Multă durere si nedreptate se datorează alegerilor rele ale oamenilor, El nu e responsabil pentru rautatea si egoismul nostru.
Silogismul iti spune ca exista mai multe parti. Nu tot timpul subiectul cu predicatul concordeaza. Deci prim emanantism s-a produs o dialéctica dialógica insa silogística.
Dumnezeu, Pronia si Legea Naturala nu sunt tot acelasi lucrui. Multi le compara insa nu sunt aceleasi lucruri. De exemplu pe epicuri ii interesu un Destin fatal pentru majoritatea lumii insa ei se retrageau in gradina epicureista. Pe Platón i-l interesa Destinul polisului pentru ca supunea ca de Sufletul Lumii depind copiii. Spunea sa punem in pozitii politice doar aristocrati.
Păi a creat fiinte libere capabile sa facă bine sau rău. Nu e vina Lui că unii aleg să facă rău.
Cosmosul nu are liberul arbitru pentru ca este Determinat. Depinde de niste Constante.
El are alternativa, adica de a se desechilibra de acea constanta, insa aceasta alternativa nu inseamna liberul arbitru. Constanta insemna Ratiunea. Acea ratiune se poate dezechilibra un pic. Nu la nivelui de desastre mari. Dupa aceea revine la constanta/ratiunea stabilita.
Intre liberul arbitru si determinism exista termenul mediu. Vezi Carolina Sartorio despre Cauzalitate și liber arbitru.
Determinism, indeterminism, liber arbitru, compatibilist, incompatibilist, libertarieni, imposibiliști, cauze actuale, rolul cauzal al absențelor, responsabilitate morală, noroc moral.
Ia-ti pastilele de schizofrenie.
Umanismul din tine iti spune ca ai drepturi civile. Ei bine Legile Pozitive ti se impun peste drepturile tale civile. Un om liber de cauze nu exista. Facultatile tale co-creatoare sunt doar a-l treilea motor. Ai un imprimeu impus chiar daca simti ca iti vine din interior ci nu din exterior. Ratiunea se afla la un Nivel mai mic. Procesiunea sau Eneadele lui Plotin iti explica lucrurile astea. Ratiunea este un mediator pentru Theosis (teologie).
"a-l treilea monitor" mai treci pe la un curs de gramatica si a doua oara, ia ti pastilele!
anonim_4396 întreabă: