Când eram tânăr, pe vremea lui Ceaușescu, am fost donator onorific. Am și acum carnetul (ultimul) de donator. După donare beam un pahar de vin roșu și mâncam friptură în sânge. Nu am simțit nimic deosebit.
De câte ori donat pe an? ( doar de curiozitate)
Nu era ceva periodic ci doar campanii. Când era nevoie. Cam 3-4 donări pe an.
Ce mănânci de obicei, nu există o dietă anume după donare, decât înainte de a dona sunt restricții alimentare.
Gândește-te că "luarea de sânge" era un tratament cu vreo 200 de ani în urmă. Organismul se regenerează.
Te poți simți ca nou daca nu ți se face rău! Ca și cum ai renăscut.
Sfecla roșie, spanac, alimente ce conțin fier și ficat de porc ajuta mult, lichide multe.
După donarea de sânge, mulți oameni se simt bine, dar e posibil să apară o ușoară oboseală, amețeală sau slăbiciune pentru câteva ore — ceea ce e normal, având în vedere că organismul pierde aproximativ 450 ml de sânge.
Cum te poți simți după donare:
puțină amețeală sau senzație de „gol" în cap oboseală ușoară sete sau foame senzație de frig temporar
Acestea trec rapid dacă te hidratezi bine și te odihnești puțin. Dacă ai mâncat bine înainte de donare și te-ai hidratat, șansele să te simți rău sunt mici.
Alimente recomandate după donare:
Alimente bogate în fier – pentru refacerea nivelului de hemoglobină:
carne roșie slabă (vită, ficat) spanac, urzici, broccoli linte, fasole, năut
Alimente bogate în vitamina C – ajută la absorbția fierului:
citrice (portocale, grapefruit) ardei gras, roșii, kiwi
Alimente bogate în acid folic și vitamina B12 – importante pentru refacerea celulelor roșii:
ouă, lactate, cereale integrale ficat, pește, avocado
Multă apă – hidratează-te bine (minim 1.5 - 2L/zi)
Evită alcoolul pentru 24 ore și redu efortul fizic intens în ziua respectivă.
Mie mi se face rău când văd sânge. Și chiar când intru într-un spital trebuie să mă așez pe spate. (◍•ᴗ•◍)
Am fost internat de peste 10 ori. Nu imi mai e frica.
Foarte bine! Am mâncat friptura de vita cu cartofi și salata de roșii cu branza! Am dormit puțin și aia a fost! Daca ești sănătos poți dona sânge fără probleme
Pentru a crea globule roşii (eritrocite) noi, corpul are nevoie de acid folic, numit şi vitamina B9. Acesta le înlocuieşte pe cele pierdute în timpul donării. Prin urmare, pentru a te reface rapid ai nevoie să mănânci mai des ficat de pasăre, fasole uscată, verdeţuri, spanac, legume verzi, citrice sau suc de portocale.
Ai nevoie şi de un plus de vitamina B6 datorită căreia corpul poate descompune şi folosi proteinele, necesare după ce donezi sânge. Include în dietă seminţe, carne de vită, ouă, spanac, banana, cartofi, peşte.
Alimentele care-ţi aduc vitamina B2 îţi dau energie şi alungă slăbiciunea pe care o simţi în corp după ce ai donat. Este vorba despre ouă, nuci, broccoli, lapte, iaurt. Şi vitamina B2 susţine refacerea necesarului de globule roşii.
ioana_5498 întreabă:
anonim_4396 întreabă: