| sabin89 a întrebat:

"Nimeni n-a văzut vreodată pe Dumnezeu" - Ioan 1:18. Adevărul e că pe Iisus oamenii l-au văzut. S-ar deduce de aici că Iisus nu este Dumnezeu?

13 răspunsuri:
| ania a răspuns:

"Nimeni n-a văzut vreodată pe Dumnezeu (Tatal), singurul lui Fiu, care este în sânul Tatălui, Acela L-a facut cunoscut'.
Ioan s-a referit la Dumnezeu Tatăl.

| sabin89 explică (pentru ania):

De ce crezi că a spus "Nimeni n-a văzut vreodată pe Dumnezeu" și nu a spus "Nimeni n-a văzut vreodată pe Dumnezeu Tatăl"?

| ClaudiuOca221 a răspuns (pentru sabin89):

Pentru ca traducerea bibliei a fost făcută după vocabularul și inspirațiea autorului. Nu toate lucrurile sunt exacte. De aceea scrie că "slova ucide, pe lângă Duhul dă viață." Unde nu este complet Cuvântul, Dumnezeu ne-a dat Duhul Sfânt să ne învețe. "Și Duhul vă va învăța toate lucrurile"

| minrest a răspuns:

Se deduce ca nu era considerat Dumnezeu, nici macar de autorul Evangheliei lui Ioan, care are cea mai inalta hristologie din toti autorii NT, adica il plaseaza pe Isus cel mai sus.

| sabin89 explică (pentru minrest):

Nu vreau să-l critic pe userul Claudiu, pentru că el doar a preluat o noțiune - dumnezeire - folosită de teologi. Dar Biblia nu știu să folosească termenul ăsta; și atunci nu înțeleg de ce îl adaugă acești teologi. Biblia vorbește de Dumnezeu, de Fiul lui Dumnezeu, de Maria, de Avram, de Moise etc. N-am înțeles de ce vin ei cu noțiunea asta să complice lucrurile.

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Ai dreptate. Teologii pot avea nevoie de notiunea de dumnezeire, dar ea nu apare in Biblie. Biblia lucreaza cu notiuni simple, usor de urmarit, pentru ca situatia, relatia dintre Dumnezeu si oameni este destul de dificila si fara sa o mai complicam prin notiuni noi. De exemplu, am vazut in multe locuri in Vechiul Testament avertismente impotriva unor ''Dumnezei noi, pe care parintii tai nu i-au cunoscut''. Ei bine, oare acest avertisment se refera doar la zei, cum ar fi sa zicem Baal, Marduk, Dagon al philistinilor? Se limiteaza la acestia? Nu ar fi natural sa se aplice si la notiuni noi, cum ar fi aceasta dumnezeire?

| RaydolfPeatler a răspuns (pentru minrest):

Nu se poate deduce asta având în vedere că în același capitol, cu doar câteva versete înainte, Ioan spune că "Cuvântul este Dumnezeu și s-a făcut trup"

| AndreiIonescu12345678 a răspuns:

Stimate domn, daca cititi atat istoria cat si scrierile religioase veti descoperi numai contradictii si ambiguitati chiar de la aceleasi personalitati ori persoane! Oi ratacite!

| MadPop1234 a răspuns:

Se presupune ca Isus e Fiul Lui Dumnezeu.

| RaydolfPeatler a răspuns:

Nu. Vechiul Testament arată clar că profeții L-au văzut. De exemplu Moise. De aici reiese că pe Dumnezeu-Tatăl nu L-a văzut nimeni, dar pe Dumnezeu-Fiul l-au văzut, inclusiv Moise și profeții.

| ClaudiuOca221 a răspuns:

Dumnezeirea este formată din Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Fiul, Isus a venit pe Pământ ca om și a fost văzut. Cred că aici este vorba de Dumnezeu Tatăl care este atât de sfânt că nimeni nu poate să-l vadă fizic și să trăiască. Totuși Isus a venit pe Pământ să-l facă cunoscut. În Vechiul Testament, multe întâlniri ale oamenilor au fost cu îngerii sau cu Iisus. În Noul Testament putem vedea mai multe dialoguri dintre Iisus și Dumnezeu Tatăl din ceruri. Singurul exemplu care mi-l amintesc din Vechiul Testament este când Dumnezeu a coborât pe muntele Sinai și nimeni nu a putut să se apropie din cauza sfințeniei copleșitoare, afară de Moise, care până și el sa îngrozit. Sau când slava lui Dumnezeu a coborât peste Templul lui Solomon de nici preoții nu au mai putut intra pentru a-și face slujbele (1 Împărati 8)

| sabin89 explică (pentru ClaudiuOca221):

"Dumnezeirea este formată din... "
În întrebarea mea n-am zis nimic de dumnezeire. Am zis de Dumnezeu, că nu l-a văzut nimeni. În schimb, pe Isus l-au văzut oamenii.

| ClaudiuOca221 a răspuns (pentru sabin89):

Tiam dat doar o mică introducere. Traducerea lui Cornilescu nu a fost făcută foarte exactă, el însuși folosind altă traducere pentru a o traduce în limba română. Nu în toate locurile unde este menționat Dumnezeu se referă doar la Dumnezeu Tatăl