Daca ia nota mare la bac, este buna si cu RH negativ cu conditia sa poarte caciula iarna si in pat...Un exemplu : pe eritrocitele unei persoane cu grup AII se afla antigene A iar in sangele persoanelor cu grup BIII se afla anticorpi anti-A. Daca se efectueaza o transfuzie cu sange de la persoana cu grupa B la o persoana cu grup A, anticorpii anti-A vor "ataca" antigenele A provocand aglutinarea (coagularea) globulelor rosii ceea ce duce la aparitia unor probleme grave.
Un alt exemplu : pe eritrocitele unei persoane cu grup "RH pozitiv" exista antigene D. Daca se efectueaza o transfuzie cu sange de la o persoana cu grup "RH pozitiv" la o persoana cu grup "RH negativ", in sangele acesteia vor apare anticorpi anti-RH care, cu ocazia celei de a doua transfuzii de sange de grup "RH-pozitiv", vor ataca globulele rosii din sangele donat, distrugandu-le - procesul de hemoliza. Aceasta este "incompatibilitate de RH".
Toate grupele sunt bune, insa doar Grupul 0 este donator iar restul donatori si primitori din aceeasi grupa
Incompatibilitatea de RH are mare importanta in cazul sarcinii. Daca mama are RH-negativ, iar fatul RH-pozitiv (caracteristica transmisa de la tatal cu RH pozitiv), la prima sarcina in sangele mamei se vor produce anticorpi anti-RH. In cazul celei de a doua sarcini, in cazul in care fatul are RH-pozitiv, anticorpii anti-RH produsi anterior, vor distruge (hemoliza) globulele rosii din sangele fatului ceea ce va duce la boala hemolitica.
Din acest punct de vedere, este extrem de important ca la fetele care primesc transfuzii de sange sa se stabileasca factorul-RH, iar daca acesta este negativ sa primeasca numai sange cu factor RH-negativ. Daca vor primi sange cu factor RH-pozitiv, in sangele lor vor apare anticorpi anti-RH ceea ce va avea influenta negativa, in viitor, atat din punct de vedere al transfuziilor cat si al unei sarcini in cazul unui fat cu RH-pozitiv.
Din punct de vedere imunologic, grupul OI poate dona sange oricarui alt grup (se spune ca sunt "donatori universali"), grupul ABIV poate primi sange de la oricare alt grup (se spune ca sunt "primitori universali"), grupul de sange AII poate dona sange numai grupului AII si ABIV, grupul de sange BIII poate dona sange numai grupului BIII si ABIV. Practic, regulile transfuzionale indica transfuzia de sange strict izogrup.
Grupul de sange RH-negativ poate dona sange ambelor grupe RH, grupul de sange RH-pozitiv poate dona sange numai grupului de sange RH-pozitiv.
Pentru ce să fie bună?
Nu există grupe bune sau rele, ele pur și simplu există și atât. Întradevăr, există niște diferențe destul de notabile, dar despre nici una dintre ele nu poți spune că e bună sau că e rea.
Imi puteti spune care este diferenta dintre RH pozitiv si negativ?
Este vorba despre prezenta sau absenta antigenului Rhesus pe suprafata hematiilor (vei invata toate detaliile la biologie, in clasa a unsprezecea)
Am terminat liceul dar am facut biologie doar in clasele 9 si 10 dar din ce am auzit sunt probleme la femeile cu RH negativ mai ales la a doua nastere. Eram curios daca si la baieti exista probleme cu rh negativ
Oricum ai facut chestiile astea, incearca sa iti amintesti sau sa reiei manualul, altfel va fi foarte greu pentru tine sa intelegi, daca nu detii cateva informatii absolut de baza.
Femeile care au Rh negativ, adica nu au antigenul pe suprafata hematiilor, daca la prima sarcina au copii cu Rh pozitiv (antigen mostenit de la tata), trebuie sa faca o desensibilizare imediat dupa nastere (impotriva anticorpilor pe care ar fi putut sa ii sintetizeze in timpul sarcinii). Daca nu o fac si daca au facut anticorpi, la urmatoarea sarcina cu copil Rh pozitiv (nu neaparat a doua), copilul poate face hemoliza masiva. Sigur ca la barbati nu e nici o problema, doar ei nu poarta sarcini.
Arseia întreabă: