Da, sunt persoane diferite.
Dumnezeu este cel care a creat prima data Pamantul si pe Adam si Eva iar dupa ce ei nu au ascultat de El si au fost trimisi in Iad, Iisus (se scrie cu 2 de i :*) fiul lui Dumnezeu si al Sfintei Maici, a recreat pamantul, soarele, luna, padurile..etc in 6 zile iar in a 7 s-a odihnit.
Deci raspunsul la intrebarea ta nu este nici 1 nici 2. Zei sunt diferiti de Dumnezeu, Maica si Iisus. Zei sunt cei care se ocupa de fenomene ale naturii de pace..etc
Deci nu este nici un semizeu, nici Dumnezeu nu este un Zeu. El este un creator al nostru si al tot ce tine de binele nostru. Zei sunt diferiti.
Nu poţi vorbi despre ei ca personaje diferite, nici măcar în Biblie nu s-a vorbit vreodata aşa, sunt doar oameni care reinventează totul, dar chiar şi-n vechile scrieri, evreii foloseau un substantiv la plural pentru a-i lega pe cei 3 însă verbul care urma era la singular, arătând că toţi sunt "acelaşi personaj".
Trinitatea nu este o dezordine cum spun "unii" ci o taină, un mister care poate fi înţeleasă doar prin voinţa Tatălui, învăţătura Fiului şi revelaţia Duhului Sfănt.Prin unicitatea lui Dumnezeu înţelegem că există doar un singur Dumnezeu în tot universul, infinit, cu existenţă propie şi etern. Acest adevăr poate fi găsit atât în Vechiul cât şi în Noul Testament.Vechiul Testament:
Izraeliţii îşi mărturiseau credinţa spunând: "Ascultă, Israele! Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn". Deuteronom 6:4
Domnul Dumnzeu şi-a dorit întodeauna ca poporul Său să nu cadă în politeismul păgânilor (care susţin existenţa mai multor divinităţi) de aceea Le-a dat prima şi fundamentală poruncă: "Să nu ai alţi Dumnezei în afară de Mine". Exodul 20:3
Şi cum nu ar fi fost suficient, Le-a mai zis: "Să ştii dar în ziua aceasta şi pune-ţi în inimă că numai Domnul este Dumnezeu, sus în cer şi jos pe pământ, şi că nu este alt Dumnezeu afară de El". Deuteronom 4:39
Noul Testament:
Găsim declaraţiile Domnului Isus despre unicitatea lui Dumnezeu: „Ascultă Israele! Domnul Dumnezeul nostru este un singur Domn" Marcu 12:29
Şi al apostolului Pavel în 1 Corinteni 8:4-6:
"nu este decât un singur Dumnezeu. Căci chiar dacă ar fi aşa numiţi dumnezei fie în cer, fie pe pământ (cum şi sunt în adevăr mulţi dumnezei şi mulţi domni), totuşi pentru noi nu este decât un singur Dumnezeu: Tatăl, de la care vin toate lucrurile şi pentru care trăim şi noi, şi un singur Domn: Isus Hristos, prin care sunt toate lucrurile, şi prin El şi noi". Trinitatea nu este o simplă învăţătură sau doar un conţinut de idei ce diferă de la om la om, ci de ea depinde mântuirea noastră. Dumnezeu Tatăl a trimis pe Fiul Său pe pământ ca să ne mântuiască şi Duhul Sfânt aplică lucrarea mântuirii peste sufletele noastre.
Trinitatea este menţionată în Vechiul Testament prin folosirea numelui plural referitor divinităţii. Gen. 1:1, 26; 3:22
Dumnezeu a făcut./ Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră. Iată că omul a ajuns ca unul din Noi.
Taina lui Dumnezeu manifestat în Isus Cristos a început să lumineze (este drept ca şi "umbra" Celui ce urma să vină) din Vechiul Testament prin numele: Îngerul Domnului. Iată, Eu trimit un Înger înaintea ta, ca să te ocrotească pe drum şi să te ducă în locul pe care l-am pregătit. Fii cu ochii în patru înaintea Lui şi ascultă glasul Lui; să nu te împotriveşti Lui, pentru că nu vă va ierta păcatele, căci Numele Meu este în El. Exodul 23: 20, 21Cel mai mare atribut a lui Dumnezeu este numit de Isaia şi de apostolul Ioan în Apocalipsa:
SFÂNT - SFÂNT - SFÂNT
Este numit "Sfânt" de trei ori pentru a arăta egalitatea între persoana Tatălui, a Fiului şi a Duhului Sfânt. Duhul este a treia persoană din Sfânta Treime care este aceaşi substanţa, esenţă şi divinitate cu Tatăl şi Fiul. Când m-am referit la a treia persoană din Trinitate am făcut-o cu ştiinţă de cauză pentru că Duhul (sau Spiritul Sfânt) are personalitate. Nu este doar o forţă, vânt, foc sau electricitate.
Ca şi Fiul este: Omniprezent, Omnipotent, Omniscient şi Etern. Are voinţă, iubeşte, gândeşte, permite, interzice, vorbeşte şi chiar se poate întrista (Efeseni 4:30).
Este numit Dumnezeu literalmente în Fapte 5:3, 4
Ioan 1:1 La început era Cuvântul şi Cuvântul era cu Dumnezeu şi Cuvântul era Dumnezeu. Aşadar Cuvantul este Isus. Arată-mi un verset din Biblie în care scrie " fiul lui Dumnezeu si al Sfintei Maici, a recreat pamantul, soarele, luna, padurile " Geneza vorbeşte de Dumnezeu, nu de Fiul, nu de Tatăl, nu de Duhul Sfant. Întâi a fost creat totul şi după au păcătuit Eva si Adam, după aceea nu a venit nimeni sa refacă pământul şi celelalte lucruri.A fost o rebeliune împotriva legii lui Dumnezeu şi a autorităţii Sale. Prin respingerea uneia dintre poruncile lui Dumnezeu, Adam şi Eva i s-au aliat lui Satana, duşmanul lui Dumnezeu, şi au atras astfel separarea lor de Dumnezeu (Isaia 59:2). Satana a sperat că cei doi voi vor păcătui şi apoi vor mânca din copacul vieţii şi astfel vor deveni nişte păcătoşi nemuritori. Dar Dumnezeu i-a îndepătrat de grădină pentru a împiedica o asemenea nenorocire.
Cât despre Isus cu dublu i este la fel de eronat, foloseşti Iisus pentru că în ebraică înseamnă măgar, însă suntem în România unde Isus este Isus, iar in ebraică Isus este Yeshua. Am în faţă o Biblie ortodoxă NT şi o Biblie din Biserica penticostala iar în ambele Isus este cu un singur i.
În credința creștină nu există semizei. A fost șoapta șarpelui către om: Veți fi ca Dumnezeu! care încă are ecou în religiile păgâne.
Dumnezeu (Tatăl) este Dumnezeu.
Iisus (Fiul) este Dumnezeu.
Duhul Sfânt este Dumnezeu.
De exemplu la botezul lui Iisus toată Dumnezeirea a fost prezentă (vezi Matei 3:16-17):
- Iisus (A) a ieșit afară din apă.
- cerurile s-au deschis, și a văzut pe Duhul lui Dumnezeu (B) coborându-Se în chip de porumbel și venind peste El (A).
- Și din ceruri s-a auzit un glas (C) care zicea: "Acesta (A) este Fiul (A) Meu (C) preaiubit în care Îmi (C) găsesc placerea."
Înțeleg Trinitatea ca o unitate în calități, natură și scopuri... dar e vorba de 3 personalități distincte (în notația de aici: A, B, C).
Suntem prea limitați să înțelegem multe, dar eu asta înțeleg din ce am citit.
Din cauza asta se cheama credinta oarba pentru ca nu ai cum sa iti imaginezi ca om o fiinta inteligenta formata din 3 persoane.
Si nu poti compara asta cu cele 2 personalitati ale omului, una care te impinge sa actionezi si cealalta pesimista care o trage in jos pe prima.
Asta este doar o intrebare inutila pentru ca ti se va raspunde ceva ilogic.
Crestinismul a fost transformat din credinta politeista in monoteista.
Au tradus numele Elohim care reprezinta zeitate in Dumnezeu.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Elohim
Din cauza asta spune "Iata omul s-a facut ca noi gustand din pomul intelepciunii" sau cum este textul adevarat.
Tot domnii dumnezei sau Domnul Dumnezeu vin in ajutorul evreilor ca sa ii extermine pe egipteni.
Nici A nici B nu sunt corecte.
Tatal-este Dumnezeu
Fiul-este Dumnezeu
Duhul Sfant-este Dumnezeu
Urmând Sfintele Scripturi şi învăţătura Sfinţilor Părinţi, Biserica Ortodoxă mărturiseşte că Sfânta Treime înseamnă trei Persoane (ipostasuri), care împărtăşesc aceeaşi substanţă sau natură.
Toate cele trei Persoane sunt consubstanţiale Una cu Cealaltă, va să zică, Ele sunt de aceeaşi esenţă (gr. homoousios) şi coeterne. Nu a existat niciodată un timp [1] în care Una dintre Persoanele Treimii să nu fi existat. Dumnezeu este dincolo şi înainte de timp şi totuşi lucrează înăuntrul timpului, mişcându-Se şi vorbindu-ne în cadrul istoriei.
Sursa şi unitatea Sfintei Treimi este Tatăl, din care se naşte fără de timp Fiul şi din care purcede Sfântul Duh. Astfel, Tatăl este, în acelaşi timp, fundamentul unităţii Sfintei Treimi, cât şi al distincţiei. A încerca să înţelegi nenaşterea (Tatăl), naşterea (Fiul), sau purcederea (Duhul Sfânt) conduce la nebunie, spune Sfântul Grigorie Teologul [2], şi, astfel, Biserica se apropie de Dumnezeu în mister divin, apofatic, fiind mulţumită să-L întâlnească personal pe Dumnezeu şi să realizeze, în acelaşi timp, neputinţa minţii umane de a-L înţelege.
"foloseşti Iisus pentru că în ebraică înseamnă măgar"
O lasi cu impresia ca Isus chiar inseamna magar in ebraica. Cand de fapt, toata povestea e o scorneala a propagandei ortodoxe, cu rolul de a tine enoriasii departe de comunitatile si invataturile protestante. Si Iisus si Isus sunt la fel de corecte, niciunul nu are conotatii zoologice.
In ce clasa esti, de curiozitate?
La ora de religie nu ti s-a spus ca se scrie cu 2 de i? Nu prea ma intereseaza pe mine ce inseamna si cum Sunt foarte credincioasa si il respect pe Iisus si Dumnezeu. Stiu si eu povestea cu Adam si Eva
Si daca tu zici ca ISUS nu e fiul lui Dumnezeu si al Sfintei Maici, atunci cine este asa dupa tine? Mai citeste din Biblie si vei afla Sunt si colinde facut pe seama a ce scria in Biblie, ai auzit de La viflaim, colo-n jos?
Este vorba de cum Maica il naste pe Iisus Hristos.
Lamureste-ma tu, poate gresesc. Cine e ISUS?
Pai dar daca oamenii astia nu asculta si ei o colinda, o populara ca oamenii normali. Sa se culturalizeze uite ce tara am ajuns. satana, satana este de vina.
Cuvintele folosite in Biblie pentru "magar" sunt "hamor", "ayir", "athown" sau "arowd". In nici un caz "isus". Nu am vrut să spun că isus chiar înseamnă măgar, pur şi simplu asta ştiu tinerii ortodocşi, şi cred că nu doar tinerii. Domnul nostru a primit de la parinti numele ebraic Yeshua, care are intelesul de "Mantuitor". Asa cum se stie, influenta elenista (greceasca) in Israel a fost substantiala in timpurile antice. Se presupune (cu bun temei) ca atat Mantuitorul cat si ucenicii Lui vorbeau fluent limba greaca. Cand a fost pusa problema adaptarii numelui Yeshua in limba greaca, nu s-a tradus semnificatia numelui (in acest caz s-ar fi folosit soteria- adica mantuire). Mai degraba, numele a fost transliterat, pastrandu-se in acest fel o preocupare pentru partea fonetica. Astfel, Yeshua s-a transformat in grecescul Iesous. In greaca numele barbatesti se termina de obicei in "s".
Cea mai veche grafie în limba româna cu caractere latine a fost Jssus (Catehismul lui George Buitul, 1701).
Cei care folosesc numele Iisus, invoca diferite motive. De exemplu, faptul ca grafia Iisus este etimologica, reproducand ambele vocale din grecescul Iesous. In aceasta situatie, ar trebui ca numele sa fie pronuntat cu doua sunete înainte de primul "s". Mai mult, inca din Evul Mediu grecii au inceput sa citeasca litera "eta" ca un "i". Astfel, "Ie" a devenit in pronuntia curenta un "i" lung.
Am 23 de ani, am trecut de şcoală şi am spus să îmi arăţi unde în Biblie scrie că Isus a refăcut pământul şi ce ai mai zis tu acolo după ce au păcătuit cei doi, nu am zis că Isus nu e fiul lui Dumnezeu. Cât despre Biblie, am studiat-o de la vârsta de 13 ani când m-am alăturat unei Biserici, zic eu că ştiu destul de bine Cuvântul lui Dumnezeu şi fără colinde. Nu ştiu ce s-a spus la ora de religie, am respins doctrina şi preferam să fiu în Biserică la anumite programe.
După creștini, Iisus este Mesia și fiul lui Dumnezeu, care a adus mântuire umanității prin moartea și învierea sa. Anumiți cercetători, cum ar fi N. T. Wright (Episcop de Durham) și Luke Timothy Johnson, apără istoricitatea viziunii tradiționale asupra lui Iisus ca Fiul lui Dumnezeu care a murit pentru păcatele noastre.
Poftim "fata de la Biserica", cat despre refacerea de catre Iisus, asta am invatat la ora de Religie.
Numai muzica dinaia animalica asculta oamenii astia, cu tipete, grohaieli si satana.
Tu ce parere ai, este antihristul nascut?
Asa e. Ultimul pas in statuarea termenului a fost grafia romano-chirila, unde primele doua litere, iota si eta, aveau acelasi fonem: i. O data cu trecerea la alfabetul latin, in a doua jumatate a secolului XIX, cele doua litere au fost inlocuite cu un grafem dublu (ii), desi, fonetic, cuvantul a ramas neschimbat (si Isus si Iisus se pronunta la fel, nimeni nu il accentueaza pe cel de-al doilea "i").
Ce legatura are ce ai spus tu cu ce am spus eu? Ideea este ca NU S-A CREAT NICIO LUME DUPA CE AU PACATUIT ADAM SI EVA, ISUS NU A CREAT NIMIC DUPA ACEEA. Asta am incercat sa zic eu, oricine stie ca Isus este atat Mesia cat si fiul lui Dumnezeu si tot ce mai vrei tu.
La ora de religie ti s-a bagat pe gat o minciuna legata de grafierea numelui Isus. Acum e treaba ta daca vrei sa duci mai departe prostia asta sau sa afli de ce teologia crestina foloseste Iisus. Si daca spui ca si de "refacerea" Pamantului dupa pacat ai invatat tot de la Religie, atunci incep sa cred ca stimabilul profesor de religie ar trebui sa fie dat afara din invatamant.
"Zei sunt diferiti de Dumnezeu..."
Studiaza etimologia termenilor sa vezi ce raht ai spus.
Dumnezeu vine din latinescul Domine Deus,care inseamna Domnul Zeu, ulterior a iesit Dumnezeu datorita pronuntarii termenilor intr-un singur cuvant.
Domnul Zeu, adica Dumnezeu, era modul in care primii crestini isi alintau divinitatea lor. Daca religia crestina nu venereaza un Zeu atunci inseamna ca este o religie animista, care se inchina animalelor, una dintre cele mai primitive credinte, da pana si aia au zeii lor.
"iar dupa ce ei nu au ascultat de El si au fost trimisi in Iad"... arata unde scrie asta.
"se scrie cu 2 de i "... de fapt, formele corecte in limba romana sunt : iisus hristos, isus hristos, iisus christos, isus christos, iisus cristos, isus cristos.
"a recreat pamantul, soarele, luna, padurile"... arata-mi unde scrie asta. Cred ca vorbim despre o religie diferita nu de crestinism.
" Zei sunt diferiti de Dumnezeu, Maica si Iisus"... GRESIT (mai putin la partea cu maria). Fie ca vrei sa accepti fie ca nu, tu te inchini unui ZEU.
Documenteaza-te mai mult inainte sa o arzi inteligent pe internet.
"Nici A nici B nu sunt corecte.
Tatal-este Dumnezeu
Fiul-este Dumnezeu
Duhul Sfant-este Dumnezeu"
Mai multa incoerenta nu am vazut de cand ma aflu aici.
Sa traduc ce ai spus:
"Iisus este un (Domn) Zeu, da nu e un Zeu."
Logica de balta. Pai nu merge tata sa afirmi ca e si Zeu da nu e Zeu, decat daca nu joci cu toate cartile.
"nici măcar în Biblie nu s-a vorbit vreodata aşa"... ba da, s-a vorbit. Cui s-a rugat isus? La cine se refera isus cand zice "doar prin mine ajungeti la tata"? Vezi? Problema cu isus si dumnezeu e ca voi ca si crestini va contraziceti intre voi.
"arătând că toţi sunt "acelaşi personaj""... atunci NU exista "fiul" si nici "tatal" si nici "sfanta fantoma". Exista doar 1 zeu si e absurd sa o arzi cu "trinitate".Asa ca o curiozitate, la cine se refera isus cand zice " doar prin mine ajungeti la tata" si la cine s-a rugat isus daca amandoi sunt de fapt acelasi personaj?
"Dumnezeu (Tatăl) este Dumnezeu.
Iisus (Fiul) este Dumnezeu.
Duhul Sfânt este Dumnezeu."... deci tu vorbesti de 3 zei diferiti sau vorbesti de acelasi personaj?
"toată Dumnezeirea a fost prezentă"... deci sunt personaje diferite.
"dar e vorba de 3 personalități distincte"... PERSONALITATI? Ale aceluias personaj nu? Realizezi ca tocmai ti-ai distrus argumentul cu "toata dumnezeirea a fost prezenta" nu?
"Acesta (A) este Fiul (A) Meu (C) preaiubit în care Îmi (C) găsesc placerea"... deja e clar, nici tu nu stii in ce crezi.
Deci... daca isus nu este semizeu, atunci este un al 2-lea zeu. Felicitari, ai o religie politeista.
"neputinţa minţii umane de a-L înţelege"... nu e nimic misterios in acel concept. Este doar un concept idiot si plin de greseli. Nici macar voi nu stiti in ce credeti. Unii o ardeti cu "sunt personaje diferite", altii o ardeti cu "sunt acelasi personaj (dar are personalitati diferite)". Doar pentru ca voi nu vreti sa acceptati faptul ca va inchinati unui zeu nu inseamna ca nu este asa. Motivul pentru care voi nu puteti sa raspundeti la aceasta "problema" este pentru ca nu vreti sa acceptati faptul ca dumnezeu este un zeu. Din moment ce el este un zeu iar isus este FIUL lui, isus are doar 2 variante : fie este un al 2-lea zeu, fie este un semizeu.
Daca este un al 2-lea zeu atunci ai o religie politeista iar daca este un semizeu, atunci isus ii este inferior zeului.
Daca cele 3 personaje sunt de fapt acelasi, atunci nu exista nici un "tata" si nici un "fiul". Ba mai mult de atat, zeul vostru da dovada de schizofrenie si este schimbator. Azi o arde cu "ucideti pe x si pe y" iar maine vine cu "hai sa fim prieteni".
Dumnezeu este un Zeu atat din punct de vedere etimologic, care are o mare relevanta in acest context, cat si din punct de vedere religios. Puteti cauta si in dex semnificatia termenului.
Religia crestina este o religie monoteista, ceea ce presupune ca divinizeaza un singur Zeu si anume Dumnezeu.
Cat despre faptul ca adevaratul sau nume este YHWH, acesta stimati utilizatori este tot un Zeu, si puteti sa-l regasiti in lista de zei oferita de Wikipedia.org:
http://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_zei
Prin urmare, a spune ca Dumnezeu nu este un zeu, este o imbecilitate de proportii colosale, o dovada a inculturii religioase. O dovada a faptului ca va inchinati la un "fum magic" despre care nu stiti nimic, cu toate ca religia crestina va pune la dispozitie materiale pentru a va documenta.
In concluzie ignoranta voastra nu se opreste acolo unde incepe Religia, ci transcende chiar si peste acest domeniu pe care voi il considerati "sfant".
Rusine!
Nu e corect, imi era unul Arie care zicea ca e o singura persoana si cand vrea e Tata, altadata e Fiu si asa mai departe.Nu e corect asta, sunt trei persoane de o fiinta.
Primii fani ai lui isus au incercat sa il ridice la rang de zeu. Da era inposibil sa ii convingi pe acei fanatici ca nu dumnezeu ci isus este zeul adevarat, asa ca pur si simplu l-au numit fiu al lui dumnezeu, si au incercat sa il confunde cu acesta. da totusi viata lui de pe pamant ne demonstreaza contrariul, el nu era nici pe departe acel dumnezeu. dumnezeu i-a spus lui moise, cine imi va vedea chipul va muri, ori nimeni nu a murit dupa ce a vazut chipul lui isus. deci unu din cei 2 era un mincinos, fie dumnezeus, fie isusus. Plus ca statutul de fiu nu are nici o logica pentru o divinitate, poate cei doi isus si dumnezeu au o idila si erau gay amandoi, sau cine stie, dar tata si fiu cu siguranta nu
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: