Se intampla lacomia si nerespectarea legii.
Poti reclama la protectia consumatorului.
Protectia consumatorului a spus ca sunt nevoie de probe dosar. In situatia de fata vezi oameni in supermaket avand indoili in privinta legumelor si nimeni pe la carne lapte oua branza peste. Asta e o situatie generala daca ajungem sa ne fie frica sa cumparam rosii si castraveti daca merele miros a muraturi
Probe trebuie sa stranga ei, sunt obligati sa faca controale si sa verifice reclamatiile consumatorilor.
N-ai citit cate, vazut la televizor sau auzit cate controale a facut Piedone, seful ANPC?
Pai controale facute sau nu ei nu se opresc sub nicio forma, ai vazut reclamele la tv spun ca sunt carne si lapte si oua la reducere. Astia de la kaufland isi bat joc de noi.
Se întâmplă că ar trebui să treacă un control de la OPC pe la ei. De ce nu faci o sesizare?
Da. Am sesizat. Si am primit raspuns sa aduc probe si am spus inapoi margarina are culoare aia inchisa pe deasupra, painea are gust ciudat. toata lumea se fereste de vitrinele cu carne si lapte si oua si branza si peste si auzi oameni vorbind ca nici ei nu mai stiu de unde sa cumpere ca le este teama. Daca vor probe au destule nu e posibil sa discutam daca e adevarat sau nu in situatia de fata
Daca vezi ca au produse expirate la raft - adica pe produse este inscriptionata data expirarii si data a expirat cu cel mult o zi sau mai mult, iar tu esti in magazin ca client dupa data expirarii iar produsele sunt inca la raft poti sa le faci una tare de tot - scoti telefonul mobil si al pui in maxima rezolutie pe filmat si discret te apropii cu telefonul in mana si filmezi sa se vada bine tipul produsului si data expirarii - filmarea sa fie de aproape cu produsul in raft langa celelate, nu sa al ti tu in mana - poti in raft sa asezi cateva produse expirate unele langa altele si apoi le fimezi clar sa se vada scrisul acela cu data expirarii - te prefaci ca alegi un produs ca sa nu te bage in seama ala de la paza si poti sa faci asta la mai multe produse ca este mai bine ca sa ai poti lovi cum trebuie pe astia cu supermarketurile - poti face la bidoane si sticle de lapte, la pachete de carne gata ambalate in ctii de plastic, la ceva ce se strica repede pe timp de vara si se impute si care sa le poti filma rapid unde este zona pe eticheta afisata pe ambalaj ca data. Apoi iesi afara din magazin in parcare si suni la Protectia Consumatorului si le ceri sa trimita pe cineva la fata locului in inspectie. Sa ai un act de identitate la tine. Daca o sa vina rapid o echipa de inspectie de la Protectia Consumatorului (ei vin ori unul singur sau cateodata si 2) inainte de a intra in magazin discuti cu acel inspector despre ce este vorba, ai spui ca ai filmare facuta cu data expirarii si ai si arati pe telefon, si ai spui sa procedeze conform legii si atributiunuilor lui de serviciu.
E posibil ca sa poti sa il insotesti daca doreste el dar nu ai voie sa scoti o vorba din gura in magazin, sau o sa astepti in afara magazinului. Sa nu uiti sa iei datele de intentificare a agentului-inspector de la Protectia Consumatorului cu nume si ce cod are si daca vine si cu masina, dupa ce intra agentul-inspector in magazin ai filmezi-poza si la masina lui ca numar din mai multe unghiuri si daca prinzi si magazinul ca supermarket iar e bine sa se vada ce nume are supermarketul - apoi daca se da totul in balacareala ca in Romania si ala ca inspector nu a-si face treaba, nu ramane decat sa ai publici ca video in Youtube, pe Vimeo, in OK punc ru, pe VK punct com, in Instagram, Facebook, Twitter si oriune unde se poate face postare-upload online ca poze si video in special. Asa trebuie procedat cu escrocii astia din SuperMarket-uri. Eu la mine in oras am facut asa ceva si crede-ma ca a venit o echipa din 3 de la Protectia Consumatorului, era doar unul in civil fara uniforma si insemne, a intrat in magazinul acela de tip supermarket, s-a dus la cateva rafturi cu produsele expirate ce i le-am indicat, a pus in cos cate unul de fiecare(erau vreo 7 produse diferite) s-a dus la casa sa platesca si cand sa platesca a scos in loc de card legitimatia si s-a legitimat si i-a chemat inauntru si pe ceilati 2 colegi ai lui inbracati in uniforma care fiecare si-au arat legitimatia, iar unul di ei a spus ca magazinul intra in inspectie din cauza de vanzare de produse expirate peste termenul de expirare limita inscris peste eticheta ambalaj la produs. Au aratat casierei unul din produse cu eticheta data expirata si au cerut sa al cheme pe seful de magazin. Acesta venit si dupa ce au blocat intrarea in magazin ca sa nu mai intre noi clienti, au asteptat ca sa iasa toti clientii ce erau in plati la case din magazin si apoi cu magazinul inchis si cu 2 martori unul fiind eu si altul din cumparatori care a acceptat sa fie martor la inspectie, au inceput verificarile de produse la data expirarii lor - erau o multime expirate - unele avea si 7 - 10 zile si erau puse la smechereala la vanzare cu pret redus cu 30% - 45%. Li s-a dat o amenda grasa in maxim de amenda posibila conform legii pe aceste cazuri de produse esxpirate si tot ce a fost produs expirat a fost confiscat de Protectia Consumatorului si au chemat o alta masina de a lor de tip furgoneta unde le-au aruncat la gramada inauntru unele peste altele - acestea constituind probele la dosar si justificarea amenzii date. S-a facut proces verbal scris cu date, nume, CNP si detaliat ce s-a constatat, au facut poze si cei de la Protectia Consumatorului si cam asta a fost tot. A doua zi m-am dus espres la acel magazin imbrat in alte haine ca sa nu ma recunosca si sa vezi ce curatenie era in magazin si toate asezate frumos pe rafturi de ziceai ca e alt magazin. Am luat un cos de cumparaturi si m-am dus la rafturile ce le stiam ca au avut produse esxpiate - ete na acum, produse proaspete cu data buna si cu termen de expirare ce inca mai putreau sta pe raft cam maxim o luna minim vreo 12-15 zile = deci se poate NU!?! Daca nu actionam impotriva impotriva astora care nu asi fac treaba in magazin o sa ne vanda si carne de cuţu in loc de porc.
Da. Am reclamat. Si am primit ca raspuns sa aduc probe si am spus ca daca intri intru-un supermaket si cumperi si margarina are culoare aia inchisa pe deasupra. Si painea uneori are gust ciudat. Am specificat ca toata lumea se fereste de vitrinele cu carne si lapte si oua si branza si peste si auzi oameni vorbind ca nici ei nu mai stiu de unde sa cumpere ca le este teama. Daca vor produse care nu sunt fresh sa intre in magazine. La mine sunt destul de fapt nici nu stiu de unde sa cumpar.
Da, te-am inteles, insa nu tu esti obligat ca cumparator sa aduci probe - singurii care pot decide oficial si sa ridice probe oficial sunt cei de la Protectia Consumatorului - ei trebuie sa vina la faţa locului in magazin, sa salte produsele expirate si sa asi faca datoria cum scrie la lege cu produsele expirate ce le gasesc inca la vanzare. Daca tu aduci problele aia de la magazin va rad la amandoi in nas si tie si la Protectia Consumatorului fiindca odata produsul pus de tine in cos, platit si dupa ce ai iesit din magazin aia de la magazin zic ca tu ai masluit produsul si data - ei trebuiesc prinsi in fapt - flagrant cum se spune la ei in magazin - atunci nu mai au ce face. Sa nu fie cu suparare si acest contra-raspuns la ce ai scris tu, stii cum se spune: Traim in Romania si asta ne ocupa TOT TiMPUL!
Deci sun la nr de tel? Le day adresa. Si atat
In principiu DA, se suna la protectia consumatorului si se ''reclama'' ce ai constatat in magazin ca produse expirate sau tot ce tine de produse alimentare care in special au data expirata si jegurile astea din supermarket-uri inca le mai vand pe undeva mascate la pret redus. Dupa cum vezi am pus ghilimele la cuvantul reclamat, tu de fapt le aduci la cunostiinta o neregula in vanzari de produse alimentare iar ei trebuie sa asi faca datoria ca de aia ai platim noi astia care platim taxe si impozite in tara asta, Functie de ce o sa iti raspund la telefon tu ai si poti inregistra pe telefonul tau ca conversatie si daca nu vin la fata locului sa constate si sa ia mauri legale le faci postare in Youtube, pe Vimeo, etc. fara sa te doara in popo de ei - daca o sa stam cu limba in gura de frica politiei, ANAF, etc. si alti smecherasi care sunt platiti din banii statului dar nu asi fac treaba, apoi atunci o sa mai treaca inca vreo 30 ani in tara asta cum au trecut degeaba de la cacialmaua cu asa zisa Revolutie si nu o sa se intample nimic in folosul omului de rand din Romania. Postarile pe Youtube dupa ce faci un numar de useri ti le si plateste Youtube ca si alte site-uri dealtfel.
O sa incerc ai dreptate.
DanitoiuValentin întreabă: