| Strose a întrebat:

Leucemia este contagioasa? Cum ajungi sa ai leucemie?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| joy a răspuns:

Nu este contagioasa. Ajungi sa ai din cauza globulelor rosii sau albe, niciodata n-am stiu exact si din cauza lipsei de imunitate.

8 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Nu, nu e contagioasa. Este o forma de cancer si nu i se stie cu precizie etiologia.

| micurutza2005 a răspuns:

Nu e contagioasa leucemia se ajunge la leucemie din cauza unei imunitati foarte scazute a organismului si atunci e atacat de tot felul de boli si scad globulele rosii sau e o boala de sange care nu mai permite fabricarea de globule suficiente sunt mai multe cauze nu se ia asa ca gripa e mai complicat putin

cami
| cami a răspuns:

Leucemia nu este contagioasa. ajungi sa faci leucemie printr-o infectie puternica nedepistata, prin scaderea hematiilor ( globulele rosii) din sange si inmultirea intr-un mod haotic al celor albe

| kh1ss a răspuns:

Nu este contagioasa, leucemia este o forma de anemie, celulele albe sunt mai multe decat cele rosii

| cely a răspuns:

DOAMNE FERESTE.NU E CONTAGIOASA. SI STRESUL E O CAUZA.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

BUNA,
UITE AICI POTI GASI INFO. DESPRE ACEST SUBIECT.
http://stirileprotv.ro/......-stem.html

Leucemiile sunt boli maligne datorate unei transformari neoplazice a celulelor din care rezulta leucocitele (celulele albe din sange).

Pot fi acute sau cronice. Cele acute evolueaza foarte rapid fiind mortale chiar in cateva luni in lipsa unui tratament. Leucemia cronica are o evolutie mai lunga, dar prognosticul este tot rezervat.
Despre cauzele aparitiei acestor boli s-au emis mai multe teorii, fiind incriminati diversi factori: genetici, virusuri, radiatii ionizante, chimicale.

Statistic s-a constatat ca barbatii sunt mai afectati decat femeile. Leucemia nu este o boala contagioasa, cu o singura exceptie: cea produsa de virusuri: HTLV-virusul leucemie umane cu celule T. Acest tip de leucemie poate fi transmis unei alte persoane odata cu transfuzia de sange.

Acumulare de celule la nivelul maduvei osoase
Celulele sanguine neoplazice se divid continuu rezultand o acumulare masiva de celule la nivelul maduvei osoase, principalul loc unde acestea se produc. Urmeaza apoi descarcarea lor in sange prin intermediul caruia ajung in alte organe: ganglioni limfatici, splina, ficat, ducand la marirea lor in volum. Mai pot fi afectate rinichiul, meningele si sistemul nervos central.

Celulele leucemice din maduva osoasa "sufoca" prin numarul lor celelalte celule normale care se produc aici (hematii si trombocite). Rezulta in felul acesta un numar scazut de hematii in sangele periferic tradus clinic prin anemie si un numar scazut de trombocite ceea ce duce in principal la hemoragii. Anemia se manifesta prin paloare tegumentara, oboseala, dispnee (respiratie greoaie), tahicardie (batai rapide ale inimii). Hemoragia poate fi foarte periculoasa atunci cand se produce la nivelul creierului sau al plamanului.

Vulnerabilitate crescuta virusuri si microbi
Leucocitele din leucemii sunt in principal celule tinere (blasti) nefunctionale. Astfel este compromisa functia de aparare impotriva infectiilor, asigurata in mod normal de leucocitele, mature. Bolnavul leucemic este vulnerabil in fata agentilor infectiosi (virusuri, microbi, paraziti, ciuperci). Pot aparea infectii generalizate. Adeseori, aceste infectii evolueaza pana la septicemie.
Investigatiile de laborator incep in mod obligatoriu cu o hemograma completa care include o formula leucocitara si un examen morfologic al celulelor sanguine. Se poate observa scaderea numarului total de hematii si de trombocite, cantitate scazuta de hemoglobina (anemie). De obicei, numarul total de leucocite este foarte crescut, dar sunt si cazuri de leucemii cu numar normal sau scazut de leucocite in functie de gradul de descarcare a lor din maduva osoasa unde se produc.

Chimioterapia
La microscopul optic se pot identifica tipurile de leucocite precum si gradul lor de maturatie. Este importanta morfologia celulelor din sangele periferic, dar mai ales a celor din maduva osoasa. Aici se observa o populatie masiva de celule tinere (blasti) care impiedica formarea celorlalte celule normale ale sangelui. Analiza morfologica a celulelor din maduva osoasa este cel mai important si fidel examen de laborator atat pentru diagnostic cat si pentru urmarirea eficientei tratamentului.

Fiind o boala maligna tratamentul de baza consta in chimioterapie (medicamente anticanceroase). Exista anumite scheme de terapie pentru fiecare tip de leucemie si se efectueaza in cure repetate. Scopul este ca la finalul acestor cure sa se obtina o remisiune care consta in principal in scaderea numarului de celule leucemice si ameliorarea starii generale a bolnavului. Recaderile sunt insa constante si frecvente. Chimioterapia se poate asocia cu Prednisonul.

Transplantul de maduva osoasa poate prelungi viata pacientilor
Anemia este combatuta prin transfuzii sanguine, trombocitozemia (scaderea numarului de trombocite) prin aport de masa trombocitara. In cazurile cu aparare imuna scazuta se administreaza imunoglobuline, vitamine. La bolnavii cu infiltrare leucemica a diverselor organe se practica radioterapia localizata pe zonele afectate. Uneori splenectomia (operatia de indepartare a splinei) ajuta la prelungirea evolutiei bolii.
Transplantul de maduva osoasa poate prelungi viata pacientilor atunci cand este o reusita. Exista frecvente complicatii fatale ale acestei metode. Una dintre ele este rejectia transplantului (organismul nu accepta noile celule pe care le percepe ca straine si incearca sa le elimine). O alta complicatie o reprezinta infectiile cu germeni foarte rezistenti la antibiotice si pot evolua spre septicemie mortala. Aproximativ o treime dintre pacientii transplantati mor in urma acestor complicatii (statistica valabila pentru tarile occidentale). Aceasta metoda moderna de tratament a inceput sa fie practicata si in tara noastra.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu stiu asta da vreau sa stiu cum sa scap de ea ...la mine e un caz grav de leucemie si mi s`a zis ca trebuie sa iau tot felul de tratamente su nu stiu ce pentru a forma mai multe celule nu stiu decare...imi puteti recomanda ce sa fac... o mica sugestie

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Am avut leucemie acum 5 ani amfacut tratamnet 8 luni si acum nu de atunci nu mai iau tratament boala poate aparea? va rog sa mi dati un raspuns!