| crazysour a întrebat:

Cum scap de hiperhidroza cat mai repede?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
4 răspunsuri:
| mo0nlight a răspuns:


Tratamentul acestei afectiuni trebuie sa inceapa cu cateva masuri igienice, inainte de tratamentul medicamentos recomandat de dermatolog:

• Instalarea unei bune igiene corporale, prin dusuri zilnice cu apa si sapun;

• Utilizarea articolelor de imbracaminte din bumbac pentru a permite evaporarea transpiratiei;

• Schimbarea zilnica a hainelor care vin in contact direct cu corpul;

• Epilarea axilara pentru a inlatura inretinerea umiditatii;

• Aplicarea deodorantului doar dupa ce s-a efectuat o minima toaleta in prealabil

Deodorantele si antiperspirantele sunt produse destinate utilizarii topice, in scopul scaderii fluxului sudoral si inlaturarii mirosului neplacut. Antiperspirantele sunt incluse in categoria produselor parafarmaceutice si au ca efect diminuarea cantitatii de transpiratie. Deodorantele sunt considerate produse cosmetice si mascheaza sau inhiba formarea de mirosuri neplacute.

Exista o serie de tratamente locale care produc o obturare mai mult sau mai putin durabila a porului sudoral:

• Clorhidratul de aluminiu in etanol – se aplica doua zile la rand pe saptamana, pe axila curata, uscata si neiritata si asigura protectie pe durata unei saptamani;

• Hidroxiclorura de aluminiu – este mai putin activa si are efect de degradare a fibrelor textile;

• Sarurile de aluminiu de lipoaminoacizi - sunt dotate cu proprietati antiinflamatoare, antimicrobiene si astringente; Datorita actiunii antimicrobiene, aceste saruri de lipoaminoacizi au si actiune antiinflamatorie.

• Glutaraldehida 10% este eficace si putin alergizanta in apa bicarbonatata. Sunt recomandate aplicatii bisaptamanale, dar prezinta ca dezavantaj colorarea brun-inchis a tegumentelor, restrangind posibilitatea tratamentului la aria plantara.

Transpiratia abundenta este o sursa de disconfort fizic si psihic si poate interfera cu viata sociala si profesionala a unei persoane. Inainte de a stabili care este solutia optima pentru inlaturarea transpiratiei abundente si neplacerilor create de acesta, este indicat sa se consulte un medic dermatolog.


Tratament medicamentos


Tratamentul medicamentos al acestei afectiuni se face prin intermediul injectiilor cu toxina botulinica (medicamentul Dysport) care actioneaza prin blocarea functiei glandelor sudoripare din zona injectata, ducand astfel la reducerea transpiratiei. Se foloseste in tratarea transpiratiei excesive din zona palmelor si a axilei, prin injectarea fiecarui centrimetru patrat de piele. Desi Dysport deriva dintr-o toxina, cantitatile diluate folosite sunt inofensive. Injectiile dureaza cateva minute, pielea se usuca complet in cateva zile, efectul dureaza sase luni si este necesara repetarea injectarii pentru mentinerea rezultatului.


Tratamentul chirurgical prin aspirarea glandelor sudoripare


Consta in chiuretarea si aspirarea glandelor sudoripare aflate sub piele, in zona subratelor. Operatia seamana cu lipoaspiratia, actionandu-se sub piele, unde se distrug glandele, precum si radacinile firelor de par. Interventia necesita anestezie locala si un pansament compresiv. Rezultatele sunt permanente, fara riscul transpiratiei compensatorii pe alte zone si fara efecte secundare importante.


Transpiratia excesiva poate afecta semnificativ viata sociala, familiala si profesionala a pacientului de aceea, daca metodele traditionale (hidratarea constanta a pielii, dieta echilibrata, utilizarea unor haine din fibre naturale etc) nu au niciun efect, se recomanda utilizarea metodelor moderne care rezolva aceasta problema pe termen lung, fara efecte secundare, declara Dr. Mihaela Leventer, Medic Primar Dermatolog la Clinica DERMASTYLE.


Mananca sanatos!

Alimentele pe care le consumam au un rol foarte important pentru buna functionare a organismului nostru, deoarece ne ajuta sa fim in forma si ne asigura energia de care avem nevoie, pentru a putea face fata provocarilor in fiecare zi. De asemenea, modul in care mancam are un rol foarte important si in ceea ce priveste transpiratia, pentru ca o, alimentatie corespunzatoare, poate ajuta foarte mult la reducerea acesteia, fructele si legumele bogate in vitamine, calciu si fier fiind un real ajutor in acest sens. Evita sa mananci prea gras, prea sarat sau prea dulce, deoarece aceste obiceiuri favorizeaza transpiratia excesiva.

Incearca sa-ti pastrezi calmul in situatiile delicate!

De foarte multe ori, in situatii dificile, pun stapanire pe noi stari precum emotia, anxietatea, stresul sau supararea, iar toate acestea favorizeaza transpiratia abundenta. Este foarte important sa incerci sa fii cerebrala, sa te calmezi, in masura in care este posibil, sa te stapanesti, astfel incat sa reusesti sa eviti aparitia transpiratiei. Daca iti este foarte greu sa faci acest lucru singura, atunci poti sa apelezi la un ajutor specializat, sa faci sedinte de terapie, menite sa te ajute sa controlezi aceste stari.

Produsele cosmetice, cel mai la indemana ajutor

Deodorantele, antiperspirantele, pudrele, reprezinta cele mai accesibile metode de a face fata transpiratiei excesive. In functie de cat de mari sunt problemele cu care te confrunti, din cauza transpiratiei, ai posibilitatea sa alegi exact ce se potriveste pielii tale, deoarece ai la dispozitie o gama variata de produse. Majoritatea persoanelor opteaza pentru aceste solutii, deoarece nu presupun nici efort, nici cheltuieli mari.

Tratamentele naturiste, solutii alternative eficiente

Medicina naturista reprezinta un ajutor pretios in rezolvarea nenumaratelor probleme de sanatate, cu care ne putem confrunta de-a lungul vietii. In ceea ce priveste transpiratia abundenta, cele mai bune remedii sunt ceaiurile din diverse plante, care ajuta la detoxifierea organismului si regleaza cantitatea de apa pe care o eliminam din organism, zilnic. Ceaiul de salvie are proprietati nemaipomenite in ceea ce priveste rezolvarea problemei transpiratiei excesive, astfel incat, folosit regulat, stabilizeaza procesul de eliminare al acesteia. Ceaiul de salvie poate fi folosit in doua moduri: fie il poti bea, fie te poti spala cu el. O alta solutie foarte buna este si ceaiul de menta. O cura, de cateva zile, cu acest tip de ceai, ajuta foarte mult la inlaturarea mirosului urat al transpiratiei. De asemenea, o metoda eficienta o reprezinta si baile cu apa in care sunt inmuiate frunze de nuc, verzi sau uscate, dupa cum poti face rost de ele.


Iata ce poti face pentru a scapa de transpiratia excesiva:

1. Pentru dusurile zilnice, utilizeaza un gel de dus sau un spun antibacterian, care sa iti lase corpul foarte curat, lipsit de bacterii care in contact cu transpiratia capata un miros de nesuportat.

2. Nu folosi acelasi rand de haine doua zile la rand. Materialele care intra in contact cu pielea, si implicit cu transpiratia, trebuie spalate dupa fiecare purtare.

3. Alege haine cat mai lejere si din materiale din fibre naturale care sa lase pielea sa respire.

4. Epileaza-te in mod regulat la sub brat. Cu cat ai mai putin par, cu atat exista mai putin disconfort. In plus, pilozitatea excesiva intretine si stimuleaza umiditatea, aparitia bacteriilor si a mirosurilor.

5. Foloseste un deodorant cu un miros placut. Acesta se foloseste imediat dupa dus, dar nu imediat dupa ce te-ai epilat pentru ca pielea este inca sensibila. Lasa pielea sa respire putin dupa epilare (cel putin 15 minute) si abia apoi foloseste deodorantul.

6. Redu pe cat posibil consumul de cafea, alcool, condimente si chiar carne. Aceste alimente amplifica mirosul neplacut la transpiratiei.

7. Consuma zilnic ceai de salvie (planta macinata care se gaseste in plafaruri, nu pliculete). Salvia este recomandata de specialisti pentru a reduce activitatea glandelor sudoripare. Ceaiul isi va face efectul mai ales in cazul celor care transpira excesiv din cauza tensiunii sau a emotiilor.

8. De asemenea, rozmarinul este excelent in lupta cu transpiratia. Dizolva 7 picaturi de ulei esential de rozmarin in 20 de ml de apa si aplica solutia in zonele in care transpiri cel mai mult.

9. Bicarbonatul de sodiu este si el un inlocuitor perfect pentru un antiperspirant. Acesta absoarbe cu succes mirosurile si diminueaza activitatea glandelor sudoripare. Nu trebuie decat sa il aplici ca pe o pudra, in zonele cu pricina.

Cel mai folosit produs ramane antiperspirantul, insa in ultima vreme acesta a inceput sa fie blamat pentru ca impiedica transpiratia, un proces natural obligatoriu. Mai mult decat atat, se presupune ca aluminiul continut de antiperspirante, este vinovat de aparitia cancerului de san.

Succes! happy

| mug a răspuns:

Tratament antiperspirant administrat fara reteta - reprezinta, de obicei tratamentul de prima intentie deoarece poate fi foarte usor de procurat de catre pacient (este disponibil in farmacii, nu necesita prescriptie medicala iar efectele adverse sunt minore). Mecanismul de actiune al antiperspirantelor include scaderea productiei de transpiratie ca urmare a reducerii activitatii glandelor sudoripare. Cele mai eficiente sunt antiperspirantele continand clorura de aluminiu. Concentratia acesteia poate ajunge la 15-20%, substanta fiind dizolvata in alcool etilic anhidru. Substanta astfel obtinuta este eficienta in special in tratamentul hiperhidrozei axilare si palmare. Specialistii recomanda aplicare solutiei in timpul noptii (inainte de culcare) si lasarea ei sa actioneze peste noapte. Alte solutii utile, insa mai putin eficiente decat clurora de aluminiu, sunt cele pe baza de acid tanic dizolvat in etanol (riscul de aparitie a reactiilor alergice este insa mult mai crescut). Trebuie precizat insa, ca in cazul hiperhidrozelor intense si mai grave, astfel de tratament este ineficient.

Întrebări similare