| nupunnumeokkk a întrebat:

Bună! Am o problemă,îmi cade părul și doresc sa merg la un dermatolog bun în Cluj, mă poate ajuta cineva cu niste recomandări? Cunoașteți pe cineva priceput? Nu prea știu unde să merg. mulțumesc!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| StudentLaMedicina a răspuns:

Din ce spui tu sună ca şi cum se rupe de la jumătate firul de păr şi nu cade cu tot cu rădăcina.

Te dai cu ulei numai câteodată. Nu. Trebuie să te dai mereu.

Lasă produsele naturale şi ceaiul de-o parte că nu fac decât să irite scalpul.

Să ai o rutină simplă: şampon x 2 masezi cu degete nu cu tot felul de produse de masat şampon care au apărut, balsam de la jumătatea părului şi îl laşi minim 2 minute în păr. Cât părul înca e ud, dai cu un balsam care nu se clăteşte şi care protejează împotriva căldurii. Apoi usuci părul. Uscatul nu îți face rău.

La sfârşit când părul e uscat, dai cu ulei pe vârfuri.

Dacă situația e disperată, poți folosi Olaplex no. 6 pe lângă balsamul care nu se clăteşte.

| shyde a răspuns (pentru StudentLaMedicina):

N-am mai auzit teoria asta cum ca produsele naturale si ceaiurile irita scalpul. In cel mai rau caz nu fac nimic sau aproape nimic.

De altfel, nici spalatul nu cred ca ajuta la asa ceva, indiferent de tehnica. Dar hai sa vedem cum se manifesta la recomandarea ta. Sunt curios daca ii va merge.

| StudentLaMedicina a răspuns (pentru shyde):

Ideea asta cu "Clean beauty" este o tâmpenie. Produsele sintetice sunt controlate în laborator, sunt nişte reguli după care sunt făcute, alergenii sunt ținuți la minim etc.

Produsele naturale irită pielea şi scalpul, conțin enzime şi alergeni.

Sfatul meu nu a fost "spală-te pe cap", ci să aibă o rutină riguroasă ca să se spele cât mai rar pe cap, iar părul ei să fie hidratat mai mult timp şi să nu se rupă.

Ei nu îi cade părul ca unui bărbat care cheleşte, ci părul ei se rupe. E clar că e uscat şi degradat şi are nevoie de hidratare ca să nu se mai rupă aşa de mult. În situația asta să foloseşti ulei "câteodată" pur şi simplu nu e suficient.

| nupunnumeokkk explică (pentru StudentLaMedicina):

Vă mulțumesc pentru sfaturi! Apreciez enorm, părul meu este destul de fragil, da. A fost vopsit acum un an (pură adolescență), iar acum doresc sa am grijă de el într-un mod adecvat. Momentan am lăsat ceaiurile și balsamul și totul la o parte, mă spăl pe cap însă voi merge la un dermatolog pentru a analiza părul. Am testat șamponuri însă nu văd rezultate, sunt în această situație de ceva timp deja. Multe fire îmi cad și de la rădăcină, au acel folicul alb la capăt. Unele se rup, părul într-adevăr îmi este degradat. De aceea inițial am întrebat doar de dermatolog, totuși vă mulțumesc! Ați fost foarte amabili, voi ține cont de sfaturi!

| StudentLaMedicina a răspuns (pentru nupunnumeokkk):

Mulțumesc pentru fundă!

Nu stiu, poate tu vorbesti de o gama de produse "naturale".

Eu zic ca avem destule dovezi sa stim cu certitudine ca unele extracte medicinale merg, stim chiar si mecanismele prin care merg:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5429933/

Nu ştiu dacă tu ai citit studiul ăsta - este vorba de o formulă (adică preparată chimic din extracte din plante), nu au făcut ceai din ele şi su turnat subiecților în cap.

Aproape toate medicamentele moderne au cel puțin la bază o formulă realizată din plante. Uite de exemplu Aspirina primitivă era din extract de salcie. Chimioterapia vinblastin se face din extract de "Madagascar periwinkle" o floare tare frumoasă.

Foarte multe şampoane au extract de plante, de ghimbir, de orez şi mai ştiu eu ce.

Cred că tu m-ai înțeles total anapoda. Da, foloseşte plante, dar în formule chimice, nu în ceai. Într-un mediu controlat.

Nu conteaza. Aceste plante au un efect. Ceaiul, extractele sau uleiurile au plante in ele.

Eu ziceam clar de aceste produse naturale, nu neaparat despre ceaiuri. Lumea le da la o parte, dar avem destule dovezi despre ele ca merg. Nu avem despre toate, dar nici despre evolutie nu avem toate piesele. Insa ce avem ne ajunge sa intelegem imaginea intreaga. Tu dai la o parte aceste produse naturale, spunand ca irita pielea si scalpul. Nu sunt sigur ca e o afirmatie corecta, poate te referi la o anume gama.

Nu mă refer la nicio gamă. E vorba de faptul că produsele naturale şi nealterate chimic au alergeni, enzime, iritanți. E vorba de orice, că îți speli părul în frunze de nuc, de exemplu. Sau în ceai. Că funcționează sau nu, nu despre asta e vorba. Ci că irită. Scalpul iritat produce mai mult ulei, trebuie spălat mai des, rezultă în păr mai degradat. Despre asta e vorba. Eu nu am zis că plantele nu au efect.

Ce inseamna in contextul asta produse naturale? Unde facem distinctia intre origini?

Mă refer la produsele nealterate chimic care nu sunt parte dintr-o formulă: frunze de nuc, ceai. Miere. Ou. Kiwi. Să nu le pui pe față sau în păr sau pe piele. La asta mă refer. Să ai un şampon formulat în laborator cu extract de fructe şi plante e ok.

Hm, eu puneam o gramada de ou crud in cap, si imi calma ranile sincer. Aveam destul de multa iritatie pe scalp cand eram mic. Singurul lucru care ma scapa de coji erau ouale crude cu otet, niciun sampon de la farmacie nu mergea.

16 răspunsuri:
| shyde a răspuns:

Ar fi bine de mentionat daca faci ceva in mod deosebit, ce stil de viata ai, ce varsta, ce sex ai, si estimativ, in ce rata cade parul.

In principiu, mai nimic (din ce stim noi ca omenire de moment) nu se lupta cu caderea parului daca asta e genetic. Sampoane si alte astea is cam vrajeala, au ceva beneficii, dar depinde de gena ta. Daca insa faci ceva deosebit ce acelereaza ritmul caderii parului, cum ar fi stres excesiv, fumat, alcool, dezechilibre de tot felul, atunci poate le poti opri pe acestea.

| nupunnumeokkk explică (pentru shyde):

Păi uneori mă culc târziu, de 6 luni mănânc mult mai bine, înainte nu mâncam aproape deloc. Sunt fată, am 19 ani. Îmi cade părul când îl spăl (smocuri mari), când e uscat și dau prin el ușor cu mâna vin jos multe smocuri mici de păr. Dimineața când mă trezesc patul îmi e plin de fire de par, pe jos la fel, pe umerii mei la fel. In orice încăpere mă duc las o grămadă de fire de păr. A început să se vadă destul de tare prin părul meu. Timp de un an de zile mi-am vopsit părul și a necesitat decolorări la rădăcină, o dată la 3 luni. Însă m-am oprit acum un an și câteva luni, faza este că și înainte de asta eu mă confruntam cu o cădere foarte severă a parului. Bineînțeles, știu că vopseaua și decoloratul nu au ajutat deloc, însă am grijă de el și îl spăl cu ceai,o combinație de plante care conține rozmarin,plante verzi,mușețel,un cuișor și nuc (o dată pe săptămână). Am auzit că asta este o alternativă mai bună a măștilor, ceaiul. Urmează să merg la un dermatolog deoarece situația nu se îmbunătățește. Nu îl usc nici cu feon, nu îl piaptăn ud,la vârfuri îl dau cu puțin ulei ocazional și îl prind doar în clemă.
Chiar aș avea nevoie de un dermatolog, nu mai știu ce să fac.
Nu fumez, nu beau, poate ocazional am stres, mi-am făcut și analizele de sânge, nu am probleme, tiroida e bine și ea. Nu am moștenit un păr prea bogat, însă acum deja îmi cade foarte tare.

| shyde a răspuns (pentru nupunnumeokkk):

Ceaiul e bun da, asa in general, dar nu va combate caderea parului daca asta patesti genetic sau ai o conditie mai serioasa ce o cauzeaza. Cam greu cu asa ceva sincer, nu stiu pe nimeni sa regenereze parul, se rareste cu timpul, si mie, ca baiat, imi cadeau tone de par la 18 ani pana cand s-a oprit pe la 25 din cadere, ca deja cazuse cam toata bogatia din el, si a ramas mai rar si mai scurt. Ca la adulti. Cam asa incepe sincer, si cam asa se manifesta procesul, nu cred ca poate cineva opri asta.

| nupunnumeokkk explică (pentru shyde):

Da cred... Totuși poate dermatologul va știi dacă e doar gena mea așa sau dacă chiar pot face ceva. Cunosc persoane și tinere dar și în vârstă care folosesc anumite produse și dau rezultate, când a venit și rândul meu la testare. ei bine, rezultatul nu a fost același... Însă poate voi primi o explicație pentru asta de la derma, sper : D
Mulțumesc!

| shyde a răspuns (pentru nupunnumeokkk):

Incearca si Batana Oil