| Viitorulapropiat a întrebat:

Buna TPU... am piatra la rinichi si am luate niste pastile "urinal acut", si am fost si internat,dar mi-au zis sa astept sa-mi cada singura, de atunci m-a durut putin uneori. Azi a inceput sa ma apuce o durere infernala de burta si rinichi, asta inseamna le elimin? Pot face pe mine?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Violleta2022 a răspuns:

Imi pare tare rau pentru tine, stiu cum este sa ai dureri de eliminare pietre de la rinichi, este cumplit, am trecut de 2 ori prin asta.

Daca procesul de eliminare a inceput, apar dureri foarte mari, atunci vezi cat suporti, daca nu, cheama salvarea, sa nu faci blocaj renal!
Oricum, ei la spital te vor pune pe morfina, ceea ce iti va usura durerile, iar piatra se poate elimina mai usor.

| Viitorulapropiat explică (pentru Violleta2022):

Ms pentru raspuns, dar pot face pe mine? Gen sa nu simt cand urinez? Pentru ca nu vreau sa absentez de la liceu si sa nu am vreo minune.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Viitorulapropiat):

Cand ai dureri foarte mari, te asigur eu ca iti vine sa urinezi non stop si nu te poti tine pe picioare de durere.
Daca esti in stare sa mergi la liceu, inseaman ca nu esti in dureri de eliminare a petrei, ca ales sunt insuprotabile.
Multi clasifica durerile eliminarii pietrelor de la rinichi cu cele ale unei nasteri si vreau sa-ti spun ca nu au gresit cu nimic, chiar sunt cumplite.

7 răspunsuri:
| Caro34 a răspuns:

Ca sa nu te chinuiesti prea mult, bea ceai diuretic cald mult, 2 - 3 litri, si cand ai dureri pune-ti un termofor cu apă fierbinte pe zona dureroasă. Sa te plimbi prin casa putin ca sa pice repede ca apoi rapid trece durerea! Poți lua: Papaverina + Scobutil împreună cu Urinal Acut. Multa sanatate!

| liliana77any a răspuns:

Trebuie sa bei foarte multe ceaiuri in aceasta perioada, ceaiul de matase de porumb este foarte bun pentru rinichi.

Răspuns utilizator avertizat
| Yon1470 a răspuns:

• În 90% din cazuri, calculii au mărimea unui fir de nisip, iar organismul îi elimină uşor, fără dureri sau alte simptome

Litiază renală înseamnă prezenţa calculilor la nivelul rinichilor sau a întregului aparat urinar. Calculii renali, pe care îi numim popular pietre la rinichi, se formează prin cristalizarea sărurilor din urină. Din fericire, în 90% din cazuri, calculii au mărimea unui fir de nisip, iar organismul îi elimină uşor, fără dureri sau alte simptome. Dar dacă sînt mai mari de 8 mm, aceste pietricele pot provoca dureri puternice (colica nefretică). Mai rău e că, persoanele care fac aceste pietre, în special bărbaţii, le vor face din nou şi după ce au scăpat de ele. De aceea, tratamentul preventiv este foarte important. Nu există nimic mai eficace în lupta cu pietrele de la rinichi decît ceaiurile pe bază de plante. Dacă adăugăm şi regula consumului optim de lichide şi pe aceea a adoptării unei alimentaţii sănătoase, litiaza renală, una dintre cele mai frecvente probleme ale braşovenilor, poate fi prevenită natural. Multe persoane se plîng de pietre la rinichi, dar şi mai multe nu ştiu că au această problemă. Bolnavii pot trăi multa vreme fără să ştie că în rinichii lor s-au format calculi. Vor descoperi acest lucru abia cînd apar neplăcerile. Aşa-numita colică renală se manifestă prin durere puternică, apărută după un efort fizic. Şi se localizează în regiunea lombară, pe o singură parte, iradiind spre organele genitale sau spre rădăcina coapsei. Este o durere intensă şi profundă, continuă sau care reapare la 10 minute, accentuată de atingerea zonei, tuse, strănut. Uneori e însoţită de greţuri şi vărsături. Deseori apare nevoia imperioasă de a urina, iar urina poate fi roşiatică, deoarece piatra a zgîriat pereţii căilor urinare. Medicul va şti dacă e vorba de litiază renală sau altă afecţiune numai după un set de analize. De ce unii oameni fac pietre la rinichi şi alţii nu, nu este prea clar. Problema apare mai des la tineri şi la cei de vîrstă mijlocie decît la bătrîni şi sînt frecvent întîlnite la bărbaţi, de patru ori mai mulţi decît femeile cu litiază. Cîndva, litiaza renală era o boală rară, acum incidenţa ei este tot mai mare. În Braşov, unde apa este mai dură, şi şansele de depuneri la rinichi sînt mai mari. Persoanele care trăiesc în climat cald sînt predispuse la formarea de pietre, deoarece organismul lor se deshidratează mai repede şi mineralele sînt mai concentrate în urină. Afecţiunea pare să aibă şi o componentă ereditară, deoarece apare la oamenii care suferă de gută, sindrom de intestin iritabil şi infecţii cronice ale tractului urinar. Deshidratarea este una dintre cauzele cele mai frecvente cauze care usucă rinichii şi favorizează apariţia pietrelor. Hidratarea din abundenţă va creşte debitul urinar şi va dezlipi piatra, dar e contraindicată în retenţia de urină (cînd pacientul nu mai urinează deloc, căile urinare fiind blocate de calculi). Cantitatea mare de apă din urină nu numai că va dilua acidul oxalic, dar va spăla şi căile urinare, împiedicînd agregarea cristalelor deja formate. Nu uitaţi să beţi lichide şi seara înainte de culcare, altfel concentrarea de urină de peste noapte va anula toate eforturile din timpul zilei. Pe timp de caniculă, transpiraţia se intensifică, deci trebuie să beţi mai multe lichide ca de obicei. În caz de efort fizic intens, aportul de lichid trebuie să fie de cel puţin 3 litri pe zi. O metodă simplă de apreciere a stării de hidratare este observarea culorii urinei: ea ar trebui să fie incoloră sau galben deschis. Nu orice lichid place rinichilor. Se recomandă apa plată şi nu cea minerală care poate favoriza producerea pietrelor la rinichi la persoanele predispuse. Băuturile acidulate pot modifica
Ph-ul urinar şi pot crea mediul prielnic precipitării sărurilor. Se recomandă consumul de sucuri naturale din morcovi, roşii, ridiche neagră, roşii, lubeniţă, pepene verde. Ceaiul negru şi cola favorizează cristalizarea pietrelor. Berea stimulează eliminarea de acid uric şi acid oxalic. Vinul poate proteja împotriva pietrelor la rinichi. Dacă vreţi să vă spălaţi bine rinichii, cel mai bine e să beţi apă sau ceaiuri neîndulcite.

| Luz_Caleb_1982 a răspuns:

Eu iti recomand o lingura de ulei cu masline de dimineata si apoi sa bei suc de marar cu patrunjel fortat, astea trei ajuta rinichiu si ficatu foarte mult au tot ce trebuie sa revina la normal functiile organismului. Vezi pe net.