Pare o radiografie de sa turceasca, nu o radiografie de craniu integral. Diamtrul normal ala cesteia trebuie sa fie de pana la 12 mm, iar hipertrofia de procese clinoide nu este normala la varsta ta. Este posibil sa ai o crestere de volum a glandei hipofize. Trebuie sa te vada un endocrinolog, cat mai repede.
Nu, apofiza este un proces osos, dar toata descrierea respectiva cu apofize, dorsum selar si procese clinoide corespunde descrierii radiologice a seii turcesti, locul in care sta hipofiza. Hipofioza nu se poate vedea radiologic, se vede doar cutiuta osoasa in care sta ea, iar pe baza modificarilor acesteia, se pot aprecia modificarile hipofizei. Tu te-ai dus in mod special sa faci o radiografie de sa turceasca, pentru a vedea saua turceasca si, implicit, hipofiza. Probabil ai niste anomalii ale hormonilor secretati sau influentati de hipofiza si de aceea ti s-a prescris aceasta radiografie
Da am avut amoree insa acum mi-a venit menstruatia si galocteree am facut si iste analize hormonale au iesit toate bune in afara de prolactina si testosteron. luni sunt programata la medicul endocrinolog. sper sa nu fie ceva foarte grav! sunt foarte impancientata si azi am fost ingrijorata toata ziua! sper sa u fie tumoare sau ceva... sper sa scap cu tratament medicamentos
Prolactina este secretata de hipofiza, iar testosteronul, daca este mare, este ca urmare a influentarii suprarenalei ed catre hipofiza.
Nu este o tumora, dupa cum arata descrierea, ci doar o crestere in volum. Aceasta se poate transforma in tumora in timp, fara tratament, dar cu tratament corect poate da inapoi. E normal sa fii impacientata, este o chestie serioasa, care va necesita mult tratament si supraveghere medicala pe multi ani. In plus, are efecte negative asupa posibilitatii tale de a avea copii.
Pfff m-am linistit nu am probleme cu glanda hipofiza doamna brigaela, ma-ti ssperiat degeaba astazi am fost la endocrinolog si mi=a sps ca este foarte buna nu arata nici o schimbare imic testosteronul este bun numai ca prolatina este mare asa ca va urma sa imui dea un tratament si daca nu stiati ce vorbiti mai bine nu raspundeati pentru ca m-ati facut sa fiu impacientata toata ziua tot weekedul dar oricum multumesc!
Imi pare rau sa-ti spun, dar chiar ma pricep. Radiografia de sa turceasca NU este normala (rezultatul normal este formulat de genul: diametru sa turceasca intre 10 si 12 mm, fara modificari vizibile radiologic, iar la tine sunt descrise mai multe anomalii). Prolactina este mare tocmai din cauza asta si se coreleaza foarte bine. Aminteste-ti ca eu nu am spus ca testosteronul este mare, ci doar ca DACA este mare, este legat tot de asta (nu ai dat normalul laboratoruluo, deci nu putea nimenisti daca e normal sau mare). Faptul ca ai leziuni pe hipofiza vizibile radiologic, ca un hormon hipofizar este marit si ca iei tratament pentru hipofiza arata clar ca ai probleme cu hipofiza. Ori nu ai inteles ce ti-a spus endocrinologul, ori el s-a exprimat neclar. Daca era totul foarte bine, de ce ai lua tratament special pentru hipofiza?
Asta este nu i-au nici un tartament! mi-a spus ca radiografia turceasca este foarte buna si nu sunt modificari. faptul ca am prolatina mare face sa mai fac o radiografie sau... ma rog dar asta dupa sarbatori. doamna doctor este foarte buna si mi-a spus clar ca aceasta radiografie nu arata nici o modificare la nivelul hipofizei.,
Laura022 întreabă: