anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Psoriazisul este incurabil?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
7 răspunsuri:
| micurutza2005 a răspuns:

Eu am psoriazis dar doar la maini palme si dosul mainilor am incercat tot felul si creme si de toate si in ultima vreme mai mult de 3 zile nu eram bine dupa nici un tratament si chiar mi la extins pana la cot inrt-o luna jumate de trat.neadecvat si asa am renuntat la orice trat.de vreo2ani si am gasit remediul natural care e singurul cu care pot sa-l tin sub control bine nici nu mai am nici o leziune multa lume rade si zice ca unde am psoriazis ca nu se vede nimic si beau de 2 ani aproape un ceai se numeste deniplant de la d-l giurgiu gheorghe care la testat pe propria piele si avea pe tot corpul inainte de a-l inventa si acum nu mai are nimic de foarte multi ani si e singura alternativa naturala si fara contraindicatii sau reactii adverse 85%din pacientii care beau acest ceai raspund la el cu succes si eu sunt printre ei si nu stiu ce m-as face daca nu l-ar mai fabrica si vinde desi e destul de scump 1mil.500pe luna dar merita incearca si tu intra pe www.deniplant. ro si afli detalii eu sunt fericita de cand il beau, mai am cate o perioada mai agitata si mai imi apare cate o mica pata rosie dar niciodata nu cum eram inainte, si dispare in1-2zile band ceaiul. incearca si vezi eu nu am vazut nici un efect 2luni jumate dupa ceai iar apoi incet incet am vazut ca incep sa reactionez la ceai si am continuat sa-l beau si acum sunt bine.

cami
| cami a răspuns:

Intai sa-l prezentam..

Foarte putin observabila la inceput, eruptia apare pe genunchi, pe coate sau pe partea acoperita de par a capului sub forma de solzi de culoare rosie. Ea se transforma in curind in niste pete mari, la suprafata carora se formeaza niste solzi argintii. Dupa aceea, eruptia se intinde si pe alte suprafete ale pielii, corpul se tranforma intr-un tablou avangardist, iar viata devine un cosmar. Foarte multe persoane nu stiu ca psoriazisul nu este contagios si nu isi pot ascunde teama atunci cind se intilnesc cu cineva bolnav. In toata istoria umanitatii nu a existat nici un caz de transmitere a psoriazisului de la o persoana bolnava la una sanatoasa, chiar si in cazul intrarii in contact cu singele persoanei infectate. In ciuda acestui lucru, potrivit statisticilor, chiar si in cele mai bogate tari si regiuni, de aceasta afectiune sufera aproximativ 4 la suta din populatie.

Stres si tulburari de natura endocrina
Foarte multi cercetatori atrag atentia asupra tulburarilor de natura endocrina, a tulburarilor de metabolism, a schimbarilor in sistemul imunitar al bolnavului. Exista unele lucrari care explica aparitia psoriazisului prin diverse nevroze, stres. Sint multi cei care recunosc ca aceasta afectiune a ramas o enigma pentru medici. "Din punct de vedere medical se poate garanta o remisie durabila a afectiunii si disparitia simptomelor pentru mai multi ani", spune Manuela Cristea, medic endocrinolog.
Luand in consideratie cauzele numeroase ale psoriazisului, incercind sa construiasca pe aceasta baza un sistem de tratament, in zilele noastre medicii se afla pe pozitia de a garanta o remisie durabila a afectiunii - o scadere considerabila sau disparitia simptomelor bolii pentru mai multi ani.

O boala ereditara
Psoriazisul este o boala mostenita. 60 la suta dintre pacienti au avut rude care au suferit sau mai sufera inca de aceasta boala. Responsabil de acest lucru este un cromozom. Dar, chiar si daca omul isi cunoaste arborele genealogic pina in urma cu sute de ani si se dovedeste ca in el nu au existat persoane bolnave, acest lucru nu are nici o valoare. Patologia poate sa dormiteze multi ani, iar copiii unor parinti bolnavi ii vor uimi pina la batrinete pe cei din jur prin curatenia si frumusetea pielii.
Cu toate acestea, unele circumstante trebuie cercetate. Majoritatea bolnavilor au virste cuprinse intre 15 si 25 de ani. In mod logic, dezvoltarea psoriazisului este legata de pubertate: transformarile hormonale ale organismului, sensibilitatea psihica deosebita.

Stadiile de evolutie a bolii
Primul lucru care se observa in cazul eruptiilor psoriazisului este inrosirea pielii. "In evolutia bolii exista trei stadii: progresiv, de stationare si regresiv. In stadiul progresiv al bolii, culoarea petelor este foarte luminoasa, ele sint umflate si tari. Petele apar in zonele de frecare si de apasare (de exemplu, in zona mijlocului sau in locul in care se inchid bretelele de la sutien, adesea pe locul unor zgirieturi sau pe locul unde v-ati scarpinat). In stadiul de stationare, aparitia eruptiei inceteaza, petele se unesc intre ele si devin palide. Perioada de regres se caracterizeaza prin disparitia deplina a eruptiei pe o parte considerabila din suprafata corpului, pe locul fostei eruptii formindu-se pete decolorate sau intunecate", explica Manuela Cristea.


Pe langa forma psoriazisului se mai pot distinge unele forme netipice: psoriazisul exsudant, psoriazisul cu pete, seboreic, inradacinat, cu negi, iritat, psoriazisul cu inflamatie a pielii.

Psoriazisul exsudant
Aceasta forma a afectiunii se poate observa cel mai adesea la persoanele supraponderale, care au diabet sau la cei care au o functie scazuta a glandei tiroide. Acest proces se manifesta prin umflaturi, inflamatii acute cu tumefieri foarte bine exprimate sau absente in totalitate, cu trasaturi neclare, nedefinite, cu foarte multe straturi de coji seroase sau cu puroi, de coji-solzi, straturi necaracteristice pentru psoriazis. De foarte multe ori, pacientii la care se manifesta forma psoriazisului exsudant sufera din cauza supuratiei si a unei mincarimi intensive. Dispunerea psoriazisului exsudant se distinge prin varietate: cel mai adesea zonele afectate se gasesc in extremitatile inferioare sau in incretiturile in care pielea este mai tare.

Psoriazisul cu pete
Aceasta forma se distinge prin prezenta petelor de culoare rosie, adesea printr-o tumefiere slab exprimata sau fara nici un fel de tumefiere, prin cojirea caracteristica a pielii. Trebuie sa subliniem ca forma cu pete a psoriazisului se manifesta mai ales la femeile tinere, de aceea mai este numita si forma feminina a psoriazisului.
Diabeticii si obezii sufera de acesta forma de psoriazis.

Psoriazisul seboreic
De obicei, pe partile seboreice ale corpului (partea acoperita de par a capului, nasul, zona din jurul gurii, pavilionul urechii, pieptul si zona omoplatilor) apar papule rosii care se cojesc abundent. Zonele de pe fata si de pe piept sint adesea acoperite de niste eruptii cu pete si cu solzi grasi galben-argintii. In pavilioanele urechilor se pot observa mici umflaturi de culoare roz sau rosu, de asemenea cu multe straturi de coji seroase sau cu puroi, prezenta unor crapaturi, a unor zone umede.
Pe partea acoperita de par a capului apar intotdeauna papule, iar pe pielea fruntii, la granita cu parul, bolnavilor de psoriazis le apar, de obicei, papule insotite de o cojire caracteristica. Acestea sint fie singulare, dispuse separat, fie trec de pe partea cu par a capului pe pielea fruntii sub forma unei coroane.

Psoriazisul inradacinat
Acest tip al afectiunii se manifesta mult timp, pe partile deja afectate aparind papule dispuse aleatoriu, cu tumefieri foarte bine exprimate, cu granite bine determinate. Ca urmare a prezentei unei inflamari puternice, intr-o perioada mai lunga de timp, nuanta papulelor devine cenusie, suprafata lor se mareste, formindu-se unele parti care se cojesc si unele pe care s-au intins negii.

Psoriazisul iritat
Adesea, ca urmare a unui tratament irational, a unei expuneri prelungite la soare, a unei situatii de stres, in viata fiecaruia are loc o dezvoltare furtunoasa a reactiei inflamatorii. Petele se umfla, capata o nuanta de rosu clar, intensiv si se unesc pina devin niste pete serioase.

Psoriazisul cu inflamatia pielii
Dispunerea elementelor psoriazice in straturile puternice ale pielii este un fenomen atipic si propriu bolnavilor neingrijiti, celor suferinzi de diabet, de obezitate, de distonie vegetativa. In cazul acestei forme a psoriazisului, in cavitatile musculare, in straturile muschilor fesieri, ale muschilor degetelor, sub glandele mamare apar niste umflaturi, niste papule rosii, care adesea supureaza.

Psoriazisul unghiilor
Psoriazisul unghiilor se intilneste la 7 la suta dintre bolnavi, dar are forme diferite. De obicei se vorbeste despre doua forme de afectare a unghiilor: tocire si revarsare. In cazul tocirii unghiilor in ele se formeaza niste gauri de dimensiunea unui bob de mac, de diverse adincimi. Pe dinafara unghiile in acest caz amintesc de un degetar.
Cea de-a doua forma de afectare a unghiilor are trepte diferite de exprimare. Schimbarile minimale care se intilnesc practic la orice bolnav de psoriazis sint reprezentate de o usoara intunecare a suprafetei unghiei, o nuanta cenusie a unghiei si usoare zgirieturi pe suprafata acesteia.
In cazul schimbarilor semnificative ale suprafetei unghiei, in unele cazuri, se observa epuizarea substantelor din unghie, suprafata unghiei se indeparteaza de deget, se resoarbe treptat, dispare, pina cind la baza unghiei ramine doar un rest foarte mic de culoare cenusie. Se poate intilni si cresterea suprafetei unghiei cu deformari si schimbari ale culorii de la galben la cenusiu. Unghia isi pierde stralucirea, devine mata, neuniforma, ascutita, puternica asemenea ghearelor unei pasari rapitoare.
In alte cazuri, unghia este distrusa pur si simplu. Ea devine farimicioasa si treptat se rupe, raminind doar unele straturi foarte subtiri la alveola. Inca o forma a psoriazisului unghiilor este onichia psoriazica, sub forma hemoragiilor de sub unghii. Capilarele se maresc si adesea apar prin unghie niste singerari, care dau impresia unor intepaturi provocate de un ghimpe.

Iar acum..raspunsul la intrebarea ta happy
Metodele de tratament
"Psoriazisul este o boala cronica si vindecarea in intregime nu a reusit-o nimeni. Boala poate aparea, poate disparea apoi pentru multi ani si din nou sa apara. Inainte de a incepe tratamentul, pacientul este examinat cu atentie. In prescrierea tratamentului se ia in consideratie stadiul bolii, sezonul, tipul clinic de psoriazis. Rezultatul cel mai rapid obtinut prin metode terapeutice se observa in tipurile de psoriazis limitat ca suprafata afectata, in formele care nu au suferit complicatii", spune medicul.

Cum e posibila remisia bolii
Remisia are loc semnificativ mai incet in cazul formelor netipice a psoriazisului. Tratamentul inceput la timp, combinat cu un regim rational, cu fizioterapie si balneoterapie, garanteaza o remisie de lunga durata. Daca la bonavul respectiv se observa un proces raspindit, progresiv, cel mai indicat este ca tratamentul sa aiba loc intr-un spital. Bolnavilor le sint recomandate preparate sedante, preparate pe baza de calciu, vitamine.

Fotochimioterapia - o metoda de tratament
"O baza pentru toate schemele de tratament sint razele ultraviolete, in combinatie cu folosirea unor fotosensibilizatori. Ca rezultat al acestei metode, pe partile de piele afectate de psoriazis are loc o divizare foarte mare a celulelor. Aceasta metoda se numeste fotochimioterapie. Dar razele ultraviolete influenteaza nefavorabil pielea, imbatrinind-o. In acest caz insa, acest lucru este o plata foarte mica pentru a scapa de necaz. Fotochimioterapia este contraindicata suferinzilor de hipertensiune arteriala, acelora care au suferit un infarct sau care au avut o operatie de inlaturare a unei tumori maligne sau benigne. Combinarea razelor ultraviolete si a medicamentelor da rezultate uimitoare in tratarea psoriazisului partii acoperite de par a capului", explica medicul endocrinolog.






| alexam a răspuns:

NU. Mama mea a avut si acum nu mai are. Nu stiu sa iti zic exact cum a scapat de el, dar stiu ca ultima data cand il avea si am auzit ce facea, era chestia urmatoare: NU avea voie sa manance DELOC legume sau fructe rosii timp de cateva luni. Inainte de asta incercase tot felul de creme, amestecuri si ceaiuri, si degeaba... sad Pe de alta parte, produse foarte bune, cura externa dar si pentru intern exista din Ganoderma ( o ciuperca fa ca lumea! ), la cei ( reprezentantii ) ce au si produse Hemel ( sau Hamel, nu mai stiu cum se scrie... ). Cred ca e si pe sistem nervos, asa ca trebuie sa incerci sa ai o perioada mai linistita, fara stress si din astea chiar asa multe! Eu in schimb, am avut 11 negi pe buricul de la 1 deget al mainii stangi si dupa ce vreme de aprox 2ani mi s-au inmultit si nu am scapat nici cu creme, nici cu nimic, mi-am spus o rugaciune, si dupa 2 saptamana mi-am dat seama ca disparusera cu desavarsire, si eu chiar nu imi dadusem seama... big grin

| asucme a răspuns:

Pot sa te ajut cu http://www.psoriasis.ro/, sorry ca nu stiu sigur raspunsul corect la intrebarea ta.

| doinisor a răspuns:

Din pacte asa este.

| DannyNick a răspuns:

Da este sad

Întrebări similare