|

Din ce se extrage guma arabica?

2 Raportează Evaluează
Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| a răspuns:

Guma arabică este o secreţie (exsudat) a unei specii de salcâm (Acacia senegal) şi (Acacia seyal) din Africa. Guma arabică este un polizaharid natural, de consistenţă sfărămicioasă, insipidă (fără miros) de la incolor până la o culoare brună, insolubilă în alcool, dar în apă caldă, se înmoaie devenind o masă lipicioasă cu gust fad acrui. Ea este compusă din săruri alcaline şi acid poliarabic. Polizaharidul este compus din punct de vedere chimic din: L-arabinoză, D-galactoză, L-rhamnoză şi D-acid gluconic în raport de 3:3:1:1. Necesarul anual pe glob de gumă arabică se cifrează la 50000 - 60000 t, din care 75 % provine din Sudan din diferite specii de salcâm.

Utilizare

In industria alimentară sau farmacie ca substanţă (CAS-Nr.: 9000-01-5):
de creştere a vâscozităţii alimentelor
emulgator
stabilizator

In producerea unor vopsele, acuarele, pigmente de culoare sau liant, litografie, sau în amestec cu cretă se foloseşte pentru lustruirea unor suprafeţe metalice.

O utilizare mai veche a ei era la producerea hârtiei speciale impermeabile, ca adeziv pentru etichete, timbre poştale, plicuri, colete poştale. Vechii egipteni o foloseau la îmbălsămarea mumiilor, sau în amestec cu apă şi funingine la prepararea cernelii pentru scris.

Obţinere

Obţinerea ei este asemănătoare cu cea a cauciucului natural prin încrestarea (2-7 cm) a scoarţei salcâmului pentru colectarea şi apoi uscarea sevei în vase.


Psihoyounger

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Guma arabica este obtinuta din arbori salbatici de acacia :p

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează