| Ade4ever2389 a întrebat:

Buna! Am si eu o problema legata de mancare si greutate.
Ei bine, eu din totdeauna am fost foarte slaba, aveam 25 de kg la 11 ani si toata lumea facea misto de mine pe chestia asta, dar abia la 12 ani au aparut complexele cu greutatea si ma mai ingrasasem putin, desi la 13 ajunsesem la 44 de la 40 pentru ca mama lucreaza la Mec si mancam destul de des de pe acolo.
Problema e ca in vara respectiva,ceva s-a intamplat. Tin minte si acum ca aveam o data test la istorie din multe lectii si o ascultare la geometrie si m-am stresat destul de mult sa invat,mai ales ca profesoarele sunt si stricte. Vazusem ceva reclama cu un burger de la Kfc si l-am pus pe tata sa imi ia,dar din cauza stresului,incepuse sa ma treaca o senzatie de greata (la mine asa se manifesta) si nu am mai putut sa il mananc si evident ca dupa nu am mai avut pofta de mancare deloc, o saptamana am dus-o numai cu supe, orez etc. si slabisem 2 kg deja. In mintea mea era haos, ma vedeam ca un schelete si ma consumam din cauza asta, dar in conrinuare nu prea puteam sa mananc.
Am ramas cu kg astea pana pe la 14 ani, cand am vrut deodata sa pun piciorul in prag si sa incerc sa ma ingras si pot sa zic ca functiona (mancam 2 iaurturi in plus pe zi) si pusesem in primele saptamani 2-3 kg si am continuat,desi voiam mai mult si asa incepusem literalmente sa ma indop cu croissante si ce dulciuri mai gaseam, pentru ca in continuare colegii faceau baza de mine ca sunt slaba.
Am tinut-o tot asa, pana mi-am dat seama ca ajunsesem la 56 de kg. Ai mei imi spusesera ca am pus prea mult pe mine,insa eu pana la un moment dat ma vedeam in sfarsit multumita de cum arat. Totusi,am avut odata nu mai stiu ce discutie cu colegii si a trebuit sa discut cu diriginta pe seama asta,iar ea m-a intrebat daca sunt ok,pentru ca m-am ingrasat mult de la o vreme si atunci a fost prima data in care mi-am dat seama ca sunt prea grasa acum,desi intr-un fel tot nu voiam sa slabesc si continuam sa imi numar caloriile,ca sa ma asigur ca nu slabesc iar.
Problema a fost ca prin iulie s-a intamplat sa am un virus la stomac, adunat cu perioada aia a lunii si am avut greata si voma severe, unde am stat 3 zile internata in spital, numai pe perfuzii si nu puteam sa mananc nimic. In saptamana respectiva am slabit vreo 4 kg si aratam bine acum, desi la o luna dupa ce am ajuns sa dezvolt anxietate din cauza mancatului si vomitatului (un fel de emetofobie) si am ramas cu o oarecare retinere de a manca orice, am avut iar un episod de genul in care vomitam orice si am ajuns la 50 de kg. Adunat, am slabit 6 kg numai din cauza anxietatii si stresului.
Ce as putea face pentru a ma ingrasa macar 2-3 kg,dar fara sa mananc prea mult? Merg si la psiholog, dar nu simt ca ma ajuta si nu vreau sa ajung la anorexie, oricum iar ma vad prea slaba.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
7 răspunsuri:
| StoicAnalysis a răspuns:

Incearca sa mananci de 3 ori pe zi cu mici gustari dintre mese. Mancarea sa fie echilibrata fara excese de zahar, sare si grasimi. Si nu te mai gandi la mancare sau la slabit. Ca mai tare iti faci stres. Tu doar mananca cand iti este foame si lasa organismul sa decida pentru tine cand si cum sa mananci.

Problema la tine este ca tu gandesti prea mult. O problema similara din punct de vedere psihic am avut-o si eu. Nu puteam sa ies afara cu scaunul. Mancam fibre, beam lichide des, nu mancam prostii, etc. Dar tot eram constipat. Facusem analize, investigatii, colonoscopii, etc. Si nu aveam nimic in neregula. Pur si simplu era din cauza stresului. Ma gandeam prea mult la faptul ca nu puteam iesi afara cu scaunul, si lucrul asta mai rau imi agrava situatia.
Cheia pentru a scapa din situatiile de genul, este sa nu te mai gandesti la asta si sa fi indiferent. Organismul stie ce are de facut. Nu are nevoie de tine sa te gandesti la cum sa isi faca el treaba.

| lpavel a răspuns:

Deci daca inteleg eu bine tu ai vrea sa ingrasi dar fara sa mananci prea mult? laughing tu realizezi ce intrebi? laughing si copiii din africa ar vrea sa ingrase dar ei nu au ce manca, ce bine le-ar fi daca ar ingrsa si fara mancare... laughing
Acum zici ca ai 50kg dar nu ai zis ce inaltime ai! Ar trebui sa stii ca greutatea corporala este in legatura stricta cu inaltimea! Deci de unde sa stim noi ca tu esti slaba sau numai tu te consideri slaba dar de fapt nu esti.
Un lucru trebuie sa stii ce este foarte important: daca mananci mereu fortat, poti face oricand intoxicatie alimentara! Incearca sa mananci ce-ti place si de mai multe ori pe zi si vei pune greutate pe tine daca neaparat asta vrei!

| Ade4ever2389 explică (pentru lpavel):

Am 160

| lpavel a răspuns (pentru Ade4ever2389):

Exact cum banuiam! La o inaltime de 160 cm 50 de kg sunt ok! daca vrei sa pari mai plinuta mai poti pune pe tine maxim 2 kg dar eu ti-as zice sa stai calma ca arati perfect, nu te lua dupa gura lumii! In ochii mei esti mai mult ca perfecta si fi sigura ca sunt sigurul cu aceasta parere. Deci scoate-ti prostiile astea din cap cum ca ai fi prea slaba!

| lpavel a răspuns (pentru lpavel):

,,nu sunt sigurul" am vrut sa zic dar am mancat un cuvant ca mi-era foame... laughing

| DovleacTurbat a răspuns:

Daca'ti numărai caloriile in trecut înseamnă că știi deja despre surplus/deficit caloric și "mentenanță". Fiind copil, eu nu ți as recomanda sa mai numeri calorii, sa ți cântărești mâncarea etc e un stres in plus, iar tu deja ai probleme cu stresul. Un răspuns scurt pentru întrebarea ta: mănâncă mese / alimente bogate in calorii. De exemplu mănâncă cum / ce mananci tu normal într'o zi, dar mai adaugă o gustare de 100g de nuci de exemplu, au vreo ~ 600kcal. Nu e nici mult ca și cantitate de mâncare, nu numeri nici calorii. Daca mai faci și puțină mișcare e perfect.
Nici nu te stresa prea mult cu asta, ești în creștere. Standardele astea impuse de social media sunt niste rahaturi.
Privește'te in oglinda: îți place ce vezi, ești sănătoasă, te miști bine? E perfect tine'o tot așa. Asta sa ți fie singurul "standard".

| mihai69 a răspuns:

Schimbă psihologul!