| Lavinia071 a întrebat:

Bună! Sunteti germofobi, aveti comportament obsesiv-compulsiv? Eu da si toti din jur ma "judeca" pentru asta si imi explica modul gresit in care abordez lucrurile. Nu-mi place sa ating clante/intrerupatoare murdare, ma spal des pe maini, nu accept sa ating patul cu hainele de afara etc. Voi cum va manifestati germofobia? Ce parere aveti ceilalti despre acest tip de oameni?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
11 răspunsuri:
| Freya1 a răspuns:

Nu am chestii de genul.
Adică vreau ca lucrurile sa fie curate logic, dar nu exagerez cu gândul ca iau boli.

Probabil problema asta o poți rezolva prin terapie.Pentru ca altfel e cam greu sa stai în societate sau sa formezi o familie.

| gabicoo a răspuns:

Eu am un comportament igienic dar până la germofobie e cale lungă!
Am purtat mască în interior m-am spălat pe mâini și tot am luat covidul!
În loc să merg în concediu stau în casă și mănânc pastile!

| LPCTSTR a răspuns:

Germofobia ar trebui sa fie mai presus de toate justificata.
Zici ca esti in casa cu clantele si patul. Suprafetele lucioase precum clantele, chiuveta si pana si toaleta retin extrem de putini germeni pentru ca nu au unde sa prolifereze: nu au mancare, apa si nici o suprafata conforma pentru asta; in cazul patului alta absurditate: mai putini germeni supravietuiesc in asternuturi si cu atat mai putini reusesc sa-ti faca si rau... in cazul in care nu ti-e frica de chestiile mai mari precum acarienii [si de ei nu scapi].
Revenind la justificare: cea mai mare parte din germenii de care ti-e frica sunt inofensivi, nu degeaba ai evoluat sa ai piele care sa te protejeze. Esti inconjurat(a) de "germeni", bacterii cat cuprinde, te scalzi in bacterii si virusuri [nu toate bacteriile sau virusurile creeaza infectii, iar pentru restul sistemul imunitar se descurca] in fiece secunda, pana si flora intestinala iti explodeaza de bacterii.

"Ce parere aveti ceilalti despre acest tip de oameni?"
Needucati pot spune, ori cu un simt rational alterat. Asa cum am spus, frica de inofensiv e nejustificabila.

| Hammurabi a răspuns:

Adevărul e că, granița dintre germofobie și un comportament igienic, e foarte fină.
Că dacă pui mâna pe o grămadă de clanțe prin clădiri publice, sau pe barele de la autobuz/tramvai, iar apoi îți cumperi un corn pe care îl mănânci cu mâna fără să te speli, nu cred că se mai poate discuta de germofobie. E tâmpenie de-a dreptul dacă nu te speli și igenizezi.
La fel și chestia cu hainele. Te duci și joci tenis 2 ore iar apoi să vi să te așezi pe așternuturile de pe patul în care dormi, fără să te schimbi, fără să faci duș?
Din punctul ăsta de vedere și eu sunt germofob. laughing
De-asta zic, un comportament igienic nu înseamnă neapărat o fobie, dacă nu depășești o anumită limită a normalului.
(acum, limita asta trebuie să o analizezi singură, în funcție de cum te simți tu confortabil)

| Aasdfghj a răspuns:

Buna! Da, am astfel de apucaturi, care, alor mei, li se par dubioase, asa ca incerc sa ma feresc cat pot de mult de a le arata cum sunt. Spal produsele cumparate din magazin (daca si-ar da seama ceilalti cat de jegoase sunt pentru ca stau pe jos efectiv, pe unde trec oamenii cu incaltarile si apoi cumparatorii pe pun pe masa din bucatarie unde isi pun si painea... yuck), dezinfectez telefonul cand ajung acasa, ma dezinfectez pe maini dupa ce am stat cu ele pe barile din metrou/autobuz, ma spal pe maini inainte de masa (stiu ca e ceva basic, facut de toti, dar chiar nu fac toti oamenii asta, am vauzt foarte des), nu ating ambajele de la fastfood si apoi mananc cu mana murdara, dezinfectez clantele si intrerupatoarele, niciodata nu imi asez lucrurile cu care am venit de afara, pe pat (am mereu o cuvetura pusa).

| CostinAlamariu a răspuns:

Da sunt germofob (nu-mi plac germanii)

| Catalin77945 a răspuns:

E normal sa vrei ca lucrurile sa fie curate, dar asta e deja o extrema prea grava

| Mihai0101 a răspuns:

Poate ca I-ti lipseste ceva cum ar fi sadirea unei flori sau a unui copac sa te murdaresti pe maini cu pamant sa vezi ca nu o sa patesti nimic.Tot ce mancam noi si animalele creste pe si in pamant ar fi ok sa faci un efort sa plantezi zic eu a-ti va mai trece din obsesie.Asta bineinteles daca ai o gradina la tara eu stau la tara.Ce sunt cu adevarat periculoase sunt substantele cu care dopam plantele sa creasca repede si mari!

| Editocroci a răspuns:

Există un virus căruia i-am uitat denumirea și împotriva căruia nu există tratament, poți doar să te speli pe mâini ca să-l elimini.
Poate cei din jur sunt mai jegoși așa de le place să atingă ceva ce e murdar. Eu doar mă spăl mai des pe mâini pentru. că duc inevitabil mâinile la ochi, le pun pe față. Nici eu nu accept să ating patul cu hainele de-afară. Odată am fost la plimbare și mai multe mașini m-au umplut de praful de pe drum, mai bătea și vântul...doar nu era să mă bag în pat plină de praf. Eu nu știu de ce te interesează părerea altora. Te lași validată de ce cred alții despre tine? Nu sună bine, să știi. Fiecare este unic în felul său, doar acceptă-te așa cum ești.

| Ilincoana a răspuns:

Cand aceasta problema personala ii poate afecta si pe cei din jur, e normal ca ceilalti ca aiba o reactie asupra actiunilor tale. Am avut o perioada in adolescenta cand am fost asa si nu stiam ce sa fac ca sa scap de asta. Nestatul in pat cu hainele de afara este perfect ok si ar trebui chiar si oamenii cu care stai sa iti ia exemplul. Spalatul des pe maini este de asemenea ok dar pentru sanatatea ta mintala, incearca sa nu mai acorzi lucrurilor astora asa de multa atentie. Imediat dupa ce te speli pe maini, in aer sunt germeni si e inevitabil sa se puna microbii pe mana ta din nou. Este un ciclu de care nu poti sa scapi. Obisnuirea cu existenta germenilor ia ceva timp, eu am facut-o fortat si m-am torturat singura dar a fost alegerea corecta. Obisnuiam sa nu mananc absolut nimic daca nu aveam la mine sapun sau dezinfectant iar daca voiau oamenii sa imi dea orice direct din mana doar ca sa mananc, refuzam. Nu sugerez nimanui sa se catalogheze ca germofob si sa accepte asta. E un diagnostic care te indeparteaza de normalul vietii.

| Lavinia707 a răspuns (pentru Ilincoana):

Mersi de raspuns. Cu ce crezi ca cei din jur sunt afectati daca o persoana se spala des pe maini si nu doreste sa atinga anumite obiecte?