| Mosotti a întrebat:

Doresc sa spun ceva despre depresie si anxietate. Spune colegul nostru simplu ca nu se vindeca depresia cronica, cum asa? Destui se vindeca daca-si urmeaza tratamentul cu sfintenie, de exemplue prietenul meu a avut anxietate de mic, s-a trezit la 36 ani sa se trateze cand era sa cada jos de rau, s-a tot agravat, i-am zis si nu s-a dus la medic, e programator, are minte dar nu stiu de ce nu s-a dus. A luat Spitomin 30 mg/zi dat de medic si s-a vindecat, a luat 2 ani, dupa aia a ramas bine fara tratament, deci nu generalizam ca nu se vindeca, dar a primit trat corect si l-a urmat. Nu am inteles de ce oamenii nu urmeaza trat.

sadrian46 spune ca leacul depresiei este miscare, iesitul si etc, si recomanda sa aiba acela un ideal in viata. Nici nu conteaza ce zice ala in cartea aia de 200 pagini. Chiar am discutat cu medicul despre chestiile astea, a spus "ei nu au studii de medicina, medicamente, mecanisme dar se baga". O depresie serioasa sau anxietate, ori si si, nu se duce fara tratament, chiar si aia moderata, se poate agrava si se poate lasa cu suicid. Asta chiar prietenul meu medic de pe FB a spus-o. Din moment ce are un om depresie, intai sa treaca si apoi vin de la sine toate alea nivel 0 pana la 3 sau ce o fi. Daca ajungi sa-ti pui problema ca trebuie aia si aia, deja nu e ok, iar daca te fortezi te chinuie, e ca si cum vrei sa accelerezi cu frana pusa la masina, e aiurea. Se trateaza depresia si de la sine ii vine omului sa faca ce trebuie, in mod automat. Bine sa fie depresie, nu o suparare normala si sa o luam ca depresie.

Si la intrebarea ta Simplu, nu pot spune care e cel mai bun antidepresiv sau anxiolitic, depinde de om. Unuia ii merge un AD foarte bine fata de oricare altul, altuia ii merge bine altul, sau la 10 insi le merge acelasi lucru foarte bine. De ex unuia de pe romedic nu i-a mers nici 10 AD-uri, a luat unu Brintellix, si asta ii merge bine. La altii merge Cipralex foarte bine. Iar pentru anxietate merge bine de ex Spitomin 30 mg, asta merge la multi, si nu are efectele secundare unui AD, dar multi medici nu il dau, isi face efect ca si un AD in minim 21 zile. Incep cu ce nu trebuie, direct cu un AD SSRI plus un anxitolitic benzo trei sapt ca sa ia anxietatea mai sus data eventual de AD, apoi scot benzi si ramane AD care-si face treaba si pe anxietate, dar SSRI face praf sexul, Spit nu. Sau da alte combinatii gen haloperidol plus carbamazepina, sau baga antipsihotic de-i face leguma pe aia si vin si spun ca trat nu ajuta, ca e aiurea sa luam, ca i-a facut praf, si lumea generalizeaza fapta unui medic naspa. La unii merge si un AD+ doza mica antipsihotic f bine.
Altii dau Remeron care nu ataca sexul pe timp trat, dar sedeaza si urca pofta de papau, la altii le merge f bine si nu sedeaza, dar la mai putini. E bun anxiolitic.

Altii baga un AD SSRI si Bubropion, primul e pe serotonina, al doilea pe dopamina si noradrenailina, deci e relativ rau de tot.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
102 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| RAY a răspuns:

E o mare diferenta intre a crede vs a stii, el a spus ca crede,si eu pot spuna ca cred ca daca te speli pe cap cu apa de ploaie scapi de depresie,anexitate, a crede e a crede,a stii inseamna a cunoaste, a putea dovedi acel lucru, el nu stie, eu crede, conform studiilor


În acest seminar discutăm evoluțiile din ultimii 5 ani în diagnosticul, neurobiologia și tratamentul tulburărilor depresive majore. Pentru diagnostic, comorbiditatea psihiatrică și medicală au fost subliniate ca factori importanți în îmbunătățirea evaluării și a gestionării adecvate a depresiei. Progresele în neurobiologie au crescut de asemenea și ne propunem să indicăm studii genetice, moleculare și de neuroimagistică, relevante pentru evaluarea și selecția tratamentului acestei afecțiuni. De asemenea, sunt discutate studii suplimentare privind psihoterapiile specifice depresiei, aplicarea continuă a antidepresivelor, dezvoltarea de noi compuși de tratament și starea noilor tratamente somatice. Abordăm două probleme legate de tratament: riscul de suicid cu inhibitori selectivi de recaptare a serotoninei și siguranța antidepresivelor în sarcină.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3397431/

Rezultatele tratamentului pentru tulburarea depresivă majoră (MDD) trebuie îmbunătățite. În prezent, nu au fost stabilite instrumente relevante din punct de vedere clinic pentru stratificarea subgrupurilor sau prezicerea rezultatelor. Această revizuire a literaturii a urmărit să investigheze factorii strâns legați de rezultat și să rezume strategiile de îmbunătățire existente și noi. Rezultatele arată că recunoașterea timpurie și tratamentul sunt cruciale, deoarece durata depresiei netratate se corelează cu rezultatele mai slabe. Îmbunătățirea timpurie este asociată cu răspunsul și remisiunea, în timp ce comorbiditățile prelungesc cursul bolii. Au fost explorate biomarkeri potențiali, incluzând volumele de hipocamp, activitatea neuronală a cortexului cingulat anterior și nivelurile factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF) și markeri inflamatori centrali și periferici (de exemplu, proteină translocator (TSPO), interleukină-6 (IL- 6), Proteină C-reactivă (CRP), factorul de necroză tumorală alfa (TNFa)). Cu toate acestea, integrarea lor în îngrijirile clinice de rutină nu a fost încă complet elucidată, fiind necesare mai multe cercetări în acest sens. Descoperirile genetice sugerează că testarea activității izoenzimei CYP450 poate îmbunătăți rezultatele tratamentului. Strategii precum gestionarea factorilor de risc, îmbunătățirea metodologiei studiilor clinice și proiectarea tratamentelor structurate pas cu pas sunt, de asemenea, benefice. În cele din urmă, bazându-ne pe ghidurile existente, prezentăm o paradigmă de optimizare a tratamentului secvențial pentru selectarea tratamentelor din prima, a doua și a treia linie pentru pacienții acuti și bolnavi cronici. Tratamente bine stabilite, cum ar fi terapia electroconvulsivă (ECT), sunt clinic relevante pentru populațiile rezistente la tratament, și noi metode de stimulare transcranială, cum ar fi stimularea cu tetă (TBS) și terapia cu crize magnetice (MST) au arătat rezultate promițătoare. Noile antidepresive cu acțiune rapidă, cum ar fi ketamina, pot constitui, de asemenea, o schimbare de paradigmă în optimizarea tratamentului pentru MDD.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6447556/

| Mosotti explică (pentru RAY):

Da, stiu ca o sa fie dupa genetica ce medicatie merge, a crede, da, ai dreptate nu inseamna a sti, si e normal sa zica cineva "cred", daca nu este sigur de ceva. Si da, Ketamina se zice ca e un f bun AD, cica ar veni si la noi in Romania in curand treaba, dar m-am speriat cand am auzit cum e in SUA, ii interneaza pe aia o saptamana, le baga din asta de au halucinatii, amorteli, si la unii nu merge, mi-ar fi cam teama sa incerc. Cica e injectabil insa am auzit ca ar fi varianta orala, sa vedem, dupa o serie de o saptamana s-ar spune ca ii tine luni de zile bine.

| Violleta2022 a răspuns:

Depresia si anxietatea sunt strans legate de 2 hormoni vitali creierului si organelor, care nu se mai produc din vina celor care ignora cateva reguli simple dar vitale, de adormii seara de seara, de la ora 10. Lipsa acestor hormoni duce la: depresie, anxietate, paranoia, schitofrenia samd.
Cei doi hormoni: serotonina si melatonina se produc NUMAI cand dormim intre orele 10 si 2 noaptea.
Marea majoritate care au depersii si anxietate sunt cei care se culca dupa miezul noptii, privandu-se singuri, de producerea acestor hormoni.
Oar cand treaba tine de ani de zile, deficienta este atat de mare, ca apar problemele psihice si se adancesc.
Imediat cum se operesc si incep sa manance sanatos si sa dorma de la 10 seara, incep sa-si revina. Rezultatele incep sa se imbunatateasca dupa cateva luni de dormit strict, de la ora 10.
Sunt mii de studii care arata ce se intampla in lipsa celor doi hormoni vitali creierului (serotonina, numita si hormonul fercirii) si melatonina.
Se pot lua pastile cu acesti hormoni, dar acestea fiind sintetice, se asimileaza foarte putin din ele, necesitand timp si dormit suficient nopatea, ca productia lor sa creasca natural si sa acopere deficitul.

| Mosotti explică (pentru Violleta2022):

Depresia este cauzata de dereglari chimice in creier, care vin din vulnerabilitate genetica, si exista functionare defectuasa a serotoninei, dopaminei, noradrenalinei, endorfinelor, mecanismele sunt mult mai complexe, dar asa e in mare, si se probeaza.

Medicamentele nu sunt cu acesti neurotransmitatori (NU sunt hormoni), si nici nu ar functiona daca ar fi asa, pentru ca serot si altele din sange, nu au leg cu aia din sinapsa, ci ele stimuleaza secretia naturala a lor, sau face sa fie mai multa in sinapsa, ca sa stimuleze mai cum trebuie receptorii aia. De exemplu AD-urile din clasa SSRI fac ca in sinapsa sa ramana mai multa serotonina dar aia a creierului, alea NDRI fac ca dopamina si noradrenalina sa faca acelasi lucru, si dovada este ca multi dupa o perioada de trat raman bine dupa aia fara sa mai ia.
Ce este artificial sunt agonistii (stimulatorii) de receptori care simuleaza existenta acelui neurotransmitator, insa astia nu-s ca tratament pentru depresii si anxietati. Adica fac pe serotonina cumva, e doar un exemplu. Dar se mai folosesc si in depresii.

Poate fi depresie fara anxietate si invers, ori ambele, nu-s neaparat strans legate. Daca esti teapan genetic, poti sa faci ce vrei, ca nu faci depresie orice necaz ai avea, orice ora de culcare ai avea. Sigur ca nu e bine, ca nesomnul oboseste, dar nu faci depresii si anxietati. Si am mai zis, dovada e ca din 5 insi sa zicem, pot sa reactioneze diferit la acelasi factor de mediu negativ.

| doctorandus a răspuns:

Ioneasca minte de ingheata apele. Melatonina se produce inainte de somn, taman ea creeaza dorinta de a adormi.

Baga Zwolle, Olanda, 1:40 CEST (30 martie 2020) pe https://www.cambridgeincolour.com/tutorials/moon-night-calculator.htm Ala e miezul de noapte astronomic, nu ce scrie pe ceas. Asa ca Ioneasca va trebui sa raspunda de ce ar trebui sa urmez ora de pe ceas si nu timpul astronomic. Ora de pe ceas este doar o conventie omeneasca.

Au fost zile in care miezul de noapte astronomic era aici la 1:59 CEST.

Din amanunte d-astea iti dai seama ca ce spune ea nu are sens. Cum de exemplu fac adventistii cu meridianul de 180 de grade, vezi https://en.wikipedia.org/......h_in_Tonga

| anonim_4396 a răspuns (pentru doctorandus):

Ioneasca deține info astea din ce am auzit de pe radio șanț cu cei care nu dorm între ora cutare și ora cutare gata acum toți au schizo și probleme mintale ca nu dorm între 22:00 și 2 noaptea deci o făcut o generalizare tampa rău de tot dar cei care dorm între orele alea și au schizo și depresii și etc tot din lipsa melatoninei sa fie hai ca asta e chiar absurd. Doamna ioneasca vorbește sa nu adoarmă acum toți sunt nebuni din cauza ca nu dorm între acele ore dar cauzele genetice dar cele în care ai rămas cu traume cu șocuri emoționale cu boli mintale cauzate de boli extrem de grave sau din neputinta de a se integra în societate nu le mai punem... Ok fie ca distinsa dmn ioneasca care atunci când nu mai are argumente blochează pe toată lumea.

| Mosotti explică (pentru doctorandus):

I-am explicat care e treaba, nu minte, nu cunoaste domeniul si se ia dupa tot felul de scrieri poate.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Nu, ea vrea sa faca ceva bun, nu are intentii rele, doar ca nu le are deloc cu domeniul, si de multe ori crezi ce se scrie, ce se spune. Nici eu daca nu ma loveam de problema, nu stiam si nici nu ma documentam amanunte, si na, daca unii se dau specialisti (psihologi si altii, doar medici nu prea), crezi, aia e. Asa ca nu o condamn.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mosotti):

Femeia câteodată e pe lângă rău nu știu care e problema ei eu unu nu o judec dar e cam superficiala uneori. Nici eu nu am cunoștințe multe dar când nu știu ceva nu răspund.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Pai nu, nu o judec nici eu, ca nu e normal, oricm intentii rele nu are. Nu, ea crede ca stie, tocmai, aude colo colo, daca aia se dau specialisti aia care spun ce spun, ea spune chestia aia si crede in ea, si pana la urma e normal sa fie asa, caci na, in cine crezi? In specialisti, cand nu sti domeniul si nu poti verifica ce zice ala. Daca e constienta ca nu stie, precis nu ar raspunde. Nici eu nu raspund unde nu ma pricep.

| Mosotti explică:

Da, n-are nimic ca faceai asa, acum mda, trebuie mai greu, si va fi si mai greu cred ca, dar nu conteaza, sanatatea e mai importanta, nu da inapoi pentru un amarat de sex ca il vei pierde oricum apoi. Ca daca nu o sa mai ai nici pofta, nu o sa te mai deranjeze cat iei trat, si e mai bine.

| anonimg a răspuns:

Dacă oamenii ar cunoaște pe Dumnezeu, s-ar încrede în El și nu ar mai fi suferit de probleme psihice.
Cum copiii sunt dependenți de părinți, tot așa toți oamenii sunt dependenți de Dumnezeu. Numai că cei mai mulți oameni, din mândrie vor să dovedească lumii și/sau lui Dumnezeu că pot să-și ducă singuri poverile vieții. Asta este nebunie curată.
Depresia vine ca urmare a lipsei relației cu Dumnezeu. Chiar și Domnul Hristos a trecut prin așa ceva când a strigat pe cruce: "Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?" Nu suferința fizică a dus la moartea Lui, ci durerea din inimă cauzată de despărțirea de Dumnezeu Tatăl. El a trecut pe aici în locul nostru, pentru ca noi să avem încredere că și în cea mai adâncă depresie avem sprijin prin credință. Dumnezeu Tatăl nu Și-a părăsit Fiul în acele clipe; ci El era ascuns în norul care a cuprins întreaga țară, în ceea ce unii ar fi spus că sunt fenomene meteorologice supranaturale.

Oamenii depresivi ar găsi vindecare dacă și-ar îndrepta privirile către Domnul Hristos. Ei ar putea face asta dacă ar citi cartea "Viața lui Iisus":
https://www.viatasisanatate.ro/viata-lui-iisus
Depresivii trebuie să experimenteze ei înșiși în mod personal o relație cu Dumnezeu. Ar avea două avantaje din aceasta; ba chiar 3:
- și-ar distrage atenția de la ei înșiși;
- ar găsi vindecare
- se vor bucura de mântuire, de viața veșnică care începe chiar de aici. Vor găsi cel mai înalt scop al vieții -mai înalt decât îl poate oferi lumea, și mult mai satisfăcător decât își pot imagina.
Pentru că atunci când omul va descoperi cât de mult este el iubit de Dumnezeu, va iubi pe Dumnezeu și se va iubi și pe el. Atunci omul va găsi plăcere în a trăi frumos și sănătos în toate aspectele vieții. Va iubi viața și va iubi pe oameni; ba chiar și pe dușmani. Mai înainte de vindecarea trupului, Dumnezeu vindecă sufletul. Problemele psihice sunt de o importanță mai mare decât cele trupești.
Dar prejudecățile sunt ce-a mai mare piedică în calea vindecării oamenilor. Dacă nu renunțăm la ele nu vom găsi vindecare. Dumnezeu nu ne vindecă după cum ne așteptăm noi, și nici pe jumătate. Vom continua dar să ne văităm în așternuturile noastre și să trăim dependenți de medicamente având ca singura speranță suicidul, sau ne vom veni în fire și fie ce-o fi vom alerga la Dumnezeul nostru care va avea milă de noi, la Dumnezeul nostru care nu obosește iertând? (Isaia.55:7)

| doctorandus a răspuns (pentru anonimg):

Ce parturi mentale! Chinezii si japonezii or fi toti depresivi, din moment ce marea lor majoritate nu se sinchisesc de Dumnezeu, iar ceilalti zei sunt pentru ei cum sunt ielele si zburatorul pentru crestinii ortodocsi. Asta inseamna sa aplici mecanic niste clisee ale unor predicatori semi-analfabeti.

| Mosotti explică (pentru anonimg):

Fals, pana la dumnezeul imaginar te duci dracului si risti si viata. Realitatea o arata si la religiosi, asta este.

| Mosotti explică (pentru doctorandus):

Nu, dar ce zice el nu se confirma in real, asa ca aia este, iar aia care au avut impresia ca i-a vindecat dumnezeu, au avut ceva care oricum trecea fie cu trat fie fara.

| SG1995 a răspuns:

Ok, ai dreptate, doar permite-mi să adaug și eu ceva, că e depresie, că e anxietate, schizofrenie, epilepsie, reumatism sau orice altă boală, dacă e cronică nu se tratează niciodată, boală încă rămâne acolo, riscuri de-a reapărea simptomele vor exista întotdeauna, dar datorită tratamentului, dacă persoana răspunde bine la tratament va fi stabilizat, dar cum am zis riscul rămâne
întodeauna. De exemplu eu am epilepsie, la 18 după ce n-am mai avut convulsi de mai bine 5 ani, mi-a fost scos tratamentul, iar acum am 25 de ani, deci cred că numai iau pastile de mai bine de 7 ani, totuși a rămas interdicția de-a conduce vreun vehicul, iar doctori zic că mai târziu, undeva între 35-40 e posibil să apară recidive. Pe scurt orice boală cronică tratată nu e vindecată, e doar stabilizată, și poți fi bine mersi câțiva ani dar boala rămâne, de asta e foarte bine îți faci periodic un control chiar dacă numai ești sub tratament.
Iar ceea ce a zis sadrian46 e adevărat, nu în totalitate, dar adevărat, dar nu în totalitate, nu poți trata depresia doar cu chestii triviale, dar pe lângă tratament este și efortul propriu, persoanele depresive în de cele mai multe ori sunt persoane, interiorizate, socializează puțin, nu ies, iar asta întețește simptomele, deci e necesar pe lângă tratament să te deschizi emoțional, să ieși în oraș, să socializezi, să ai un scop/ocupație pe termen lung ca să îți distragă atenția tale episoadele depresive.

| Mosotti explică (pentru SG1995):

La epilepsie asa este, asta nu se vindeca, poate aparea o criza oricand, de aia nu ai voie sa conduci, chiar daca ti-ai revenit si 5 ani si nu mai iei trat, asta este.

Ai mare dreptate, si asta nu am zis, vulnerabilitatea exista mereu chiar daca se vindeca, dar nu doar la depresie si anxietate cronica, dar nu doar la cronica, si la cea care apare prima data si o tratezi, insa daca s-a vindecat aparent, speram sa nu mai apara problema, la multi nu apare, la unii apare, si poate aparea si daca e omul bine, te sparge cand ti-e lumea mai draga. Dar tratamentul poate vindeca in sensul ca poate da o remisie completa a depresiei si anxietatii si poti ramane ani de zile sau mereu asa, dar poate nu.

Daca omul e interiorizat, socializeaza putin, astea-s probleme psihologice si se pot sau nu se pot rezolva la psiholog, dar macar se incearca. Este corect ca daca au si o boala psihica si anume depresie, se poate agrava in aceste conditii. Insa aia cu distrasul nu e chiar asa la o depresie mai serioasa, ca daca e ceva mai serios iti da depresia atentie tie, daca reusesti sa te distragi, nu ai mare lucru inseamna. Trebuie sa nu mai ai de la ce sa te distragi! Si asta vine de la sine cu un trat bun, dar sigur, si cu un mediu bun.

Cunosc cazuri cand asa faceau ce zici tu, si au dat in suprasolicitare, ca mereu se faceau ocupati sa se distraga de la anxietate, dar anxietatea ii cam baga in seama si era nasol, se agrava cu suprasolicitarea, nu e ok, trebuie sa fi bine si stand acasa relaxat uitandu-te in tavan fara sa te gandesti la nimic, sau uitandu-te la un film, nu trebuie mereu sa fi in priza ca sa fi bine. Si tot la medic au ajuns si au scapat automat. Iar daca felul iti este interiorizat, socializat putin, neiesit din casa, ala ii e felu, nu poate face contra chiar daca nu are depresie, daca face, nu ii place, se simte mai nasol. Daca are si depresie e mai rau, ca aia ii ia si energia si cheful pe care-l avea, fie il ia de tot, fie partial.

Ordinea e asa:

1 - Tratament si mediu cat de cat ca sa treaca depresia si anxietatea.
2 - Mers la psiholog ca sa se incerce sa rezolve problemele celealalte.
3 - Urmeaza sa-si revina daca 1 si 2 functioneaza, daca 2 nu merge, iti zic eu ca acel om se simte bine asa cum ii e felul, ca daca nu s-ar simti bine asa, ar face altceva ca sa se simta bine, a incercat si nu s-a regasit in alea, bine, daca nu are depresie si anxietate ar fi putut face altceva, sa fie deschis si asa mai departe.

supadeceapa
| supadeceapa a răspuns:

Ce ușoară trebuie să fie viața pentru Ioneasca, ce fain poate trăi ea cu idei puține și fixe. La ea totul se rezolvă cu niște somnic. Medicii se bat ca proștii să diagnosticheze, să scrie rețete, când ar putea să-și trimită pacienții la somn. Ce fraeri.

| Mosotti explică (pentru supadeceapa):

Mai, acum eu sincer nu vad nimic aiurea la Ioneasca, ea spune cum crede caci a citit, a auzit, si daca asa zic aia, ea ce sa zica?! Crede in specialisti, DAR daca se explica si se aduc argumente, ar trebui sa invete din asta si usor usor sa stie adevarul, aici sunt de acord, daca nu face asta, atunci este altceva, dar oricum ar fi, intentia ei, asa cum am spus, este buna. Si daca stie sau nu stie, oricum eu apreciez la om intentia.

Gandeste-te ca pe softpedia era un user care zicea in unele cazuri "sinucide-te, gata, nu mai e alta solutie, trebuie sa te sinucizi", si NU glumea. Astia sunt de condamnat.

Eu pe asta insist pe partea medicala, pentru ca se distrug vieti la unii daca nu se duc la medic la timp, pe langa ca se poate agrava si pot ajunge netratabili sau foarte greu tratabili, sau tratabili dar luand toata viata un tratament care in multe cazuri iti face sexul praf, se poate lasa cu suicid! Si cum sunt prin domeniu, de aia imi permit sa spun ce spun, insa se poate verifica si in realitate ce spun, daca eram sanatos faceam medicina, dar nu s-a putut din pacate. Eu explic ca sa simta omul notiunea, nu "asa e si nu e ca tine", adica sa isi dea seama omul ala ca ar fi asa.

Sunt multe cazuri care daca se duceau la timp luat trat o perioada si apoi nu, dar cu fiecare recadere devenea mai nasol de tratat si au ramas cu trat mereu, unii si-au revenit si dupa 25 ani de depresie, este corect, chiar daca nu s-au tratat, apoi au scos trat si au ramas bine, sunt tot felul de cazuri, dar si asa, sa nu ai 25 ani viata, cum e? Deci oricum ai da-o, viata trebuie luata inapoi cat mai repede.

| supadeceapa a răspuns (pentru Mosotti):

Fără un istoric medical și studii de specialitate nu poți să-ți dai cu părerea despre situația unui om. Somnicul ăla este rezolvarea unui procent prea mic de oameni. Oamenii normali nu își prea bagă în seamă depresiile, pot trăi cu ele, pentru că mulți nici măcar nu fac diferența între o tristețe temporară și o depresie serioasă. Așa că dacă un om ajunge să spună sincer că bă, eu sufăr și-s lipsit de orice speranță, sunt apatic și nu știu cum să ies din asta, înseamnă că omul are o problemă serioasă și nu trebuie tratat atât de superficial cum face Ioneasca de atâta timp pe acest minunat site. O știu de prea mult timp pe această ecvidee, nu o cred capabilă de gesturi mărețe laughing. Cunosc foarte multe cazuri de depresie și anxietate, sunt prea diferite între ele, nu e un diagnostic ușor de pus. Să crezi că totul se rezumă la niște hormoni secretați în timpul somnului pentru că așa ai citit tu într-un articol pe kudica în 2012 e... cretinism.
Problema nu e lipsa ei de informare, ci încăpățânarea ei de a-și da cu părerea despre lucruri care o depășesc. Nu e prima dată când e sancționată de alți useri. Îți pierzi timpul cu ea, e genul de persoană care nu învață din interacțiunile cu ceilalți, ce i-a intrat ei în minte într-o zi de primavară când se că.ca în fundul curții cu ziarul Libertatea pentru femei în mână nu-i scoate nimeni din căpșor. Dar e drăguț că ai atâta răbdare cu orice mandril laughing.

| Mosotti explică (pentru supadeceapa):

Da, eu raspund la general, chiar daca raspund ei, citesc toti. Si vb ca am avut mult tangenta cu domeniu. Nu ma deranjeaza daca imi pierd timpul, eu spun ce am de spus, am rabdare cu oamenii, am dorit sa interactionez cu oameni, de aia psihologia a fost o pasiune, chiar daca linia principala a fost informatica. Dar daca nu cunosc ceva, nu raspund, nu ma bag, iar daca cineva dintr-un domeniu spune ceva ce eu nu stiu, invat, iau aminte ca sa evoluez, sa stiu si eu. Zic asa "ma.ia ce zice asta?".

Normal ca multi oameni nu fac diferenta intre o depresie si suparare normala, insa totusi e o diferenta, una la mana in depresie tristetea este mai adanca si durabila in timp prea mult timp, suparerea in general trece si nu este asa neagra. Dar si daca nu sti, se duce omu la un medic si intreaba, nu sta asa in prostie. Se spune in multe locuri si in mod repetat de depresie, se spun simptomele, vizita la medic se poate face pentru clarificarea situatiei, deci nu stai asa, incerci sa rezolvi.

Cand vi si spui ca de 5 luni o tii in suparare in prostie, si iti umbreste viata de nu mai ai chef de nimic, e cam clar ca ai o depresie (motivele conteaza dar nu in totalitate, nu uita ca-s aurolaci care nu au nimic, si stau in cele mai urate conditii, sau tarani simpli fara multe, si rad, zambesc, se bucura de orice e simplu). Pana si la un deces care e cea mai mare durere, tot trece, daca in 6 luni nu trece, se considera depresie, nu e chiar asa greu de separat una de alta de catre un medic. La acelasi factor de mediu se reactioneaza cumva sau altcumva, aici e dovada ca nu mediul e totul, si ca de fapt reactionarea la mediu depinde cumva fie de chimia din creier, fie de problemele psihologice.

Ai sa vezi ca daca de exemplu ai reusi sa mentii nivelul chimiei din creier neschimbat, cand vine ceva rau, nu vei mai reactiona deloc negativ, pentru ca la factori negativi, supararea, tristetea, nervii, furia, frustrarea vin din faptul ca pica serotonina, dopamina, endorfinele la un anumit nivel mai sus sau mai jos (ca asta face diferenta la cum reactioneaza unul sau altul la acelasi factor de mediu), pica una din ele sau mai multe, ca mecanismul e complex si sunt implicate si altele, dar asa in mare cam asa este, alea sunt principalele. Si o suparare normala trece pentru ca revine nivelul neurotransmitatorilor la normal printr-un mecanism destul de interesant care are legatura cu cel al indragostelii si a faptului ca trece, daca nu mai revine nivelul la normal, ramai asa jos cu starea.
Daca ai putea ca atunci cand e ceva rau sa urce chimia, ai sa vezi ca vei fi mai fericit, nu conteaza ca real e ceva rau. e doar un exemplu.

Chestiile astea nu se gasesc moca asa scrise, astea le afli din practica, fapte, tragi din studiu concluzii cu propria minte, si asta ajuta sa nu preluam orice se zice, ca de multe ori e eronat chiar si de asa zisi specialisti spus.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

S-au apropiat vremuriile acelea de final.

| Mosotti explică (pentru Pricope_Marius_1997):

Adica? Aaa, cu poluarea, incalzirea globala si E-urile din mancare, mda, se cam apropie sfarsitul, ai dreptate.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da ai dreptate nu ai cum sa ai un ideal când tu ai o depresie serioasa și netratata și nici chef de mișcare și sala asta ar însemna să o faci forțat și sa te chinui nu ar veni nimic de la sine în schimb când te ții de tratament lucrurile deciziile și acțiunile vin totul natural deci e altceva. Nu am generalizat când am spus ca depresia cronica nu se vindeca dar chestia e ca la unii da la unii nu depinde și de stadiul depresiei dar știu un utilizator de al nostru care urmează de ani de zile tratament si pur și simplu efectiv omu încă are probleme nu doar ca nu i s-a vindecat depresia cronica dar nici de " tratat" nu poate fi vb el în continuare se simte rău deci e posibil sa fie vb de rezistenta la tratament sau nu știu nu o fi tratat cauza după cum am zis sunt 2 tipuri de depresii cele organice și cele psihice am citit un caz în care o femeie avea depresie cauzata de glanda tiroida și lua ani la rand antidepresive în cele din urma s-a dus la endocrinolog și i s-a dat tratament pentru boala ei tiroidiana cred ca avea gen tiroidita autoimuna hashimoto nu mai știu sigur o luat tratament și o scăpat de depresie deci o găsit cauza medicul psihiatru tratează efectul nu cauza de aceea sunt atâția depresivi care iau antidepresive și se mir de ce încă o au... Sa revenim la ce spui tu da ce spui tu este corect foarte mulți nu îl urmează cu sfințenie tratamentul dat eu chiar am zis ca sunt mulți care lau întrerupt inclusiv eu sau care nu sunt serioși tratamentul trebuie întrerupt la indicația medicul specialist.
Adrian spunea ceva de sala de fitness și mi sa părut funny adică nu știu cum as putea sa merg eu la sala când eu de abia ma pot ridica din pat și sunt mereu trist și fata ma da de gol adică nu as putea sa ma duc într un hal ca asta sa vadă lumea un om mereu cu fata trista și posomorât sa ma pun într o postura proasta depresia din ce am sesizat nu poate fi asa combătută ca mâine te trezești tu și vrei sa muti munți nu ai mai ales când ai mereu o dispoziție Constanta de tot...ul.
Da mie mi s-a pus diagnosticul de depresie relaționala deci din cauza lipsei de relații interpersonala acum nu știu dacă e asa fiindcă eu am observat ca am schimbări bruște de dispoziție când ma lasă depresia când ma copleșește cert e ca de acum înainte îmi voi permite sa ma țin de tratament și o voi face cu sfințenie fiindcă eu am o depresie de mulți ani și vreau sa vad rezultatul dar părerea mea este ca odată ce depresia o ajuns într un stadiu cronic chiar dacă tu teoretic o vindeci ea va avea perioade de remisii cauzate de n factori e doar părerea mea și mi o susțin da un episod depresiv se poate vindeca da o depresie cronica nu cred fiindcă eu unu nu am auzit pe cineva sa fie vindecat complet de depresie cronica după ce o renunțat la tratament pana și ei medicii sustin ca ce e cronic nu se poate vindeca în schimb la anxietate e cu totul altceva și da anxietatea se poate vindeca cu tratament. Da ai mare dreptate medicul decide ce tratament ți se potrivește ce ți-e ți se poate potrivi altuia nu i se poate. E ciudat am întrerupt tratamentul de n ori și tot seroxat și xanax mi s-a dat acum îmi voi face din nou programare și îs curios sa vad dacă tot xanax mi se va da cert e ca eu am avut probleme serioase cu anxietatea și nu am ameliorato cu anxiolitice sau cu puterea prezentului ci pur și simplu sa ameliorat de la sine în schimb cu depresia am lupte crâncene dar de data asta voi respecta tratamentul cu sfințenie și chiar vreau sa vad dacă o exista vindecare evident ca trebuie sa ies și din zona de confort și sa îmi schimb stilu de viata dar odată ce nu am primit diagnosticul de depresie cronica îmi păstrez încă o speranța de vindecare. Cipralex conține serotonina? Spitomin 30 mg interesant nu am auzit de acest produs chiar mi ai stârnit curiozitatea. Încedata nu mai am probleme grave cu anxietatea as putea înlocui cu Cipralex și seroxat ce spui de aceasta combinație seroxat conține serotonina xanaxul nu ii mai vad rostul mai ales ca da și adictie.

| Lucian2473 a răspuns (pentru anonim_4396):

Spui ca ai fost bine cu xanax. Banuiesc ca este acel Alprazolam. Dar ai intrerupt tratamentul apoi ai fost din nou la medic si ti-a prescris axact acelasi fel de tratament.
Una sa stii: Anxietatea, ma refer la cea in care se face crize de frica si plans, nu se vindeca nicioadata. NU ai voie sa intrerupi tratamentul. De la primul tratament, cu vizite regulate la psihiatru, medicul iti poate scadea doza pana la 25 mg pe zi seara si alte 25 mg la nevoie, ziua. Tratamentul asta sa-l urmezi cu sfintenie chiar daca crezi ca esti ok.

Apropo de Spitomin. Se prescrie in cazul pacientilor care au halucinatii.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Lucian2473):

Nu am fost ok cu xanax... Ci cu xanax bilobil și seroxat deci nici când luam seroxat și xanax nu eram ok, mai ales ca nu ma țineam de tratament dar când am luat și bilobil după o luna și ceva mi o dispărut și depresia și anxietatea eram în culmea fericirii după am avut un eveniment neplăcut care m-a afectat și din nou am dat în depresie dar și atunci combinația asta de tratament am întrerupt o
Dar acum e totul în regula o sa urmez tratamentul cu sfințenie.
E bine de știut cu spumotim nu am știut oricum medicul specialist nu ne prescrie ce vrem noi ci ce considera el. Da l-am întrerupt de mai multe ori din păcate din cauze financiare dar acum nu se mai pune problema. Xanaxul oricum nu e recomandat sa îl iei pe perioade lungi după 2 luni ar trebuie înlocuit cu altceva fiindcă da adictie

| anonim_4396 a răspuns (pentru Lucian2473):

Se vindeca anxietatea uneori chiar de la sine nu vb aici de anxietate ci de depresia cronica, și o asa anxietate care ai specificat tu poate fi cauzata de tiroida și atacurile de panica la fel nu e o regula da nu e exclus. Dacă inițiatorul care o specificat ca depresia cronica se poate vindeca de anxietate nici nu mai vorbim.

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Acea anxietate care ai descriso tu îmi suna a anxietate generalizata eu nu am asa ceva dar chiar și aia poate fi vindecata însuși medicul specialist mi o zis ca se poate vindeca sunt persoane care au avut asa ceva și sau vindecat nu mai are rost sa trimit linkuri cu dovezi.



aceasta anxietate nu exista în schimb ea exista fiindcă noi suntem interesați de ea
Uite aici dovada ca anxietatea nu este o boala

https://youtu.be/kaIqiuU5hp0


https://youtu.be/QBk4LPkz6mg

https://youtu.be/Gqjnl4_N03Y

Deci anxietatea exista fiindcă noi suntem interesați de ea nu știm sa trăim prezentul trăim printr o proiecție mintala despre trecut și viitor ne facem tot felul de scenarii care ele nici nu exista.
Tu te înșeli bolile care chiar nu se vindeca sunt psihozele, schizofrenia TOC devierele de personalitate cum e tulburarea de pers schizoida acestea nu se vindeca și mai sunt n boli psihiatrice care nu se vindeca doar trata. Tu dacă ma contrazici pe mine automat contrazici un medic psihiatru acreditat deci e irelevant răspunsul tău cu nevindecat ul. Dar da cu tratarea și neintreruperea tratamentului e logic și real ce ai spus.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Pai da! Exact, ai zis foarte bine ce ai zis, asa zic si eu. Cine zice ca sa te opui depresiei, sincer nu prea cunoaste cu ce se mananca o depresie chiar si moderata netratata. Pai sa zic cum a fost la mine:

Faceam sala da? Deci eram activ, mancam sanatos, aveam viata sociala si ma vedeam des cu cei trei prieteni, aveam familie, casa, greutate ideala, muschi asa fin, nu animal din ala, tot. cand s-a agravat mi-a luat energia prima data, ma luptam sa fac sala, de odata m-a luat plansu "ia uite domne, se kk depresia asta in munca mea de 3 ani" doream, ma opuneam. Bon... dupa aia mi-a luat motivatia! Si m-a spart, nu mai simteam ca vreau, nu mai simteam ca are sens sa fac, si gata, m-a facut, deci te face facand ce zic multi sa faci, nu conteaza, ca faci sau nu faci. Daca accelerezi masina la max si se termina benzina, nu inseamna ca nu se opreste. Si la multi este asa. Fara tratament, te rupe, se poate agrava si poti ajunge la suicid, sau daca ramane asa, vorba ta se poate croniciza si poate deveni mai greu de tratat, desi medicul amicu meu de pe FB si romedic (verificat la acte pe romedic, deci e medic), zice "nu neaparat ca devina mai greu de tratat", dar se poate agrava lent.

Ai vazut? Ca ai momente cand iesi din depresie? Daca era de la relational, ramaneai mereu asa. Fi serios, ai boala asta si cu asta basta, oricat ne amagim noi si incepem sa gasim cauze, ca la nivel inconstient sa ne mintim ca de fapt nu suntem bolnavi. E, ala e normalul, cand iesi din ea. Un om sanatos nu are nici pe draci, face infact la un necaz mare poate, dar nu face depresie. Ai avut gene defecte si boala ta a inceput cu mult inainte sa o simti, eroziunea sistemului a inceput si cand a fost prea sus, ai inceput sa simti.

Ai dreptate, unii medici zic ca daca e cronic, trebuie medicatie toata viata, insa nu neaparat, sunt si pacienti care s-au vindecat.
Colegul nostru de aici, nu e bine ca nu i s-a gasit trat potrivit, daca-ti dau acum AD-uri pe care nu le-a probat, o sa vezi ca sanse are, hai sa vedem:

Brintellix, un SSRI mai evoluat care stimuleaza si grupa de receptori 5HT1A, celelalte nu o fac. Am un coleg de suferinta pe romedic (daca vrei iti zic si cine e), la care nu i-a mers nimic, a luat asta si e bine, i-a dat medicul, nu se gaseste la noi, dar doamna doctor are farmacia ei si aduce din Ungaria, deci si asta se poate lua aici cu reteta normala.

Aurorix (Moclobemide), un RIMA (reversible inhibitor of monoamioxidaza), deci iti inhiba enzimele care-ti distruge serotonina, dopamina si noradrenalina, deci ramane mai multa in sinapsa, se gaseste in UE, cu reteta normala, se poate lua apeland la Farmaexpress din Arad.

Tranylcypromine, este un IMAO, AD vechi dar f eficient la multi la care nu merge altceva, tot in UE e, si se poate lua cu reteta normala prin aceiasi firma care nu pune adaos.

Valdoxan, un AD care e si la noi, asta iti blocheaza grupul de receptori 5HT2C si prin asta urca dopamina si noradr in cortexul prefrontal, iar un AD care la unii merge. Asta nu e pe serotonina, ca unii nu au problema pe asta.

Edronax, este un NRI (noradrenaline reuptake inhibitor), merge doar pe noradrenalina, unii au problema doar acolo, e un bun AD, e tot in UE si se poate lua de aici.

Antidepresive triciclice, sedeaza unele dar aia e, la unii merg f bine.

De ex Seroquel in doze mici e bun AD pentru unii, merge desine statator la doze de 25-50 mg, ca in doze mari e antipsihotic, sau asta asa asociat cu un AD.

Unii medici mai open mind au trecut si la off label medicatie, de ex unii dau medicatie de parkinson in doze mici, de exemplu Dostinex sau altele, astea stimuleaza receptorii ca si cum e neurotransmitatorul natural, se numesc agonisti. Si combina cu un AD clasic pe serotonina, dar asta mai rar.

Concerta, un NDRI tare mai tare ca Elontrilu, merge mai bine ala pe dopamina, e medicatie de ADHD, dar se da si pentru depresii.

Strattera, un NRI ca si edronaxul, tot pentru ADHD, dar se da in depresii de unii medici mai ca lumea.

In SUA unii medici dau Suboxone, asta oficial este pentru sevrajul de heroina, neoficial se da in doze f mici pentru depresii care vin din deficit de endorfine si nimic altceva nu merge. Sau oxycontin care e pentru dureri, tot opioid. Se discuta sa fie pusa subo pentru depresie, gasesti info pe net. Asta e agonist, face pe endorfinele si inlocuieste pe alea care nu le mai ai indeajuns, dar partial agonist, nu full ca oxycontinul, adica nu inlocuieste total.

Acuma sa trec la ce m-ai intrebat:

Cipralexul nu contine serotonina, el face parte din clasa SSRI si face ca sa ramana mai multa serot in sinapsa, deci aia naturala, blocheaza pompa de recaptare care ia serot din sinapsa dupa ce ea a stimulat receptorii, nici un AD nu contine neurotransmitatori, toate alea de mai sus fac ce face si cip-ul, doar ca pe treaba lor.

Spitominul este un anxiolitic foarte bun care nu are efectele secundare de la SSRI si anume principal low functie sexuala. Multi medici nu dau (nu are sens sa zic de ce, ca e clar), sar direct la SSRI. Asta stimuleaza 5HT1A (ca Brintellix, doar ca spit doar atat face, nu si altele). Nu da dependenta si nici toleranta, pentru ca nu e benzo, intra in efect ca si un ad dupa min 21 zile, si e trat de lunga durata la o adica, prietenul meu cu asta s-a vindecat de o anxietate de 30 ani, dupa 2 ani de luat, acu e bine fara de 4 ani! Doza este de 30 mg/zi in trei prize de 10.

In mom in care ai trat bun, de la sine te simti din ce in ce mai bine, si toate mecanismele psihice urca si de la sine vei face ce zic altii sa faci contra depresiei. De retinut ca problema psihologice fara boli psihice, nu se rezolva cu tratament, deci sa le separam (separare care nu am vazut-o pe undeva spusa).

Eu zic ca acum ai inteles cate sperante ai si tu si colegul de pe aici!
Cam asta este, daca ai intrebari pune ce vrei tu, ca iti raspund cu placere, si da, eu vreau sa spun ce e de spus si pe TPU si oriunde, ca nu vreau sa pateasca lumea ca mine sa devina netratabili, neducandu-se la medic la timp, ca se iau dupa neavizati ca doctorii sunt prosti, ca dau medicatie aiurea, asa cum mi s-a zis mie. Tot ce spun eu, se verifica in real.

| Mosotti explică (pentru Lucian2473):

Spitominul nu se prescrie celor cu halucinatii, ca nu este un antipsihotic, este doar anxiolitic si se da in anxietati, sau ca adjuvant cu un antidepresiv, ca ajuta si pe depresie impreuna cu un AD. Halucinatiile vin din functionarea anormala pe receptorii 5HT2A si pe D-uri, e o hiperactivitate acolo, deci receptorii de dopamina, antipsihoticle acolo lucra, Spitominul nu are absolut nici o treaba cu alea.
De ex Seroquel antipsihotic in doze mai mari 400 pana la 800 mg, blocheaza grupa de receptori de dopamina D2 si grupui receptori serotonina 5HT2A, mai blocheaza si H1 (de acolo sedarea), dar stimuleaza 5HT1A de serotonina grupul de receptori, si de aia in doze mici este antidepresiv, deci asta este. Deci activitatea pe 5HT1A nu are treaba cu halucinatiile, deci ce face Spitomin. Ti-am explicat ca sa intelegi si mecanismul, nu doar sa zic ca nu e asa.

Anxietatea in care au loc crize de plans si frica s-ar numi atac de panica, si unii se vindeca cu trat potrivit, evident ca nu toti.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Bilobile nu are treaba. Nu s-a potrivit la tine xanaxul, insa chiar si asa, se poate potrivi alta benzodiazepina, anxiar, bromazepam, medazepam, diazepam, deci astea isi fac efect intr-o ora, nu s-a recomanda a fi luate mai mult de 3 saptamani, ca e risc de dependenta si toleranta. Seroxat nu s-a potrivit nici el, la unii merge. Dar orice tratament in afara de benzo, nu isi face efect mai devreme de 21 de zile, abia dupa 30 zile e relevant, chiar e posibil ca pana atunci sa faca mai rau uneori, dar nu ne descurajam, ca, cunoastem asta si trecem peste.

Dupa cat timp intrerupeai tratamentele?! Un medic care nu testeaza tot ce am enumerat, nu e un medic pasionat si interesat, adica daca nu merg AD-urile cateva astea cele mai folosite. Eu sincer multe le-am testat singur dupa ce m-am tot documentat, si ma duceam la medic deja cu rezultatul, sa nu mai pierd timpul.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

O anxietate mai serioasa nu prea trece de la sine, am stat de vb cu trei fete pe FB si de 1 an tot aveau ca nu-si luau trat, dar tot ele se mirau de ce, la una apareau simptome noi si se mira "nu aveam pana acum". Se vindeca orice, depinde de noroc, unii nu au noroc si iau trat toata viata dar sunt bine asa macar.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mosotti):

Da sunt conștient ca am depresie da nu sunt sigur dacă e depresie relaționala tu spui ca ar trebuie sa fii constant depresiv na la mine nu e asa am perioade și perioade. Îmi pare rău să aud asta sincer dar cum sa agravat ce cauze o declanșat aceasta depresie încedata totul decurgea normal și îți mergea toate bune? Asa o apărut pur și simplu din senin? Da ai dreptate mare cu tot ce ai afirmat e vb de o vulnerabilitate genetica de un defect genetic si da sunt unii care au trecut prin chestii nasoale și nu au făcut depresie
Eu în schimb de la orice supărare rămân afectat uneori. Și acum cum ești, ești ok? Cât timp îmi recomanzi sa iau tratament dacă am alt tip de depresie și nu depresie relaționala? Dacă am fost diagnosticat greșit? ADHD parca e la copii nu și la adulți retard cronic? Cum as putea sa aflu ce iq am printr un test psihologic unde ar trebui sa merg la psiholog sa fac acest test?

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Schizo, TAB, TOC, psihozele nu se vindeca, este adevarat. Exista anxietatea ca fura prezentul si proiecteaza un viitor sumbru tocmai sa se autoalimenteze, plus ca poate sa simuleze boli fizice (somatizari) de juri ca-s reale, si te rupe.

De ex un depresiv fiind intr-un parc zice cand vede copii "nu mai sunt ca ei, ce trist", cand vede batrani "AAAOLEOO, ca astia ajung eu?", asta e jobu depresiei si anxietatii, sa te rupa in doua din pacate.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mosotti):

Nu știu mie mi sa ameliorat de la sine și aveam anxietate serioasa
Acum îs curios cât o tine da nu aștept sa vad asta o sa iau direct tratament și ma țin serios de el. Cine știe poate au fost unii diagnosticați cu anxietate și ei aveau poate psihoze zic și eu mi se pare ciudat sa iei tratament toata viata pentru anxietate înseamnă că e cum am spus eu anxietatea nu provenea de la psihic ci de la un organ deci sa tratat efectul nu și cauza dar nu e o regula cert este ca mie mi sa ameliorat fără tratament în schimb depresia nu uneori e sufocanta uneori parca nici nu e. Cert e ca eu aveam o viata sociala dar de când nu mai am prieteni parca sa agravat din cauza insingurarii. Nu bilobil mi s-a dat pentru tinitus nu pentru depresie dar în timp ce luam xanax seroxat și bilobil parca nici nu mai aveam depresie dar am avut o cearta în familie si depresia o revenit chiar mai rău decât era inițial acum ma lupt cu singurătatea și depresia dar nici anxietatea nu mo părăsit doar ca e mai ok decât înainte.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mosotti):

Asa este și eu când vad adolescenți îmi tot pun în minte ca asa am fost și eu sau uite cine eram și ce am ajuns laughing la bătrâni înca nu da nu mai e mult pan acolo da când ai depresie pui tot Raul în fata nu prea mai vezi lumina de la capătul tunelului mereu ești negativist și ai gânduri sumbre

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Pai eu nu pot sa-ti zic cat timp sa iei tratament, medicul spune, desi si acolo este pe incercate, la unii e bine dupa 7 luni, la altii dupa 2 ani, ca sa nu mai pice treaba. Teste IQ gasesti pe net cate vrei, si la psiholog sunt la fel ca model.
Se spune ca dupa ce te-ai simti bine, ar trebui sa iei minim inca 6 luni sa nu mai recazi, dar e relativ, totu e sa gasesti trat potrivit, mai ai de testat din lista care ti-am dat-o aici.

Tu am impresia ca nici macar pe astea nu le-ai testat care se dau frecvent, de ex Mirtazapina, Trittico, Bubropion adica Elontril, alte SSRI-uri, la SSRI-uri se oscileaza intre Cipralex, Seroxat si Sertralina (Zoloft, Serlift). Mai este unu care nu prea se da, Fevarin, tot SSRI si poate merge la unii la care alte SSRI nu au mers! Gaseste tu trat bun sa vezi cum iesi, nici nu cont ce depresie e, vei ajunge ca ala sanatosu sa nu conteze si sa te simti bine. Da, tu ai putin ciclotimie, ba mai iesi din ea, ba cazi iar, dar e tot aia, tot nu e bine, trebuie sa ramai bine mereu, tot depresie e. Normal ca te afecteaza, asa e in depresie, si pe mine ma afecteaza chestii care nu trebuie, sau ma afecteaza mai accentuat decat trebuia.

Nu ai TAB adica tulburare bipolara intrucat nu ai episoade de hipomanie sau manie, adica hipomanie e dulce, e o stare mai buna decat normalu, un fel de euforie cumva, mania e grava, aia fara internare nu se scapa, ai hipomanie cand iesi din ea? Sau ajungi la normal doar?

ADHD nu e retard, este deficit de atentie, agitatie, neatentie, impulsivitate, atat. Ptr a afla, se afla si dupa simptome, dar si dupa proba clinica adica se ia ori Strattera ori Concerta timp de o luna, si daca nu agita si calmeaza, e ADHD, daca agita si face rau, nu este. Dar medicii nu prea testeaza cu proba clinica, se iau dupa simptome. Zice ca apare la copii, aiurea, poate fi si la adulti.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mosotti):

După o luna doua întrerupeam după stăteam câteva luni asa ca nu îmi permiteam după din nou reluam și luam o luna doua cam de 5 ori la rand sau 4 într un an. Eu sunt uimit de unde o apărut acest tinitus permanent ca am citit ca poate fi și de la anxietate sau depresie sper ca nu o apărut ca am tot întrerupt brusc tratamentul ca îmi bag piciorul, nici măcar 1 minut nu se oprește doctorul orelist mi o zis sa ma obișnuiesc cu el îți dai seama ce incurajare și mi o dat de înțeles ca chiar dacă as găsi cauza tot nu as scăpa de acest tiuit în urechi.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Pai ziceai ca, cu xanax si seroxat nu-ti era bine. Daca a trecut anxietatea e bine, cine stie, poate seroxatul a facut bine doar pe anxietate, da, uneori nu e sufocanta, dar reapare depresia la ceva la care n-ar mai trebui sa apara. Creierul este un organ in sine, depresia si anxietatea e de fapt rezultatul unei boli de organ pana la urma, tiroida poti sa tii-o verifici simplu la analize ceri TSH si FT4, nu doar TSH cu dau medicii, ca exista cazuri cand TSH e normal si FT4 nu e. Ei se iau dupa TSH mizand ca daca este sus, FT4 e jos si deci e hipotiroidism, ca TSH e hormonul de stimulare si urca, cand celalalt e jos, insa nu mereu. Daca ai facut deja si nu ai nimic, atunci nu ai cum sa ai de la alt organ.

Da, cu cearta in familie, nu erai bine vindecat, acum sigur ca mai conteaza si mediu, daca in timpul trat dai in tine psihic, normal ca e nasol, e ca si cum construiesti un zid, nu lasi sa se intareasca, si dai in el. Sigur ca o vindecare vina mai repede cand mediu + trat sunt okey, adica sa ai si bucurii sau ceva care stii ca vroiai, ca vrei. Gandeste-te ca la ceva negativ pica nivelul de neurotransmiatori prea jos, daca nu mai pica asa jos la acelasi factor e bine, ca la depresivi cam aia e chiar si la factori de mediu buni, cand e ceva rau, pica sub o limita, limita sub care nu pica un om sanatos orice ar fi.

De aia suicidul apare in depresii (astia nu prea zic), pentru ca pica prea tare neurotransmitatorii si suferinta e de nesuportat, omu sanatos e facut sa suporte orice suferinta, altfel se ducea dracu omenirea la cate necazuri sunt.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Exact! Cand aud pe unii "trebuie sa fi optimist", pai daca e bine omu e optimist de la sine, nu trebuie sa-si puna aceasta problema, ca oricum si-o pune degeaba, ca nu poate fi daca are depresie mai serioasa. Se bucura de viata de la sine, are motivatie de la sine, face chestii bune de la sine. Cand vad tabelele alea date de pisicologi "sa ne bucuram, sa fim optimisti, sa pretuim viata", mor. Ca si cum omu e tampit si nu stie ca trebuie sa faca alea.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mosotti):

Da o sa merg și o sa fac un set de analize la tiroida sa vad dacă chiar am ceva sau nu. Sper sa nu am hashimoto sau hipotiroidism

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mosotti):

Ai mare dreptate numai inepții scot pe gura de aia unii psihologi se duc la alți psihologi ei te învață cum să trăiești prezentul da nici ei nu îl știu da nu generalizez sunt excepții și excepții. Ei au învățat chestiile astea nu le-au trăit pe propria piele și de aia unii mai scot perle de astea ca nici nu știu cu ce se manca depresia vb sa nu adoarmă în teorie toți suntem buni

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Tinitusul tau e de la anxietate, somatizare, sau de la depresie, orelistul nu stie de asta si o ia de tinitus adevarat, si da, in acele conditii, trebuia sa te obisnuiesti cu el, dar nu cred ca ai. Si asta se vede cand depresia si anxietatea dau inapoi, se diminueaza si tinitusul, nu cred ca e de la lasarea trat, dar sincer nu sunt sigur! In general nu se intampla asta. Si eu in 2006 aveam tinitus suspect, anxietatea mea si depresia se agravau subtil, mai tarziu s-a cam dus tinitusul cand am scapat de anxietate, sau cand pe depresie eram mai bine. Cand da inapoi depresia, cum e cu tinitusul?

Vezi ca si daca nu mai simti anxietatea, ea s-ar putea sa fie si sa se manifeste doar prin somatizari, e perversa rau. Prin asta incearca sa se autointretina, sa te ia frica ca ai boli. Daca doamne fereste nu trece nici dupa ce remite (adica da inapoi, cand revine se numeste recadere), si esti stabil cu starea, si tinitusul ramane, atunci e pe bune si nu stim de unde a aparut, insa nu cred asta. Fa cumva si gaseste trat potrivit!

Nu ceda, nu te descuraja, citeste lista si vezi ce n-ai testat, lupta pana la capat, eu am luptat, am testat absolut tot si astea folosite des, din alea din lista ce am pus-o aici si n-a mers pe depresie, m-am dus f tarziu, se tot agrava, pana s-a agravat ireversibil.
Si ca ma intrebasei cum a inceput la mine, la 12, 5 ani a aparut prima data fin, fara motiv de mediu. Simteam asa fina tristete. A durat un an, dupa aia da disparut complet adica in toamna lui 1992. Dupa aia in feb 1994 fin a reaparut si a tot urcat lento si ireversibil. Si eu m-am trezit sa ma duc la medic abia in 2012! Cand eram praf, asta este. Ma dusesem la psiholog in nov 1997, tot asa ca nu e cazu de doctori, toti ziceau ca nuuuu, si eu am crezut, ca na, nu aveam experienta asa ca Ioneasca, na, psihologu era specialist. Asta e. Mediul nu se schimbase deloc, era okey totul.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Da, vedem, si la hashimoto, atat timp cat valorile FT4 si FT3, TSH sunt okey, nu exista efecte negative. Deci sa stii asta, chiar daca diagnosticul iti este pus daca valorile Anti TPO ies ca ai asa ceva, asa se numeste, si cere si Anti TPO, ca aia arata daca ai sau nu boala autoimuna. Adica anticorpi antitidoida care-ti distrug tiroida, si atunci vor pica hormonii tiroidieni.

Uite aici despre:
https://www.synevo.ro/anti-tpo/
Vezi si valorile de referinta ca sa stii, sa fi documentat.
Ceri FT4, TSH, FT3 si Anti TPO, astea sunt. Chiar daca medicu nu-ti da, fa-le tu la privat, ca ti le face fara probleme. Daca anti TPO iese prea sus, te duci cu analizele la medicul endocrinolog (tiroida e glanda), si vezi ce zice. Daca valorile la primele trei sunt bune, nu-ti va da nici un tratament, ca nu e cazul, ca la ce face anti TPO nu are ce face. Abia cand valorile FT4 pica, abia atunci se da Euthyrox.
Acum sti despre ce e vorba.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Pai unii psihologi dat fiind ca nu au facut medicina, nu au experienta si studiul individual chiar daca nu au facut medicina, nu au trecut prin asta, nu s-a probat pe ei chestia si aia este. Da, nu generalizez, sunt psihologi buni care te trimit la medic daca simt ca ai o boala psihica, aia sunt okey. Si stiu daca ai si probleme psihologice de care am zis aici, si terapia rezolva alea, cealalta medicul. Altfel omu e derutat, indus in eroare, timpul trece, treaba se agraveaza sau cronicizeaza (cum e la mine) si gata.

Sa traiesti prezentul nu se invata, asa cum am zis, ori vine din tine ori nu vine.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mosotti):

Când da se ameliorează puțin de tot dar revine la normal. Ai avut tinitus permanent sau intermitent adică ba apărea ba dispărea? Deci tu ai teoretic de 18 ani depresie sau aveai și ulterior ai început sa o tratezi... Da asa am lăsat-o și eu mulți ani netratata da nu știam eu ce sunt alea depresii și psaico maico și acum le trag asta e capu face capu trage bine ca măcar acum știm unde poate duce depresia netratata din greșeli învata omul. Da o sa țin cont de tratamentele pe care le-ai enumerat tu îți mulțumesc frumos și îți doresc multă sănătate și ai tot respectul meu se vede ca ști foarte multe despre acest domeniu și nu numai. Ei și dansa o avea problemele ei ce nu cunoaștem nu are sens sa judecam nu știm prin ce o trecut sau prin ce trece mai ales ca e campionul zilei deci își petrece mult timp pe acest site asta da de gândit...

| Lucian2473 a răspuns (pentru Mosotti):

Seroquel 200 mg mi-a fost recomandat cand am avut problema. Imediat a doua zi mi-a fost scazut cate 50 mg, pana la 50 mg de doua ori pe zi. Dar...si Spitomin. Din cauza ca Spitominul imi dadeau niste... pocnituri in spatele capului am renuntat, de acord comun cu medicul. Am continuat cu Seroquel timp de aproape doi ani, scazand din doza cate 10 mg la fiecare 6 luni atunci cand faceam controlul medical. Dupa 2 ani am renuntat de tot la Seroquel, insa cate 3-3-6 picaturi de Haloperidol mi-a fost prescris sa iau toata viata.
Dar... dupa ceva timp (nu pot umbal cu medicatia in buzunare, dar si din cauza ca uitam) iau Haloperiodl cate 6 picaturi arunci cand... vreau. Ok, sunt 10 ani de la problema pe care am avut-o si pot spune ca sunt ok.

In legatura cu anxietatea, vreau sa spun ca fosta mea iubita care are probleme de anxietate grave, Alprazolamul i-a mers, in combinatie cu Serlift. Alprazolam 50 mg intr-o priza seara iar Serliftul la fel. Dupa un timp medicul i-a scazut doza de 50 mg la 25, adica pastila rupta in doua, seara. Air inca o jumatate, la nevoie, cand simte ea. Eh, cum lasa Alprazolamul cateva zile, cum face atac de panica imediat. A renuntat un timp pentru ca dormea cam mult de la 22 H seara si pana la 10H a doua zi. Vrand sa se angajeze, a renuntat la Alprazolam si Serlift. Dupa o saptamana i-au revenit atacurile de panica. De asta spun, ca nu cunsoc persoane care s-au vindecat complet dupa tratament. Cu orice tratament. Ceva, ceva, macar un tratament pe baza de plante cum ar fi Stresclin, tot trebuie urmat toata viata.

| Lucian2473 a răspuns (pentru anonim_4396):

Multi spun ca anxietatea se vindeca. Posibil, dar nu la toti. Am comentat cuiva de aici ca fostei mele iubite nu i-a trecut deloc. Si, da, cand intrerupea tratamentul, facea atacuri de panica severe. Una e cand e doar o sperietura cauzata de ceva si poti trece peste si alta cand te ia diintr-o data, in maxim 3 minute de nici nu stii ce se intampla cu tine. Pe ea o lua atacul de panica aproape instant, se uita pe pereti, aproape ca nu mai cunostea locul, plangea si ii era frica de moarte. In acel moment nu trebuia lasata singura. Trebuia sa ii vorbesc intr-una. Bineinteles, auzise ca alprazolamul xanaxul asta, da dependenta. Si ea singura isi facea pauza. Insa dr. psihiatru i-a dat doza cea mai mica. Am discutat cu dr problema dependentei si i-a spus ca doza pe care i-a dat-o, cea de 50 mg rupta in doua, nu creeaza dependenta. Gandul ca e dependenta a facut-o sa faca „pauze", ceea ce nu trebuia. O noua dicutie cu ea, cu iubita, am convins-o ca trebuie sa isi ia tratamentul si ca nu este dependenta. Un dependent isi vinde tot ce are cas a faca rost de pastile insa ea nu este asa, o data ce poate sta fara pastile. Aia e, un bolnav de anxietate are nevoie de cineva de incredere, sa ii vorbeasca, sa o convinga ca de anxietate nu a murit nimeni.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Lucian2473):

Fosta ta e posibil sa sufere de anx generalizata aia da atacuri de panica horror plus agorofabie dar poate avea probleme serioase și la tiroida. Anxietatea generalizata se vindeca foarte greu e posibil sa nu fi tratat cauza doar efectul și de aia nu i s-a vindecat. Spune-i sa meargă când poate sa vadă cum sta cu glanda tiroida fiindcă și bolile tiroidiene dau anxietate depresii și atacuri de anxietate sau de panica. Da e posibil sa ai dreptate la unii da la unii nu.dar cea mai grava forma de anxietate e anxietatea generalizata se tratează foarte greu trebuie sa meargă și la psiholog și psihiatru
Dacă nu i sa declanșat de la un soc emoțional sau trauma e posibil sa fie de la tiroida sau palpitații de la inima deci cardiolog sau lipsa masiva de calciu. E norocoasa ca o avut sprijin moral eu nu aveam și am avut o anxietate horror..acum sa ameliorat dacă iau tratament și ma țin serios de el posibil sa se amelioreze semnificativ. Anxietatea asta provine din niște frici din trecut și pers are impresia ca i se poate întâmpla la fel oricând și oriunde. Trebuie sa aiba grija sa nu fie sedentara ca atunci te rupe în doua mai ales dacă e și depresiva sa aiba o ocupație cum o și zis un utilizator. Sprijinul moral e cel mai important în astfel de momente. Anxietatea e pasiva ca da și dureri fantoma are sute de simptome. Ar trebui sa adopte și un stil de alimentație mai sănătoasă și sport făcut regulat dacă nu la sala măcar în casa. Utilizatorul ce o deschis topicul știe cel mai bine. De la anxietăți de astea care te fac foarte agitat se poate ajunge Lla psihoze dacă e netratata ani de zile mai ales dacă pers e predispusa la asa ceva asta ar fi scânteia care ar da în psihoze
.sau paranoia. Aerul poluat alimentația ne fac din ce în ce mai vulnerabili în fata bolilor.

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Agorafobie* spune-i sa evite cititul despre anxietate și sa nu se mai mai gândească la ce a fost și ce va fi despre viitor sa trăiască prezentul spune-i sa urmearsca clipurile lui Laurențiu marga pe YouTube sau de ce nu sa ii trimită cerere de prietenie pe Facebook și sa între în grupul anxioși lor. De anxietate nu o murit nimeni da nici bine nu au ajuns. Tehnologia evoluează într un mod alarmant dar domeniu psihiatric nu știu parca stagnează. Eu unu personal nu cred ca niște pastile poate vindeca ceva ce e cronic asta e părerea mea fiindcă după renunțarea la tratament anxietatea se va remite dar totul depinde de psihicul fiecăruia.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Lucian2473):

Si cele care nu dau adictie au efecte secundare dacă sunt luate pe timp îndelungat când ai astfel de probleme nu te mai gândești la asa ceva ci doar ca să fi bine și cum poți fi bine doar luând tratament din păcate asa stau lucrurile cu bolile mintale. Ce e determinat genetic cine e predispus genetic sau cum o zis cel ce o pus întrebarea defectul genetic vulnerabilitatea genetica cu astea nu prea te poți împotrivi și lupta. Anxietatea nu e ceva de speriat psihozele și schizofreniile alea sunt pana închizi ochii alea sunt de temut sunt unele tipuri de schizofrenii care nici cu tratament oricum o dai nu ajungi bine singurătatea este cea mai periculoasa când ai probleme psihice. Ca atunci se ajungi la suicid sau la tentative de suicid.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Lucian2473):

Mulți nu au anx generalizata și de aceea spun ca se poate atunci când o ai și o simți pe pielea ta nu prea mai vrei sa spui multe nici nu prea poți. Sunt mai multe tipuri de anxietăți nu doar una. Majoritatea au trecut prin episoade anxioase nu tulburări anxioase sau generalizate aia nu prea vb nici virtual și nici în viata de zi cu zi de abia pot ieși din casa sau pana la magazin dar chiar și pan acolo cu dificultăți mari uite un exemplu cei care au anx generalizata când ies afara e ca și cum ar da în acea zi bacul și nu ar ști nimic lar pica și părinții efectiv dacă nu ar lua bacul lar da afara pe străzi sau ca și cum te ai duce pe un câmp de lupta și ar fi ceva între viata și moarte deci mi greu sa cred ca ar avea asa ceva fosta ta iubita cred ca e o tulburare anxioasa și aia o poate trata bine mersi și sa aiba o viata normala
Asa ca să fie optimista sa nu își piardă speranțele ca într o zi va fi ok happy

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Deci se mai amelioreaza putin cand mai da depresia si anxietatea inapoi (desi zici ca ai scapat de anxietate, dar ti-am zis ca poate de la trat). Am zis ca am avut tinitus prin 2006 cand anxietatea si depresia mea lento se agrava, si cand am mai rezolvat anxietatea, s-a cam dus tinitusul. Pai si eu de aia am stat netratat, pentru ca nu stiam ce am, iar ceilalti ziceau ca n-am nimic, ca mi se pare, doar de medic unu n-a zis.

Pai Ioneasca si daca sta pe site ce? Nu inseamna ca cine sta pe site neaparat trebuie sa dea de gandit. Stiu oameni pe alte forumuri care au familie, copii, munca si stau acolo destul, mai ales cativa moderatori, si iti dai seama ca stau, ca daca faci ceva nasol, te trezesti cu puncte sau suspend si la ora 8 dimineata desi la 7, 55 nu aveai, si sunt okey cam pe toate, dar in loc sa se duca sa zicem la film, sta pe forum si vede filmul acasa de le trackere sa zicem. Si daca intrebi, zice ca e o pasiune sa stea pe forumuri. Asta e o moda "cine sta pe net nu e okey", suntem aceiasi oameni si aici. Ba din contra, e bine, ca se cunosc mult mai multi oameni, exista si ocazia de facut prietenii si in real la o adica, uneori chiar si relatii, exista si aceste posibilitati, plus socializarea in sine. Plus raspunsuri, pareri la multe probleme din multe domenii

Tragi si tu ponoasele ca nu stiai de depresie, dar ai sanse sa iti revii. Cum a zis medicul "nu neaparat devine mai greu de tratat daca e de mult depresia", dar..acest nu neaparat, inseamna ca se si poate sa fie mai greu de tratat.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mosotti):

Da știu ca am șanse nu mi am pierdut speranța de ioneasca ziceam ca ea locuiește în Australia și poate ea doar merge la job și acasă și tot asa doar am dat cu presupusul ca vad ca o arde prea mult pe TPU dar asta e problema dânsei fiecare face ce vrea arata timp cât ajuta comunitatea cu răspunsuri e ok am făcut o asocierea ca poate femeia e singuratica da îți poți face relații și prin intermediul internetului cel puțin eu asa făceam când era în trend Yahoo messenger cunoșteam multe fete și ma întâlneam cu ele dar nici statul excesiv nu mi se pare ok asta mi-e îmi da de gândit ca acea persoana nu are relații sociale doar virtuale nu iese din casa și din ce am văzut eu unu sunt destui de aia pe aici da nu e de condamnat și nimeni nu are dreptu sa condamne fiecare o arde cum vrea și dacă el/ea considera ca e un factor de protecție stand între 4 pereți e problema lui. Fiecare se descurca cum poate unii am văzut ca sunt foarte inteligenți și nu au noroc în relații sau în plan amoros alții au 4 clase și au cam tot ce le lipsește unora cu studii superioare asa e viata ori ești un supraviețuitor ori un nimic și da tu ai zis bine cocalarii sunt dați dracu și femeile cam genu asta prefera. Contează și cu depresia asta sa nu te dai bătut chiar dacă toate îți merg rău că pe frâne cu tratament potrivit bineînțeles ca se poate vindeca sau trata și sa funcționezi ca un om normal în societate.

| Mosotti explică (pentru Lucian2473):

Alea din plante sunt frectie in general. Bine ca esti bine asa, dar cum am zis, unii se vindeca, altii nu, nu putem generaliza ca nimeni nu se vindeca, doar ca eu, tu, prietena ta sau inca 2-3 pe care-i stim, nu se vindeca. Spitomin ti-a dat un efect secundar, si de aia s-a scos. Tot anxietate ai? Ptr aia ti-a dat tratament?
Asa cum nu putem generaliza ca toti scapa de tot si sa nu mai ia trat dupa aia, si raman doar cu vulnerabilitatea care poate sa nu mai provoace o recadere.

Pai fosta ta sa se tina de tratament, nu sa se joace, ca daca se joaca, s-ar putea sa ajunga sa nu mai poata lucra doamne fereste. Nu se intrerupe trat de capul nostru. Serliftul e bun pentru anxietate, Alprazolamul iese complet din organism cam in 4 zile de cand nu mai iei, Serliftul cam in 8 zile, deci se explica ca in 7 zile i-a revenit problema. Medicul trebuia sa-i scoata alprazolamul cam dupa 3-4 saptamani, si sa lase serliftul, ca asta e ok, nu da dependenta si sa maresti doza la o adica, si trebuia el singur sa tina anxietatea deoparte. Ca asa nu stim care a avut efect de fapt, Alplra sau serliftul! Ca alpra fiind benzodiazepina, nu se recomanda sa se ia a la long tocmai din riscurile cu dependenta.

50 mg Alprazolam! NU, poate 0, 5 si a redus la 0, 25, doza pentru anxietate este de maxim 4 mg, ai incurcat tu.

| Mosotti explică (pentru Lucian2473):

Ai zis bine in acest post, ca unii se vindeca, unii nu.
Sigur ca la unii da dependenta si se necesita marirea dozei, la altii nu, dar in general acest pericol exista. Da, 0, 25 mg Alprazolam este o doza mica, adica cat i-a dat dupa reducere. Insa totusi putea sa incerce si alt SSRI, nu doar serlift, asta in caz ca asta nu ii mergea, si o tinea doar xanaxul okey. Daca ii mergea si cu serlift, atunci trebuia sa ia constant. Se ia minim 6 luni un trat dupa ce omu se simte bine, tocmai ca sa reduca riscul recaderilor.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Nu va face ea ce ai zis tu, mai ales ca e fosta iubita, chiar daca el ii va spune, ea nu va face. Eu eram bine si sedentar si nesedantar, sau rau si asa si asa, deci nu mereu conteaza asta.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Si daca ii spune? Celalalt tot aia simte si isi urmeaza ce simte, nu ajuta pana ce nu ii trece automat de la tratament. Din pacate parerea ta este formata subiectiv dupa cum esti tu chiar daca poate nu constientizezi asta, este incorect sa-ti faci o parere generalizata doar luand cazul tau in calcul sau doar alte cateva pe care l-ai cunoaste, cel mai corect e sa spunem ca unii se vindeca, si unii nu, am mai zis.

Nu poti generaliza, caci e fals, si unii chiar o sa creada si le pica mai rau moralul adica le pica degeaba, cand de fapt se pot numara printre cei mult norocosi (nu printre cei multi care sunt nenorocosi), si deci au 50 % sansa sa fie okey mereu fara trat dupa ce se trat corect.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

De ex cand eu am probleme, chiar nu am nevoie de cineva, vreau sa stau linistit ori in pat, ori asa in camera mea, ma irita cineva langa mine, oricum nu are cu ce sa ma ajute, si nici nu imi mai face placere sa socializez atunci, din contra, cand sunt bine, atunci vreau contact cu oamenii. Insa sigur ca-s multi la care le face bine sa stea de vorba, asa cum zici, si ii ajuta nesinguratatea in acele momente.

Da, pai orice medicatie are efecte secundare, asta nu are legatura cu adictia si toleranta (adica sa maresti doza pentru acelasi efect) pe care o poate da benzodiazepinele. Dar la multi efecte secundare apar la inceput, si in timp dispar, cand sunt in tratament. La unii se manifesta unele efecte, la altii altele, la altii deloc, depinde si aici de om. Dar sigur, poate fi si cum zici tu, sa se intensifice in timp.

Uite un efect secundar nasol care exact cum zici, apare in timp si este caracteristic tratamentului cu AD-uri din clasa SSRI, la unii poate apare sindromul AAS, deci cam dupa 6 luni sau mai tarziu de tratament, poate apare asta adica Antidepressant Apathy Syndrome, adica te aplatizeaza emotional, ai anhedonie deci nu mai simti placere din nimic, apatie adica nu mai ai motivatie pentru nimic. Deci nu apare de la inceput la nimeni, si nu este trecut in prospect ca na, nu i-a dus capul sa o faca deci acest sindrom este cunoscut in lumea medicala. Adica esti o masina fara emotii. Solutii exista, fie se reduce doza daca starea permite, fie se schimba AD-ul cu unul din aceiasi clasa, fie se schimba clasa de AD-uri, fie se asociaza acel SSRI cu un stimulant. Efectul nu e permanent, se duce complet daca se schimba tratamentul.

Si am uitat, aviz amatorilor care au depresie mai serioasa si nu se trateaza, netratata poate (dar nu e o regula) sa se lase cu cel mai nasol efect si anume anhedonia si apatia, am zis mai sus ce este, astea se trateaza foarte greu sau uneori deloc! Dar aici nu mai e de la medicamente ca mai sus adica AAS, ci pe bune. Deci e clar cred ca. Daca pentru depresii, anxietati exista trat, pentru alea doua nu prea, baietii nu stiu cam cu ce se mananca anhedonia si apatia.

Ce afectare tati, suparare, pus la suflet, ca s-a certat mama in familie, ca n-am luat examenu`, ca m-a parasit iubirea mare aia a vietii mele, sau frica si nu stiu ce, ca nu pot lucra si aoleu nu am bani sa ma intretin, ci indiferenta totala, ce pana mea. Nici sa mori nu mai vrei, deci nu mai esti in pericol de suicid, pentru ca nu mai vrei nimic, pai de ce sa mori daca nici nu mai suferi! E jale cu asta.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Unii se simt f bine acasa si fara vreo problema, sau ca protectie, de ex eu sunt foarte sociabil, deschis, prietenos, vb cu oricine, am trei prieteni f buni care ma viziteaza des, deci socializez f okey, mai stau pe forumuri, am gramada de pasiuni si preocupari pe care le fac acasa, si crede-ma ca afara chiar ma cam plictisesc sa ies mereu, depinde fiecare unde se simte bine, nu generalizam ca doar un model de stil de viata e normal sau bun. Aia care nu ies din casa ca au anxietate si evita contactul cu oamenii, sunt alta categorie. Si dupa ce se trateaza, vedem cum sunt ei natural si ce le place, ce stil de viata.

Uite ceva politic, e doar o parere, nu le convine la astia mari ca sta lumea mai mult la calc si pe smart, si fac reclama anti, caci daca bati mingea, alergi prin santiere, nu inveti nimic. Stand pe la astealalte mai mult, inveti, evoluezi, "risti" sa ajungi mai dotat, mai valoros pe piata muncii, iar ei nu au nevoie de oameni destepti, ci fraieri ca sa fie manipulati usor. Chiar scria undeva de cativa hackeri "tinerii stau la calc, si invata, si ajung sa faca din astea". Ca sa nu mai spun ca nu poti sta exagerat, are omu munca, scoala, vad ca strazile si orasu e full de oameni, daca era ca astia de fac propaganda, era cam pustiu. Parcurile-s pline de copii, oameni, terasele, strandurile, la mare, munte, deci aici mi-am dat seama ca ei mint "putin". Copilu vine de la scoala, mai si invata 1-2-3 ore, cand sa stea toata ziua pe smart sau calc?! Omu mare vine pe la ora 19 obosit, se spala, mananca, mai sta poate la cal, dar cat? Ca a doua zi trebuie scularea pentru munca.

Si asa se face manipularea "nu e bine aia pentru ca...dar e bine asa", dar pentru ca-ul ala tu nu l-ai verificat sa vezi daca chiar asa e. Dar daca compari cu realitatea ai sa vezi o hiba. Nici eu care stau acasa nu stau mereu, vin aici dupa ora 18, sau uneori dupa ora 22, 30. Ca mai fac si altele.

| Lucian2473 a răspuns (pentru Mosotti):

Da, 0,25 mg. happy

| Lucian2473 a răspuns (pentru Mosotti):

Deci dupa combinatie de Alprazolam cu altele, nu i-a mers deloc. Numai Alprazolam cu Serlift. Mai intai doza de 0, 50 mg dimineata si seara iar apoi i-a scazut dr. psihiatru la cat am spus, 0, 25 mg Alprazolam seara si 0, 25 mg la nevoie. Astea i-au mers bine chiar daca dormea mai mult. Cand trebuia sa se trezeasca mai devreme, o putea face, nu era problema. Numai ca turcul nu a inteles ca trebuie sa se tina de tratament. Gasise de lucru s daca venea obosita acasa si putea adormi, a crezut ca nu mai are nevoie de tratament. Eh, dupa o saptamana i-au revenit crizele, dupa cum spuneam.

In cazul meu, nu mai retin diagnosticul, a fost acum 10 ani un episod de halucinatie. Nu puteam dormi de 4 zile absolut deloc.In loc de somn cu vise erau halucinatii. Ok, internat 30 de zile din care retin numai cateva, probabil acele zile in care eram mai putin sedat iar dupa externare, Seroquel si picaturi de Haloperidol. Nu era anxietate, nu era frica de moarte sau de altceva ci mai degraba nesiguranta zilei de azi, de maine. Dupa cum am relatat mai sus am tinut tratamentul cu sfintenie, vizitat medicul la 6 luni si scazut tratamentul dupa investigatii. Doamne, dar ce investigatii, parca dadeam test la scoala de soferi. Scris, oral etc. Totusi mi-a dat acele picaturi de Haloperidol 3-3-6 pe restul vietii ca sa ma mentin asa. Si uite ca ma manca in fund sa nu le mai iau. Adica le iau cand consider eu.
Uneori uit, dimineata am treaba si numai la tratament nu am gandesc, iar seara furat de alte activitati uit din nou. Un alt impiediment este ca trebuie scoasa scrisaorea emdicala si locuiesc la 70 de km de oras, trebuie programare la telefon, eu am probleme cu auzul, locuiesc singur dupa ce fosta a plecat...e mai greu pentru mine sa fac o programare. Iar o simpla plimbare cu tractorul numit microbuz, mi se pune pe suflet. laughing
Una stiu somnul sontribuie foarte mult la „vindecare", fie anxietate sau altceva. Nu ma supar repede, nu cedez nervos la o ceartasau altceva dar si cand o fac, vere...laughing I-am spus asta psihiatrei si m-a asigurat ca orice om mai cedeaza nervos. Totul este sa ai si putina incredere in tine, in cei din jurul tau...asa e lumea. Niciodata sa nu pui raul inainte, sa te gandesti la ceva negativ. Tv-urile astea sunt focare de anxietate, cum daidrumul al tv vezi groaza si distrugere. unui bolnav de anxietate nu-i face bine asa ceva. Fosta mea daca vedea un paianjen ziua, il visa 4 nopti la rand. Se trezea noaptea plangand, traia visele, de oricare fel ar fi. Daca erau vise urate, se trezea si nu isi putea reveni imediat, inca traia visul. Atunci se impune a doua persoana care sa se trezeasca cu bolnavul si sa il tina de vorba, sa ii explice, sa il tina de vorba. Cu timpul se putea controla singura si cu ajutorul acelui tratament era ok.
Dupa ce ne-am desapartit (gagica credea ca e ok si isi putea trai singura viata, fara sa depinda de nimeni) s-a angajat in oras dar....nu a mai luat tratamentul, aplecand urechea la unul si la altul cum ca Alprazolamul da dependenta, desi i-am explicat si eu si psihiatra ca doza este mica. Aia e! Oricum, asemenea persoane nu pot trai singure, pe picioarele lor. Trebuie sa fie cineva alaturichiar si intr-o calatorie scurta. De pilda fosta a fost singura la oras iar la intoarcere a facut o criza in microbuz. Criza aia de se uita pe pereti si n stia ce se intampla. Noroc ca cineva din microbuz mi-a dat un mesaj si am fost sa o iau din statie cand microbuzul a sosit. Altfel ramanea in el. Dar nici atunci nu voias a coboare, frate. Mai tarziu, mi-a spus ca in timpul crizei, credea ca a fugit de la spital si nu mai voia sa se intoarca. Da, stiu probabi sa aiba si alte afectiuni.

| Lucian2473 a răspuns (pentru anonim_4396):

Multumesc de sfat! Inca mai tin legatura cu ea. O sa ii propun sa mearga la un control la glanda tiroida. Fratioare, ea nu are parinti, adica nu i-a cunoscut, nu a avut familie fiind crescuta la casa de copii si iti dai seama ce tambalau si frica ea colo.

A avut sprijin moral de la mine, am ascultat-o, am incercat sa aflu ce anume are in suflet, ce ii provoaca s-ai i-a provocat frica asta. Ma rog, poate si ceva ingropat adanc in memorie este cauza. Da, am aflat destule, a avut viata trista, grea...imi povestea episoade din viata la orfelinat dar... deodata imi spunea ca nu mai vreas a vorbeasca despre asta. O intelegeam si nu o fortam ca mai apoi in alte zile sa o descos, sa ii explic ca e mai ok sa isi usureze sufletul si sa nu tina ascuns in ea. Se vedea vizibil ca se simtea mai bine dupa ce se spovedea. happy
Nu mai avea frica de cimitir dupa ce mi-a spus ca a fost violata intr-un cimitir cand avea numa 5 ani. Si nici nmanui nu a spus, nici atunci dupa ce s-a intamplat. Fata asta a trait cu socul asta tinut in ea, mult tmp.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mosotti):

Da trebuie sa simtă sa facă toate astea la ea nu prea e cazul dar sa meargă la psiholog și psihiatru nu strica mai ales ca o trecut prin ce o trecut

| anonim_4396 a răspuns (pentru Lucian2473):

Din ce ai zis tu are nevoie de psiholog mai degrabă decat endocrinolog deci făcut regulat vizite la psiholog

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mosotti):

Ca sedendarist pe perioade lungi riști tot felul de probleme nu e de jucat cu sedentarismul aici nu ai zis bine nimeni nu ar trebui sa fie sedentarist e adevărat ca dacă nu simte nu face da sedentarismul e foarte periculos pe perioade lungi o dai în boli serioase dacă tu stai și nu faci nimic

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Eu cu sportul nu am zis nimic greșit sportul chiar ajuta în anxietate și sedentarismul e asa cum am zis eu dacă tu ești sau nu ești sedentarist e problema ta asta nu înseamnă că trebuie să fie toți la fel dacă își urmează cu strictetete tratamentul poate va simți sa facă nu ca e asa cum spun eu sa facă și ea nu simte asa e corect dar dacă va fi mai ok făcând sport o va ajuta mai ales ca o trecut prin niște traume și după cum zic acești specialiști sedentarismul favorizează anxietatea și da complicații grave care cu ele ramai

Un număr însemnat de studii constată o legătură între sedentarism și probleme medicale precum diabetul, obezitatea sau problemele cardiace. Cercetătorii de la Centrul de Cercetare a Activității Fizice și a Nutriției de la Universitatea Deakin din Australia au fost interesați să vadă dacă sedentarismul se poate asocia și cu probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea. Conform lui Megan Teychenne, directorul de cercetare al centrului, atât anxietatea, cât și comportamentul sedentar înregistrează creșteri la nivelul societății moderne, astfel că echipa sa și-a pus problema dacă ar putea exista o legătură între acești doi factori.

În acest scop, cercetătorii au evaluat rezultatele a nouă studii care investigau în mod specific legătura dintre sedentarism și anxietate. Studiile vizau diverse comportamente sedentare, printre care privitul la televizor, utilizarea calculatorului, statul așezat în timpul transportului, la serviciu, precum și timpul total petrecut stând jos de-a lungul unei zile. Două dintre studii au inclus copii și adolescenți, restul de șapte referindu-se la adulți.

În cinci dintre studii, sedentarismul fost asociat cu un risc crescut de anxietate. Patru studii au identificat o legătură între timpul total petrecut stând jos și riscul de a dezvolta anxietate. În ceea ce privește contribuția timpului petrecut în fața televizorului și a calculatorului, rezultatele sunt mai puțin concludente, însă unul dintre studii a arătat că 36% dintre elevii de liceu care petreceau mai mult de două ore pe zi în fața calculatorului sau a televizorului manifestau un risc semnificativ mai crescut de a fi anxioși decât cei care petreceau sub două ore.

Echipa de cercetare afirmă că legătura dintre comportamentul sedentar și anxietate s-ar putea datora tulburărilor de somn, izolării sociale sau problemelor survenite la nivel metabolic din cauza sedentarismului. Cauzele nu sunt insă cunoscute cu precizie. Puține studii au reușit, până acum, să testeze în mod direct relația cauzală dintre anxietate și comportamentul sedentar.

Ceea ce știm, însă, dintr-o serie de alte cercetări realizate până în prezent, este că exercițiul fizic este o modalitate eficientă de a diminua anxietatea. Un studiu citat adesea în literatură, realizat în 2001 de un expert de la Universitatea din Liverpool, Peter Salmon, inventariază modalitățile prin care exercițiul fizic duce la scăderea anxietății. Autorul arată că mișcarea influențează starea de bine prin efectul asupra sentimentului de eficacitate personală și de mobilizare și prin faptul că promovează integrarea socială. Mai mult decât atât, exercițiul fizic are efecte antidepresive și anxiolitice, favorizând modificări chimice benefice la nivelul creierului (de exemplu, producția de noradrenalină și opioizi), și îmbunătățind, totodată, rezistența la stres.

Așadar, exercițiul fizic este, fără îndoială, o alternativă la comportamentul sedentar inclusiv pentru cei care sunt expuși la probleme de anxietate. Chiar dacă încă nu se cunoaște precis felul în care sedentarismul poate conduce la anxietate, o bună modalitate de a-i contracara efectele negative, susținută atât de știință, cât și de intuiția noastră, este să începem să facem mai multă mișcare.
Deci dacă tu nu ieși din casa și ești sedentar e problema dar eu zic ca sedentarismul favorireazeaza anxietatea o alimentează și mai mult tu nu ai contact cu societatea acolo zicea de 2 ore eu zic ca foarte mulți stau cu zecile sportul făcut regulat chiar ajuta în anxietate ce am zis eu nu am zis greșit și nu am făcut nimic greșit cu generalizatul sa se tine de tratament bineînțeles dar dacă nu poate reuși sa iasă afara dacă anxietatea e mare măcar sa facă în casa exercuzii fizice fiindcă o va ajuta sunt cazuri în care sau murit de la sedentarism deci sa fim realiști degeaba iei tu tratament dacă tu stai între 4 patru pereți nici asa nu o sa te faci bine le vei lua degeaba trebuie sa ieși și din zona de confort dacă chiar vrei sa scapi de anxietate dar dacă tu iei tratament și stai numai în casa pe smarthone nu prea cred ca vei scăpa de anxietate cu ea vei rămâne deci sportul ajuta da bineînțeles trebuie sa ia tratament și sa simtă dar daci nici când simte nu face nimic e grav nu vorbesc de cazul ei în general statul în casa nu te va scăpa de anxietate niciodată și sedentarismul. Sunt câțiva pe situ asta care degeaba urmează tratament ei tot în casa stau cu orele normal ca nu i se va vindeca niciodată asa o alimentează mai rău anxietatea. Dacă tu stai numai în casa și cam asta reiese nu înseamnă că și altora le va face bine asta tu poți ieși da nu vrei alții vor da da nu pot ieși da sau nici măcar nu încearcă sa lupte deci sedentarismul pe perioade lungi afectează serios sănătatea chiar favorizează anxietatea și lipsa exercițiilor fizice asa cum spun și ei specialiștii eu mi am zis părerea

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Fiecare sa facă cum vrea ce vrea ce simte da eu unu am observat ca e chiar asa cum zic specialiștii când ies rar din casa anxietatea se resimte serios când ies mai des se ameliorează semnificativ și când alergam în aer liber parca nici nu simțeam ce e aia depresie dar bineînțeles e nevoie de un trigger ca să faci asta tratamentul ți l da dar chestia e ca trebuie sa faci mișcare nu sa stai înțepenit pe calculator măcar în casa poți face exerciții cazul fetei e într-adevăr grav din ce o zis fostul are nevoie de psiholog și de tratament medicamentos dar în casa poate face mișcare exerciții fizice una alta dar alții iau tratament se simt ok și tot nu fac nimic sunt niște blegi prefera sa stea cu orele în fata telefonului și se mai mira de ce se îmbolnăvesc de la sedentarism se îmbolnăvesc îți zic eu e asa cum zic eu.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mosotti):

Pai au șanse dar trebuie sa se tina de tratament asa cum i sa recomandat de specialisti

| Mosotti explică (pentru Lucian2473):

Nu conteaza ce intelegea turcul sau nu! Sanatatea este numarul 1, pentru ca am mai zis, daca omu se joaca, s-ar putea sa nu mai conteze nimic, nici ca ai munca, ca nu ai, sau altele. Pai normal ca a avut starile care le-a avut, aia cu microbuzul era mai mult decat anxietate, era si ceva psihotic poate, in anxietate normala, atac de panica nu crezi ceva ce nu a fost sau nu este in realitate. Si de ce v-ati despartit? Ca era bine, tu cu probleme, ea la fel, va potriveati.

Si tu la fel, nu te juca, ca te joci cu focul, ia tratamentul ala ca la carte, pentru ca ala te mentine, chiar daca pe moment esti bine, nu te gandi ca vei ramane asa daca nu te tii de tratament! Ca la tine asta este, te faci ca uiti ca de fapt abia astepti motiv sa nu mai iei, vrei sa te ia valu sa uiti ca sa nu iei ca si cum totul se duce si gata, ca te simti bine si asta e. Tu crezi ca daca nu mai iei, nu mai ai probleme?! Crezi ca te ajuta aia cu "aaa daca nu iau inseamna ca nu-s bolnav"? Asta la nivel inconstient poate, la multi e asa "daca iau, e clar ca sunt bolnav", pai DA, oricine poate fi, nu e nici o rusine, trebuie sa acceptam asta.
Ca, comportamentele constiente de inconstient sunt date de fapt, si noi nu ne prindem de fapt, tu o sa zici ca nu de aia, si poate asa este, insa poate fi si asa, inconstientul tau sa refuze ideea ca e bolnav, si sa te faca sa nu mai iei tratament.
Frica zilei de maine si ceva de genul e tot una, anxietatea se manifesta poate diferit, depinde de om, unu are frica de moarte (desi aici nu prea pricep ce atata frica, se moare la o adica si adios), altul are grija de maine si de viitor, si tot asa.

Lasa tu scuzele (nu scuze pentru mine, ci pentru tine) cu Km si altele, fa ce trebuie. Sau ia reteta de undeva din apropiere si cumpara halo si gata, merge si asa, adica sa fie un medic psihiatru in jurul localitatii tale sau iei, scrisoare medicala o faci odata, o dai la medic de fam, si lunar iti da reteta de tratament. Faci cum doresti tu, insa nu-ti va fi bine daca nu iei ca la carte tratamentul.
Doza asta de halo e doza de anxietate, e okey.

Plus ca un tratament poate consolideaza treaba pe acolo, are rol sa nu intrerupi, daca intrerupi e posibil sa pierzi tot progresul, multi patesc asa. De ex ei iau AD-ul 2 luni, se simt bine, il intrerup, depresia revine si s-a dus dracu tot ce s-a castigat din reparatie, trebuie sa o ia de la cap si sa astepte iar 3-4 saptamani pana incepe iar trat sa-si faca efectul.

Si asta fac multi care iau SSRI-uri, din cauza ca face praf sexul pe perioada tratamentului, este adevarat ca e nasol de tot, dar totusi merita sa iei 1-2 ani un tratament dar dupa sa fi bine cu toate fara sa iei, decat sa nu iei si sa fi nasol cu sexul mereu, ca si in depresie sexu e praf. Aia care iau toata viata, mda, acolo e nasolie mare cu sexul. Dar exista clase de AD-uri care nu afecteaza sexul, se poate schimba, si poate functiona, daca nu merge, si merge doar un SSRI, e nasol, pe astia ii inteleg ca intrerup.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

La psihiatru a mers din moment ce a avut tratament. Si la psiholog sa se duca, sigur. Insa totusi ma gandesc eu cum o mai ajuta psihologul daca a trecut prin ce a trecut?! Ca ce s-a intamplat, ramane, si daca zice sau nu zice despre, ce? Asta uite ca eu nu am inteles, si cand am intrebat psihologi sa imi spuna si mie mecanismul prin care se rezolva, nu au stiut ce sa spuna. Ca nu poti zice ca nu avea cui sa se confeseze, cu cine sa discute, ca il avea pe Lucian. Si astept sa-mi zica de ce s-au despartit, ca este destul de interesanta chestia asta, mai ales ca ar avea nevoie unul de altul. Ca unul sanatos, mai greu sta cu unul cu probleme, chiar si daca e ok dar ia tratament.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Ai dreptate, pot apare alte probleme de sanatate fara miscare, dar depinde si de nivelul de sedentarism, ca e una doar sa stai in pat si alta e totusi sa te misti putin fie si pana la scoala care este la 5 minute de tine si inapoi, fie si la cumparaturi in zona destul de des si atat, adica un 30 de minute sa umbli zilnic totusi.

Sedentarismul poate da depresie si anxietate indirect, adica omu se ingrasa, arata naspa, se imbolnaveste (ca de la ingrasare apar n boli), in societate nu mai este placut si acceptat cum trebuie, de aici probleme. Dar daca ai o alimentatie sanatoasa, echilibrata deci nu diete dezechilibrate gen Keto, Dukan, disociata, veganism, si greutatea este normala, dar te si misti asa cat de cat cum am zis mai sus, nu ai nici o treaba.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mosotti):

Interesant ce ai spus faza cu în societate nu mai este acceptat dar din cauza faptului ca arata nașpa ca e gras sau ca e anxios bolnav psihic sau ambele? Eu m-am îngrășat fix din cauza aceasta a sedentarismului și dau vina ca ar fi hipotiroidism sau poate chiar e cine știe pana nu trag o vizita la endo nu știu... Dar eu am observat ca am gușă deci s-ar putea sa fie ceva probleme la tiroida și la unghiile de la mâini mi se rup unghiile am observat de îngrășat m-am îngrășat brusc cu câteva kg bune nu suport frigul nu îl pot tolera parca și fata o am umflata ca și cum ar fi retenție am citit ca ai asa ceva în bolile tiroidiene mie îmi suna a ceva autoimun gen hashimoto mai ales ca începe și parul sa îmi cada sau astea or fi efectele sedentarismului ar fi ceva sa mor din cauza asta laughing trebuie sa fac ceva ca e grava situația și cu alimentația sa o schimb sa nu mai mănânc mult pe baza emoțională.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mosotti):

Mai degrabă la psihoterapeut aceeia tratează și cauza nu doar efectul dar are nevoie de multe ședințe e un caz complex e o trauma greu de tratat și pastilele nu tratează trauma tratează efectul traumei dar cauza nicidecum. Ar avea nevoie de ceva sa uite acea trauma complet nu știu poate hipnoza poate alte chestii dar aici e vb de sindrom post traumatic și pentru asta exista tratament asta e și cauza anxietății și a atacurilor de panica
Are nevoie de vizite regulate la psihoterapeut clar. Dar sunt cazuri în care sau vindecat oameni traumatizați. Sa nu își piardă speranța.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Corect, sigur ca este ideal sa facem exercitii fizice, insa nu se poate asa in societatea de azi! Nu se mai poate, oamenii vin obositi de la munca pe la ora 19 majoritatea care au program de la ora 9, nu le mai arde de din astea, miscarea pe care o fac, sunt plimbarile prin oras, si in general lumea cam iese des din casa, deci nu e asa o mare problema cum se zice. Unii vin acasa si mai tarziu decat ora 19! Aia care nu ies din casa, sunt alta categorie, nu discutam de aia, ca la aia normal ca nu e bine, eu ziceam de majoritatea oamenilor.
Eu 6 ani jumate am facut sala dar aveam timp, nu aveam servici, faceam si 2-3 ore cam 4 zile pe saptamana, si ca paradox, boala se agrava si asa, deci nu conta ca faceam sau nu.

La cercetatori si altii le e usor sa vorbeasca, dar nesimtitii de patroni subjuga omul, pun din ce in ce mai multa presiune pe el la munca, streseaza, oboseste, nesiguranta locului de munca, neajunsurile, deci nivelul de trai slab, de asta nu zic cercetatorii! Cand sa mai faca si exercitii fizice oamenii aia?!
Sa le faca programul de lucru de 6 ore sa zicem, sa aiba salariu ca lumea, sa fie viata buna si sa vedem ca apoi au timp si de o ora de miscare pe zi.

Pai astea in primul rand adica problemele sociale pot declansa depresie si anxietate, plus E-urile din mancare care-s toxice si pot ataca organismul inclusiv creierul. Daca fac miscare cat de cat si atat, ajunge la o adica.

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Greșeală mea tulburare post traumatica * e într-adevăr foarte greu de tratat dar cu sprijin moral psihoterapie cognitiv comportamental și medicamentație i se poate îmbunătăți viata și sănătatea psihica. Și pentru stres posttraumatic exista tratament
Ala dacă îl urmează cu sfințenie se va simți mai bine

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Pai cand e omu depresiv, nu ai acel trigger, si deci nu se prea face ce zici tu, asta una, insa cine nu are depresie ci doar anxietate, poate avea acel trigger, adica motivatia, din contra, este chiar mai alert.
A doua, poti proba si sa intrebi tu (lasa ce ai citit, ca ce scrie acolo nu se aplica peste tot, nu se poate generaliza), sa vezi ca un om sanatos este foarte bine si fara alergare si exercitii fizice facute in mod special, sunt foarte bine doar cu miscarea uzuala si atat, dar sa o aiba si pe aia, iar 95 % din oameni o au, miscarea aia la minim, dar o au, problema la ei este alimentatia si greutatea, dar aia cu greutate normala, sunt brici, cine nu e bine asa, e deja bolnav si are boala, sa fie clar.

Tu te simteai bine abia daca alergai, pentru ca doar asa fortai neurotransmitatorii sa urce, asa cum la un om sanatos deja sunt asa si fara sa alerge, dar asta nu inseamna o afacere strict referindu-ne la anxietate. In rest beneficiile care erau, adica micarea in sine, muschii, corpul, era un mare castig. Recomand si eu macar o ora pe zi de bicicleta acasa la un puls de 130 sa zicem, daca afara e mai complicat, sau si exercitiul muscular de trei ori pe saptamana cate o ora, ca ajunge. Face foarte bine asta, dar asta independent de orice altceva, anxietate, depresie sau altele.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Pai sa se tina, de ce sa nu se tina de trat? Daca vor sa fie bine, sa faca ca specialistii, nu de capul lor.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mosotti):

Tratamentul îți dă acel trigger fără tratament evident ca nu îl ai și nu ai motivație

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mosotti):

Bun sfat cu bicicleta o sa țin cont dar se apropie căldură asa ca o sa pot alerga în aer liber da nu știu dacă am voie ca am lombosciatica tot bicicleta e alegerea corecta 130 ok mersi de sfat.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Daca era acceptat in societate inainte cel anxios, poate nu va mai fi de la ingrasare, pentru ca fizicul sare in ochi. Daca e omu anxios sau depresiv si nu se vede, e acceptat in continuare, daca se vede, si din cauza aia nu ar mai fi acceptat, insa nu in toate cazurile, depinde. insa si cel gras, nu neaparat nu e acceptat, multi sunt acceptati si este foarte bine, insa eu am zis cum ar putea sedentarismul sa cauzeze depresie si anxietate.

Deci te ingrasi ca mananci mai multe Kcal dacat arzi, nu are legatura cu sedentarismul neaparat, eu si cu sala dura m-am ingrasat 2 Kg in doua saptamani, pentru ca aveam o medie de 4000 Kcal/zi in loc de 3000 cat ardeam. Mananci pe baza emotionala, a urcat pofta de mancare, este clar. Si daca nu mananci mai mult ca volum, mananci mai mult caloric.

Poate ai hipotiroidism, dar la ala scade pofta de mancare si retii apa pana la 5 Kg, deci aia simuleaza ingrasarea doar, dar ma mir cum de nu te-ai dus sa faci analizele la tiorida pana acum, fa-le. Eu cheleam lent si cu sala cu tot de ani de zile, nu pica parul de la sedentarism, du-te la medic, fa analizele la tiroida si zi-mi ce a iesit, fa sa mananci ce vrei tu, dar sa ai mai putine kcal decat arzi daca vrei sa slabesti, sau cat arzi ca sa te mentii, insa sigur, de preferat mancare sanatoasa, si iar clar fa miscare daca poti, doar sa nu te fortezi prea tare ca la unii se accentueaza anxietatea dat fiind ca baga corpul in stres, deci la unii, efortul sustinut si accentuat agraveaza anxietatea, de aia ziceam ca ce ai citit tu nu este de generalizat.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Si ma rog cum trateaza cauza psihologul trauma? Fi ma serios. Sa se mai nasca odata si sa nu mai existe trauma, atunci da, altfel cauza ramane. Ai dreptate, ar fi partial o problema psihologica, insa nu vad cum o rezolva acolo, ca bla bla bla si? Zi cu cuvintele tale, cum dracu sa rezolve cauza?! Logic, nu din ce ai citit sau ai auzit.

Multa lume a avut poate aceleasi traume, dar nu au atacuri de panica, psihoza si altele, sigur ca se agraveaza din traume, dar din pacate nu putem decat sa crestem rezistenta la ele si atat. Un om sanatos psihic, trece mult mai usor pentru traume. Sti tu ca asta e cauza?! De unde sti ca nu avea probleme de dinainte adica sensibilitatea, vulnerabilitatea, iar trauma doar a declansat s-au agravat ceva ce deja oricum venea mai tarziu, deci aia e, sigur ca psihologii se lauda ca fac, ca dreg, dar daca le ceri concret cate cazuri au rezolvat, nu stiu sa-ti spuna. Si sa-ti spuna cum rezolva ei cauza, vorba medicului meu "care e cauza anxietatii, depresiei, psihozei?", asta mi-a zis chiar recent cand ne-am vazut, desi si el e adeptul psihoterapiei in anume cazuri.
Cu cat sensibilitatea si vulnerabilitatea genetica e mai mare catre depresie si anxietate cu atata reactionezi mai urat la traume, cu cat esti mai sanatos, cu atat treci mult mai okey peste ele, trauma ramane ca a fost, dar nu te mai atinge. De fapt ea e bolnava coapta, daca se joaca si nu-si ia tratamentul, ce sa facem?! Si daca nu era trauma, era alt motiv, cand nu mai sunt motive, boala nascoceste motive.

Daca au caz psihologii, iau banii si daca problema nu se rezolva, zice "asta e, nu se garanteaza rezultatul", dar asta nu zice de la inceput ca e posibil, iti da impresia ca se rezolva 101 % treaba, dar tu nu mai iei nimic din bani inapoi, el ia tot, deci riscul nu si-l asuma deloc.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Si tulb post traumatica tot anxietate este, cu un tratament bun, se duce si aia. Sa faca si terapie cel ce are asa ceva, nu zic nu, dar eu tot nu inteleg la ce ajuta, m-a pasionat psihologia, dar nu i-am vazut sensul in afara de faza ca e bine sa spui problemele, ce simti, sa discuti cu cineva, sa intelegi niste chestii, chestii pe care le intelege omul ala si singur daca il duce capul, dar hai sa zicem ca e bine sa se faca.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Pai da! Daca ai acel trigger si simti motivatie, vei face si miscare, asta clar, vine de la sine, si asa cum am zis, recomand si eu. Daca nu simti, atunci nu faci nici asa si aia este, inseamna ca nu sta in felul de a fi, desi si insusi faptul ca nu sta in felul de a fi, e deja o patologie. In mod normal omu sanatos ca lumea, simte automat ca doreste sa faca miscare in afara de aia minima de zi cu zi.

Ca si lenea, ea e de fapt efectul unei boli, multi nu vad chestia asta, un om sanatos nu e lenes, simte ca nu e bine asa nici daca s-ar forta. Ca si ala care nu are munca si nici un rost la 25 ani sa zicem, are probleme fie psihologice fie psihiatrice, fie ambele. Ca unul ok nu ajunge in stadiul ala in mod automat, si daca au parintii si ii dau, el zice "nu, vreau sa fiu pe picioarele mele, asa ma simt bine", deci aia e, e usor sa condamnam, dar greu sa intelegem ce se intampla, omul ala nu e de vina de fapt.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Pentru cei ce vor sa slabeasca, ora aia o recomand fie bicla, fie alergare, se calculeaza puls 65 % din cel maxim permis adica puls maxim = 220 - varsta, apoi se calculeaza 65 % din rezultat, cu pulsul ala sa se faca o ora de alergare sau bicla, se poate face si 45 de minute cu puls 85 % din cel maxim admis, dar se risca o pierdere musculara mai mare. Merge si un 70 % din cel admis.

Pentru cei cu greutate normala, si daca fac 30 de minute bicla sau alergare pe zi efort sustinut, sa zicem un 70-75 % din pulsul maxim admis, ajunge ca miscare, plus miscarea uzuala de care ziceam de zi cu zi.
E bine sa se manance un 100 g de paine inainte de efort, ca sa se minimalizeze pierderea de masa musculara la ritm mai accentuat pentru acea ora.

Bicla e cea mai sigura, ca nu e periculos nici pentru pucioare, genunchi, eu mai faceam acasa bicla, ca e foarte comod, fac dus imediat fie iarna sau vara, reglez rezistenta, am toate datele ce si cum.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Persoanele cu boli psihiatrice prezintă adesea un nivel anormal al hormonilor tiroidieni şi, în loc să li se administreze un tratament hormonal, li se dau în mod greşit antidepresive sau anxiolitice, susţin cercetători citaţi de The New York Times.

Leah Christian, 29 de ani, s-a tratat timp de zece ani cu antidepresive pentru că suferea de depresie şi anxietate. Nu a obţinut nici un rezultat. În urmă cu câţiva ani, şi-a făcut o serie de analize hormonale şi a descoperit că suferă de o boală autoimună, denumită tiroidită Hashimoto, o cauză frecventă de hipotiroidism. Femeii i s-a administrat levotiroxină, un înlocuitor sintetic al hormonului tiroidian, iar depresia şi anxietate au dispărut. „S-a dovedit că toate simptomele mele aveau cauză tiroidiană", spune Leah Christian.
Glanda tiroidiană produce doi hormoni: tiroxina sau T4 şi triodotironina, cunoscută şi sub denumirea T3, ambii jucând un rol important în numeroase procese fiziologice, precum reglarea temperaturii corpului, bătăile inimii şi memorie. Expunerea la radiaţii, modificările de la ­nivelul solului, stresul, o cantitate prea mare sau prea mică de iod în dietă, unele medicamente sau bolile autoimune pot afecta funcţia tiroidei.
O cantitate prea mare de hormoni tiroidieni (hipertiroidie) accelerează metabolismul, cau­zând transpiraţii, palpitaţii, pierderea în greutate, anxietate. Pe partea cealaltă, o cantitate insuficientă de hormoni (hipotiroidie) poate cauza oboseală, creşterea în greutate, dar şi depresie, probleme de concentrare şi de memorie. „În prima parte a secolului 20, cele mai detaliate descrieri ale depresiei clinice se regăseau în literatura de endocrinologie, nu în cea de psihiatrie", spune Russell Joffe, psihiatru la North-Long Island Jewish Health System
De acea susțin ca sunt boli psihice de ex depresia și anxietatea de 2 tipuri organice și psihice de aceea trebuie tratat cauza nu efectul cu tiroida am dat un exemplu dar sunt mai multe. Psihiatrii nu au cum sa știu asta asa ca dacă Cauza nu e de ordin de la psihic tu tratezi efectul nu cauza.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Corect, unii au depresie de la low FT4 (ca FT3 provine din FT4 in ficat de fapt), dar sigur, ca poate fi si FT3 low independent de FT4, dar asta este simplu de aflat la analize, medicul meu a incercat si asta si nu mi-a mers, eu am incercat toate alea de ti le-am insirat in primul post ca raspuns tie, si abia asa pot a ma declara fara speranta. De anxietate am scapat cu Lamotrigina care nu e pentru asta, dar a mers. Aaaa, si lamotrigina in doze de 600 mg poate merge pe depresie.

Depresiile sunt endogene toate, sigur ca un factor de mediu negativ le poate declansa sau agrava, dar nu aia e cauza, asa zisele depresii exogene cu motiv de mediu! Cauza am zis, este genetica defecta, aici unii medici zic ca nu, dar crede-ma, ca asa e. Endogene se considera cand esti bine cu mai tot si apare depresia, de fapt aia e una mai agresiva si atat, aia exo apare la factor negativ, ca e mai slaba, bubuie doar la ceva rau. Aia naspa apare oricum. Tu gandeste-te ca din 10 insi, fiecare poate reactiona mai rau, mai bine, la acelasi factor negativ, asta zice multe zic eu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Deci da el o fost unii dintre norocoși ca o primit tratament corect o dat peste un specialist care i-a dat ceva ce sa pliat exact pentru ce o avut el. Nu toți avem norocul asta sa ni se dea tratamentul corect sunt atâția utilizatori care sau plâns ca au avut efecte secundare de la tratament sau ca se simțea mai rău decât înainte de a le lua cu tratamentul asta și cu diagnosticarea unei boli psihice e cum zicea distinsul domn Adrian e ca pe pian. Nu îți poate da nimeni un diagnostic 100% real. Acum încercăm pana dam de medicul salvator dar chestia e ca poate dura ceva timp pana ni se da tratament corect. Și ce am pierdut nu mai putem readuce înapoi +ca sunt bani dați pe apa sâmbetei sa nu mai zic ca unii sau îngrășat și 20 kg de la antidepresive și efectele lor secundare. Uneori cea mai buna cale poate fi un psiholog sau psihoterapeut, depinde de situație și gravitate.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Nu conteaza, nu merge din prima, merge a 15-ea oara! Se testeaza pe rand pana merge, nu se renunta, dar trebuie un medic bun, colaborant, open mind, flexibil sa accepta chiar si idei de la pacientul documentat. Lasa banii ca nu cont, ca si daca e omu bolnav, tot nu se foloseste de ei. Se testeaza o luna fiecare, pana dam de cel bun. Daca renuntam, avem sanse 0, daca nu renuntam, avem sanse, deci eu zic ca a doua e mai buna varianta. Si nu cont ca necesita timp, daca nu incercam, timpul va fi permanent cu boala si viata e zero dar garantat si definitiv.

La psiholog am zis ce se trateaza, problema psihologice, nu boli psihice, pentru ca in boli psihice, chiar daca constientizezi, nu ai controlul, in problema psihologice poti corecta tu odata ce realizezi eroarea de gandire si altele, convingeri eronate, credinte eronate, relatii dificile cu oamenii, gandire eronata ca nu esti capabil de aia, ca nu poti aia, dar de fapt poti, gandiri eronate gen "nu mi-am dat seama ca ma comport urat, ca am o depresie, deci pot aia si aia". Cu gandirea asta nici nu mai incerci sa faci ceva ca dinainte crezi ca nu reusesti, e un exemplu.

| Csander a răspuns:

Deci, drogurile sunt solutia?

| Mosotti explică (pentru Csander):

Nu, in cazuri de depresii si anxietati moderate chiar, care persista de mai mult de 14 zile sau mai mult, in general se trateaza cu antidepresive, ca ne convine, ca nu, si rezultatele se vad. Daca ai asa doar o suparare normala, aia nu e depresie. Netratate posibil sa se agraveze si sa coste chiar viata finalizandu-se cu un posibil suicid, nu este de gluma, si asta o zic doctorii, chiar doctorul psihiatru care mi-e prieten de pe FB a zis-o, am textul si acum acolo.

Daca ai doar probleme psihologice, ca alea nu-s boli psihice, nu se trateaza cu medicatie, deci aici nu intra depresia si anxietatea, alea se trateaza la psiholog prin terapie. Deci solutia se alege in functie de caz.

| SG1995 a răspuns (pentru Csander):

Asta ai înțeles tu?

| YuliaNNN a răspuns:

Cred ca depresie si anxietatea s-au instalat la mine cand nu dormeam nopti intregi, ma culcam pe la 5 dimineata, etc.

| Mosotti explică (pentru YuliaNNN):

Nu crezi bine, deja aveai probleme, s-a agaravat in timp si ai inceput sa simti ca nu mai esti bine, nu ca te culcai la 5, milioane de oameni in lume care lucra de noapte nu mai fac depresii, deci nu este asta. Ai avut probleme genetice de mult.

| YuliaNNN a răspuns (pentru Mosotti):

Plus ca a fost o perioada de 3 luni de infometare ca sa slabesc.Serotonina putina probabil ca nici unele rani nu se mai inchegau. Curgea sange la greu...

| Mosotti explică (pentru YuliaNNN):

Nu conteaza, cati nu au facut foame si nu au nimic. Faptul ca curgea sange la greu nu are nici o treaba cu serotonina care oricum si daca ar fi, aia din sange nu are treaba cu aia din creier. Ai probleme si daca e, trebuie sa mergi la medic sa spui problema. Sigur ca pe cei sensibili, nesomnul si altele agraveaza sau declanseaza mai devreme, dar nu aia e cauza reala.

| YuliaNNN a răspuns (pentru Mosotti):

Da iau spitomin si un adjuvant pentru el...ma simt mult mai bine dar nici erectie nu prea mai am... daca dau de vreuna dornica ce dracu fac? Si daca las tratamentu? Mi l-a dat pe o luna

| Mosotti explică (pentru YuliaNNN):

Seroxat sau Cipralex iei? Da, e normal sa nu mai ai erectie, pai daca dai de una nu faci, daca lasi tratamentul cazi iar si degeaba mai intalnesti una dornica ca dupa un timp nu o sa mai ai iar erectie dar de la depresie, si aia permanent.
Asa, iei trat, dupa aia il scoate cand considera, si vei fi bine si cu erectie, deci nu ai de ales, o sa dai de una dupa ce te faci bine. Adica ai de ales, lipsa sex un timp, lipsa sex definitiv.

Cum sa lasi trat daca ti-a dat medicul? Ptr tine nu e sanatatea ce mai importanta? Dar poate nu realizezi ce inseamna, am zis mai sus. Vezi ca dupa 3-4 sapt se simte si mai bine efectul, si e posibil sa mai prelungeasca, sa nu te sperii, e normal daca face asa, sa se consolideze bine treaba, sa nu mai recazi dupa ce scoate.

| SitedeHaine a răspuns:

Odata ce incepi sa iei pastile cred ca le vei lua permanent. Doar doza cred ca se modifica, vei lua mai multe sau mai putine. Singura rezolvare a depresiei vine din interiorul tau. Probabil ca daca ai avea o activitate pe care sa o faci zilnic si care sa iti genereze extrem de multa placere nu ai mai avea timp s ate gandesti la lucruri negative. Eu spre exemplu jucam baschet in fiecare zi si ma ajuta enorm!

| Mosotti explică (pentru SitedeHaine):

Ar fi bine sa fie cum zici, dar in multe cazuri nu este. Si nu este asa, ca odata ce incepi sa iei, vei lua mereu, ca daca este cazul sa iei, trebuie sa iei, altfel mereu omul ala nu mai are viata. Medicatia antidepresiva si anxiolitica, in afara de benzodiazepine (xanax, anxiar, etc), nu dau dependenta si nici nu trebuie marita doza neaparat. Nu uita ca in depresie chiar moderata dar permanenta, dispare placerea, daca te uiti in descrierea depresiei ai sa vezi "pierderea placerii la lucrurile care iti placeau inainte", deci dispare in multe cazuri, nu mai poti avea placere orice ai face, trebuie sa se duca depresia, si apoi revine de la sine si faci activitati si iti place.

Daca are omu asa ceva mai slab de tot si confunda cu o depresie mai serioasa, normal ca nu e cazul de tratament. Te simteai bine, ca-ti urcau neurotransmitatorii mai sus la miscare, asta daca ai avut ceva depresie mai slaba, daca nu ai avut, urcau putin mai mult decat normal, si de acolo multi devin dependenti de alergare de exemplu, forteaza sa urce aia mai sus decat trebuie, si apoi vor mereu aceiasi senzatie, sau fara ea, pica sub normal si nu-s bine.