anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am asa ceva:
Insuficienta mitrala gr 1-2
Ce riscuri am? Recomandari? Si alte lucruri importante!
Doctirul mi-a recomandat alimentatie completa si inca cateva lucruri.
De mentionat ca e posibbil sa am asta deoarece am suflu sistolic!

FUNDA!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
| DaniTDCI a răspuns:

Salut, aici ai simptome, complicatii si cauze Insuficienta mitrala se imparte in acute si cronica. Insuficienta mitrala acuta este determinata de endocardita, reumatism articular acut (RAA), ruperea ischemica a muschilor papilari, rupturi ale foitelor valvulare, disfunctia de proteza metalica, dilatatia acuta de ventricul stang.

Cauzele care duc la insuficienta mtrala cronica sunt reprezentate de prolapsul de valva mitrala, dilatatie de inel mitral posterior, calcificarile inelului mitral si mixomul atrial (rar).

Reumatismul articular acut (RAA) – apare secundar amigdalitei cu streptococ beta hemolitic tratate necorespunzator. Afectarea cardica apare la ani de zile distanta de episodul acut. RAA determina o deformare si rigidizare a cuspelor (foitelor) valvulare. Rematismul articular acut poate determina atat stenoza cat si insuficienta mitrala. In zilele noastre, reumatismul articular acut este o cauza rara de insuficienta mitrala.
Endocardita – reprezinta inflamatia si infectia endocardului (stratul intern al inimii).
Ruptura ischemica de muschi papilari (muschi care sustin valva mitrala) – apare scundar infacrtului miocardic acut. Ischemia poate duce la inchiderea incompleta a valvei (lucru tranzitoriu) sau la fibroza muschilor papilari (lucru permanent). Infarctul miocardic poate detremina si ruptura muschilor papilari, ce determina insuficienta mitrala acuta severa.
Prolapsul de valva mitrala (PVM) – se complica relativ rar cu insuficienta mitrala. PVM poate fi congenital (sindromul marfan sau sindormul Ehlers-Danlos) sau secundar unei endocardite. Cel mai frecvent este afectata foita posterioara a velvei mitrale. In prolapsul de valva mitrala, cuspele valvei, proemina in atriu in timpul sistolei ventriculului stang. Astfel inchiderea normala a valvelor este impiedicata si apare regurgitarea mitrala.
Inaintarea in varsta – determina insuficienta mitrala degenerativa, secundar uzurii valvei mitrale. Odata cu inaintarea in varsta apare si calcificarea inelului mitral.
Hipertensiunea arteriala – determina in timp hipertrofia (ingrosarea) ventriculului stang. Acest lucru poate duce la afectarea inelului mitral, cu aparitia secundara a insuficientei mitrale.
Cardimiopatia dilatativa – este o patologie care se caracterizeaza prin dilaterea ventriculului stang cu determinarea secundara a insuficiemtei cardiace. In cardimiopatia dilatativa, apare dilatarea, subtierea si hipertrifia miocardului (muschiul inimii). Acest lucru va determina dilatare atriala, insuficienta mitrala sau tricuspidiana.
Malformatii cardiace congenitale – defectul septal atrial, persistenta de canal atrio-ventricular.
Mixomul atrial – este o tumora cardiaca benigna. Mixomul este alcatuit din fibroblasti (celule ce apartin sistemului conjunctiv). Mixoamele po fi fi pediculate sau sesile (cu baza de implantare larga). Cele pediculate pot patrunde prin valva mitrala in ventricul, impiedicand umplerea ventriculara completa in timpul diastolei.
Plagi, traumatisme, rupturi sponate la nivelul cuspelor valvei mitrale.
Care sunt simptomele insuficientei mitrale?

Simptomele insuficientei mitrale depind atat de rapiditatea cu care se intaleaza afectiunea (acuta sau cronica), precum si de gravitatea ei. In formele usoare sau medii de insuficienta mitrala, simptomele pot fi absente sau minime. In formele severe poate aparea insuficienta cardiaca. In insuficienta mitrala acut, in functie de rapiditatea instalarii, si de gravitatea ei, poate aparea edemul pulmonar acut sau socul cardiogen.

Simptomele insuficientei mitrale includ:

Dispneea (respiratie grea) de efort, ortopnee (pacientul nu poate respira in pozitia culcat, nu tolereaza decubitul)
Tuse
Hemoptizia ( expectoratie de sange)
Oboseala
Palpitatii (senzatia ca inima bate repede) – frecvente secundare fibrilatiei atriale
Confuzie, ameteli
Edeme la nivelul membrelor inferioare (marirea in volum a picioarelor).
Poliurie (urinare frecventa)
Care sunt complicatiile insuficientei mitrale?

Complicatiile insuficientei mitrale acute includ edemul pulmonar acut si insuficienta biventriculara. Insuficienta mitrala cronica duce la aparitia dilatarea atriului stang, dilatarea ventriculului stang, endocardita si fibrilatie atriala cu complicatiile ei (tromebolism pulmonar sau sistemic).

Hipertensiunea pulmonara – reprezinta cresterea tensiunii in circulatia pulmonara. Hipertensiunea pulmonara va determina insuficienta ventricului drept (cord pulmonar cronic).
Edem pulmonar acut – apar cand lichidele din vasele sanguine trec in interstitiu pulmonar si in alveolele pulmonare.
Insuficienta cardiaca – apare cand debitul cardiac nu mai este suficient pentru a asigura necesitatile organismului. Debitul cardiac depinde de functia ventricului stang. Insuficienta cardiaca poate fi si dreapta cand se asociaza cu acumulare de lichid in abdomen si la nivelul extremitatilor. In general sunt afectati ambii ventriculi.
Fibrilatia atriala – este cea mai frecventa aritmie cardiaca. Fibrilatia atriala determina contractii rapide si necoordonate ale atriilor. Avand o contractie ineficienta, sangele din atrii va stagna, favorizand astfel aparitia chegurilor de sange. Cheagurile pot migra in creier determinand accident vascular cerebral. In insuficienta mitrala, fibrilatia atriala este favorizta de dilatarea atriului stang.
Endocardita bacteriana – reperzinta inflamatia si infectia endocardului (stratul intern al inimii). Patologiile valvulare cresc riscul aparitiei unei endocardite. Pentru a prevenii endocardita, pacientii cu insuficienta mitrala severa vor urma un tratament antibiotic profilactic inaintea oricarei proceduri invazive.
Multa sanatate!

| TwoSlicesPizza a răspuns (pentru DaniTDCI):

Eu as fi vrut un rezumat. dar na e bun si asta. oricum eu nu am nici MVA NICI MVP pe fisa srie ceva care incepe cu V** nu imi aduc aminte o sa ma uit.

| TwoSlicesPizza a răspuns (pentru DaniTDCI):

Si chestia asta se vindeca? si in cat timp daca se vindeca? daca ma fortez prea mult se poate complica (nu neaparat complica dar sa se intample ceva ce nu e bun) nu de alta dar ma doare cand fac sport si chestia m-a durut prima data dupa un meci de fotbal?

| DaniTDCI a răspuns (pentru TwoSlicesPizza):

Ar fi bine sa urmezi un tratament prescris de doctr si sa nu faci deloc sport, nu stiu exact daca pot aparea complicatii

| TwoSlicesPizza a răspuns (pentru DaniTDCI):

In fine sport nu fac oricum decat asa 15 min ma mai joc fotbal gen sa dai suturi la poarta dar nu sa fug sa iau mingea etc. si tratament am luat 3 luni luna asta le-am terminat dar inca ma mai doare cei drept ma doare 30% din durerea de acum 3-4 luni.

Întrebări similare