| evelina20 a întrebat:

Cine ia contraceptive yasmin ce parere aveti despre ele?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Pentru a preveni LUNAR o posibilă sarcină se RECOMANDĂ următoarele metode : prezervativ, tablete anticoncepţionale ( prescrise de MEDIC ), ovule sau creme spermicide/contraceptive, metoda "calendarului" ( când ai ciclu regulat ), etc.

Dacă vrei să iei tablete anticoncepţionale, POŢI, dar acestea NU se iau "după bunul plac" – TREBUIE PRESCRISE de medic!

În primul rând NU se iau tablete anticoncepţionale, aşa după "ureche" ( deci după bunul plac, că ai vreo prietenă care ia ) - RECOMAND un consult INIŢIAL la medicul ginecolog, care îţi va face "istoricul" afecţiunilor şi un control general al stării de sănătate, şi în funcţie de acestea îţi va prescrie un ANUMIT tip de tablete ( deoarece sunt foarte MULTE tipuri, şi ele trebuie individualizate în raport cu persoana care le ia )!

Apoi informaţiile despre aceste tablete, respectiv efectele adverse/contraindicaţiile DIFERĂ de la un tip la altul - unele nu au contraindicaţii aşa multe/stricte, în timp ce altele au o mulţime de posibile efecte/contraindicaţii - e foarte GREU să discutăm la modul GENERAL!

Pentru o informare generală despre contraceptive orale ( deoarece informaţiile sunt multe ) VEZI linkul : http://www.sfatulmedicului.ro/......eptive_988

TOTUŞI, eu NU recomand folosirea tabletelor anticoncepţionale, decât în cazuri foarte rare/limitate/speciale ( de obicei în afecţiuni medicale gen chist ovarian, etc. ) - şi asta din cauza MULTIPLELOR efecte NEGATIVE asupra organismului!

De asemenea, NU recomand folosirea contraceptivelor orale DECÂT în cazul în care ai o relaţie ÎNDELUNGATĂ ( cu partenerul, şi poţi avea "încredere" că nu te trezeşti cu alte boli cu transmitere sexuală )! În rest, în cazul relaţiilor "pasagere" sau cu semnul întrebării, se recomandă folosirea PREZERVATIVULUI!

Apoi, în locul pilulelor orale ( care se iau zilnic, până la venirea menstruaţiei/terminarea plachetei, şi care NU se folosesc pe perioade scurte ), RECOMAND folosirea unor ovule/creme spermicide - care au acelaşi rol CONTRACEPTIV, dar care au foarte PUŢINE contraindicaţii/efecte adverse!

Deci, poţi lua tablete anticoncepţionale – dar PRESCRISE de medic; tot medicul stabileşte/recomandă/prescrie un anumit tip de pastile – PRIMA tabletă se ia în prima zi de ciclu menstrual; deci, în cazul în care te hotărăşti să le iei, trebuie mers la medicul ginecolog ( pentru consult GENERAL şi prescriere ) cu cel puţin 2 săptămâni ÎNAINTE de ciclu!

Dacă începi un astfel de „tratament", el TREBUIE luat cel puţin 6 luni - şi, DA, este posibil să te îngraşi după aceste tablete ( multe fete îşi pun această întrebare )!

Dar, NU RECOMAND să foloseşti tablete anticoncepţionale! În locul acestora, recomand metoda "coitului întrerupt" ( Coitus interruptus, adică scoaterea penisului din vagin, în momentul ejaculării ), CARE se utilizează COMBINATĂ cu "metoda calendarului" şi, OBLIGATORIU cu folosirea prezervativului în perioada cu fertilitate ridicată! Sau, eventual, să foloseşti OVULE ( creme/spray ) spermicide!

ALTE informaţii despre CONTRACEPŢIE, metode diverse, etc. poţi găsi la linkul : http://www.seximus.ro/articole/spermicid.php - şi mai jos :

Contraceptivele orale combinate sunt preparate din estrogen si progesteron sintetic cu eficacitate crescuta in prevenirea sarcinii. Pilulele combinate care se folosesc in prezent contin doze foarte mici de hormoni. Efectul contraceptiv este datorat inhibarii ovulatiei. De asemenea modifica invelisul intern al uterului (endometrul), facand implantarea putin probabila, ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin ingreunand trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine.

Contraceptivele monohormonale contin un singur hormon, un progestagen, in cantitati mai mici decat pilulele combinate. Nu contin estrogen, iar efectul contraceptiv este datorat ingroasarii mucusului cervical ingreunand trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine. De asemenea, la aproximativ jumatate din ciclurile menstruale inhiba ovulatia (eliberarea ovulelor din ovare).

Numeroase reactii adverse au fost asociate cu terapia cu estrogen si/sau progestogen:

Aparatul genito-urinar: sangerare intermenstruala, amenoree post-medicatie, modificari ale secretiei cervicale, cresterea dimensiunii fibromului uterin, agravarea endometriozei, anumite infectii vaginale, de exemplu candidoza.
Sani: sensibilitate, durere, marire, secretie.
Aparatul gastro-intestinal: greata, voma, colelitiaza, icter colestatic.
Sistemul cardio-vascular: tromboza, cresterea tensiunii.
Piele: cloasma, eritem, urticarie.
Ochi: disconfort al corneei in cazul in care se folosesc lentile de contact.
Sistemul Nervos Central: dureri de cap, migrene, modificari ale starii psihice.
Diverse: retentia lichidelor, toleranta redusa la glucoza, modificari ale greutatii corporale.

In conformitate cu studiile efectuatre se constata o rata cu 40% mai ridicata de decese prin efectele secundare cardio si cerebrovasculare, mai ales infarct cardiac si hemoragii cerebrale, in cazul femeilor ce folosesc anticonceptionale fata de cele ce nu folosesc.

Studiile arata, de asemenea, ca riscul administrarii anticonceptionalelor este clar mai mare odata cu cresterea in varsta si la fumatoare. Sunt vizate in special femeile peste 35 de ani.

Printre efectele secundare ale pilulelor contraceptive se numara contactele sexuale dureroase, orgasmele diminuate in intensitate sau inexistente si scaderea libidoului. Un compus chimic produs de pilula contraceptiva pentru a impiedica ovulatia continua sa mentina scazut nivelul de testosteron, responsabil de libidoul barbatilor si femeilor, cu pana la un an de la ultima pastila. Astfel, femeile care iau anticonceptionale au in sange o cantitate de SHBG (sex hormone binding globulin) de patru ori mai mare decat cele care nu folosesc aceasta metoda contraceptiva. SHBG opreste testosteronul sa circule prin organism, provocand scaderea dorintei si a nivelului de excitare, lubrifiere scazuta si intensificarea durerilor sexuale. Pilulele contraceptive ar putea duce la pierderea temporara sau definitiva a libidoului sexual.

Riscuri si dezavantaje ale administrarii pilulelor contraceptive :

In special in cazul femeilor fumatoare exista un risc mai mare pentru o serie de afectiuni printre care: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, tromboza vasculara, etc. Dar riscul aparitiei acestor afectiuni a scazut in ultima perioada prin utilizarea unor contraceptive de ultima generatie cu continut scazut de hormoni - microdozate.
Dintre efectele secundare, pot fi enumerate urmatoarele:
- crampe abdominale si senzatie de balonare
- cresterea in greutate
- greata
- sangerarea intre menstruatii
- schimbarea cantitatii sangelui menstrual
- sensibilitate crescuta a sanilor.
Trebuie consultat medicul atunci cand oricare din aceste efecte adverse devin suparatoare.
Nu ar trebui sa utilizati contraceptivele orale in urmatoarele situatii:
- fumati mai mult de 15 tigarete pe zi si aveti mai mult de 35 de ani
- aveti in antecedentele personale infarct miocardic, accident vascular sau tromboza vasculara
- suferiti sau ati avut o forma de cancer mamar, uterin sau hepatic.
Cercetari recente demonstreaza o usoara crestere a riscului de aparitie a cancerului mamar la o administrare indelungata a pilulelor.
Dezavantajele anticonceptionalelor sunt:
- nu pot fi utilizate de femeile fumatoare sau cu probleme de sanatate asociate
- pot exista efecte adverse uneori periculoase (rar)
- trebuie administrate in aceeasi perioada a zilei si in fiecare zi
- nu ofera protectie pentru boli cu transmitere sexuala
- trebuie folosita o metoda de contraceptie complementara pentru primele 7 zile ale administrarii pilulelor in prima luna.

Mai pot aparea si alte efecte secundare in urma administrarii anticonceptionalelor

Hormonii estrogeni din componenta acestora pot avea efectul de a creste nivelul HDL considerat colesterolul cu efecte benefice si un efect de scadere a colesterolului cu efecte negative - LDH. Progesteronul din pilule va avea un efect invers fata de estrogen. Mai poate fi intalnit un efect de retentie hidrica si de marire in volum a celulelor adipoase dar nu si o crestere a numarului acestora. Anticonceptionalele orale pot determina si cresterea tensiunii arteriale. Aceasta crestere se va accentua odata cu inaintarea in varsta si cu cresterea duratei administrarii pilulelor. Riscul este si mai mare atunci cand femeia respectiva are predispozitie pentru aceasta afectiune sau cand deja sufera de hipertensiune arteriala.

Deci, SPER că ţi-au fost PRESCRISE de medicul ginecolog!

Sunt nişte anticoncepţionale de „generaţie nouă", sunt mai „bune" decât altele – dar efectul/reacţiile adverse DIFERĂ de la persoană la persoană!

NU putem generaliza, pentru păreri pro/contra poţi vedea diverse discuţii pe forumuri de contracepţie …

Să ai în vedere următoarele :

„Inceperea administrarii primului blister YASMIN : ( extras prospect )
Administrarea anticonceptionalelor YASMIN trebuie sa inceapa in prima zi a ciclului, adica in prima zi a sangerarii menstruale.
Utilizati un comprimat marcat cu ziua respectiva din saptamana. Daca menstruatia apare intr-o vineri, utilizati un comprimat marcat cu �vineri�. Urmeaza apoi zilele in ordine."

CÂND NU TREBUIE SA UTILIZATI YASMIN?

Nu utilizati YASMIN daca va aflati în una dintre urmatoarele situatii. Daca sunteti într-una dintre aceste situatii, adresati-va medicului înainte de a utiliza YASMIN. Medicul dumneavoastra va poate sfatui sa utilizati un alt tip de contraceptiv sau o alta metoda (nehormonala):
- daca aveti sau ati avut vreodata o tulburare care sa afecteze circulatia sângelui. În special, aceste tulburari se refera la tromboze. Tromboza înseamna formarea unui cheag de sânge. Acesta poate sa apara în vasele de sânge ale picioarelor (tromboza venoasa profunda), plamânilor (embolie pulmonara), ale inimii (infarct miocardic), creierului (accident vascular cerebral) sau în alte parti ale corpului (vezi si pct. Contraceptivul si tromboza);
- daca aveti sau ati avut vreodata un prim semn de infarct miocardic (cum este angina pectorala sau durere în piept) sau de accident vascular cerebral (cum este atacul ischemic tranzitor sau accidentul vascular cerebral usor reversibil);
- daca aveti diabet zaharat cu modificari vasculare;
- daca aveti icter (colorarea galbena a pielii) sau boli hepatice severe;
- daca aveti sau ati avut cancer la sân sau cancer al organelor genitale;
- daca aveti sau ati avut o tumora benigna sau maligna a ficatului;
- daca aveti sângerari vaginale inexplicabile;
- daca sunteti sau credeti ca puteti fi însarcinata;
- daca sunteti alergica la oricare dintre componentele YASMIN.
Daca apare una dintre aceste situatii pentru prima data în timpul utilizarii contraceptivului, întrerupeti imediat administrarea si adresati-va medicului dumneavoastra. În acelasi timp, utilizati masuri contraceptive nehormonale. Vezi si pct. Note generale.
CE TREBUIE SA STITI ÎNAINTE DE A ÎNCEPE SA UTILIZATI YASMIN?

Note generale
În acest prospect sunt descrise numeroase situatii în care ar trebui sa întrerupeti administrarea contraceptivului sau în care eficacitatea contraceptivelor poate fi scazuta. În astfel de situatii nu ar trebui sa aveti contact sexual sau ar trebui sa utilizati metode contraceptive nehormonale suplimentare, de exemplu sa utilizati prezervativul sau o alta metoda contraceptiva de bariera. Nu utilizati metoda calendarului sau temperatura bazala. Aceste metode pot fi nesigure, deoarece contraceptivul modifica temperatura bazala si mucusul cervical care apare în timpul perioadei de sângerare menstruala.

Ca toate contraceptivele, YASMIN, nu protejeaza împotriva infectiei HIV (SIDA) sau altor boli cu transmitere sexuala.

YASMIN v-a fost prescris dumneavoastra personal. Nu-l dati si altora.

Înainte de a începe utilizarea YASMIN
În cazul în care contraceptivul combinat este utilizat în prezenta uneia dintre urmatoarele situatii trebuie sa fiti sub observatie atenta. Medicul dumneavoastra va poate explica acest lucru. Astfel, daca sunteti într-una dintre aceste situatii anuntati medicul dumneavoastra înainte de a începe sa utilizati YASMIN.
- fumati;
- aveti diabet zaharat;
- sunteti supraponderala;
- aveti hipertensiune arteriala;
- aveti o boala valvulara sau tulburare de ritm;
- aveti o inflamatie venoasa (flebita superficiala);
- aveti varice venoase;
- o ruda apropiata a avut tromboza, infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
- aveti migrene;
- aveti epilepsie;
- dumneavoastra sau o ruda de gradul I prezinta sau a prezentat cresterea concentratiei plasmatice de colesterol sau trigliceride (substante grase);
- o ruda de gradul I a avut cancer de sân;
- aveti boli hepatice sau biliare;
- aveti boala Crohn sau colita ulceroasa ( boli inflamatorii cronice ale intestinului);
- aveti lupus eritematos sistemic (LES; o afectiune a pielii de pe întregul corp);
- aveti sindrom hemolitic uremic (SHU; o tulburare a coagularii sângelui provocata de insuficienta renala);
- aveti siclemie (anemie cu celule în secera);
- aveti sau ati avut cloasma (pete pigmentate galbui-brune ale pielii, în special pe fata); în acest caz, evitati expunerea la soare sau la radiatiile ultraviolete.
Daca oricare dintre aceste situatii apare pentru prima data, reapare sau se agraveaza în timpul utilizarii YASMIN, adresati-va medicului dumneavoastra.
Contraceptivul si tromboza
Tromboza reprezinta formarea unui cheag de sânge care poate bloca un vas de sânge.
Uneori, tromboza apare la nivelul venelor profunde ale membrelor inferioare (tromboza venoasa profunda). Daca acest cheag de sânge pleaca din venele în care s-a format, poate ajunge sa blocheze arterele pulmonare, determinând asa-numita "embolie pulmonara". Tromboza venoasa profunda apare rar. Ea poate sa apara indiferent daca utilizati sau nu contraceptivul. De asemenea, poate sa apara daca ramâneti gravida. Riscul este crescut la femeile care utilizeaza contraceptivul, dar nu atât de crescut ca în timpul sarcinii.

De asemenea, cheaguri de sânge pot sa apara foarte rar în vasele de sânge ale inimii (determinând infarct miocardic) sau ale creierului (determinând accident vascular cerebral). Foarte rar, pot sa apara cheaguri de sânge în ficat, intestin, rinichi sau ochi.

Ocazional, o tromboza poate determina incapacitati grave permanente sau poate fi chiar fatala.

Riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral creste o data cu vârsta. De asemenea, creste cu cât fumati mai mult. Când utilizati contraceptivul trebuie sa întrerupeti fumatul, mai ales daca aveti peste 35 ani.

Daca apare hipertensiune arteriala în timp ce utilizati contraceptivul, s-ar putea sa fiti sfatuita sa opriti utilizarea lui.

Riscul de tromboza venoasa profunda creste temporar ca urmare a unei interventii chirurgicale sau a unei imobilizari (de exemplu daca aveti un picior sau ambele în ghips sau în atele). La femeile care utilizeaza contraceptive orale, riscul poate fi chiar mai mare. Spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati contraceptivul înainte de o spitalizare sau o interventie chirurgicala programata. Medicul dumneavoastra va poate spune sa întrerupeti administrarea contraceptivului cu câteva saptamâni înainte de operatie sau în momentul imobilizarii. De asemenea, medicul dumneavoastra va va spune când puteti reîncepe administrarea contraceptivului dupa convalescenta.

Daca observati semne posibile de tromboza, întrerupeti administrarea contraceptivului si informati-l imediat pe medicul dumneavoastra (vezi si pct. Când trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra?)

Contraceptivul si cancerul
Cancerul de sân a fost diagnosticat putin mai frecvent la femeile care utilizeaza contraceptive orale, fata de femeile de aceeasi vârsta care nu utilizeaza contraceptive orale. Aceasta crestere usoara a numarului de cazuri de cancer de sân diagnosticate dispare gradat în urmatorii 10 ani de la întreruperea administrarii contraceptivelor orale. Nu se stie daca diferenta este determinata de contraceptivele orale. Cauza ar putea fi faptul ca femeile au fost examinate mai des, astfel încât cancerul de sân a fost diagnosticat mai devreme.

În cazuri rare, la femeile care utilizeaza contraceptive orale s-au raportat tumori hepatice benigne si chiar mai rar, tumori hepatice maligne. Aceste tumori pot duce la hemoragii interne. Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti dureri abdominale puternice.

La femeile care utilizeaza contraceptive orale o perioada îndelungata s-a raportat mai des aparitia cancerului cervical. Aceasta constatare ar putea sa nu fie în legatura cu contraceptivele orale, ci cu comportamentul sexual si alti factori.

Contraceptivul si alte produse medicamentoase
Unele produse medicamentoase pot opri actiunea contraceptivului. Acestea include medicamentele utilizate pentru tratarea epilepsiei (de exemplu primidona, fenitoina, barbituricele), a tuberculozei (de exemplu rifampicina) si antibioticele (de exemplu ampicilina, tetraciclinele, griseofulvina) utilizate pentru alte boli infectioase. Unele produse medicamentoase (de exemplu ketoconazolul, eritromicina, ciclosporina) pot inhiba metabolizarea YASMIN. Spuneti întotdeauna medicului care va prescrie contraceptivul ce medicamente utilizati deja. De asemenea, spuneti medicului sau stomatologului care va prescrie un alt medicament (sau farmacistului) ca utilizati contraceptivul. Ei v-ar putea spune daca trebuie sa utilizati masuri contraceptive suplimentare si, daca da, pentru ce perioada.

Când trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra?
Controale periodice
Când utilizati contraceptivul, medicul dumneavoastra va va spune sa va prezentati regulat la control. În general, trebuie sa va faceti un control medical în fiecare an.

Adresati-va medicului dumneavoastra cât mai curând posibil daca:
- observati orice modificare a starii dumneavoastra de sanatate, în special când apare unul dintre simptomele mentionate în acest prospect (vezi si pct. Când nu trebuie sa utilizati YASMIN si Înainte de a începe utilizarea YASMIN; nu uitati de datele rudelor dumneavoastra);
- simtiti un nodul la sân;
- începeti sa utilizati un alt produs medicamentos (vezi si Contraceptivul si alte produse medicamentoase);
- stiti ca veti sta imobilizat sau înaintea unei interventii chirurgicale planificate (adresati-va medicului dumneavoastra cu cel putin patru saptamâni înainte);
- aveti o sângerare vaginala puternica, neobisnuita;
- ati omis administrarea unui comprimat în prima saptamâna a blisterului si ati avut contact sexual în urmatoarele sapte zile;
- nu ati avut menstruatie de doua ori la rând sau suspectati o sarcina (nu începeti un nou blister pâna nu va adresati medicului dumneavoastra).

Opriti imediat administrarea comprimatelor si adresati-va medicului dumneavoastra daca observati orice semn posibil de tromboza:
- o tuse neobisnuita;
- dificultate în respiratie;
- durere severa în piept care poate ajunge în bratul stâng;
- un atac migrenos sau cefalee severa, prelungita si neobisnuita;
- pierdere partiala sau completa a vederii sau vedere dubla;
- vorbire greoaie sau incapacitate de a vorbi;
- modificari bruste de auz, miros sau gust;
- ameteli sau lesin;
- slabiciune sau amorteli în orice parte a corpului;
- durere severa în abdomen;
- durere severa sau umflarea picioarelor.

CE REACTII ADVERSE POT SA APARA ÎN TIMPUL ADMINISTRARII YASMIN?

Anuntati medicul dumneavoastra când observati orice reactie adversa, în special daca este severa sau persistenta sau daca apar modificari ale starii de sanatate care credeti ca pot fi provocate de contraceptive.

Reactii adverse severe
Reactiile adverse severe asociate cu utilizarea contraceptivelor, ca si simptomele asociate, sunt descrise la pct. Contraceptivul si tromboza, Contraceptivul si cancerul. Pentru informatii suplimentare, va rugam sa cititi aceste puncte si sa va adresati medicului dumneavoastra cât mai curând posibil.

Alte reactii adverse posibile
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate de utilizatoarele de contraceptive, desi acestea nu sunt determinate neaparat de contraceptive. Acestea pot sa apara în primele luni de utilizare si, de obicei, dispar pe parcursul tratamentului.
- tensiune la nivelul sânilor, durere si secretie;
- dureri de cap;
- modificari ale libidoului; stare depresiva;
- intoleranta la lentilele de contact;
- greata, varsaturi si stare generala alterata;
- modificari ale secretiei vaginale;
- reactii cutanate diverse;
- retentie hidrica;
- modificari ale greutatii corporale;
- reactii de hipersensibilitate.

După cum vezi, sunt foarte MULTE efecte adverse ( sau posibile „complicaţii" ) – deci, trebuie să te gândeşti bine înainte de a le lua!

Doar tu poţi decide...

| Azµre a răspuns:

Sunt foarte bune, cel puțin la prietena mea nu a avut niciun efect secundar nu nimic, doar că pe lângă ele mai i-a și un hepatoprotect, liv 52 sau altceva asemănător.

| Westie a răspuns:

Pai nu prea conteaza parerea cuiva despre ele. Daca ti le-a recomndat ginecologul, nu e nicio problema. Daca le iei dupa ureche, sigur vei avea probleme. [ celulita, dereglari etc ].