anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Nu mi-a mai venit menstruatia de aproape 3 luni. Ce sa fac? (Sunt virgina)

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
13 răspunsuri:
| mona a răspuns:

Dereglari hormonale cred, du-te la un ginecolog

| zdrangoi a răspuns:

Fuga la medic!

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

NU ai dat detalii : vârsta, când ai avut PRIMA menstruaţie/menarha, dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, datele ciclului menstrual pe cel puţin ultimele 6/12 luni, dacă au mai fost întârzieri ( în trecut ), dacă ai fost la ginecolog pentru astfel de dereglări, un eventual diagnostic, eventuale tratamente, etc.

Dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, atunci sunt NORMALE astfel de dereglări/întârzieri şi NU ai de ce să te îngrijorezi!

Dacă NU eşti în primul an de ciclu menstrual, atunci NU sunt normale astfel de întârzieri!

Cauze generale posibile în cazul întârzierii menstruaţiei : răceală, dereglare hormonală, stres, infecţie, probleme medicale ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ), sarcină,...

O întârziere acceptabilă, din diverse cauze : răceală abdominală ( NU răceala "comună" ) sau răceală la ovare ( anexită ), infecţie, medicamente, etc., este de MAXIM 7-10 zile; tot ce DEPĂŞEŞTE 10 zile reprezintă o "problemă medicală"!

Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va prescrie analize hormonale pentru a determina dozajul din sânge şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - dacă au mai fost astfel de întârzieri şi în trecut - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană sau una vaginală pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.

AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!

Dacă este vorba de chist o să-ţi prescrie un tratament cu tablete anticoncepţionale pe 3-6-9-12 luni ( până se dizolvă chistul respectiv ) şi control periodic ( din 3 în 3 luni ).

Dacă NU este chist atunci îţi va prescrie tratament cu Duphaston pe 10-30 zile ( eventual chiar pe mai multe luni ), după care o să-ţi vină regulat menstruaţia.


De asemenea, dacă ai dereglări menstruale dese, poţi să bei ceai ( sau tinctură ) de creţişoară şi/sau ceai de coada şoricelului - vezi informaţii la linkul :
http://www.formula-as.ro/......ului-10059

http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/......um%29.html

http://www.formula-as.ro/2010/923/medicina-naturii-44/cretisoara-12562


La ginecolog poţi merge şi SINGURĂ ( FĂRĂ mama, chiar dacă eşti minoră; n-ai precizat vârsta ), TREBUIE doar să ai la tine : actul de identitate + Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).


Toate cele bune şi multă sănătate.

| JustRoxanne a răspuns (pentru bursuc001):

Am aproape 18 ani. Prima menstruatie am avut-o pe la 14 ani...si am mai avut intarzieri, chiar si un chist.

| bursuc001 a răspuns (pentru JustRoxanne):

La vârsta asta NU se admit întârzieri mai mari de 7-10 zile!

Mai ales că ai mai avut chist, în mod SIGUR a recidivat ( s-a format ALT chist )!

În cazul în care ai avut chist la un moment dat, TREBUIE să şti că eşti PREDISPUSĂ la apariţia altor chisturi şi este NECESAR control ginecologic periodic ( mai ales când menstra întârzie mai mult de 10 zile sau dacă ai dureri de ovare )!

Mergi cât mai curând la ginecolog!


Multă sănătate.

| JustRoxanne a răspuns (pentru bursuc001):

O sa merg. Multumesc!

| bursuc001 a răspuns (pentru JustRoxanne):

Cu plăcere!

Toate cele bune şi multă sănătate.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Buna!
Amenoreea poate fi cauzata de o multitudine de afectiuni. Cele mai frecvente cauze de amenoree secundara (care se defineste drept absenta ciclurilor menstruale pentru minimum 6 luni) sunt disfunctiile hipotalamice, frecvent asociate cu stres puternic emotional/psihologic, cu pierdere in greutate, inclusiv in cadrul unor diete drastice sau eforturi fizice intense. Alte cauze des intalnite sunt sindromul ovarelor polichistice, hiperprolactinemia, insuficienta ovariana, bolile tiroidiene, etc.
Este nevoie de investigatii suplimentare pentru a depista cauza amenoreei, investigatii precum dozarea FSH, LH, prolactinei, testosteronului, un test al functiei tiroidiene, a rezistentei la insulina, etc.
Pentru toate acestea si pentru un diagnostic exact este bine sa mergi cat mai curand la un consult endocrinologic.
Te pup!

| Tomoiaga_Alee_1998 a răspuns:

Exact draga. du-te la medic. dar din ce cauza? pana acum ti-a venit normal? de cat timp ai ciclu? probabil ca esti o dereglare a organismului. nu cred ca ai de ce sa iti faci griji dar du-te oricum la un medic. el stie cel mai bine :* :*

| JustRoxanne a răspuns (pentru Tomoiaga_Alee_1998):

Nu stiu din ce cauza. Pana acum mi-a venit cat de cat normal, cu mici intarzieri. Am ciclu de vreo 4 ani...