Da, este o excrocherie. Lumina este aprinsa in interiorul sfantului mormant prin mijloace profane, banale, mai exact cu o bricheta. Povestea ca episcopii ar fi verificati de politie la intrarea in biserica este o simpla minciuna, politia nu intervine in ritualuri religioase.
Hmmm... nu e cu bricheta. https://www.youtube.com/watch?v=pd-o8ineMuE
Din păcate în procentaj de 90% este escrocherie cam tot ce ține de biserică.
Au voie sa fie martori la slujba Sfintei Invieri.
Problema e cum explici fenomenul?
https://www.youtube.com/watch?v=8Pn7ZvjGJMk
Sunt martori la slujbă, dar în momentul când se petrece minunea?
Uita-te la documentar!
M-am uitat, dar nu am văzut nicio lumină care să se aprindă din senin.
Te-ai uitat, dar ai ascultat?
Da, am ascultat și tradiția Bisericii Ortodoxe despre mormântul lui Iisus. Care este relevanța aici? Eu am cerut să mi se prezinte un fapt, nu povești de adormit copii.
Fenomenul nu poate fi explicat. Poti doar sa crezi ca este o minune Divina.
Ce explicație să ai dacă fenomenul este ascuns de Biserică? Niciuna. La fel ca în magie, dacă un magician își ascunde trucul, vei spune că ceea ce face el este o minune, dar de fapt este o înșelătorie.
Ai ratat min 3. Este clar ca n-ai ascultat nimic, n-ai inteles nimic si o tii pe-a ta. Esti liber sa crezi ce vrei, dar nu mai arunca cu pietre in cei care cred altceva.
Ce am ratat la minutul 3, îmi poți spune? Sau încercăm să ne acuzăm fără temei, doar pentru că suntem ortodocși din naștere și ortodocși murim?
Nu este nicio escrocherie. Nu se fac bani pe urma unei flăcări. Și nu zice nimeni ca n-ai voie sa aflii cum se produce fenomenul. Nu e deloc un secret.
Escrocheria nu se face doar în scopul de a obține bani, ci și pentru a obține avantaje sau influență, iar ea se folosește de minciuni, manipulare sau metode necinstite.
Dacă nu e secret, de ce nu îl împărtășești cu noi? Eu mereu am crezut că acesta e un secret ținut de Biserica Ortodoxă.
Cine obține avantaje și influență de pe urma unei tradiții mărginașe în Biserica Ortodoxă? Dacă aveți impresia că flacăra de la Ierusalim e un lucru atât de imens în Biserică habar n-aveți ce e Biserica. În afară de paște nu se gândește nimeni la ea. Nimeni în afară de paranoicii ca voi care au dureri de stomac pe urma unei tradiții pascale.
Dacă este o escrocherie, atunci toate bisericile care participă la ea și o recunosc sunt cele care beneficiază de această tradiție, iar beneficiul constă în faptul că pot atrage anumite persoane către religia lor.
Nimeni nu atrage pe nimeni la Ortodoxie din cauza luminii de la Ierusalim. Nimeni nu s-a convertit vreodată la Ortodoxie din cauza asta. Nimeni nu face bani din asta și nimeni nu căștigă nimic din asta. Deci nu este o escrocherie. Dacă nu vrei să crezi că e un miracol atunci să fii sănătos, dar nici așa nu e o escrocherie.
Din nou, escrocheria nu se referă doar la bani, ci și la putere, avantaj, influență, care cuprinde manipularea emoțiilor și credințelor oamenilor.
De cate ori să repet că lumina de la Ierusalim nu aduce absolut deloc putere, influenta sau avantaje nimanui? Esti greu de cap si nu intelegi?
Cum adică nu aduce influență și putere religiei? Atunci, pentru ce este ea practicată, dacă nu cu scopul de a atrage oameni? Dacă un eveniment religios este înșelător, iar scopul lui este să atragă oameni sub o imagine falsă, atunci este, fără îndoială, o escrocherie.
Nu, nu aduce nici putere nici influență așa cum bradul de Crăciun nu aduce putere și influență. E doar o tradiție, iar scopul tradiției nu e să atragă oamenii din altă parte la ea. Evanghelia lui Hristos este cea care atrage oamenii la Ortodoxie, nu bradul de Craciun și nici lumina de la Ierusalim.
Tradiția e tradiție și escrocheria, escrocherie. Dacă e tradiție, să rămână tradiție, nu să fie practicată într-un mod manipulator și înșelător.
Cât despre bradul de Crăciun, nu are rost să vorbim, pentru că e doar o tradiție simbolică, fără implicații miraculoase.
Tu nu intelegi ca nu e escrocherie? Esti Creștin sau nu? De ce nu numesti Invierea lui Hristos escrocherie? Aia nu se presupune sa fie miraculoasa? Tu nu intelegi ca nu te obliga nimeni sa crezi in ea? Daca ar fi escrocherie le-ar zice și ateilor să creadă, dar nu le zice nimeni asta. Lumina de la Ierusalim e un miracol pentru cei care vor sa creadă că e un miracol. E o participare la viata religioasa din interiorul Ortodoxiei, nu o escrocherie si nici o minciuna. Este o traditie. Daca nu vrei sa crezi nu te obliga nimeni. Învierea tot escrocherie este?
Pentru că Învierea lui Hristos nu se poate dovedi, dar Lumina de la Ierusalim da.
Păi dacă nu se poate dovedi înseamnă că e literalmente o escrocherie. O minune care nu isi poate dovedi autenticitatea nu escrocherie e? Dovedeste-o
Nu poți spune sigur că e o escrocherie dacă n-ai dovezi clare. O așa-zisă minune, dacă nu poate fi dovedită, nu înseamnă automat că e o păcăleală, dar nici nu poate fi luată ca un adevăr sigur.
Păi la fel e cu lumina de la Ierusalim
Nu e la fel, pentru că Învierea lui Hristos nu poate fi dovedită direct, fiind o chestiune de credință, pe când în cazul Luminii de la Ierusalim, da, iar dacă nu se vrea verificarea fenomenului, asta pare a fi mai degrabă o escrocherie.
Păi nici lumina de la Ierusalim nu poate fi dovedita direct, fiind o chestiune de credinta.
Poate fi dovedită; că nu se dorește asta e partea a doua.
Niciun miracol nu poate fi dovedit. Dovedeste că Hristos a înviat. Nu poți. Și din moment ce nu poti dovedi nici nu ai de ce sa crezi in asta. Deci crezi intr-o escrocherie pe logica ta.
Să zici că lumina de la Ierusalim e o escrocherie e o dovadă de un nivel foarte înalt de idioțenie. Nu are nicio relevanță dacă crezi că e un miracol sau că e o aprinsă cu bricheta. Nu asta contează. E ca și corabia lui Theseus. Care e cea adevarată? Cea compusă din piesele ei vechi sau cea nouă? Bineînțeles că cea nouă pentru că identitatea este rolul pe care îl servește într-o rețea de relații. La fel și lumina de la Ierusalim - nu are nici cea mai mică importanță dacă acea flacără este o reacție cauzată de un chibrit sau un miracol. Importantă este rolul pe care o ia într-o rețea de relații.
Și nu mă feresc să zic că această opinie e de o idioțenie imensă deoarece e ca și cum ai zice că bradul de Crăciun este o escrocherie. O tradiție legată de o sărbătoare nu este o escrocherie. Dacă tu personal nu participi la o sărbătoare n-ai decât să ignori, nu trebuie să semnalizezi că ești prost și nu înțelegi cum funcționează identitatea într-o rețea de relații.
Nu zice nimeni deocamdată că e o escrocherie, doar așteptăm să ne confirme vreo voce din Biserica Ortodoxă dacă e sau nu una, cu dovezi, bineînțeles.
Noi nu credem, vrem dovezi. Cine crede fără dovezi, să fie sănătos.
Vedeți cum vă sustrageți de la problemă și încercați să ne aburiți pe unii dintre noi, zicând că nu are nicio importanță faptul că lumina este cauzată de un chibrit sau un miracol?
După cum spuneam, așteptăm dovezile.
Și am să vă rog, dacă se poate, să vă concentrați pe argumentul dumneavoastră, nu pe atacuri la persoana mea. Mulțumesc.
Escrocheria consta in pretentia ca lumanarea este aprinsa in mod supranatural, fara mijloace fizice, ca lumina ar cobora din cer si ar aprinde lumanarea. Atat.
Dacă pentru tine nu contează ca e miracol sau escrocherie, pentru biserica contează sa prezinte evenimentul ca și minune, tocmai asta e problema, e o totala fraudă manipulatoare și o știi bine. Dar au mers prea departe și nu le mai rămâne decât sa joacae hora cât ii tine muzica. De aia sunt infiltrati peste tot, in viata sociala, în scoli, în politică cu mesajele lor persuasive, maeștri ai manipularii maselor, CG e pitic pe lângă Mafia Marelui Alb.
Cheers
Dacă ar fi o escrocherie cineva ar trebui să facă bani din ea.
Nu este nici o pretenție nici o escrocherie. Este o tradiție religioasă. Dacă ești ortodox participi la ea ca la un miracol, dacă nu ești ortodox nu participi. Așa cum Biserica nu pretinde de la atei și musulmani să creadă că Hristos a înviat.
Nu e nimeni interesat să vă ofere dovezi nici pentru Învierea lui Hristos, nici pentru existența raiului sau iadului sau a dracilor sau a lui Dumnezeu. Lumina de la Ierusalim are rolul de miracol pentru creștinul ortodox care participă la ea. Dacă tu nu ești ortodox n-ai nevoie să participi la ea și nici nu există motiv să te intereseze dacă e miracol sau nu. Este o realitatea la care alegi sau nu să participi, exact ca învierea lui Hristos. Nu e un fenomen științific care să fie pus sub microscop pentru că și dacă s-ar pune sub microscop ar fi complet degeaba pentru cei care nu participă la el.
E doar una din amalgamul de manevre făcute de BOR ca tina în picioare baraca.
Cheers
Cea mai mare prostie e să crezi că tradiția asta are vreo legătură cu BOR. Nu doar în România credincioșii participă la lumina din Ierusalim ci în toată lumea Ortodoxă din Finlanda până în Palestina. Și nu e o "manevră", este o tradiție religioasă, ca bradul de Crăciun. Vrei să ne zici că bradul de Crăciun este o manevră sau o escrocherie?
Compari merele cu perele. Despre brad nu spune nimeni că e venit din cer, e o tradiție culturală. În schimb, lumina de la Ierusalim este considerată o minune de la Dumnezeu, și faptul că ea nu poate fi pusă la încercare sau nu se vrea pusă e clar că vorbim de o manevră religioasă, ca să nu zic escrocherie.
Cred că nimeni nu ar mai avea nicio problemă dacă lumina aceea s-ar considera doar un ritual religios, fără a fi asociată cu un miracol sau o minune, dar ea este văzută ca un miracol, iar asta este un lucru extrem de grav.
Nu există „are rolul de miracol"; este sau nu miracol, punct.
Până și faptul că respiri în acest moment este un miracol din mila lui Dumnezeu. Știu că nu ești creștin, dar în Creștinism avem cu totul alte definiții și înțelegeri a conceptului de miracol.
Nu compar merele și perele absolut deloc pentru că atât bradul de Craciun cât și lumina de la Ierusalim sunt tradiții religioase care corespund unor sărbători. De ce este "grav" că e văzut ca un miracol? E pur și simplu o poveste. Așa cu bradul de craciun e o poveste așa si lumina e o poveste. Nu pricep de ce faci din țânțar armăsar pe seama acestei tradiții. Ești Creștin sau nu? Dacă ești creștin te aștept sa dovedesti ca Iisus a înviat din morti. Dacă nu atunci în loc să te iei de lumina de la Ierusalim de ce nu numesti învierea lui Iisus o escrocherie?
Se stie, trebuie doar sa cauti. Nu este o escrocherie religioasa, uite cum decurge procesul: episcopul ortodox al Iersalimului si un episcop copt intra in Sfantul Mormant, dar nu inainte sa fie perchezitionati corporal de catre musulmani (care nu au nici o treaba cu crestinismul si nu au de ce sa minta). In interiorul mormantului se afla doua incaperi foarte mici, in prima dintre ele ramane episcopul copt care il priveste pe episcopul Ierusalimului. Episcopul ortodox intra in a doua incapere, ingenunchiaza in fata Mormantului Mantuitorului si se roaga, pe mormant este asezata o vata. Dupa ce rugaciunea se incheie, vata se aprine iar episcopul ortodox ia vata in mana si aprinde cu ea cele doua lumanari cu care iese din Sfantul Mormant. De asemenea, in jurul Sfantului Mormant sunt mii de oameni la care - ca prin minune - se aprind, la unii dintre ei, lumanarile fara ca ei sa le aprinda sau sa ia de la altcineva.