| fllu07 a întrebat:

Ce parere aveti despre faptul ca Biserica Ortodoxa ii duce de nas pe oameni, cu "Sfanta Parascheva", despre faptul ca mii de oameni stau acolo, se calca in picioare, sau despre faptul ca bietii batrani, vai mama lor, pupa racla aia de vai...
cu ce motivatie stau oamenii aia acolo? cu adevarat pentru parascheva, sau pentru sarmale si vin?

85 răspunsuri:
| morningstar a răspuns (pentru vitbsk):

"Faptul că trupul lor e nestricăcios, e dovada că, sufletul lor este viu". Asta ati dedus voi, dar nu aveti nicio baza biblica! Si atunci rezulta ca nu ai fost mantuit daca trupul tau va putrezi dupa moarte? Sau ca doar sfintii la care va inchinati voi au fost mantuiti ( ca doar nu le-a putrezit trupul) din toate miliardele de oameni care au trait pe pamant in sfintenie?
"deci rugăciunea la ei, pentru a mijloci la Domnul Hristos, în apropierea căruia se află, nu este o greşeală." Chiar este o mare greseala pentru ca astfel nesocotiti versetul care sustine ca este UN SINGUR MIJLOCITOR intre noi ( cei vii) si Dumnezeu, si acesta este Isus Hristos. Tot ce sustineti despre moaste nu isi are corespundenta in Biblie, in niciun verset, dimpotriva, ni se spune ca Unul Singur poate mijloci intre noi si Dumnezeu. Nu se spune ca semnul mantuirii este neputrezirea trupului, asa cum credeti voi. Si ni se spune ca mantuirea ne este data in functie de modul nostru de viata : daca l-am primit sau nu pe El ca mantuitor personal, nu daca 10 preoti au facut o sljba buna si daca ani la rand s-au faut pomeni si rugaciuni pentru noi.

| morningstar a răspuns (pentru fllu07):

Este mai mare ca El pentru ca Dumnezeu este Tatal si prin Cuvntul Sau au fost create toate, la porunca Sa. Este mai mare ca Isus pentru ca de la El ii venea puterea Domnului Isus sa faca minuni si semne ( toate le facea in Numele Tatalui). Dar este tot una, si justific prin raspunsul anterior, cu versetul citat.
Duhul Sfant nu 's-a bagat', asa cum te exprimi tu, in nicio traducere nu rezulta asta. Duhul este o persoana? Este o contradictie: Duhul Sfant este Duh, asa cum spune si numele Sau; astfel se explica si faptul ca li s-a dat Duh Sfant tuturor. si chiar daca ar fi fost o persoana, din moment ce apartinea Divinitatii, Sfintei Treimi, nu crezi ca asta chiar nu ar fi fost o problema pentru El, sa se imparta chiar persoana fiind?

| fllu07 explică (pentru morningstar):

Cum adica este mai mare, dar egal, dar totusi mai mare?
logica asta.
ca si cum as incerca eu sa te conving ca 4 plus 4 ii 7.

Dumnezeu i-a dat suflare din viata si astfel, el a capatat suflet. Dar de unde deduci tu ca stingerea suflarii ar da face sa dispara si sufletul? Nu rezulta si inversul ideii.
Da, sufletul care pacatuieste, va muri in chinurile din Iad daca nu isi recunoaste greseala si nu se pocaieste, dar nu si cel care este mantuit!
In Apocalipsa 6:9-11 scrie:
"Când a rupt Mielul pecetea a cincea, am văzut sub altar sufletele celor ce fuseseră junghiaţi din pricina Cuvântului lui Dumnezeu şi din pricina mărturisirii pe care o ţinuseră. Ei strigau cu glas tare, şi ziceau: 'Până când Stăpâne, Tu, care eşti sfânt şi adevărat zăboveşti să judeci şi să răzbuni sângele nostru asupra locuitorilor pământului?' Fiecăruia din ei i s-a dat o haină albă şi li s-a spus să se mai odihnească puţină vreme, până se va împlini numărul tovarăşilor lor de slujbă şi al fraţilor lor, care aveau să fie omorâţi ca şi ei". Deci existau suflete in fata altarului dupa moartea pamanteasca! si atunci cum poti sa spui ca toate sufletele mor? Cei care ajung in Iad, mor spiritual. Dar cei care ajung in Rai, nu. Dovada? Versetul de mai sus.
In Luca 8:54, 55 scrie:
"Dar El după ce i-a scos pe toţi afară, a apucat-o de mână şi a strigat cu glas tare: 'Fetiţo, scoală-te!' şi duhul ei s-a întors în ea, iar fata s-a sculat numaidecât. Isus a poruncit să-i dea să mănânce. Duhul ei s-a intors in ea? Pai daca mai era mort duhul ei, se mai putea intoarce? Numai ca el ramasese viu!

In Matei 10:28 scrie:
"Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, dar care nu pot ucide sufletul; ci temeţi-vă mai degrabă de Cel ce poate să piardă şi sufletul şi trupul în gheenă (iad)". Deci uciderea trupului nu include si pe cea a sufletului ( scrie 'ucid trupul, dar nu pot ucide si sufletul') ca dovada ca sufletul nu este ucis in momentul mortii. Uciderea sufletului nu are loc decat in momentul in care soarta celui care a murit este o vesnicie in Iad. La astfel de moarte se refera versetele date mai sus de tine.
1 Împăraţi 17:21, 22
"Şi s-a întins de trei ori peste copil, a chemat pe Domnul şi a zis: 'Doamne, Dumnezeule, Te rog fă să se întoarcă sufletul copilului în el!' Domnul a ascultat glasul lui Ilie şi sufletul copilului s-a întors în el şi a înviat". Deci s-a intors din nou sufletul in trupul mort, ceea ce denota ca sufletu nu moare odata cu trupul ci moare spiritual in Iad sau traieste vesnic in Rai!

1 Samuel 18:1
"David sfârşise de vorbit cu Saul. şi de atunci sufletul lui Ionatan s-a alipit de sufletul lui David şi Ionatan l-a iubit ca pe sufletul din el" Deci sufletul lui Ionatan ( Ionatan murise) s-a alipit de David. Adica el murise trupeste, dar nu si sufleteste.

| maxavail a răspuns (pentru morningstar):

[ci demonstreaza ori ca esti greu de cap si nu intelegi ce am scris, ori ca nu stii sa citesti!]
Deci oricum ar fi, sunt fie prost, fie analfabet. Asta e discursul unui apologet crestin? Nu multumesc. Am citit cu mare atentie raspunsul tau si am constatat ca aproape tot ce am spus eu a fost rastalmacit de tine. Ma intreb de ce ar face cineva asta daca se simte suficient de bazat pe propria argumentatie. Probabil din acelasi motiv pentru care te face prost sau analfabet. Simte-te bine in continuare, crezand ca m-ai "invins". Nu continui dialogul cu persoane care nu stiu sa ma respecte, nu tin neaparat sa am dreptate calcandu-l pe celalalt in picioare, imi e de ajuns sa stiu eu adevarul ca sa ma mantuiesc.

Nu, omul nu este doar suflet. Tu nu esti un duh, nu esti invizibil, esti format si din materie, nu? Deci nu esti doar suflet, esti trup si suflet. Cat despre ceea ce continui sa sustii, cred ca ti-am dat destule versete ca argument.

| morningstar a răspuns (pentru maxavail):

Prost si analfabet te-ai facut singur, nu te-am facut eu. Vrei sa pari in postura de victima, atata tot. Nici nu am cautat sa te 'inving', probabil ca asa te simti tu; scopul meu a fost doar sa iti arat ca gresesti. Daca respect inseamna sa aprob orice ai afirma, atunci nu multumesc, prefer sa discut cu persoane care chiar stiu sa comunice, nu atunci cand nu mai au argumente sa faca pe victima!
Oricum te-ai simtii, iti doresc numai bine!

| vitbsk a răspuns (pentru morningstar):

Înainte de a fi canonizaţi, se fac multe rugăciuni de dezlegare, pentru a afla răspuns.
Sfintele Moaşte, au mai multe caracteristici NU doar neputreziciunea.
Doi la mână, minunile ce se petrec nu sunt un păcat, pentru că Sfinţii sunt unelte ale dumnezeirii printre oameni atât în timpul vieţii cât şi după.
Nu le pot fi separate stările.

"Si atunci rezulta ca nu ai fost mantuit daca trupul tau va putrezi dupa moarte?"
Fals, Sfinţii, s-au mutat direct la viaţa veşnică şi nu vor mai veni la judecată, de aceea trupul lor e izvorâtor de mir, deoarece, se adapă din izvorul dumnezeirii lui Hristos, în preajma Căruia se află.
Asupra celorlalţi nu este nici o certitudine.

Sunt mulţi sfinţi nedescoperiţi.

Am zis clar, pentru a mijloci la Domnul Hristos şi apostolii au mijlocit în numele domnului Hristos, când au transmis mesajele divine, în faţa oamenilor şi vor asista la judecata celor 12 seminţii.
Deasemenea apostolilor li s-a dat puterea de-a ierta păcatele, ceea ce înseamnă că şi ei sunt parte a elementului de comunicare dintre oameni şi Dumnezeu.
Dacă ar fi morţi, Hristos nu le-ar fi descoperit aceste făgăduinţe.

E greşeală din felul tău de a vedea, Dumnezeu va judeca.

Tot din pronie divină s-au descoperit moaştele Sfintei Parascheva.

"Tot ce sustineti despre moaste nu isi are corespundenta in Biblie"

Mai sus ţi-am citat din Scriptură, deci minunile se petrec la Sfintele moaşte.

Biserica primară apostolică, are promisiunea lui Hristos,
"Iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin"
Aşa că ortodocşii nu au rătăcit vreme de 2000 de ani, ci Hristos a fost cu ei din primul moment al creştinismului şi va fi până în ultimele clipe ale omenirii în viaţa trupească.

| vitbsk a răspuns (pentru fllu07):

Mă eu nu te trombonesc cu nimic, nu am nici un interes, e mai bine pentru tine să nu faci caterincă de sfinţi.
Eu ţi-am zis, mai departe faci cum consideri.

Imi doresti numai bine dupa ce m-ai pus sa aleg intre a fi prost sau a fi analfabet? Si nu sesizezi ipocrizia din cuvintele astea? Si zici ca esti bun/a crestin/a si ca ai respect pentru ceilalti? Pentru cultura ta generala, fanatic este un termen independent de cultul religios al imprecinatului, iar personajele la care am facut eu referire ca se zvarcolesc pe jos, indiferent daca sunt sau nu fanatici, se revendica ca fiind penticostali, adica daca ii intrebi "ce esti tu?" iti raspund "sunt penticostal". Daca pentru faptul ca am facut doar o observatie cu privire la religia pe care acesti oameni si-o asuma singuri, fara sa intervin eu in vreun fel, sunt pus sa aleg intre a fi prost sau analfabet, inseamna ca nu faci parte din aceeasi specie cu mine, iar daca o sa ajungem amandoi in rai, sper totusi sa fie doua raiuri separate.

| cobra2229 a răspuns:

Eu sig pentru SF Parascheva

Draga, eu nu te-am pus sa iti alegi, tu singur te-ai numit astfel. Acum nicidecum nu ti-e bine: daca iti vorbeam urat la sfarsit, nu iti placea, daca ti-am urat de bine, nici asa nu e bine. Cine sa te mai inteleaga... poate nici nu conteaza asta.
Cat despre ultima ta fraza, esti chiar tare. Raiuri separate laughing Interesanta notiunea, ce sa zic. Si totusi, credeam ca incheiem aici, asa imi dadusei impresia. Daca vrei, continuam sa discutam, dar mi-ai dat impresia ca vrei sa incheiem discutia. Si daca tot vrei sa reluam, ce ar fi sa abandonezi subiectul fanaticilor ( credeam ca te-am lamurit in privinta asta ) si sa tratam versetele pe care ti le-am citat?

[ci demonstreaza ori ca esti greu de cap si nu intelegi ce am scris, ori ca nu stii sa citesti!]
Sunt cuvintele tale ad-literam. Ce se intelege din ele? Ca nu exista o a treia varianta. Tu si nu eu, TU ma pui sa aleg intre a fi prost sau a fi analfabet. Daca nu vezi ca ai jignit un om, imi pare rau pentru tine.
Cu privire la intrebarile pe care mi le-ai pus referitor la cultul sfintilor, gasesti raspuns aici: http://ortodoxie.3x.ro/......finti2.htm
Nu ma pune sa dau copy-paste, oricum nu am alte raspunsuri decat cele de pe site-ul cu pricina.
Gata, sper am terminat cu tine. Succes in viata.

"Înainte de a fi canonizaţi, se fac multe rugăciuni de dezlegare, pentru a afla răspuns." Si cum primesc ei raspunsul? Ca filmari cu spaga data la preoti am auzit si am vazut destule.
Care ar mai fi atunci alte caracteristici ale moastelor?
"Sfinţii sunt unelte ale dumnezeirii printre oameni atât în timpul vieţii cât şi după." Sunt, dar stii ca Biblia spune ca oamenii vor plati sau vor fi rasplatiti pentru viata traita pe pamant si nimeni, nici macar un sfant nu va mai putea interveni pentru mantuirea oamenilor dupa moartea acestora? Dupa moartea bogatului, saracul Lazar nu a fost lasat sa vina sa spuna celorlalti de pe pamant ca Iadul si Raiul sunt o realitate. Dupa moarte nu se mai poate face nimic!
In Evrei 9:27 scrie: "Şi, după cum oamenilor le este rânduit să moară o singură dată, iar după aceea vine judecata..." Deci dupa ce oamenii mor, vine judecata, nu scrie ca se mai asteapta sa se vada cate pomeni si rugaciuni se mai pot face pentru el. E prea tarziu!
"Nu voim fraţilor, să fiţi în necunoştinţă despre cei ce au adormit, ca să nu vă întristaţi ca ceilalţi care n-au nădejde. Căci dacă credem că Isus a murit şi a înviat, credem şi că Dumnezeu va duce înapoi împreună cu Isus pe cei ce au adormit în El. Iată, într-adevăr ce vă spunem, prin Cuvântul Domnului: noi cei vii, care vom rămânea până la venirea Domnului, nu vom lua-o înaintea celor adormiţi. Căci însuşi Domnul, cu un strigăt, cu glasul unui arhanghel şi cu trâmbiţa lui Dumnezeu, Se va pogorî din cer şi întâi vor învia cei morţi în Hristos. Apoi noi cei vii, care vom fi rămas, vom fi răpiţi toţi împreună cu ei, în nori, ca să întâmpinăm pe Domnul în văzduh; şi astfel vom fi totdeauna cu Domnul" (1 Tes.4:13-17) Unde ti se pare tie ca scrie ca intre timp se vor mai numara rugaciuni si pomeni pentru cel mantuit / nemantuit? Dumnezeu este bland, bun si induratot cu cei ce Il cauta, dar vine o zi a razbunarii sale! Crezi ca Dumnezeu isi calca Cuvantul cand spune ca intr-o zi toti vom fi judecati si rasplatiti sau pedepsiti ca mai apoi sa se razgandeasca si sa ii fie mila de toti oamenii care in viata lor s-au declarat atei, au trait in curvii, au savarsit crime si multe altele? Dintr-o data lui Dumnezeu ii e mila de toata lumea si nu pedepseste pe nimeni datorita unei rugaciuni spuse de preot? Te inseli amarnic atunci!
"Sfinţii, s-au mutat direct la viaţa veşnică şi nu vor mai veni la judecată..." Dar Biblia te contrazice: "Căci toţi ne vom înfăţişa înaintea scaunului de judecată al lui Hristos." Toti include si persoanele pe care voi le-ati trecut in lista sfintilor. Le-ati trecut voi ca atare, dar nu neaparat si Dumnezeu.

"şi apostolii au mijlocit în numele domnului Hristos". Dar nu au mijlocit niciodata ca sufletul unui om sa fie mantuit, acel om fiind deja in nefiinta. Au mijlocit pentru cei care erau bolnavi, care aveau probleme, asta facem si noi; dar pentru iertarea pacatelor unui mort, niciodata.
"Deasemenea apostolilor li s-a dat puterea de-a ierta păcatele" Wow, tu iti dai seama ce afirmatie grava faci cand spui asta? Deci oamenii gresesc in fata Domnului iar apostolii sunt cei care ii iarta. Interesanta afacere! Iti gresesc tie si ma duc la colegul tau sa ii cer iertare, el imi spune ca ma iarta in numele tau, dar de fapt tu nu stii nimic despre faptul ca eu ma consider iertata de tine. Cam acelasi lucru este si cu aceasta. Da-mi te rog un verset in care Domnul Isus spune ucenicilor ca au puterea sa ierte pacatele. Le-a dat putere sa vindece bolnavii si sa propovaduiasca iertarea si mantuirea de pacate; sa o propovaduiasca, nu sa o si acorde; sa vorbeasca oamenilor despre ea, dar oamenii sunt datori sa ceara iertare Domnului in fata caruia au gresit, nu apostolii care au fost doar vestitori ai Cuvantului lui Dumnezeu!
Inca nu mi-ai demonstrat ca este biblica doctrina voastra despre moarte. Nu mi-ai citat niciun verset care ar putea sustine ideea ta.
"E greşeală din felul tău de a vedea, Dumnezeu va judeca" De ce ar fi greseala atata timp cat tot ce sustin este biblic? Nu vad unde ar fi greseala. Pentru ca nu este! "Mai sus ţi-am citat din Scriptură" - nu mi-ai citat nimic din Scriptura, ti s-a parut.
Da, Biserica Apostolica a avut promisiunea aceasta ca Domnul va fi cu ei pana la sfarsitul zilelor. Dar nu aveti de ce va mandri cu asta, deoarece voi nu va identificati cu biserica apostolica. La voi conteaza ceea ce spune traditia ortodoxa, adica tot ceea ce oamenii au hotarat. Ati scos din Biblie ceea ce nu va place si ati adaugat atatea incat ati facut o noua doctrina. Nu va mai inselati, nu sunteti voi biserica apostolica!

Ce sa mai zic, esti victima, saracul de tine happy Iti repet ca tu ai avut placerea sa te numesti astfel, asta ai dedus tu.
La fel si tie!

Mă, noi nu ne mândrim cu asta, ci AVEM făgăduinţa lui Hristos, asta cu scosul din Biblie e valabil în primul rând pentru fiecare denominaţiune neo-protestantă care se contrazice una cu cealaltă.

Nu tu stabileşti cine face parte din Biserica Apostolică ci Dumnezeu.

Hristos dă încuviinţarea apostolilor să ierte păcate în numele Lui

"8.Adevărat grăiesc vouă: Oricâte veţi lega pe pământ, vor fi legate şi în cer, şi oricâte veţi dezlega pe pământ, vor fi dezlegate şi în cer."

Legătura cer-pământ arată clar că Apostolii nu se limitează doar la vindecarea trupului şi la milostenii ci şi la tămăduirea sufletului pentru viaţa veşnică.

Toate se fac în numele Sfintei Treimi, prin făgăduinţele ce le-au fost acordate.
Fie înţelegi asta, fie interpretezi subiectiv după cum îţi convine, adică exact de ce ne acuzi tu pe noi.

Există 2 judecăţi una particulară, după mutarea din trup, la care sfinţii şi drepţii, nu mai vin
"Amin, amin, grăiesc vouă: cel ce ascultă cuvintele mele şi crede celui ce m-au trimis pe mine, are viaţă veşnică şi la judecată nu va veni, ci s-a mutat din moarte în viaţă (Ioan 5, 24)
Şi cea de la a doua venire proorocită în Apocalipsă.

Între cele două judecăţi unele comunităţi (implicit sufletele din ele) îşi pot ispăşi din păcate beneficiind de clemenţă la a doua judecată.
"23. Şi tu, Capernaume: N-ai fost înălţat până la cer? Până la iad te vei coborî. Căci de s-ar fi făcut în Sodoma minunile ce s-au făcut în tine, ar fi rămas până astăzi.
24. Dar zic vouă că pământului Sodomei îi va fi mai uşor în ziua judecăţii decât ţie." Matei 11, 23-24
Despre acest pământ mulţi credeau că e blestemat pe vecie, dar iată că doar până la a doua venire.
Ţi-aş fi zis condiţiile canonizării, dar, văd că pentru tine ortodoxia e un subiect de băşcălie şi nu vreau să mai iau parte la această şaradă.

"Nu mi-ai citat nimic din Scriptură ti s-a parut", ştiu că de principiu ignori ce nu-ţi convine, dacă pentru tine întâmplarea cu Elisei e nimic chiar nu mai am ce vorbi.
Văd că ai autosuficienţă, deci nu-ţi mai irosesc timpul.

Domnul să ne lumineze pentru a înţelege Adevărul Scripturistic!

" Oricâte veţi lega pe pământ, vor fi legate şi în cer, şi oricâte veţi dezlega pe pământ, vor fi dezlegate şi în cer." Nu am inteles de unde reiese ca ei au voie sa ierte pacatele. Nu rezulta asa ceva, oricum ai intoarce versetul asta.
"Între cele două judecăţi unele comunităţi (implicit sufletele din ele) îşi pot ispăşi din păcate beneficiind de clemenţă la a doua judecată." Eu cred ca tu ai ales versete la intamplare ca sa iti sustii ideile. Pari dezorientat pentru ca nu aduci dovezi biblice. De unde si pana unde din versete referitoare la Capernaum rezulta ca exista posibilitatea unei pocainte a sufletului dupa moarte?! Sincera sa fiu, niciodata nu am citit asemenea afirmatii sustinute de versete care n-au nimic de-a face cu ideile respective. Dar ce sa zic, multumesc de urare, iti doresc si tie la fel.

Am dat citatul despre Capernaum şi Sodoma, pentru a arăta contextul în care cei condamnaţi iniţial la chinuri pentru păcate grele, nu vor rămâne acolo pe veşnicie, ba chiar pot fi iertaţi la a doua judecată.

"Dumnezeu i-a dat suflare din viata si astfel, el a capatat suflet." FALS.
conform cu Geneza 2:7 adam a DEVENIT un suflet, nu a capatat, ca mai apoi sa ii fie luat.

APOCALIPSA 6:9-11
3 Dedesubtul acestui altar se găsesc „sufletele celor ce fuseseră înjunghiaţi din cauza cuvântului lui Dumnezeu şi din cauza lucrării de mărturie pe care o făcuseră". Ce înseamnă lucrul acesta? Nu poate fi vorba de suflete imateriale, în care credeau grecii păgâni (Geneza 2:7; Ezechiel 18:4). Dimpotrivă, Ioan ştie că sufletul, sau viaţa, este simbolizat prin sânge şi că, atunci când preoţii evrei care slujeau la tabernacol înjunghiau un animal de jertfă, ei stropeau „altarul de jur împrejur" cu sânge sau vărsau sângele „la baza altarului ofrandei arse" (Leviticul 3:2, 8, 13; 4:7; 17:6, 11, 12). Sufletul animalului are deci o strânsă legătură cu altarul de jertfă. Dar de ce sufletele, sau sângele, acestor slujitori deosebiţi ai lui Dumnezeu sunt dedesubtul unui altar simbolic, în cer? Deoarece moartea lor este considerată o moarte de jertfă.
4 Într-adevăr, toţi cei născuţi ca fii spirituali ai lui Dumnezeu suferă o moarte de jertfă. Datorită rolului lor în Regatul ceresc al lui Iehova, voinţa lui Dumnezeu este ca ei să renunţe la orice speranţă de viaţă veşnică pe pământ. Ei îşi jertfesc această speranţă. În acest sens, ei suferă o moarte de jertfă ca să susţină suveranitatea lui Iehova (Filipeni 3:8-11; compară cu 2:17). Acest lucru li s-a întâmplat în sens fizic celor pe care Ioan i-a văzut dedesubtul altarului. Ei sunt creştinii unşi care au fost martirizaţi pentru serviciul lor zelos prin care au susţinut Cuvântul şi suveranitatea lui Iehova. ‘Sufletele lor au fost înjunghiate din cauza cuvântului lui Dumnezeu şi din cauza lucrării de mărturie [martyrían] pe care o făcuseră.’
5 Relatarea continuă: „Ei au strigat cu glas tare, zicând: «Până când, Domn Suveran sfânt şi adevărat, te vei reţine să judeci şi să răzbuni sângele nostru asupra locuitorilor pământului?»" (Revelaţia 6:10). Cum pot sufletele, sau sângele, lor să strige după răzbunare, din moment ce Biblia arată că morţii nu ştiu nimic (Eclesiastul 9:5)? Dar oare n-a strigat şi sângele dreptului Abel după ce acesta a fost omorât de Cain? Atunci Iehova i-a spus lui Cain: „Ce-ai făcut? Ascultă! Sângele fratelui tău strigă din pământ la mine" (Geneza 4:10, 11; Evrei 12:24). Aceasta nu însemna că sângele lui Abel rostea cuvinte, ci, mai degrabă, că Abel murise nevinovat, iar justiţia cerea pedepsirea criminalului. Şi creştinii martiri sunt nevinovaţi, iar justiţia cere răzbunarea lor (Luca 18:7, 8). Strigătul de răzbunare este puternic, pentru că mii de creştini au murit astfel. — Compară cu Ieremia 15:15, 16.

LUCA 8:54, 55
LA MOARTE, OAMENII ÎŞI CONTINUĂ EXISTENŢA ÎN DOMENIUL SPIRITUAL. FALS
„În sudoarea feţei tale îţi vei mânca pâinea până te vei întoarce în pământ, căci din el ai fost luat. Căci ţărână eşti şi în ţărână te vei întoarce." (Geneza 3:19)
„Cei vii sunt conştienţi că vor muri, dar cei morţi nu sunt conştienţi de nimic." (Eclesiastul 9:5)
„Tot ce găseşte mâna ta să facă fă cu toată puterea ta, căci în Şeol [mormânt], locul unde te duci, nu este nici lucrare, nici plan, nici cunoştinţă, nici înţelepciune." (Eclesiastul 9:10)
„Spiritul lui iese, el se întoarce în pământ şi în aceeaşi zi îi pier şi gândurile." (Psalmul 146:4)
Sa presupunem ca omul toata viata lui a fost rau, betii, curvii, necinstit, nu si-a ingrijit familia, ma rog, a facut lucruri pentru care sa merite sa mearga in Iad, ti se pare logic ca Dumnezeu sa colaboreze cu Diavolul ca sa il pedepseasca pe respectivul?
si cand spune ca duhul/spiritul iese si se duce la dumnezeu, intr-un verset, nu se refera, la faptul ca sufletul persoane-i respective merge la Dumnezeu, ci mai degraba la faptul ca ORICE speranta de a mai trai, acum tine doar de dumnezeu. daca sufletul nu moare, ce inseamna faptul de a muri? citeste te rog Geneza 3:4 sa vezi cine a spus primul ca oamenii nu mor.
MATEI 10:28
În Matei 10:28, Isus i-a avertizat pe ascultătorii săi ‘să se teamă de cel care poate să distrugă atât sufletul, cât şi corpul în Gheenă’. Ce înseamnă aceste cuvinte? Să reţinem că aici nu este vorba despre chinuri în focul Gheenei; dimpotrivă, el spune ‘să se teamă de cel care poate să distrugă... în Gheenă’. Menţionând „sufletul" separat, Isus a arătat că Dumnezeu poate să distrugă orice perspectivă de viaţă a unei persoane; în acest caz, nu mai există nicio speranţă de înviere pentru persoana respectivă. Aşadar, ‘focul gheenei’ are aceeaşi semnificaţie ca „lacul de foc" din Revelaţia 21:8, adică distrugerea, „moartea a doua".
Sa stii ca in Gheena in afara orasului Ierusalim, erau gunoaie, lesuri de animale MOARTE, sau oameni josnici, MORTI, care nu aveau dreptul la o inmormantare decenta.

1IMPARATI 17:21, 22
‘Sufletul care păcătuieşte va muri’
Biblia declară: „Sufletul care păcătuieşte, acela va muri" (Ezechiel 18:4). Fiind descurajat, profetul Ilie „a cerut ca sufletul lui să moară" (1 Regi 19:4). Şi Iona ‘a cerut ca sufletul lui să moară’ (Iona 4:8). Da, sufletul moare când persoana moare; sufletul nu este nemuritor. Întrucât o persoană este un suflet, a spune despre ea că a murit înseamnă a spune că sufletul ei a murit.
Dar la ce se referă textele biblice care afirmă că cineva îşi dă sufletul sau că sufletul cuiva se întoarce în el? Iată ce spune Biblia despre cele întâmplate Rahelei la naşterea fiului ei: „Pe când îşi dădea [literalmente „îi ieşea"] sufletul (căci a murit), ea i-a pus numele Ben-Oni, însă tatăl lui l-a numit Beniamin" (Geneza 35:18). În plus, despre învierea fiului unei văduve, în 1 Regi 17:22, citim: „Iehova a ascultat glasul lui Ilie [în rugăciune], astfel că sufletul copilului s-a întors în el şi el a revenit la viaţă". Indică aceste pasaje că sufletul este o entitate invizibilă, imaterială care poate să iasă dintr-un trup sau să intre în el?
Să ne amintim că unul dintre sensurile cuvântului „suflet" este „viaţă". Prin urmare, sufletul Rahelei ‘a ieşit’ din ea în sensul că viaţa ei a ieşit din ea. De fapt, unele traduceri ale Bibliei redau expresia „îşi dădea [lit. „îi ieşea"] sufletul" prin „viaţa ei se stingea" (Knox) şi „şi-a dat ultima suflare" (Jerusalem Bible). În mod asemănător, în cazul fiului văduvei, înţelegem că, de fapt, ceea ce s-a întors în el a fost viaţa lui. — 1 Regi 17:23.

1SAMUEL 18:1 TI-AM DAT DESTULE DOVEZI DESPRE SUFLET, LOGICE!

As putea sa iau la rand toate versetele date de tine si sa iti demonstrez ca nu ai dreptate; dar nu se merita sa fac efortul. Nu ai decat sa crezi ce vrei, realitatea ramane in picioare!

Cum sa imi demonstrezi ca nu am dreptate? esti pericol social.
pai judeca LOGIC.
de ce toti cei 9 morti care au fost inviati, nu spun nici unu ca au fost in iad, sau in rai? de ce nu au povestit nimic despre ceea ce au vazut, trait, facut dupa ce au murit?
lazar 4 zile o fost mort, totusi, cand a fost inviat nu a pomenit nimic despre asa zisa viata dupa moarte.
imi dai in privat adresa de emai sa iti trimit ceva?
si inca o intrebare: unde a fost Isus 3 zile cat a fost mort? in rai sau in iad?

Pericol social laughing) asta-i buna. Dar tie nu ti-a zis nimeni ca esti plictisitor? Ca daca nu, iti spun eu acum.

Scuze daca o fost o vorba dura, nu imi sta in caracter sa vorbesc urat, numa no big grin folosesc des vorba asta big grin

Nicio problema.

| iurii75 a răspuns:

Frate, sper că întrebările vor fi puțin mai respectuoase, fără să lezeze. happy