Incearca sa mananci de 3 ori pe zi cu mici gustari dintre mese. Mancarea sa fie echilibrata fara excese de zahar, sare si grasimi. Si nu te mai gandi la mancare sau la slabit. Ca mai tare iti faci stres. Tu doar mananca cand iti este foame si lasa organismul sa decida pentru tine cand si cum sa mananci.
Problema la tine este ca tu gandesti prea mult. O problema similara din punct de vedere psihic am avut-o si eu. Nu puteam sa ies afara cu scaunul. Mancam fibre, beam lichide des, nu mancam prostii, etc. Dar tot eram constipat. Facusem analize, investigatii, colonoscopii, etc. Si nu aveam nimic in neregula. Pur si simplu era din cauza stresului. Ma gandeam prea mult la faptul ca nu puteam iesi afara cu scaunul, si lucrul asta mai rau imi agrava situatia.
Cheia pentru a scapa din situatiile de genul, este sa nu te mai gandesti la asta si sa fi indiferent. Organismul stie ce are de facut. Nu are nevoie de tine sa te gandesti la cum sa isi faca el treaba.
Deci daca inteleg eu bine tu ai vrea sa ingrasi dar fara sa mananci prea mult?
tu realizezi ce intrebi?
si copiii din africa ar vrea sa ingrase dar ei nu au ce manca, ce bine le-ar fi daca ar ingrsa si fara mancare...
Acum zici ca ai 50kg dar nu ai zis ce inaltime ai! Ar trebui sa stii ca greutatea corporala este in legatura stricta cu inaltimea! Deci de unde sa stim noi ca tu esti slaba sau numai tu te consideri slaba dar de fapt nu esti.
Un lucru trebuie sa stii ce este foarte important: daca mananci mereu fortat, poti face oricand intoxicatie alimentara! Incearca sa mananci ce-ti place si de mai multe ori pe zi si vei pune greutate pe tine daca neaparat asta vrei!
Exact cum banuiam! La o inaltime de 160 cm 50 de kg sunt ok! daca vrei sa pari mai plinuta mai poti pune pe tine maxim 2 kg dar eu ti-as zice sa stai calma ca arati perfect, nu te lua dupa gura lumii! In ochii mei esti mai mult ca perfecta si fi sigura ca sunt sigurul cu aceasta parere. Deci scoate-ti prostiile astea din cap cum ca ai fi prea slaba!
Daca'ti numărai caloriile in trecut înseamnă că știi deja despre surplus/deficit caloric și "mentenanță". Fiind copil, eu nu ți as recomanda sa mai numeri calorii, sa ți cântărești mâncarea etc e un stres in plus, iar tu deja ai probleme cu stresul. Un răspuns scurt pentru întrebarea ta: mănâncă mese / alimente bogate in calorii. De exemplu mănâncă cum / ce mananci tu normal într'o zi, dar mai adaugă o gustare de 100g de nuci de exemplu, au vreo ~ 600kcal. Nu e nici mult ca și cantitate de mâncare, nu numeri nici calorii. Daca mai faci și puțină mișcare e perfect.
Nici nu te stresa prea mult cu asta, ești în creștere. Standardele astea impuse de social media sunt niste rahaturi.
Privește'te in oglinda: îți place ce vezi, ești sănătoasă, te miști bine? E perfect tine'o tot așa. Asta sa ți fie singurul "standard".