| Maestra a întrebat:

Am incercat azi pentru prima data sa fac clatite, insa cand trebuia sa le intorc am dat-o-n bara rau de tot. S-au rupt in ultimul hal.

Puteti sa-mi dati un sfat, ceva?

Funita este asigurata daca-mi ies big grin

Răspuns Câştigător
| gogυ a răspuns:

Nu pune zahar deloc.

13 răspunsuri:
| Zazu a răspuns:

Aluatul de clatite se lasa macar o ora la frigider sau intr-un loc racoros. Legaturile proteice nu au timp sa se formeze doar in cele cateva minute in care tu mixezi aluatul lichid.In general, ca norma pentru aluaturile lichide, aluatul se lasa o ora la frigider.

| Zazu a răspuns:

Bursuc,mi-am dat osteneala sa raspund impertinentei tale.
Am 41 si ceva,recunosc, sunt tanara, ma simt si gandesc diferit decat alte persoane de varsta mea, serios, si asta face punctul meu forte. Evident ca nu pot multumi pe cineva cu gandirea ta, spre mahnirea ta dar nu si a mea.
Sunt o femeie inteligenta, devreme acasa, las urme adanci pe unde calc si o fac fara sa vreau(asa ar povesti prietenii despre mine,uite, unii chiar zambesc citind ce scriu).Am partile mele proaste, logic, dar cand este vorba despre gastronomie, nutritie, biologie moleculara si tot ce implica bucatareala, adica tehnica-procese-chimie-termeni, ma tem ca nu ti-ai gasit persoana cu care sa te poti compara.Mai mult decat atat, iti dau voie sa iti aduni tot cartierul, inca 5 orase, si sa vii sa ma combati in ceva in ce habar nu ai.Ti-o zic fara lipsa de modestie, indiferent cat de incredibil ti s-ar parea, in lumea ta, nu te consider un rival, esti insignifiant, trec prin tine ca prin branza cand e vorba de bucatareala. Spor las mai multe pe TPU.

Nu era nevoie sa iti dublezi mesajul pe privat, nici nu vad de ce sa imi dai ignore, nu ai argumente? sau te crezi inteligent? Esti incuiat, si e pacat de plozii astia care te citesc.

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

N-ai precizat ce reţetă ai folosit la coca pentru clătite ( ingrediente, cantităţi, etc. ), nici dacă s-au lipit de tigaie...

Oricum, faptul că ai pus ( sau nu ) zahăr în cocă ( apropo de răspunsul "premiat" ), NU are nici o legătură cu "ruperea" clătitelor!

Cel mai probabil, NU ai pus destulă făină sau nu ai pus ouă...
Cu toate că, se pot prepara şi clătite fără ouă : eu fac şi clătite de post ( cu apă + făină + ingrediente pentru aromă ) şi NU se lipesc, respectiv NU se rup la întoarcere.

Eventual, indică "reţeta" şi vedem dacă are vreo "lipsă"...

Toate cele bune.

| Zazu a răspuns (pentru bursuc001):

Bineinteles ca are, zaharul ars se caramelizeaza, se lipeste de tigaie si rupe foaia de clatita.Zaharul ars este mai dens decat aluatul de clatite(nu coca, coca este cu totul si cu totul altceva)si rupe foaia fiind caramelizat.Se pot face clatite fara oua, ouale sunt folosite ca lichid si atat.Ingrediente inseamna cu totul altceva decat ceea ce vrei sa ne explici, probabil ai vrut sa spui arome, esente ...Nu ai ce sa vezi daca lipseste ceva sau nu, in general nu ai idee de cum merge chestia asta cu bucatareala si nu e prima data cand te rog sa raspunzi la ceva la care chiar te pricepi.

| bursuc001 a răspuns (pentru Zazu):

Iar te-ai "TREZIT" tu să comentezi ceva?

Am mai avut o mică "discuţie" în trecut şi am bănuit că ţi-am EXPLICAT destul de CLAR ( dar într-un mod ELEGANT ) să te "legi" de altcineva!

De data asta va fi "grosso modo" =))

N-am idee dacă data naşterii, afişată la profilul tău, este reală ( sau, e şi acea o INVENŢIE făcută cu scopul de a te simţi mai "importantă" ), dar răspunsurile date de tine NU sunt compatibile cu vârsta de 41 de ani!

Cel mult, ele seamănă cu cele ale unei adolescente pline de ifose şi oglindeşte faptul că EŞTI foarte FRUSTRATĂ :))

N-am priceput de ce te crezi tu aşa de "deşteaptă"!

Spre ştiinţa ta, NU-s un puştan pe care să-l batjocoreşti după bunul tău plac!

Cât despre "chestia asta cu bucătăreala", TU chiar NU ai habar cum merge =))

Vi tu să-mi dai mie "sfaturi" despre gătit?
Păi, eu am 42 de ani şi am gătit EFECTIV de peste 30 de ani!

Ar fi mai BINE să GÂNDEŞTI ce scrii/vorbeşti şi apoi să-ţi expui ideile!

Ai făcut vreodată clătite cu zahăr în cocă/aluat/compoziţie?
Cred că NU, altfel NU mai comentai AIUREA!

Spre ştiinţa ta, eu am făcut şi cu ( şi fără ) zahăr în aluat!
Şi NU se lipesc de tigaie DACĂ zahărul a fost amestecat până s-a dizolvat!
De asemenea, este PREFERABIL să se utilizeze zahăr PUDRĂ ( dacă se adaugă în compoziţia de clătite ).

În acest caz, NICI vorbă de zahăr caramelizat deoarece NU se mai depune/separă!

Evident, eşti pe LÂNGĂ subiect :))

Apoi, vi tu să faci pe "deşteapta" la termenii cocă/aluat/compoziţie!
Sau vi să-mi explici mie ce înseamnă "ingrediente"...

Chiar eşti PENIBILĂ =))

Pune mânuţa şi mai STUDIAZĂ DEX-ul :

Pentru ştiinţa ta, cocă/aluat/compoziţie sunt SINONIME ( adică, au ACELAŞI înţeles/sens )!

"CÓCĂ1 s. f. Aluat ( pentru produse de panificație, de patiserie ).
Sursa: DEX '98 (1998)

cócă1 ( copil, aluat )
Sursa: DOOM 2 (2005)

CÓCĂ s. 1. v. aluat
Sursa: Sinonime (2002)

CÓCĂ1 f. 1) Pastă obținută prin frământarea făinii cu apă și cu diferite adausuri (lapte, zahăr, ouă etc.), din care se prepară produse de panificație sau de patiserie; aluat.
Sursa: NODEX (2002)

cócă ( copil, aluat )
Sursa: Ortografic (2002)

cocă f. 1. făină, gătită cu apă, 2. aluat deja plămădit pentru facerea pâinii; 3. turtă. [Abstras din coace].
Sursa: Șăineanu, ed. a VI-a (1929)

2) cócă f., pl. ĭ (d. coc 2). Munt. ș. a. Pastă de făină... Aluat.
Sursa: Scriban (1939)" - SURSA :
http://dexonline.ro/definitie/COCA

" ALUÁT, aluaturi, s. n. 1. Pastă obținută din făină amestecată cu apă, grăsime etc., din care se prepară pâine, prăjituri etc.; cocă. 2. Bucățică de aluat (1) folosită cu plămădeală. 3. Prăjitură făcută din aluat (1). [Pr.: -lu-at] – Lat. allevatum (=allevatus „ridicat, înălțat").
Sursa: DEX '98 (1998) | Adăugată de ana_zecheru | Semnalează o greșeală | Permalink

aluát (-lu-at) s. n., pl. aluáturi
Sursa: DOOM 2 (2005) | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink

ALUÁT s. 1. cocă, (înv.) pielm. (~ de pâine.) 2. dospeală, maia, plămadă, plămădeală, (înv.) covăseală. (~ pentru creșterea pâinii.)
Sursa: Sinonime (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink

ALUÁT ~uri n. Pastă obținută prin amestecarea făinei cu apă, uneori și cu diferite adaosuri (lapte, zahăr, grăsime, ouă etc.) din care se prepară produse de panificație sau de patiserie; cocă.[Sil. -lu-at] /

| georgeta27 a răspuns:

Atunci cand prepari clatite nu se pune zahar, iar cand le pui la tigaie sa pui cateva picaturi de ulei sa nu se lipeasca si ai grija sa nu pui prea multa compozitie in tigaie de exemplu eu pun cam jumatate de polonic

| Bianca306 a răspuns:

Folosește o paleta. Dacă nu merge înseamnă că aluatul nu e bun.

| comsacodrut a răspuns:

Nu pune zahar deloc si lasa-le mai mult

| LioErnest a răspuns:

Daca s-au rupt inseamna ca nu s-au facut destul de bine pe partea respectiva! nu conteaza daca se rumenesc putin, pentru ca le lasi mai putin pe partea cealalta si ies numai bune! eu asa fac happy succes!

| mihamika99 a răspuns:

Poate nai pus prea mult ulei in tigaie si din asta sau lipit si incearca sa le intorci cu o paletica cv
sti cum fac eu clatitele
2oua.2cani lapte, doua cani apa, 2 linguri de zahar, esente de room, si pui faina pana ce e cremoasa asa si eu pun cam jumatate de cana de ulei sau mai mult direct in compozitie si ies foarte bune

| NickName10 a răspuns:

Nu pune zahar prea mult!

| NickName10 a răspuns:

E recomandat sa lasi aluatul o ora la frigider inainte de a-l prepara!

| NickName10 a răspuns:

Nu ai specificat ce ingrediente ai folosit...