Adevarata identitate a paianjenului
Poti incepe tratamentul rasfoind o carte de biologie in care sa citesti despre prietenii nostri cu 8 picioare. Poti trece apoi la documentare, apoi la filme („Arahnofobia"). Mergi apoi in natura si observa putin cate putin paianjenii: acestia sunt fiinte incantatoare care n-au nimic cu tine.
Daca te simti indeajuns de puternica, mergi la zoo sau la un pet shop si observa paianjenii si tarantulele. Daca frica persista, nu ezita sa consulti un psiholog sau un psihiatru.
Nu te panica!
Frica apare adesea din necunoastere. Trebuie sa stii ca in lume exista peste 35 000 de specii de paianjeni, dintre care mai putin de 100 pot fi periculoase pentru om. In orice caz, muscatura de paianjen este mai putin periculoasa decat cea de sarpe sau de scorpion.
Fobia reala
O persoana care sufera cu adevarat de arahnofobie nu va putea nici macar sa priveasca poze cu paianjeni si va face o criza daca insecta se va apropia la mai putin de 10 metri de ea.
Cel care sufera de arahnofobie va incerca prin toate metodele sa nu se intalneasca niciodata cu sursa fricii sale (comportament de evitare). Daca acesta este si cazul tau, trebuie sa consulti un psiho-terapeut. Rezultatele sunt excelente si dau roade in cateva luni.
Te inchizi intr-o camera plina de paianjeni. Cand vei iesi n-o sa-ti mai fie frica de ei.
Poti conulta psihologul, exista o terapie speciala pentru aceasta temere, frica, fobie. Daca omiti sa megi la psiholog, te poti uita la desene animate, iti recomand Spiderman (vorbesc din experienta unui amic de-al meu, suferind ce aceeasi fobie ca si tine, chiar daca pare pueril, a dat rezultate neasteptate.) Numai bine.
Da dupa cum stiu arahnofobia este frica de paianjeni, pe care o am si eu.Pai, mie parintii incearca sa ma faca sa nu imi mai fie frica de ei prin al lua in mana si al tine aproximativ 10-15 secunde. Iar in timp sa ii tin mai mult 20-25 de secunde.
In primul rand trebuie sa intelegi subiectul fobiei tale. Cred ca te refereai la arahnofobie. Incearca sa ii studiezi si sa le intelegi comportamentul. Citeste studii pe internet si vei vedea cand ai de ce sa te temi si cand nu. Nici o fobie nu dispare deodata dar daca intelegi subiectul si incerci sa il accepti o sa fie mai bine cu timpul.
Eu cred ca multi oameni au frica de paianjeni, pentru ca unii cat sunt de mici, atata sunt de rai! Este sanatos sa te feresti preventiv, cu toate ca la noi nu traiesc multe specii veninoase. Pe litoral am mai auzit ca mai inteapa cate unul, dar nu sunt mortali. Dar sa traiesti tot timpul cu frica ca te ataca vre-unul...nu este sanatos.Nici mie nu-mi plac paianjenii, dar de la copacii din fata blocului am vesnic paianjeni in casa.Eu ii iau frumos si ii dau afara!(Sunt o fire miloasa, in afara de muste, tantari si gandaci de bucatarie, nu omor nici o ganganie!). Sunt unii cu corp miiic si picioare luuungi! Si daca totusi ai ghinionul sa te muste unul, 112 este salvarea! Trebuie sa te controlezi! Daca nu, cauta ajutor la psihologi.
Tot ce trebuie sa faci e sa-ti infrunti fobia. cum a spus MariuZ. joaca-te cu micutele creaturi si ai sa vezi ca nu sunt atat de periculoase si ingrozitoare. intereseaza-te de ele, documenteaza-te sa stii si ai sa vezi.
Numai bine!
Iti intelegi si infrunti frica. Daca vrei te las sa te uiti la tarantulele mele
Numai bine, Shin
andreeq întreabă: