Vezi tu, religia este doar o forma in sine -o forma de inchinare. As putea spune o obisnuinta sau un obicei. Ca sa scapi de un obicei nu trebuie decat sa nu il mai practici.
Unii oameni si-au afirmat convingerile religioase -fie pro, fie contra; dar biserica catolica si ce-a ortodoxa au adunat ce-a mai ramas -pentru ca spun oamenii: "asa m-am nascut", sau au ramas indiferenti fata de religie. M-as bucura sa cunosc procedurile legale prin care se poate renunta la religia/biserica din care faci parte. Dar ma tem ca nu ar exista asa ceva. In biserica de care apartin, nu trebuie decat sa fac o cerere scrisa cum ca nu mai doresc sa mai fiu membru al bisericii. Nu stiu daca exista aceeasi procedura si in biserica catolica. Pana la urma ia-ti inima in dinti si vorbeste direct cu preotul bisericii pe care o frecventezi(sau o frecventai). O alta metoda ar fi sa scrii pe site-ul primariei; sau al guvernului -poate au si numere de telefoane pentru relatii cu publicul. Mai multe nu stiu sa iti spun. Cert este ca daca nu L-ai gasit pe Dumnezeu in biserica ta, daca nu ai gasit pacea si linistea de care ai nevoie, atunci roaga-L ca sa te duca in biserica Lui. Doar acolo este El prezent.
Cum adica cu acte? Religia nu-i mentionata in buletin. Religia este o traire spirituala.
La biserică sunt niște registre unde atestă că m-au botezat, că am făcut prima împărtășanie și mirul. Trebuie să fie ceva și pentru a ieși din lumea asta. De aceea am cerut un preot sau cineva care are cunoștințe în domeniu. Pace!
Este ceva. Cum să nu fie? Doar trebuie să dovedească cu acte că au botezat copilul. O fi arhivă acum, clar asta.
Ehh...eu vreau să nu mai fiu catolică... o să mă mai interesez.
NOname, asta e chiar tare cu certificatul ala. M-am abtinut cat am putut sa nu rad. Oare cine l-o fi inventat? La ce se mai gandesc oamenii. Chiar e adevarat/valabil? Cine il elibereaza?
Elvina, mai degraba cred ca trebuie sa mergi la primarie, deoarece ei tin recensamantul. Numai sa ai grija sa nu sari din lac in put.
Ori poti sa nu mai frecevntezi biserica; iar la urmatorul recensamant declari convingerea religioasa.
La nicio religie. Nu mă pot asocia momentan cu niciuna. Merg pe principiul pe care l-a zis Osho: „Fiecare om ar trebui să își facă propria religie". Pace!
Certificatul ăla e pe Facebook pe unele pagini ateiste. Nu îl eliberează nimeni. Nu prea am cum să mă duc la primărie deoarece 90% din an nu stau la adresa din buletin. Nu vreau doar să nu mai frecventez biserica. Vreau o dovadă scrisă. Așa cum m-au băgat în religia asta, vreau să mă și scotă, sau să mă scot singură mai exact.
" Așa cum m-au băgat în religia asta, vreau să mă și scotă" - te-au bagat fara voia si acordul tau. Nu te vor scoate de acolo! Pentru ei, ai un botez care nu poate fi sters.
Esti singura in masura sa iesi. Dar fara acte! Sincer si vorbind asa intre noi, nici nu cred ca ei intr-adevar pastreaza toata evidenta aceea, din toate timpurile!
Singura solutie ramane Recensamantul...declara ce esti!
Au evidențe ceva....cu siguranță. La finalul anului la ultima liturghie zic câte botezuri au fost, câte căsătorii, câte înmormântări. Le țin evidența. Mi-am dat seama că ei nu vor ca eu să ies din religia asta, dar na... eu încerc cum pot. Nu mă ajută prea mult recensământul. Botezul poate fi șters prin alte metode, doar că nu știu cum.
Il poti sterge doar botezandu-te la o alta religie! Ceea ce nu recomand, ai sari din lac in put!
In cazul ateismului, nu poti face nimic. Botezul exista, insa noi nu dam importanta, oricum nu au avut acordul nostru, au decis parintii pentru noi.
Recensamantul e important insa...atunci cand este organizat! E singura evidenta cat de cat reala, la ora actuala, in Romania! Dar vezi tu...multi sunt atei, iar la Recensamant nu au declarat asta, din varii motive. Or, au fost trecuti abuziv, la o religie (de regula ortodoxa).
Chiar asa, poti sa explici cam cine a fost si ce invartea Osho asta?
Mersi pentru informații. Mă gândeam și eu la o cerere. Voi vorbi cu un preot, nu cu cel de la mine din oraș, ci din orașul unde locuiesc acum. Sunt destui. Timp să am să ajung acolo. Nu mă complic momentan cu primăria sau guvernul. Religia nu are treabă cu Dumnezeu. Religia a fost inventată de cei puternici pentru a-și atrage membrii prin manipulare, spălare de creier. etc. Am descoperit un alt Dumnezeu de când am citit Biblia și nu mă mai duc la biserică. Biserica care nu m-a ajutat cu nimic pe plan spiritual. M-am ajutat singură. Pace!
E mai simplu să dai un search pe Google decât să aștepți răspunsul de pe TPU. Un mare învățat indian.
Se pare ca nici despre mentorul tau nu stii prea multe...
Nu iti trebuie anumite acte. La ce sa le folosesti? Pur si simplu nu mai ai nici o legatura cu catolicismul, nu mai frecventezi biserici, nu mai tii doctrina catolica ci implinesti asculti de Cuvantul lui Dumnezeu.
Nu cred ca au timp preotii pentru asa ceva; se completeaza botezul catolic cu niste rugaciuni, daca vrei sa treci la ortodoxie, iti trebuie un nas ortodox
Am zis mai sus că nu mă asociez cu nicio religie, cu atât mai mult cu ortodoxia. Au timp preoții, e de datoria lor. O să mă duc cât de curând. Pace.
Biserica nu pierde nimic dacă tu te rupi de ea, ci tu eşti cea care pierde!
Biserica este instituţia Divino – umană, întemeiată de Domnul Isus Cristos ca necesară pentru mântuire. El a instituit apostoli şi a vorbit clar despre Biserică. Succesorii apostolilor sunt episcopii şi preoţii, dar Biserica nu e formată numai din episcopi şi preoţi, ci din episcopi, preoţi şi credincioşi. Nimeni nu se poate mântui de unul singur, Nimeni nu se poate mântui de unul singur, de capul său, ci fiecare are nevoie de o Biserică. Sfântul Ciprian spunea: "Nimeni nu-L poate avea pe Dumnezeu drept Tată dacă nu are Biserica drept Mamă." Din oricare Biserică am face parte, e foarte important să im creştini autentici, nu creştini doar cu numele sau de formă, de spoială.
Iată şi un discurs a papei Francisc, în care arată că nu poţi să-l iubeşti pe Cristos şi să ignori Biserica:
http://www.catholica.ro/......-biserica/
Deasemenea, a mai arătat că Nimeni nu se mântuieşte singur. Dimensiunea comunitară este esenţială în viaţa creştină.
http://www.catholica.ro/2014/01/31/pontifex-nimeni-nu-se-mantuieste-singur/
Biserica este întemeiată de Domnul Isus Cristos. El însuşi a promis că porţile iadului nu o vor birui. Mulţi au încercat să distrugă Biserica de-a lungul istoriei (şi păgânii şi otomanii şi comuniştii), dar n-au reuşit şi nici nu va reuşi nimeni niciodată acest lucru, pentru că Biserica este instituţia Divino – umană întemeiată de Domnul Isus Cristos.
Nu putem pretinde o Biserică ideală, formată numai din sfinţi. Important este să privim la viaţa noastră dacă e în regulă şi în acord cu principiile creştine, iar dacă nu e în acord, să facem pocăinţă de păcate.
Recomand şi un blog foarte interesant:
http://www.cezar-iasi.blogspot.ro
De pe acest blog recomand, in primul rand, articolul cu titlul Argumente şi dovezi ale existenţei lui Dumnezeu şi a vieţii veşnice de dincolo de moarte (articolul cel mai amplu, din partea de jos a blogului). În afară de acesta, blogul conţine: înregistrări video cu miracole, videoclipuri, legături cu numeroase site-uri foarte interesante, posturi TV si radio on line, carti care pot fi citite direct pe internet (fără a necesita descărcare in calculator), articole foarte interesante. Vă rog intraţi pe blog şi trimiteţi-l mai departe, ca să foloseascăşi altora.