asta ii de pe wiki, asta nu ii bun. asta nu. apoi voi...etc.
mai are rost?"

Ai dreptate, cel putin eu nu voi mai folosi argumente de pe wikipedia. Uite un prim argument academic. Da-mi voie sa citez si dintr-o carte, The British Empire: A Very Short Introduction (2013), de Ashley Jackson, profesor de istorie militara si imperiala la King's College, Londra, pentru a vedea care erau puterile care dominau lumea premoderna: "It was a world increasingly shaped and connected by the activities of Europe’s seaborne imperial powers Britain, France, Holland, Portugal, and Spain" (p. 79).

"si in plus Istoria a aratat clar ca imperiul portughez a fost cucerit sau transat, impartit, jefuit, cum vrei de tarile care au fost la randul lor cucerit de imperiul britanic."

Britanicii au participat la transarea si distrugerea Imperiului portughez, chiar tu ai citat mai sus, de pe wikipedia, in sprijinul acestei afirmatii happy

"si ridici un ciot in calea profetiei"

Nu ridic un ciot in fata profetiei, ci in fata interpetarii. Dar sunt inca deschis la argumente temeinice, corecte din punct de vedere istoric, care sa imi arate ca ma insel.

| Dandanache explică (pentru NOname):

Din ce observ pana acum, excluderile hotarate sunt evitate. Ar fi anticrestinesc. Cred ca mi se potriveste mai bine statutul de "ratacit" sau "nebunul satului", tolerat, dar la marginea comunitatii.

As prefera sa imi traduci argumentele tale.

Te referi la asta?
"It was a world increasingly shaped and connected by the activities of Europe’s seaborne imperial powers Britain, France, Holland, Portugal, and Spain"

Daca da, asta e traducerea: "Era o lume conturata si conectata, tot mai mult, de activitatile puterilor imperiale maritime ale Europei: Marea Britanie, Franta, Olanda, Portugalia si Spania."

Si nu uita te rog sa ne spui care era situatia celor trei imperii - spaniol, olandez si francez - la 1914. O sa vorbesc eu despre cel german, dupa ce raspunzi.

Sigur. nu vrei si informatii despre imperiul ungar, si bulgar? si despe imperiul grec, si despe imperiul italian? sau daca mai ai vreun imperiu care te intereseaza, spune-mi.

Atunci da-mi voie sa raspund eu. In preajma Primului Razboi Mondial, atunci cand s-a format alianta anglo-americana, Franta, Spania si Tarile de Jos (si, desigur, Portugalia) erau doar o umbra a imperiilor din trecut.
Citez din cartea lui Carl C. Hodge, profesor de stiinte politice, British Columbia, Encyclopedia of the Age of Imperialism, 1800-1914 (2008)
"Mai mult, pana in secolul XIX, cateva din cele mai mari imperii coloniale erau deja intr-un avansat declin. In secolul XVI, Spania a acumulat vaste teritorii transoceanice in primul "imperiu mondial", dar in jur de 1825 le pierduse pe cele mai multe. Cea mai mare posesie a Portugaliei de peste mari, Brazilia, a fost colonizata relative incet dupa 1500 in timpul carierei Lisabonei ca putere secundara cu rol major in comertul cu scalvi peste Atlantic si comertul cu mirodenii, intinzandu-se de la Cape Verde pana in India si Japonia. Pana in 1641, Portugalia pierduse cele mai multe din posesiuni in fata olandezilor. Olanda a pastrat multe din acestea si in secolul XX, dar prosperitatea Epocii de Aur Olandeze din a doua jumatate a secolului XVII incetase cu totul pe la 1800. O victima a cuceririlor francize intre 1795 si 1814, Olanda a devenit in secolul XIX un obiect de negociere al Marilor Puteri - un exemplu fiind dat cu ocazia secesiunii Belgiei din 1839. In contrast, Imperiul Otoman si HAbsburgic au ramas puteri demne de luat in considerare. Guvernau peste un numar mare de nationalitati pana in apropierea Primul Razboi Mondial, desi si ele incepusera sa se descompuna ca urmare a factorilor domestici si internationali din ultimele doua secole. Razboiul Ruso-Turc din 1828-1829 si Razboiul Austro-Prusac din 1866 au fost simptomatice pentru eclipsa in fata unor forte imperiale mai robuste". Pp. xxxv-xxxvi.

Cine erau aceste noi puteri? In Europa, Imperiul German, o mare putere economica globala si militara. China era si un mare imperiu al lumii. Si, bineinteles, SUA si Marea Britanie.
In concluzie, Imperiul Britanic, la debuturile sale s-a ciocnit de alte patru imperii mondiale: Franta, Spania, Portugalia si Tarile de Jos. La 1914, niciuna dintre acestea nu se mai afla pe podiumul marilor puteri mondiale, locul lor fiind luat de alte imperii. E istorie, e fapt cert, e o realitate care nu suporta interpretari.
Mi-a facut placere acest dialog istoric si mai ales faptul ca ai insistat sa revenim asupra subiectului, desi eu am preferat, din politete, sa nu il aduc in discutie. Pentru oricine stie citeasca, lucrurile ar trebui sa fie deja clare. Daca mai ai ceva de adaugat, te astept.

Da e un fapt cert, e o realitate ca imperiul britanic inainte sa ajunga ce este azi, a asimilat puterile vremii.
de asemenea este un fapt la fel de cert ca angloamerica este ultima putere mondiala. nu va mai veni alta. si in timpul ei Guvernul lui Dumnezeu va distruge puterile politice.

"Da e un fapt cert, e o realitate ca imperiul britanic inainte sa ajunga ce este azi, a asimilat puterile vremii.

Da. Inclusiv Portugalia. Tu cu manuta ta ai dat citatele. Deci patru puteri, nu trei. Interpretarea martorilor e arbitrara, dupa bunul loc plac si anti-istorica happy.

"de asemenea este un fapt la fel de cert ca angloamerica este ultima putere mondiala. nu va mai veni alta. si in timpul ei Guvernul lui Dumnezeu va distruge puterile politice."

E cert ca ziceti voi? Si vreti sa ii convingeti atat de usor si pe altii. Da, la cei cu educatie superficiala, aproape de semi-analfabetism, pseudo-lectiile voastre de istorie si prognoza sociala ar putea sa aiba succes. Nu incercati la cei cu studii superioare, mai ales absolventii de studii istorice, riscati sa va faceti de ras.

Succes in misiunea voastra.