| Clarisa11 a întrebat:

Imi este frica de tunete si de fulgere. Ce sa fac sa nu mai am fobia asta? Dau funde celui ce reuseste sa ma ajute.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
| spiridus25 a răspuns:

Frica de tunet si fulger

Exista si oameni care se tem de ceata, de ploaie si de ninsoare; spectrul tulburarilor care implica o teama maladiva de vreme, de aspectele meteorologice, e destul de larg, dar teama de manifestarile violente ale naturii - tunete, fulgere - e de departe cea mai raspandita (si se numeste brontofobie sau keraunofobie).

In realitate, numerosi oameni (aproape trei sferturi dintre americani, de pilda) resimt o oarecare anxietate in timpul unei furtuni violente. Interesant e faptul ca multi se simt jenati de acesta teama si, adesea, ea ramane nemarturisita.

Dar, in cazul adevaratilor fobici, manifestarile de spaima declansate de bubuitul tunetelor nu prea pot fi ascunse.

Specialistii recomanda, pentru a stapani problema, o combinatie de informare serioasa, sprijin din partea celorlalti si exersare a unor tehnici de depasire a anxietatii.
Astrafobia, cunoscuta si drept astrapofobia, brontofobia, keraunofobia sau tonitrofobia, reprezinta o frica anormala de tunet si fulger, un tip de fobie speciala. Este tratabila, dar poate fi dezvoltata de oameni si de animale. Termenul deriva din grecescul astrape care inseamna fulger si fobos - frica.

O persoana cu astrafobie va fi anxioasa in timpul unei furtuni, chiar si cind intelege ca pericolul este minim. Unele simptome sunt cele acompaniate cu alte fobii cum este tremorul, plinsul, tipatul, transpiratiile, atacurile de panica, senzatia de inec si palpitatiile. Totusi exista unele reactii care sunt unice astrafobiei. De exemplu sutinerea altor persoane este de ajutor iar conditia se agraveaza cind individul este singur. Multe persoane cu aceasta fobie vor cauta un adapost in plus intr-o furtuna. Se vor ascunde sub pat, masa, coverture, in baie, subsol sau dulap. Eforturile sunt facute pentru a asurzi sunetul tunetului, isi poate astfel acoperi urechile sau trage perdelele.

Un semn ca cineva are astrafobie este interesul extrem fata de meteo. Aceasta va fi alerta la informatiile despre furtunile viitoare. Pot urmari vremea constant la televizor.

Boala poate deveni indeajuns de severa pentru ca persoana afectata sa nu doreasca sa iasa afara fara a verifica vremea mai intii. In cazurile foarte extreme astrafobia poate conduce la agorafobie-frica de a-si parasi domiciliul.

Astrafobia este mai frecventa la copii dar se poate dezvolta si la adulti. Nu trebuie identificata imediat drept o fobie deoarece copiii trec natural prin a experimenta numeroase frici. Frica lor de fulger si tunet nu poate fi considerata o fobie cu adevarat daca nu persista pentru mai mult de 6 luni. Pentru a diminua frica copilului in timpul furtunii acesta poate fi distras cu jocuri.

Cel mai larg folosit si cel mai eficient tratament pentru astrofobie este expunerea la tunete si dezvoltarea unei obisnuinte. Terapia cognitiv comportamentala este deasemeni folosita pentru a trata astrofobia. Pacientul va fi instructat sa repete fraze sie insusi pentru a depasi cu calm o furtuna.
Cel mai important lucru pe care parintii il pot face pentru copilul care se teme de furtuna, este ca lor insile sa nu se fie frica de furtuni. Daca parintele se teme, copilul va simti acest lucru si automat va fi si el speiat de furtuna. Cu cat parintele este mai speriat, cu atat mai speriat va fi si copilul. Chiar daca parintilor le este teama, trebuie macar sa pretinda ca nu le este. Trebuie sa depuna efort ca sa ascunda aceasta teama. Cu cat parintele va fi mai calm, cu atat mai calm va fi si copilu
In aceeasi nota, parintii trebuie sa dea cat mai putina importanta posibil furtunii. Cu cat se acorda mai multa atentie furtunii, cu atat este mai probabil ca cel mic sa fie atent la furtuna si la zgomotul produs de tunete si fulgere. Cand se aude zgomotul tunetului parintii pot spune "uaaau ce tare s-a auzit" apoi ii pot distrage copilului atentia.

Parintii, pot de asemenea, povesti copiilor spre Arca lui Noe. Le pot explica celor mici ca nu erau furtuni pe pamant pana atunci, si ii pot intreba cum cred ei ca s-au simtit oamenii cand a plouat pentru prima data. Cum s-au simtit Noe si familia sa cand au construit arca si daca copiii il credeau pe Noe cand spunea ca va veni furtuna. Ii pot intreba pe copii ce ar fi facut ei daca ar fi fost pe arca atat timp si cum s-ar fi simtit cand ar fi coborat de pe arca dupa ce ploaia a incetat.
Parintii trebuie sa isi ajute copiii sa depaseasca tema de furtuni, tunete si fulgere. Cu calm si povesti simple spuse copiilor in timpul furtunilor pentru a le distrage atentia, parintii isi pot ajuta copiii sa scape de aceasta teama.
Fobia de tunete si fulgere

Desi teama de sunete puternice este ceva obinuit la copiii mici si la prescolari, in general aceasta teama dispare pana cand copilul va fi la varsta scolara. Totusi, pentru unii copii, teama persista si poate chiar sa intervina in activitatile de zi cu zi. In cazul fobiei de tunete si fulgere, copiii care sunt extrem de speriati, pot sa urmareasca zilnic prognoza meteo sau pot chiar sa refuze sa participe la diferite activitati sportive sau alte activitati desfasurate in aer liber, daca pe cer exista chiar si un singur norisor.

Pentru acesti copii, ajutorul unui psihoterapeut poate fi extrem de important, pentru a ajuta copilul sa revina la rutina zilnica fara a fi nevoit sa evite diverse activitati.

Sunt cateva tehnici care au fost folosite de psihoterapeuti pentru a ajuta copiii cu astfel de fobii de tunete si fulgere. In primul rand psihologul ii va invata pe copii cum sa se relaxeze in timpul unei furtuni. Copiii sunt invatati, de asemenea, sa isi corecteze gandurile pline de anxietate despre tunete si fulgere si sa obtina informatii precise despre cand poate fi ingrijorat, cum sa fie in siguranta si cand este sa nu isi faca griji. Este foarte important ca cei mici sa puna in aplicare in timpul furtunilor ce au fost invatati de la psiholog.

Desi din pacate psihologii nu au puterea de a "provoca" furtuni in timpul sedintelor de terapie, sunt si alte modalitati prin care pot fi redate furtuni, pentru ca cei mici sa isi poata infrunta fobiile. Se pot achizitiona cd-uri care reproduc suntele unei furtuni, alte tunetelor si fulgerelor. Copiii sunt incurajati sa puna in aplicare ce au invatat in timpul sedintelor de terapie, atunci cand ascuta cd-urile.

| AlexAleex a răspuns:

Pur si simplu trebuie sa le infrunti, sunt doar niste zgomote ..bineinteles ca daca ti-e frica atunci cand vezi fulgerele trebuie sa nu te uiti la ele si sa te gandesti mereu la ceva care te face fericita.

| FataTimida a răspuns:

Si eu am aceasta fobie laughing)). Ieri cand mergeam inspre casa, m-a prins ploaia si fugeam, inainte sa deschid poarta a fulgerat si mi-am facut cruce si apoi am deschis-o laughing). Este destul de nasol sa ai aceasta frica, te inteleg. Pai ai mai multe variante : incearca sa te calmezi inspira-expira, fi atenta. E doar un tunet respectiv fulger nu iti poate face nimic, stai afara undeva (daca ai balcon si nu ploua) si uita-te la vreme, pe mine ma ajuta si practic daca ma relaxez imi dau seama ca sunt doar niste fenomene ale naturii. Trebuie practic doar sa ai incredere in tine si totul va fi bine. Sau la fel de bine ai mai putea discuta cu un psiholog si poate stie cum sa iti tratezi temerile. Nu stiu cat te-am ajutat, dar succes!