| Mosuca a întrebat:

Va rog, sa-mi "traduca" si mie cineva "romaneste" (pe intelesul meu) urmatoarea scrisoare medicala:
Diagnosticul: c/ cu tahicardie parosistica, spondiloza cervicala si simptome (nu inteleg, cred ca "re") bazilare prin stenoza bilaterala ale AV.
Echo Doppler: AU (sau ACI) - 89/28; KAV - stenoza (84/18)
ACI - 135/52; AVS - stenoza traect curbat (V=125/37)

Scrisoarea este pentru un pacient de varsta a treia, rezultata in urma unui examen neurologic si echo doppler.
Multumesc.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
| CuriousStuff a răspuns:

Si vrei sa-ti dam diagnostic ca mai tarziu sa intrebi tot aici ce medicamente sa ia pentru diagnosticul ala? De ce nu mergeti frumusel la cardiolog sa va explice ce scrie acolo.
Inima bate mai repede si cateva vase de sange au pe ele (cel mai probabil) depuneri de colesterol (ateroscleroza) care ingusteaza lumenul vasului si nu lasa sa treaca cat sange ar trebui. Probabil ca pacientul oboseste la eforturi relativ mici, poate sa apara si durere in piept/ la inima. Exista stenoza si pe arterele care iriga creierul, astea pot sa dea simptome si complicatii urate daca stenoza e mare. Nu stiu exact valorile normale, de asta ai nevoie de un cardiolog. Daca stenoza e grava v-a trebui intervenit semi-chirurgical (sa zicem) se pune un stent prin aport radial sau femural (adica se face o taietura de 1-2 cm la mana sau la picior si pe acolo se ajunge cu un "cablu" pana la vasul cu problema si se rezolva).

| Mosuca explică (pentru CuriousStuff):

"Desteptule", din moment ce este o scrisoare medicala, inseamna ca exista diagnostic. Chiar si tratament in administrare deja. Vreau doar sa inteleg ce este asta.
Un singur lucru l-ai nimerit: pacientul oboseste la eforturi mici. Dar neurologul nu a dat recomandare pentru cardiologie. Daca te pricepi, raspunde. Daca nu, cearta-te cu altcineva.

| CuriousStuff a răspuns (pentru Mosuca):

Daca asta iti e "multumescul", atunci cu placere. Nu "am nimerit" nimic. Ti-a scris ce inseamna ce scrie acolo. Daca oboseste la eforturi mici inseamna ca stenoza e destul de mare si trebuie sa mearga la cardiolog (pentru ca acolo se rezolva problemele astea, la cardiologie interventionala). S-ar putea ca neurologul tau sa sa fi omis sa-l trimita, oricum nu e treaba lui. Daca nu vrea sa se aleaga cu un infarct sau un atac vascular cerebral in viitorul apropiat mai bine face o vizita si la cardiolog, ca sa fie sigur.

Si desteptule, daca te mai uiti peste alte intrebari ai vedea ca mai sunt oameni cu diagnostic si tratament care inca cer alte sfaturi aici, pentru ca... (habar n-am) asa ca ma simt foarte indreptatit sa ma iau de tine, pana la urma daca esti apartinatorul acestui bolnav era de datoria ta sa intrebi MEDICUL ce scrie acolo, ce inseamna si cat e de grav. Nu sa intrebi pe net unde oricine iti poate zice orice si oricum nu ai cum sa verifici cata dreptate are.
Multa sanatate.

| Mosuca explică (pentru CuriousStuff):

Da, sunt "apartinatorul" sotiei mele.
Afla ca ambii medici s-au eschivat. Neurologul a spus ca ne explica medicul de famile, iar medicul de familie a facut ca tine; ne-a intrebat de ce nu ne-a spus neurologul. In aceste conditii ma gindesc la ce e mai grav. Ma doare suferinta sotiei mai ales ca o cunosc bine si stiu cand ma minte incercind sa spuna ca este bine.
La cardiolog am mai incercat sa mergem tocmai din cauza oboselilor. Dar cand avea 40 de ani unul ne-a trintit usa in nas spunindu-ne ca are destule dosare de cardiaci. Iar acum, ne spun ca "e normal la varsta ei". Inchipuie-ti cit sunt de speriat. Si nu avem copii care sa ne ingrijeasca.
Asa ca da, intreb aici. Dar vad ca nu are rost. Medicii sunt inconstienti iar aici... nu stiu. E a doua intrebare pusa si mi se raspunde aiurea.
Iti multumesc pentru cate mi-ai spus. Nu stiu ce vom face.

| CuriousStuff a răspuns (pentru Mosuca):

Nu ti-am raspuns deloc aiurea, ti-am raspuns la ce ai intrebat.
Vizita la cardiolog trebuie facuta obligatoriu, pentru ca arterele (problema sotiei dvs.) e competenta medicului cardiolog. Da, e normal sa obosesti daca urci 10 etaje pe scari, nu e normal sa obosesti daca urci 2-3... Nu e normal sa obosesti cand te legi la sireturi. Problema ei e una vasculara si trebuie vazut ce e acolo, trebuie facuta angiografie, eventual pus stent. De unde sunteti? In Targu Mures va pot recomanda eu medici cardiologi care nu trantesc usa in nas.

Pot explica si mai in detaliu daca aveti nevoie. Ala e tot rezultatul echo doppler?