Sustin ce spune NOname. Dar sa nu ne mai vaitam, caci stim cu totii ca biserica ortodoxa a devenit o afacere. Caci daca nu ar fi fost in joc sume mari de bani, nici statul nu s-ar baga sa sponsorizeze cu o parte din bani. Personal nu fac parte din biserica ortodoxa, asa ca ortodocsii poate sa-si faca ce-or vrea cu banii aia ca eu nu ma gandesc la asta ca sa imi fac rau. Satana este cel ce conduce biserica ortodoxa; si eu n-am nici o legatura cu el.
Ca sa daram biserica asta nu trebuie decat sa le spun oamenilor adevarul; si ei singuri vor pleca din ea. De acee preotii ortodocsi (dar si ortodocsii practicanti) ii urasc de moarte pe adventisti -si pe orice pocaiti in general- pentru ca le fura enoriasii.
Bine, sunt "ironic".
Ai dreptate, cine crede ca daca nu s-ar edifica catedrala "de 400 de milioane de euro", acei "400 de milioane de euro" vor merge in invatamant, sanatate sau autostrazi, e pe drumul adevarului absolut!
E o utopie la fel de "tare" precum alta prostie la fel de "umanista": "Daca nu s-ar construi arme, nu ar mai exista razboaieee!"
Pe ce dracului de lume traiti?
Ma opresc din comentarii la aceasta tema, e foarte frumos ce spuneti voi ateii din spatele unor monitoare, NUMAI intr-un spatiu virtual.
In realitate, NU sunteti capabili sa va adunati 500 de atei intr-o piata, ca sa va puneti de acord cu CE dracului vreti de la viata asta!
Eu zic sa o rezolvati mai intai p'asta, inainte sa "schimbati" voi lumea, stand si "facand frumos", pe net!
Inca o data:
DA!
Daca religia e in stare sa stranga "400 de milioane de euro" atunci, sa-si faca catedrala!
Voi astia, care va socotiti in "tabara buna", nu sunteti in stare sa va strangeti...100 de insi, la o bere!
Reflectati la ASTA! evident, tot pe net.
Cultele fura enoriasi de calitate mai slaba si rezultatele se vad.
Sean eu inteleg in principiu logica ta numai ca scartaie pe alocuri. Hai sa-ti explic succint ca nu prea am timp. Trebuie sa merg la biserica la slujba sa ma intalnesc cu Dumnezeu.
1. Spui ca daca nu s-ar da bani la culte iar acei bani s-ar da la invatamant si la sanatate, Romania ar fi mult mai dezvoltata. Fix pix! Stii cat bani se fura in tara asta? Stii cati bani se pierd prin investitii aiurea? Stii in cati bani pierduti se cuantifica incompetenta guvernantilor si a primarilor? Raportul banilor dati la culte versus bani pierduti aiurea din cauza hotiei, prostiei si incompetentei este de 1 la 1.000.000! Adica pentru fiecare euro dat la culte alti 1.000.000 se pierd aiurea.
Oare nu ar fi mai bine mai intai sa stopam pierderile consistente din cauza evaziunii si incompetentei decat sa facem o obsesie pentru banii dati la culte? Este ca si cum tu in familia ta spui "De astazi aplic masuri de reducere a cheltuielilor familiare pentru a investi in educatia copiilor. Nu voi mai manca cu sare!" Adica nu mai cumperi sare chipurile ca sa ai mai multi bani, dar continui sa fumezi, sa-ti faci tuning la Logan, si sa spargi bani la pacanele. Cam asa e si cu marea "finantare" a bisericilor. Nu faci nimic pentru a reduce pierderile ametitoare din alte domenii dar te concentrezi pe sumele derizorii care se dau la biserici crezand ca de acolo va inflori Romania.
2. Ma deranjeanza ca ii faci prosti pe ortodocsii din Romania. De ce trebuie sa jignesti? Daca noi religiosii am spune ca ateii din Romania sunt prosti ti-ar conveni? Intre ortodocsii din Romania se numara poate si maica-ta si taica-tu si bunicii tai, si prieteni de ai tai, si fata de care te-ai indragostit, si doctorul care te trateaza si profesorii care te invata, etc. Si astia sunt prosti?
Nu ar fi mai frumos din partea ta sa fii respecutos si cu bun simt?
Referitor la oameni inteligenti. Stiai ca cel mai inteligent om din lume este un... ortodox (copt)? De asta ce spui? Stiai ca 8 din cei 10 cei mai inteligenti oameni din lume cred in Dumnezeu iar 6 dintre ei sunt crestini? Ia uite aici:
http://www.examiner.com/......christians
Banuiesc ca enoriasii de "calitate mai buna" sunt cei bogati; de aceea nu renunta ei la minciuna -pentru ca isi vor pierde bogatiile.
. Sunt de acord cu tine in sensul ca si fara catedrala nu s-ar construi/moderniza scoli. Dar nu inteleg mentalitatea asta romaneasca, suntem pe primul loc la saracie (printre primele locuri) dar ne apucam sa facem o catedrala de 300 mil euro.
Apreciez arta dar te-ai uitat peste planul Catedralei? Este un kitsch mizerabil (si nu zic asta pentru ca sunt ateu). Daca avea un stil mai usor pentru ochi atunci poate nu m-ar fi deranjat asa de mult.
Sa speram ca nu sta pe langa o expozitie de arta.
N-ati obosit cu subiectu?
Eu zic sa puneti intrebarea in fiecare zi cu ceva schimbat in ea.
De ex:
"O biserica de 450 de milioane de Eur vi se pare normal sa se construiasca?"
"De 500 de milionae de Euro o biserica, normal vi se pare sa se construiasca?"
Acum o modificare mai de substanta:
: "O catedrala de 550 milioane de euro, normal vi se pare sa se construiasca"
Sau cu o tenta putin arhaica, pentru un impact mai mare:
"Normalu-i sa se construiasca o biserica de 600 miloane de euro?"
"Sa moara ateii de ciuda'' - Daca am ceva cu biserica inseamna ca sunt ateu? Eu cred in Dumnezeu si respect dreptul altora de a nu crede.Dar sunt de parere ca biserica exploateaza nevoia omului de a crede si cu asta nu sunt de acord.
1. Jardelin am zis de 3 ori ca vorbesc ipotetic(prezumtiv, presupus, nesigur) si cred ca am mai zis de cateva ori ca is constient ca daca bani nu s-ar duce pe o biserica, in nici un caz nu inseamna ca se vor investi in sanatate si educatie, mai bine construiesc parcuri in paduri si terenuri de fotbal pe dealuri ca sa poata fura fara prea multe probleme, am zis ca mai mult de jumate merg rondul parlamentului, nu veni sa imi zici ca am gresit acolo cand eu am spus destul de clar, daca tu ai inteles altceva asta ii un alt lucru, stiu foarte bine ce hotie ii in Romania ca totii bani trebuie sa faca rondul parlamentului, am sustinut o idee, am sustinut un lucru si o sustin in continuare bani aia puteau fii mult mai bine investiti, acum nu crede ca zic ca biserica ortodoxa ii de vina, nu ii, parlamentul ca permite asa ceva, poporul(printre care si eu) ca permite asa ceva, asta ar fi un prim pas in fata spre dezvoltare, cat de mic ar fi el, ca momentan mergem tot cu spatele, citeste mai atent ce am zis, nu am afirmat ca daca nu se construiesc biserici, Romania se dezvolta, am zis clar ca si daca NU se baga bani in biserici, tot aceelasi lucru ar fi.
2. Nu Jardelin, iar iei tut din postul meu ce nu iti convine tie, eu am afirmat in felul urmator "sper ca stii faptul ca 90% din crestinii din Romania is PROSTI, nu zic ca atei, musulmani is mai destepti, dar na ortodoxia domina la numar momentan", ce ai inteles tu din asta nu stiu, ai luat ce te-a ofensat, deci iti explic din nou:
In Romania 85-90% din populatie ii proasta, poate exagerez un pic, dar nu is departe de adevar, punctul meu a fost cum sa faci multumit pe cineva si sa furi bani fara probleme, prin construirea biserici pentru ca multa lume cauta speranta in lucruri supranaturale, cum 80% din populatia Romaniei este ortodocsa deduci si tu de unde reiese ca o mare parte din populatia romaniei este ortodocsa, deci o mare parte din ea este prostie si am zis si clar ca nu cred ca atei, musulmani is mai desteptii, ai luat ce ai vrut tu din ce am zis eu, de dragul de a ma contrazice, da ma o mare parte din ortodcsii is prostii, dar si musulmani nu is departe, atei chiar, nu stiu ce intelegi tu prin ce am zis eu inca odata, m-am referit la populatia ROMANIEI cand am zis m-am referit la faptul ca ORTODCSII sunt inca majoritari si prin concordanta cum o mare parte din populatia Romaniei este proasta, rezulta ca o mare parte din populatia ortodocsa ii proasta, daca acum vii sa ma contrazici ca populatia Romaniei nu e proasta, asta ii altceva, alta discutie.
Raspunsul era cu bataie mai lunga.
Dar esti mai nou pe TPU si intrebarea ta a mai fost postata de cateva sute de ori.