| Elelena65 a întrebat:

Am dus o fusta la croitorie pentru a lărgi elasticul și croitoreasa mi-a lăsat tivul neterminat intr-o parte. Întrebarea este, tivul îl pot coase și eu de mână sau se coase numai la mașina de cusut? Nu mai m-aș duce iar la croitorie pentru asta să dau alți bani

11 răspunsuri:
| CiobotaruValentin a răspuns:

Salutare.
Da, poți coase tivul de mână, nu este obligatoriu să folosești o mașină de cusut — mai ales dacă este o porțiune mică sau dacă vrei să faci o reparație rapidă și discretă.
Avantaje:
Este simplu, mai ales pentru un tiv deja existent care trebuie doar „închis" într-o parte.
Nu ai nevoie de mașină de cusut, doar de: ață, ac, foarfecă și puțină răbdare.
Dacă alegi o cusătură invizibilă (ex: „blind hem stitch"), rezultatul poate fi foarte estetic.
Cum poți coase:
Întoarce fusta pe dos, ca să lucrezi pe partea interioară.
Fixează tivul cu ace sau cu un ac de gămălie, ca să stea în poziția corectă.
Folosește o ață în aceeași culoare cu fusta.
Alege una dintre aceste cusături:
Punct ascuns (blind stitch) – pentru un tiv invizibil pe față.
Punct de feston – pentru margini care se pot destrăma.
Punct de tighel – simplu și rezistent, dar poate fi vizibil.
Sfat:
Dacă materialul este foarte gros sau elastic (gen jerseu, tricot), poate fi puțin mai dificil, dar nu imposibil. În acest caz, o cusătură elastică de mână (ex. zig-zag mic) e mai bună.
O seară frumoasă!

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Iti cumperi banda cu lipire termica special pentru tiv si o aplici cu fierul de calcat.
Problema e ca la spalat se va dezlipi pe alocuri.

Dar ce treaba avea elasticul (e in partea de sus a fustei) cu tivul (in partea de jos a fustei)?

| Elelena65 explică (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Fusta asta are tiv cusatura și unde se termină elasticul de sus al fustei. Probabil croitoreasa a desfăcut materialul pentru a adăuga elastic iar când l-a cusut la mașina nu a terminat cusătura și de aceea e o parte lipsa din cusatura dar e foarte mică abia se observa, problema e ca eu vreau să o cos ca să nu se desfacă pe parcus

| Elelena65 explică (pentru CiobotaruValentin):

Materialul este subțire, este din poliester fusta iar tivul trebuie inchis intr-o parte, nu e mult de cusut nici nu se vede dar vreau sa cos pentru ca în timp să nu se desfacă. Mulțumesc mult pentru sfat

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru Elelena65):

Ar trebui sa duci fusta la aceeasi croitoreasa sa termine treaba.

| Solane a răspuns:

Poti sa cosi de mana. Daca rochia e de poliester, indicatia cu bnd termica nu e bun. Topeste poliesterul.

| Elelena65 explică (pentru Solane):

Mulțumesc

| Solane a răspuns (pentru Elelena65):

Ah! Sper ca ai inteles. Nu mi-a tastat litera "a".
"indicatia cu banda termica nu e buna. " Scuze!

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru Elelena65):

Nu asculta prostiile ca banda termica topeste poliesterul. Doamne fereste!
Fusta poate fi calcata, asa ca nu e nici o problema.
Nu stiu de ce se trezesc unii sa dea sfaturi, cand nu stiu nimic despre materiale.

| Elelena65 explică (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Cred ca o să cos in continuaere cu ață că partea lipsă este destul de mică și cred că merge

| darrio2007 a răspuns:

Mergi inapoi că nu vei mai da niciun ban. Ea nu si-a facut treaba deja platita, pana la capat.