Fix disparitia lor arata ca nu e o minciuna? Asta e problema, daca chiar asa se intimpla atunci nu e de bine deloc. Disparitia unei specii fara a se desprinde din ea ceva nou nu mai suna deloc a evolutie.Inteleg specia respectiva dispare pentru a face loc celei sau celor noi, dar care deriva din ea.In momentul cind din ea nu rezulta nimic decit zero sint semne de intrebare serioase.Eu raman la parerea ca doar cind dispar majoritatea speciilor dominante, de abia atunci se declanseaza acest fenomen, din speciile marunte nicidecum din astea deja perfect specializate.O specie perfect specializata nu mai are unde evolua, decit sa dispara daca nu se poate mentine.
Buna!
Desi intrebarea are cateva zile de cand a fost pusa,fiind pe aria mea,nu am cum sa nu raspund si eu alaturi de ceilalti.
Evolutia este un proces foarte real si plauzibil.
Exista aspecte neintelese de nici un om,insa foarte multe lucruri privind evolutia sunt adevarate.
Ce trebuie tu sa intelegi este ca planeta noastra trece prin schimbari.
Anumite animale au fost adaptate unui tip de mediu, si s-au specializat complet sau aproape complet acelor conditii.
Faptul ca planeta se incalzeste nu are absolut nici o legatura cu omul! Desi multi poate m-ar considera nebun cu acest argument este insa la fel de adevarat precum pare de aberant!
Planeta noastra trece printr-un proces lent de incalzire, natural, noi nu facem decat sa il acceleram prin actiunile noastre.
Acest proces se datoreaza faptului ca distanta pamant-soare devine tot mai mica. Spre sfarsitul vietii soarelui, pamantul o sa atinga la suprafata 150 grade celsius, marile si oceanele se vor evapora, iar atmosfera va fi distrusa.Si asta nu scrie in biblie, ci este un fapt extrem de real, cine doreste chiar recomand sa se informeze, mie mi se pare extrem de interesant.
Ideea este ca aceste schimbari accelerate de noi influenteaza planeta negativ.De aceea animalele, neavand posibilitatea sa se adapteze atat de repede incep sa dispara.Cum se intampla in cazul coralilor! Stiai de exemplu ca daca temperatura marilor si oceanelor ar creste numai cu 0.5 grade celsius,adica cu jumatate de grad,aproape orice urma de corali din marile bariere ar pieri?!
Tu poate ai spune ca de ce nu se adapteaza un organism noilor schimbari.
Pai adaptarea si evolutia dureaza,daca pamantul ar fi lasat in pace de om,schimbarile la nivel de temperatura,compozitia aerului,eeetc,ar fi diminuate,iar organismul se poate adapta si poate evolua mai usor.
Insa noi grabind lucrurile,noile schimbari sunt mari si pe perioade scurte,iar organismul nu mai tine pasul si specia lui moare.
Mai depind, aceste disparitii de specii care nu au legatura directa cu omul, de ecosistem si de structura lui.
Dar in cele mai multe din cazuri, direct sau indirect, aproape in proportie de 90 la suta, chiar si mai mult, omul este cel care distruge natura si speciile ei, si nu neaparat direct.Natura se stinge si datorita activitatilor umane.
Hai sa facem o paralela si sa intelegi.
Te duci la un rau si prinzi toti pestii rapitori de acolo, asa ok.
Acum tu esti raspunzator pentru disparitia tuturor speciilor de rapitor.
Acum in urma activitatii tale,vor disparea si o specie de alti pesti,care erau prazi ai rapitorului!
De ce?
Pentru ca ai provocat un dezechilibru.
Rapitorii hraninduse cu pestii morti sau bolnavi,acum acesti pesti bolnavi care trebuiau sa cada prada,pot transmite boala mai departe,si mai dispare inca o specie.
Si uite asa ai provocat o disparitie directa,a rapitorilor.
Si una indirecta a inca o specie sau mai multe care erau prazi ale pestelui rapitor.
Totul in natura se transmite in lant,noi nu controlam natura asa cum zic multi.
Noi o distrugem!
Sa controlezi inseamna sa aperi, sa ajuti sa creasca, sa ajuti sa fie curata, sa ajuti sa nu mai exista variatii.
Omul doar i-a tot ce ii trebuie de la natura, si nu mai da nimic inapoi!
Asta este situatia.
Sper ca ai inteles cate ceva din ce am scris.
O zi buna,
Adrian!
Salut!
Din intrebare se intelege ca nu stiu ce e sau ce presupune evolutia speciilor?
Nu,se intelege neclaritate in ceea ce priveste unele specii care se "pierd" si nu din cauza omului.
Am pus putin accentul pe evolutie, nu stiu daca ai observat, chiar din motiv ca am presupus ca stii destul de bine procesul, si am aratat mai mult cauze de disparitie a unor specii.
Aha. Pai nu e nici o neclaritate, ma interesa explicatia creationistilor, de asta e formulata intrebarea cum e.
SItuatia normal ca s-a schimbat si se schimba mereu, iar in momentul cind se va schimba critic pentru o anume specie se pare ca ele in loc sa evoluieze dispar.Se pare ca e o enigma,cel putin pentru unia,iar eu spun exact ce am spus vor disparea marea majoritate ca o specie deja specializata nu se mai poate respecializa sau cum sa-i spun sa se specializeze pentru alte conditii.Pur si simplu nu mai pot face asta si dispar daca conditiile sint critice. Apoi locul ramas liber, dar se pare ca va trebuie sa se creeze un loc gol foarte mare, deci locul asta va fi unmplut cu ce misuna acum si nu vedem, cu lumea asta micro, care in timp va evolua si asa vor apare noi specii.Cel putin eu asa cred si vad situatia.Si nu vad cum o specie specializata deja se poate despecializa si specializa iarasi pentru a rezista noilor conditii.Singura specie care face asta, desi nu asta face exact este OMUL.Insa el adapteaza mediu la nevoile lui si nu invers, dar omul va reusi ca specie specializata sa reziste f mult timp chiar de apar conditii critice pentru el.In rest nu vad o alata specie capabila de asemenea performante, pentru ca logic nu pot face asta.
Pai evolutia lor inseamna specie noua, ca daca tot ce exista s-a format din bacterii, daca o specie dispare si apare alta, fara a evolua din cea deja existenta, ar inseamna ca din bacterie "apare" direct croscobaurul. Mediul nu se modifica atat de mult incat sa duca instant la disparitia unei specii, decat in cazul dezastrelor naturale, si atunci si omul are putine sanse de supravietuire. In fine, specializare inseamna adaptare, e cam greu, sau imposibil, pentru o soparla sa se specializeze pe eco sistemul unui ghepard cand mediul ghepardului se schimba, asa ca si el se schimba, insesizabil pentru perioade scurte de timp, soparla se poate specializa pe un mediu apropiat de cel al ei.
OK dar nici nu s-a observat aparitii de specii noi de cind e omul prin peisaj.Ba mai mult s-a observat numai disparitia speciilor nu si aparitia unora noi.Vad ca tot ii trageti cu timpul ca evolutia are nevoie de timp f lung.De acord dar daca luam unele specii vedem ca s-a intamplat ce? Zero nimic.Cite specii nu dispar si unde sint urmasii lor? Nu ma lua cu timpul cu povesti de adormit plozii ca nu merge.Mamutii au disparut corect? Erau ditai animalele ei unde sint urmasii lor? Sa nu spui ca sau micsorat asa de mult de nici nu-i mai putem vedea.Un animal cit casa nu ajunge imediat cit un purece.Ok de acord milioane de ani, dar mamutul ala acum ar fi trebuit sa fie cel putin cit o vaca. Apoi peste alte milioane cine mai stie cit un iepure sau poate mai mare.Insa ditai animalu s-a dus a disparut pur si simplu si nu prea mai vad ce ar mai evolua din el.Dar mai stii poate ca din oasele lui sa apara cine stie ce bacterii o fi si asta evolutie.Deci evolutia asta se pare ca e cam trasa de par, sau cel putin teoria.Adevarul este ca habar n-avem pe ce planeta stam, nu stapinim mai nimic f bine sa stim clar cum sta situatiunea.Cam asta e problema, nu zic ca dzeu a facut sia dres dar pot spune cu certitudine ca deocamdata sintem depasiti de situatie, nu putem explica acest lucru si multe altele. Poate mai tirziu cineva va fi capabil sa le explice si poate sa si le demonstreze. Oricum chestia este ca e ceva natural nu e nimic venit din cerurile religiei cu siguranta.Asa ca vorbim si noi sa ne aflam in treaba asta e altceva. Iara la ce am spus eu poate ca nu toate speciile sint specializate cum ai spus tu. Poate ca anumite bacterii,ciuperci, virusiri nu-s specializate, ori poate ca atunci cine ele reusesc sa introduca material genetic deal lor altor specii, alea supravietuiesc, se poate ajunge la o spcie noua.Insa se pare ca nu prea merge la nivel macro, cel putin nu sa observat.Pare ciudat dar de fapt este nestiinta, necunoastere.
Correct si se pare ca in ultima vreme din cauze nu stiu de care nu mai evolueaza nici una.Mamutul disparu, urmeaza si elefantul si uite asa sau dus.Plus alte zeci sute care au disparut deja.Si cele care reusesc sa se adapteze unde sint? Atita timp cit o teorie indiferent cit de explicita este ramine teorie, adica nedemonstrata nu avem ceva clar concret. Iara speciile care se adapteaza f bine nu se schimba deloc.Sint specii care au fost mutate din zonele de origine in alte zone, uneori chiar vitrege acelor specii si minune sau adaptat uimitor de bine fara a schimba ceva in acel organism. Oricum nu ajungem nicaeri ca sintem mici, nestiutori.Bine ca nici religios nu-s dar teoria asta este f slaba, nu se leaga, alta probabil este explicatia sau functionalitatea in evolutie. Ceva scapa, poate fi ceva minor f simplu si scapa.
anonim_4396 întreabă: