| king4aday a întrebat:

De ce judeca crestinii pe cei care nu cred in zeul lor? Nu ma astept la un raspuns de gradinita gen "ca si ei ne judeca". Nu vreau citate din Biblie, sunt curios cum si ce va determina sa ne judecati? Eu nu judec un om pana nu-i cunosc calitatile, defectele, personalitatea. Am si prieteni crestini si ma inteleg cu ei fara probleme. Am vazut multe caracterizari, unele chiar josnice: pierduti, fara sentimente, fara valori morale, satanici (ceea ce m-a amuzat ca, n-am cum sa cred in Satana din moment ce nu cred in Dzeu) etc. Ca ateu, am si eu sentimente, stiu sa deosebesc binele de rau, dragostea de ura. Am si teluri in viata, sunt multe lucruri care ma motiveaza. Iubesc natura, ma bucur de familie, prieteni, de muzica, de carti, de tot ce poate sa ofere viata pe care o respect. Nu vreau sa fac rau nimianui, din contra, ajut cu ce pot cand cineva are nevoie de mine. Sunt convins ca cei mai multi dintre atei sunt asa. Departe de caracterizarile primite de la crestini. Pot sa traiesc foarte linistit langa voi, pana nu incercati sa va impuneti convingerile (nici eu nu o fac fata de crestini) atunci, unde-i problema pana la urma? Cine/Ce va da dreptul sa ne judecati generalizand? Nu ateistii sunt cei care au ucis milioane de oameni raspandidu-si convingerile. (Nu veniti cu exemple ca Hitler, acolo alta a fost treaba).

39 răspunsuri:
| danut a răspuns (pentru Mădă0611):

Haios ca sa nu spun altceva, ce e aia empatie, de unde vine si cine a "dotat-o" la domnia ta? Dovada caci altfel batem apa in piua (fara trimiteri pe net).

| Mădă0611 a răspuns (pentru danut):

Empatia are legatura cu neuronii oglinda, neuroni pe care orice animal ii are. Daca dumnezeu a dotat-o la domnia mea, ca sunt om, la animale de ce a dotat-o?

| king4aday explică (pentru danut):

Ratiunea ne ofera destule puncte de referinta. Asta ne ridica din randul animalelor. Crezi ca am nevoie de o putere divina sa realizez ca, nu e bine sa ucid, e bine sa ajut, nu e bine sa mint, e bine sa respect? Un punct de referinta, daca tot e sa ne rezumam doar la unul, pot fi cei 7 ani de acasa, parintii. Valorile morale au evoluat cu noi, cu psihicul. Gandeste-te doar la casniciile din evul mediu unde, biserica a avut un cuvant greu de spus. Daca un catolic vroia sa ia de nevasta o fata de o alta religie...mai departe stii.

Definitie (lex):Intuiție simpatetică, identificare afectivă, transpunere. În psihologie, desemnează un proces complex (perceptiv, intelectual, afectiv) constând în identificarea subiectului cu obiectul cunoașterii (îndeosebi o persoană) și în proiectarea stărilor proprii asupra acesteia din urmă, subiectul trăind în sine viața altuia."
Adica mai pentru cei ca mine: Matale ai fost dotata(de unde si cum?) cu posibilitatea (ipotetica) de a te identifica cu o alta persoana traind in lucul acelei persoane iar prin aceste "capacitati" poti sa deosebesti BINELE de RAU. Hai ca ai deviat-o rau. Si ce daca "traiesti" in locul acelui individ, tot mintea pe care ai avut-o o ai si mai departe si ce daca ai neuroni, trebuie sa functioneze cum si-a imaginat un oarecare si de unde a avut el ETALONUL, EXEMPLUL, deoarece noi traim prin INVATARE si nu ne nastem cu respectivele capacitati. Vezi copii care au trait separati de oameni, nu s-au mai adaptat niciodata la viata civilizata. Da DUMNEZEU ne-a dat neuroni dar asta nu inseamna ca poti tu sa-i dirijezi cum vrei tu, ei urmeaza un tipar bine stabilit de Dumnezeu. Lasa empatia si alte aiureli ce nu pot fi demonstrate si treci la altceva mai serios.

| danut a răspuns (pentru king4aday):

"Un punct de referinta, daca tot e sa ne rezumam doar la unul, pot fi cei 7 ani de acasa, parintii."
Si parintii ce "punct de referinta" au avut? Dar "parintii primordiali" ce punct de referinta au avut? Nu vezi ca ajungi tot la ce am spus eu? P.S. Si acum 2000 de ani aveam aceleasi "valori", ele nu s-au schimbat sau evoluat, ele au INVOLUAT daca privesti la societatea umana de astazi Nu vad legatura dintre Legea Morala si biserica, una este a lui Dumnezeu, celelalte sunt (bisericile) ale oamenilor in mare. Da daca este sa respecti : sa nu ucid, sa nu mint, sa nu fur, este nevoie de conoastere caci altfel ar exista "legea junglei" si la oameni.

| Mădă0611 a răspuns (pentru danut):

rolling on the floor) "Cunoastere."
Ti-as zice si eu "Lasa basmele si alte aiureli ce nu pot fi demonstrate si treci la altceva mai serios.", dar esti irecuperabil, + ca eu nu umblu cu convinsul.

Hai sa iti explic pe scurt: empatie inseamna sa te pui in locul cuiva. De exemplu mie imi vine sa fac foarte misto de tine, dar nu mi-ar placea sa fiu in locul tau si cineva sa faca misto de mine, asa ca ma abtin. Daca vreau sa te lovesc, la fel. Care e sursa moralitatii, cartea de basme sau punerea in locul posibilei victime? (raspunde-ti tie, eu stiu raspunsul)

| king4aday explică (pentru danut):

Oameni rai au fost si in trecut, sunt si acum. Daca e sa exageram un pic, nici macar prima pereche nu s-a putut abtine si au muscat din mar. Right?

| danut a răspuns (pentru king4aday):

Pai, pai ziseisi eu altceva? Daca tot suntem "invadati" de rau, de unde MORALA MEA, codul meu de4 bune conduite?

Tu pui "o situatie" in discutie cand DEJA ai un COD ETIC bine definit. Parca discutam de APARITIA acestui cod, imediat dupa HAOS.

Întrebări similare