| LisaJulie a întrebat:

Cum v-ați simțit după ce ați donat sânge? Ce alimente ar trebui consumate după ce donezi sânge?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
13 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Când eram tânăr, pe vremea lui Ceaușescu, am fost donator onorific. Am și acum carnetul (ultimul) de donator. După donare beam un pahar de vin roșu și mâncam friptură în sânge. Nu am simțit nimic deosebit.

| LisaJulie explică (pentru Salontanul):

De câte ori donat pe an? ( doar de curiozitate)

| Salontanul a răspuns (pentru LisaJulie):

Nu era ceva periodic ci doar campanii. Când era nevoie. Cam 3-4 donări pe an.

| romeo78 a răspuns:

Ce mănânci de obicei, nu există o dietă anume după donare, decât înainte de a dona sunt restricții alimentare.
Gândește-te că "luarea de sânge" era un tratament cu vreo 200 de ani în urmă. Organismul se regenerează.

| doctorandus a răspuns:

Mancat bine si variat (carne, legume, fructe, lactate).

| Ambivert a răspuns:

Te poți simți ca nou daca nu ți se face rău! Ca și cum ai renăscut.
Sfecla roșie, spanac, alimente ce conțin fier și ficat de porc ajuta mult, lichide multe.

| MIulia1997 a răspuns:

După donarea de sânge, mulți oameni se simt bine, dar e posibil să apară o ușoară oboseală, amețeală sau slăbiciune pentru câteva ore — ceea ce e normal, având în vedere că organismul pierde aproximativ 450 ml de sânge.

Cum te poți simți după donare:

puțină amețeală sau senzație de „gol" în cap oboseală ușoară sete sau foame senzație de frig temporar

Acestea trec rapid dacă te hidratezi bine și te odihnești puțin. Dacă ai mâncat bine înainte de donare și te-ai hidratat, șansele să te simți rău sunt mici.

Alimente recomandate după donare:

Alimente bogate în fier – pentru refacerea nivelului de hemoglobină:

carne roșie slabă (vită, ficat) spanac, urzici, broccoli linte, fasole, năut

Alimente bogate în vitamina C – ajută la absorbția fierului:

citrice (portocale, grapefruit) ardei gras, roșii, kiwi

Alimente bogate în acid folic și vitamina B12 – importante pentru refacerea celulelor roșii:

ouă, lactate, cereale integrale ficat, pește, avocado

Multă apă – hidratează-te bine (minim 1.5 - 2L/zi)

Evită alcoolul pentru 24 ore și redu efortul fizic intens în ziua respectivă.

| AlTheConquerorOfHeaven a răspuns:

Nu am donat niciodata sange.

| anonimg a răspuns (pentru AlTheConquerorOfHeaven):

Mie mi se face rău când văd sânge. Și chiar când intru într-un spital trebuie să mă așez pe spate. (⁠◍⁠•⁠ᴗ⁠•⁠◍⁠)

| AlTheConquerorOfHeaven a răspuns (pentru anonimg):

Am fost internat de peste 10 ori. Nu imi mai e frica.

| GamingSoloInRetea a răspuns:

Foarte bine! Am mâncat friptura de vita cu cartofi și salata de roșii cu branza! Am dormit puțin și aia a fost! Daca ești sănătos poți dona sânge fără probleme

| vargaallex a răspuns:

Pentru a crea globule roşii (eritrocite) noi, corpul are nevoie de acid folic, numit şi vitamina B9. Acesta le înlocuieşte pe cele pierdute în timpul donării. Prin urmare, pentru a te reface rapid ai nevoie să mănânci mai des ficat de pasăre, fasole uscată, verdeţuri, spanac, legume verzi, citrice sau suc de portocale.

Ai nevoie şi de un plus de vitamina B6 datorită căreia corpul poate descompune şi folosi proteinele, necesare după ce donezi sânge. Include în dietă seminţe, carne de vită, ouă, spanac, banana, cartofi, peşte.

Alimentele care-ţi aduc vitamina B2 îţi dau energie şi alungă slăbiciunea pe care o simţi în corp după ce ai donat. Este vorba despre ouă, nuci, broccoli, lapte, iaurt. Şi vitamina B2 susţine refacerea necesarului de globule roşii.