| Al3xandra95 a întrebat:

Cum credeți că ar vrea Dumnezeu să ne vadă în ultimele noastre clipe de viață, în momentul Apocalipsei, dacă va fi să fie?

Adică ce credeți că ne va salva mai mult în ultimele clipe?

Spoveditul teribil de sincer, în care recunoaștem și cele mai mari păcate, pe care poate în zilele obișnuite, la o spovedanie normală lângă preoțel, nu am fi îndrăznit să o facem?

Rostitul de rugăciuni și inima deschisă?

Iertatul tuturor dușmanilor?

Renunțatul la sine și sacrificiul pentru a salva viața altcuiva?

Statul la masă (sau ce mai poate fi o masă, în acele circumstanțe) cu familia și prietenii fără a mai avea pic de gâlceavă în plisc și suflet?

Sau chiar toate astea și multe altele? Ce i-ar plăcea să vadă la noi, măcar în ultimul moment de mântuire și viață pe acest pământ?

4 răspunsuri:
| ania a răspuns:

Sa ii iertam pe ceilalți, sa nu tinem amaraciune, sa ne marturisim in primul rand Lui constant toate pacatele, asteapta tot timpul de la noi.
Cred ca vrea sa il așteptăm, sa dorim revenirea Lui:
Duhul si mireasa zic-
Vino!
Apocalipsa 22:17

| StrongHeart a răspuns:

Salut
Nu vreau sa insult dogmele crestine si Sfintele Taine, dar sa fim seriosi, spovedania iti poate oferi o alinare ca te descarci de tot raul facut si cam atat, dar asta nu inseamna ca nu sunt consecinte pentru faptele rele. Cred ca lui Dumnezeu i-ar placea sa vada o schimbare in om, sa ajunga sa isi urasca greselile si sa le regrete pentru ca mai mult de atat, realistic vorbind ce poate sa faca un om? Omul e fiinta trecatoare slaba, supusa patimilor si suferintei. Faptele sunt consumate deja, raul e facut, urmeaza rasplata pentru ele.
Stiu ca asta cu ingrasatul porcului de ajun este sport national la noi, la romani, dar ce rost are sa ne pacalim si sa ne imbracam in haine albe in al doisprezecelea ceas daca toata viata ne-am hranit cu rautati si pacate?
Asta e un motiv pentru care, de exemplu, calugarii poarta negru.
E o intreaga simbolistica, ei accepta moartea(negru simbolizeaza moartea) si isi vad raul din ei, se vad pe ei insisi cei mai pacatosi si asta ii smereste, ii ajuta sa se apropie de cele sfinte.
Daca ai fost o curva toata viata, cred ca Dumnezeu nu vrea sa te vada imbracata in mironosita la biserica pe ultima suta, daca ai fost betivan, lacom, bataus, la fel.
Dumnezeu vrea sa fii sincer cu tine, suntem atat de falsi de multe ori, nu o sa avem nicio scuza la judecata. Si ce rost are sa ne imbracam frumos si sa ne aranjam daca in suflet e o mizerie de nedescris, mi se pare o chestie absurda pe care multi o facem pentru ca vrem sa ne placa ceilalti.
Hitler a distrus toata Europa, dar vezi doamne era vegetarian. Intelegi, esenta e importanta, nu aparentele.
Aparentele inseala de multe ori.
Mai bine recunosc ca sunt cel mai mare pacatos si merit sa ajung in iad si nu mai calc in biserica, decat sa ma dau sfant, sa ma urasca Dumnezeu si mai tare ca ii indepartez si pe altii de El cand ceilalti vad cata ipocrizie e la noi la crestini.

| Al3xandra95 explică (pentru StrongHeart):

Păi, am spus eu că o fac doar de mântuială?!
De aia și întrebam, că vreau să mă mântuiesc prin tot ce pot face bine și să fiu plăcută în ochii Domnului, măcar pe final, deși nu știu cum este la restul, dar eu încerc cât pot, zic eu, mereu. Și știu și limitele sau iubirea nesătulă pentru unele păcate și pe astea le recunosc la tot pasul în fața Domnului. Adică eu acum în timp ce stau și privesc la TV știrile din lume, cum lumea își pierde viața, casa, totul și realizez că acolo e începutul Apocalipsei, privesc îngrozită și totuși îi recunosc Domnului că și dacă aș fi eu în situația aia, și nici dacă aș trece peste aia, unele păcate tot nu le pot lăsa, în cazul meu, cum ar fi să zicem poate lenea sau delăsarea asta și iubirea pântecelui, adică mâncarea. Și zilnic lupt cu aceste păcate, dar zilnic îi spun sincer Domnului, că aceste 2 păcate îmi plac cel mai mult și nici dacă vine Apocalipsa peste mine, tot nu mă voi lăsa de lungile perioade se moțăit sau privit chiar în gol sau de a mânca până la limită.
Deci nici nu e vorba de spovedit aici, o fac zilnic cu mine, Dumnezeu și conștiința mea. Dar recunosc că nu mă duc să mă și spovedesc foarte des la Biserică sub straiele preoțelului. Deci contează și asta.
Și uite și aici, ce spui tu, e un păcat deja. Sau nu știu dacă un păcat, dar cât acolo e mâna Satanei, care te ține departe de Biserică, doar pe motiv că Satana de fapt îți spune lucrurile astea "Oricum sunt păcătos/păcătoasă deci nu merit mântuirea." Când de fapt Dumnezeu a spus că El îl ierta și pe Iuda dacă acest Iuda plângea după ce l-a trădat pe Iisus și cerea iertare și nu se sinucidea. De aici și că sinuciderea e cel mai mare păcat, deși și aici există un dar, că dacă omul era schizofren, adică auzea voci, Dumnezeu nu-l încadrează la suicid, pentru că omul ăla nu avea discernământ. Ceva ce evident Iuda a avut și mulți alții când au ales sinuciderea mai ales după un păcat mare, cum ar fi trădarea, crima sau chiar pierderea statutului social. Că aici intervine rușinea lui, frica de a nu mai fi pe acel piedestal care era până atunci (văzut ca un bun cetățean până la comiterea unei crime sau trădări, văzut ca un om puternic și potent dacă avea mult cașcaval și de-odată nu mai are). De aici și ideea că sinuciderea e cel mai mare păcat, că de fapt de cele mai multe ori în spatele sinuciderii, cum spuneam, nu băgăm aici bolnavii psihici care nu mai au discernământ, ci oameni potenți, care de-o dată nu mai sunt sau alții care nu suportă pur și simplu și vremuri grele, frustrare sau nu suportă angoase, din mândrie recurc la acest gest și de aici ideea că sinuciderea e cel mai mare păcat, că în realitate, în spatele gestului șade tot mândria, care ăla e de fapt cel mai mare păcat, pe lângă faptul că se adaugă și omuciderea, indiferent că e îndreptată catre alții sau propria persoană, la bază e vorba tot de omucidere. Deci, uite cum sunt păcate mult mai mari decât ceea ce spui tu că ai.
Plus că știi că și această decizie "de a nu veni la biserică pe motiv că sunt păcătos/ă" e o decizie pe care să o lași în seama duhovnicului, nu o iei tu pe cont propriu decizia, tocmai de aceea e greșit, că preoții spun că dacă ai păcate super grele, să faci penitență și să ai de purtat un Canon, prin care tocmai vii la Biserică, nu pleci de la Biserică, dar respecți niște norme ale canonului, adică nu te împărtășești dacă faci avort, nu știu câți ani sau crima ori alte reguli pe care le stabilește preotul acelei instituții, evident nu scoase din burta lui ci impuse de dogmele astea de care spui tu și de niște legi sfinte. Și prin legi sfinte, da, poți chiar să crezi că totuși mâna omului le-a făcut, nu știu acum dacă în Biblie scrie și despre acest aspect, însă ideea e că, oamenii ăia care au stabilit "aceste legi sfinte" au studiat mai mulți ani și s-au consultat între ei, cei care au studiat teologia, mai marii preoți, monahi și diaconi și nu a venit x sau y de pe aici de pe TPU sau care ar fi studiat medicina sau construcțiile să pună aceste legi. Și clar cine a dat aceste legi, precum aceste canoane, le-a dat logic în funcție de gravitatea păcatului și aplicabile evident pentru oricare păcătos, din acea categorie. Adică din câte știu, cele mai grave păcate care, spre exemplu oprește credinciosul de la împărtășanie, care această împărtășanie e puterea supremă și evident și crucea, căci cu Iisus începe Noul Testament și cu El se încheie, iar astfel, împărtășania reprezintă sângele Lui vărsat pentru iertarea noastră și crucea, lemnul pe care a stat Iisus- dar revenind, din câte știu din canoanele bisericești, ești oprit de la împărtășanie, doar dacă faci avort sau ucizi sau ești certat cu un părinte, tu ca copil ori trăiești în concumbinaj, cel puțin de astea știu că ar fi cele mai mari păcate ale Bisericii, pe care dacă le recunoști preotul automat îți dă Canon, de nu știu câți ani să nu ai voie să te împărtășești, dar tocmai că dacă recunoști vreunul din aceste păcate, vei fi nevoit/ă și mai mult să vii pe la Biserică și să te rogi constant pentru a te lepăda de acel păcat. Deși da, dacă ajungi ca mine, cum spuneam, cu lenea și mâncarea, să simți că nimic nu te va putea opri de la iubirea pentru ele, nici chiar o boală, atunci da, poți spune că te duci degeaba la Biserică, dar nu în ideea că te duci degeaba, că unii susțin că până și mersul acela săptămânal la Biserică, va conta în ochii Domnului, pentru că El va vedea măcar efortul tău, că în timp ce alții de vârsta ta și genul tău, merg la pește, disco, party sau piscină și bârfă, în zilele de Duminică, tu te duci la Biserică și reziști acolo. Și da, și acolo sunt ispite, că acolo Satan e și mai flămând să corupă suflete, ca spre exemplu ce fix fac și eu, nu mă prea duc la Biserică pe motiv că văd numai bătrânele, care bârfesc și vorbesc în timpul slujbei, și nu-mi plac acești bârfitori și intrigatori din biserici dar și eu oricum cum am anxietate socială, mă simt stresată din cauza asta, că am impresia că printre aceste bătrânele care nu le tace gura la slujbă, mă mai și bârfesc pe mine sau pot spune ceva despre mine și asta mă stresează atât de tare, încât refuz să merg la Biserică. Și mai nou de când am avut experiențe nașpa stradale, am început să duc și mai departe raționamentul acesta, zicând că nu doresc să mă afiliez bătrânilor ălora bărfitori din biserici, care vin să se roage pentru copiii și nepoții lor, mna, cum fac bătrânii "să aibă nepoata casă, masă, copii, să aibă nepotul nevastă, copii, salar mare ca să-i întrețină" dar eu când ies pe stradă și iau contact cu tinerii de vârsta mea, observ doar oameni răi, care înjură pe stradă, mai ales dacă văd o tipă ca mine cu niște kg în plus sau un om mai solitar sau un om cu dizabilități fizice ori chiar mentale și ei se văd așa de buni și potenți ca tineri, dar în realitate ei habar nu au, că au toate astea pentru că bunicii lor, mda, ăia așa bârfitori cum sunt, se roagă pentru ei și știu că aici o să ating un subiect și mai sensibil și poate o să par eu rasista, dar,,,
Și nu știu cum e la voi la biserici și de prin ce parte a României faceți parte, dar eu una locuiesc într-un oraș super populat de gip^y ăștia și mai ales la ei observ că bisericile astea sunt pline de femei gip^y care vin duminică de duminică și se roagă, ei știu pentru ce și aparent Dumnezeu le și dă de toate, vile, case cu 2, 3 etaje, grădini mari, nunți de alea ca în povești, de își înșiră mesele pe drumurile publice, vin cu limuzine și tot felul de mașini care mai de care, însă ei când ies pe stradă copii lor, pe lângă faptul că sunt destul de tribali și ei nu ar ieși cu noi românii, la un suc, să converseze, să fie prietenoși cu noi, deși ei ne-au luat cu asalt orașul, ei trăiesc doar în tribul lor, cu neamul lor, după toate astea, tot ei sunt cei care râd de fetele cu defecte pe stradă, și nu știu cum e la bărbații albi, poate cu ei sunt un pic mai reticenți, dar eu ca fată ce nu am prea avut prieteni și am fost nevoită de mică să ies singură pe stradă, atunci când trebuia să ies de nevoie, oricum, am primit de la aceșri gi*si, care se cred buricul pământului doar înjurături, jigniri și mai ales jigniri pe baza aspectului meu, și vorbim de jigniri pe față, și asta, nu știu cum e la voi, dar la mine una mă înfurie maxim, că Dumnezeu le dă tot lor belșug și putere, doar pentru că mamele lor, da, se duc duminică de duminică la Biserică, iar copiii lor doar pentru că sunt sănătoși psihic și fizic, înjură fete sau femei pe stradă, că de aia o și fac, că știu că cu fetele și femeile le merge, că dacă ar râde la fel de un băiat sau bărbat gras ori cu un oricare alt defect sau de cei care au familii și sunt mai mulți așa ca ei, ar ști că și-ar lua-o și ei pe coajă, dar așa ei, tinerii ăștia gip^y tind să se ia doar de categoria slabă socială și lucrul ăsta mă doare maxim, încât uneori mi-e rău să calc prin Biserică și să mai și văd cum gip*y ăștia se roagă pentru putere și bani, dar copiii lor sunt niște neobrăzați, nesimțiți care calcă pe alții în picioare.
Deci și eu am ispitele mele, de a nu mă apropia de Biserică.
Dar zic și eu, măcar să nu ne culcăm pe-o ureche și să luptăm și cu aceste gânduri, căci acolo clar nu e mântuire ci doar șoapte spuse de Satan, de a ne împiedica să mergem la Biserică.

| StrongHeart a răspuns (pentru Al3xandra95):

Ai scris mult prea mult.
Toti avem ispite. Toata lumea stie ca tiganii n-au treaba cu rusinea, desi nu toti, asta iti pot garanta pentru ca am cunoscut tigani de nota 10, acum si tu esti biased ca ai avut niste experiente neplacute, dar cum sunt tigani spurcati, sunt si romani spurcati, francezi spurcati, etc.
Asa sunt oamenii, buni si rai. Tu ai niste nesigurante si frici si le poti depasi, daca faci un sport de contact sau orice sport si inveti sa te aperi si sa iti spui cuvantul cand ai ceva de spus.
Nu trebui sa cazi in cealalta extrema si sa-i urasti. Era un luptator de arte martiale care a fost crescut de un bunic extremist care credea in puritatea rasei albe, neo-nazism si chestii de genul asta si toata viata a urat persoanele de culoare ca asa a fost invatat pana cand a mers la lupte si s-a antrenat cu ei si a realizat ca sunt oameni ca si el, la fel cu aceleasi sentimente, frici, temeri, deci asta cu culoarea pielii e o porcarie, noi europenii am fost cei mai rasisti din totdeauna si e si asta un factor dar la baza oamenii sunt la fel, indiferent de etnie.
Ah si sa stii ca mersul la biserica nu iti garanteaza mantuirea, de fapt faptele conteaza la sfarsitul zilei. Bafta.