Buna seara!
citeste aici se iti vei da seama cat de cat
Dr Ditoiu Alecse Valerian Spitalul Fundeni Clinica Medicala
Regimul alimentar in ciroza este diferentiat in functie de stadiul de evolutie al bolii si de bolnav:
regimul alimentar in ciroza cu lichid este mai restrictiv, in timp ce regimul alimentar in ciroza "uscata" este mai lax
alte boli asociate (bolnavii de ficat fac frecvent si gastrite/ulcer), necesita regim alimentar suplimentar deosebit, in functie de boala
starea de moment a bolnavului, poate impune ca in unele momente regimul poate fi mai larg, iar in altele mai restrictiv.
Principii generale de regim in ciroza hepatica:
Alimentatie bogata in glucide (dulciuri/fainoase) dar nu in exces (bolnavul cu ciroza face relativ frecvent diabet sau glicemie crescuta)
Consum moderat de grasimi in special animale, dar normal pentru cele vegetale
Proteine in cantitate normala – mai reduse in ciroza cu encefalopatie (tulburari de memorie si constienta); proteinele provin in special din carne, dar si din branzeturi sau lapte
Sare redusa in ciroza fara lichid dar zero in ciroze cu lichid
Lichidele – dupa sete (nu trebuie reduse lichidele nici in ciroza cu lichid, daca are sete, bolnavul poate bea cat doreste)
Renuntarea totala la alcool.
Alimente permise
Ciorbe si supe de carne de pui, vita, de legume, neprajite, de ovăz, de orez, griş, perisoare, galusti
Sote-uri si piureuri de legume – fasole verde, ardei gras, morcovi, dovlecei, gulii, conopidă, spanac, salată verde, sfecla, roşii, sub formă de salate sau pregătite fără ceapă ori rântaşuri şi cu unt sau ulei nefiert
Cartofi natur, piure, copţi în coajă cu puţin unt sau ulei, cu brânză de vacă;
Carne fripta : pui, vită, iepure de casă, curcan, carne slabă, fara piele şi grăsime, peste slab alb rasol simplu sau impanat cu legume, perisoare sau chiftele fierte, peste slab, fiert, rasol cu legume;
Mezeluri – permise doar in ciroza fara lichid: sunca de Praga, cremwursti, parizer slab condimentat
Peşte slab (şalău, ştiucă, biban);
Grăsimi: unt, ulei de floarea soarelui sau de măsline neprajit
Ouă fierte moi doua/saptamana albus sub forma de omleta in abur sau sufleuri, omleta dietetica;
Sosuri fara grasime prajita, sos alb de rosii sau de zarzavat;
Lapte şi lactate: lapte dulce slabcu cafea, lapte bătut, iaurt slab, kefir, brânză dulce de vacă, cas, urdă, telemea desarata
Paste făinoase de orice fel
Pâine: pâine veche de o zi, biscuiţi simpli (populari), chifle, mamaliguta
Dulciuri şi prăjituri – in cantitate moderata: pregătite cu puţine ouă şi foarte puţină grăsime, prăjituri uscate, prăjituri cu miere, aluaturi fragede, tarte cu fructe sau marmeladă, plăcintă cu mere sau brânză dulce; gemuri, dulceţuri, miere;
Fructe crude, coapte la cuptor, compoturi, gem, jeleuri: mere, prune, citrice, fragi, căpşuni, zmeură, pepene verde, struguri, smochine; pot da balonare, unii cirotici nu tolereaza fructele si legumele crude-
Băuturi: apă plata – preferabil, sucuri si siropuri de fructe sau legume
Condimente: patrunjel, marar, leustean, dafin, cimbru, chimen, telina, lamaie,
Se recomanda 5-6 mese pe zi mai reduse cantitativ.
Alimente interzise
Supe: supe grase de porc, rata, gasca, afumaturi;
Ciorba de burta, fasole, afumaturi, porc
Legume: fasole si mazare uscata, varză, vinete, roşii în cantităţi mari şi necojite, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapă, usturoi, ţelină, praz, murăturile;
Carne: de porc, raţă, gâscă, vânat, carnea prăjită, carnea conservată prin afumare, mezeluri, şuncă grasă, organe (creier, rinichi, ficat, plămâni);
Peşte gras (nisetru, cegă, somn, morun, sardele, heringi), icre de peşte, raci, fructe de mare, peste afumat, conserve de peste;
Grăsimi: untură, slănină, kaiser si similare
Afumaturi de orice fel
Ouă – omletă, ochiuri prăjite, maioneză;
Lapte şi lactate: lapte gras, brânzeturi fermentate, smântână;
Pâine: caldă, pâine neagră, biscuiţi preparaţi cu grăsime sau cacao;
Dulciuri şi prăjituri: cu creme grase, pregătite cu ouă, cacao, frişcă ori grăsime, tort, îngheţată, ciocolată
Fructe cu coaja si samburi – nuci, alune, migdale, măsline sarate;
Condimente: piper, hrean, boia, dafin, muştar, oţet;
Băuturi: cafea, băuturi pe bază de cola, alcool (bere, vin, ţuică, etc.), bauturi gazoase (daca exista meteorism)
Explicatia regimului:
Cred ca este necesar sa explic acest regim, deoarece exista persoane, care nu sunt nici medici nici nu au ciroza, care considera regimul prea permisiv. Cine a fost obligat sa tina regim alimentar o perioada, stie cat de greu este, dar sa tii regim toata viata…
Pacientul cu ciroza trebuie sa mai si traiasca cu aceasta boala NEVINDECABILA, ori daca ii prescrii un regim excesiv de restrictiv, exista riscul sa fie demoralizant, si imposibil de respectat.
Glucidele sunt necesare, deoarece ele se stocheaza in ficat – daca acesta este sanatos- iar in ficatul cu ciroza stocarea glucidelor fiind redusa, glucidele trebuiesc aduse din alimentatie.
Colesterolul este o substanta extrem de necesara organismului, in special pentru sinteza membranelor celulelor; el este fabricat de ficat, iri ficatul cu ciroza nu sintetizeaza suficient colesterol, acesta trebuind sa existe in alimentatie.
Proteinele sunt si ele indispensabile organismului, iar sinteza lor se face tot in ficat, desigur mai greu la cirotic, de aceea regimul alimentar trebuie sa aiba proteine pe care ficatul nu le fabrica.
Sarea trebuie redusa, deoarece in ciroza, ficatul nu inactiveaza un hormon care retine apa in prezenta sarii alimentare.
Unele condimente - mentionate- trebuiesc acceptate, deoarece aliemntele fara sare si fara condimente, sunt practic greu de consumat, iar alimentatia este esentiala pentru un organism care nu poate sintetiza multe elemente esentiale supravietuirii
Atentie!
-In ciroza cu lichid NU SE CONSUMA SARE sau alimente sarate.
-In ciroza cu tulburari de memorie trebuie REDUS CONSUMUL DE CARNE li maximum 3 ori / saptamana cate 100 grame
-Daca pacientul nu tolereaza anumite aliemente, nu le va consuma, chiar daca ele sunt permise
-Ceaiurile in exec, NU VINDECA SI NU AMELIOREAZA CIROZA, iar frecvent pot fi DAUNATOARE (mai ales ceaiurile vandure pentru VINDECAREA CIROZEI) sper sa iti fie de folos
Sunt recomandari si nu RETETE.
Tratamentul igieno-dietetic
1. Regim alimentar echilibrat in principii nutritive cu aport crescut de vitamine, din legume si fructe proaspete.
2. Repausul fizic prelungit pe perioada de stare cu evitarea efortului fizic si in convalescenta.
Alimente permise
lapte de vaca: dulce s-au batut (acru) si derivatele sale: iaurt, kefir, branza de vaca, cas, urda dulce, telemea (dar numai desarata). Cantitatea de branza de vaca poate fi de 300-400 g/zi.
fainoase: macaroane, taitei, orez, gris, bine fierte si preparate cu lapte sau cu branza de vaca, cu suc de rosii sau bulion, si eventual, cu putin unt proaspat, adaugat inainte de consumare. Fainoasele mai pot fi preparate sub forma de papanasi cu branza de vaca, budinca de macaroane sau gris, orez cu lapte, supe; biscuiti, paine alba, de preferat prajita, mamaliguta, grisine, cornuri, chifle.
vegetale: zarzavaturi si legume: salate crude, dovlecei, laptuci, urzici, guli noi, conopida, rosii, sfecla rosie fiarta, morcovi, legume verzi, cartofi fierti sau copti, ardei gras, spanac, ridichi de luna, mazare verde. Acestea vor fi preparate sub forma de salate (amestecuri de cartofi, sfecla rosie, morcovi fierti, salata verde cruda, la care se adauga untdelemn crud si zeama de lamaie), soteuri de legume, pireuri (de cartofi sau morcovi), supe de zarzavat ingrosate cu fainoase, supe-creme de legume.
carnea si mancarurile de carne: este admisa carnea de gaina, de pui, curcan, porumbei, carnea slaba de vitel, de vaca, sau manzat, fiarta (rasol cu untdelemn crud si otet slab-diluat) sau gratar. Carnea mai poate fi preparata tocata (fara ceapa sau alte condimente), fiarta sub forma de perisoare sau sarmalute in frunza de vita (fierte in bors), sau fripta pe gratar (sub forma de chiftelute).
Carnea de peste alb (salau, stiuca, lin, pastravi, cleam, lipan, calcan, cambula, mreana) fiarta (rasol) sau fripta la gratar. Mai este permisa sunca slaba si foarte putin sarata, crenvurstii, parizerul.
supe si ciorbe: in afara de supele de fainoase si de zarzavaturi sunt permise si supele de pasare si de vaca (degresate), ciorbele, preparate cu bors (ciorba de vaca, ciorba de perisoare, slabe si preparate fara condimente). De asemenea, supele si ciorbele de oase fara maduva.
ouale: (de gaina) fierte moi, (fierte 3-4 minute), ''ochiuri romanesti'', (fierte in apa si servite cu unt proaspat, adaugat imediat inainte de consumare) si nu mai mult de 2 ori pe saptamana. Ouale sunt interzise numai la bolnavii suferinzi de colecistita sau litiaza biliara in antecedente.
grasimile: se permit numai untul de vaca proaspat, smantana, frisca si grasimile vegetale: untdelemn, ulei de masline, porumb, floarea-soarelui, de dovleac (servite crude), margarina. Grasimile nu vor depasi cantitatea de 50 grame zilnic la adult si vor fi consumate sub forma cea mai usor digerabila (emulsionate).
sosurile: sunt permise numai cele preparate dietetic, cu grasimi in cantitate redusa, preparate numai cu unt proaspat sau untdelemn, fara ceapa prajita, fara condimente, fara rantas, numai sub forma de sos alb, sos de rosii sau bulion, sos de zarzavat etc.
dulciuri si produse zaharoase: miere de albine (in special), marmelada, magiunuri, jeleuri, rahat, bomboane, gemuri de fructe, dulceata, serbet, gelatina de fructe, spuma de fructe cu albus, creme de lapte cu albus, crema de zahar ars, prajituri preparate din aluat uscat, cu branza de vaca, cu fructe sau marmelada, tarte cu fructe, bezele, spuma de albus batut cu zahar, cornulete cu marmelada.
fructe: mere, struguri, capsuni, pepene, lamai, portocale, grepfruit, sucuri (in special de citrice si struguri), compoturi de cirese, prune, piersici, caise, banane.
bauturi: in afara de sucurile de fructe si zeama de compot, mai sunt permise ceaiurile de: menta, tei, cozi de cirese, siropul cu sifon, citronadele, oranjadele, cafea naturala (slaba).
prajituri: budinca de orez ori gris, tarte cu fructe, cornuletele, rulada, savarina.
diverse: pentru a acri supele si ciorbele, salatele sau sosurile se va folosi sucul de lamaie, sarea de lamaie diluata (acidul citric, nu insa acidul tartric), otetul slab, diluat, de preferinta de fructe. Sunt permise urmatoarele condimente: patrunjelul, mararul, leusteanul, tarhonul, dafinul, cimbrul, chimionul, telina; pentru deserturi: vanilina, coaja de lamaie sau portocala.
Alimente interzise
branzeturi: fermentate sau grase, cascaval.
legumele uscate: fasolea, mazarea, bobul, lintea.
carnea grasa: de porc, de berbec, oaie, miel, gasca, rata, cocos, vanat. Carnea conservata, afumata, pastrama, carnatii, mezelurile, salamurile. Carnea tocata condimentata si prajita (ardei umpluti, chiftele, sarmale). Maruntaiele: creier, rinichi, drobul de miel.
pestele: gras (somn, crap, lin, biban, guvizi, scrumbie, pestele de mare), afumat, conservat, prajit; sardelele, marinata, icrele.
ouale: rascoapte si prajite in untura sau untdelemn, ouale de rata.
grasimi: untura de porc, slanina, grasimea de vaca. De asemenea, este interzisa consumarea grasimilor prajite (chiar unt si ulei prajit), grasimea de gasca, salata de boeuf, maioneza.
sosurile: toate cele pregatite cu rantas, ceapa si grasime incinsa, sau prajita cu condimente.
condimente: piper, ardei iute, hrean, mustar.
zarzavaturile: ridichile de iarna, castravetii, guliile, varza, patlagelele, vinetele, ceapa, usturoiul, cartofii prajiti.
fructe: nucile, alunele, migdalele, smochinele, curmalele.
dulciuri: prajitura cu crema de unt sau mult galbenus, placintele, cozonacul, aluaturile proaspete, dospite, clatitele, gogosile, inghetata, prajiturile cu cacao, ciocolata.
Sunt interzise, de asemenea, ori ce fel de bautura alcoolica (cel putin 1 an), ciocolata, cacaua, bauturile prea reci (la gheata).
In general sunt interzise: alcoolul, mancarurile prajite, gatite cu sos, rantas, grasime, untura, precum si conservele.
Buna utilizatori,
Retete adunate de mine. Daca o sa va para utile o sa mai postez. Pot fi multe retete/ depinde de fiecare si de complicatii/boli asociate, aici doar spicuiesc: muschi de vaca cu sos de zarzavat si macaroane; muschi de vaca inabusit cu piureu de legume /cartofi, si salata de sfecla; bors de sfecla, musaca de dovlecei, galuste cu prune; salata orientala( fara ceapa), carne de pasare; musaca de carne cu legume; mere coapte cu orez, in forme; snitele (fierte in abur) cu sos de zarzavat; Rasol de pasare cu sos de mere si garnitura de orez; ghiveci sarbesc; mancare de ardei si rosii cu orez.
Meniul 1
Ora 7.00 - Sunca, unt, rosii, franzela, prajita, ceai de sunatoare
10.00 - Cas, o frunza de salata verde, un corn vechi
13.00 - 1. Dovlecel cu iaurt; 2. Crap inabusit cu rosii si ardei; 3. Salata de fructe
16.00 - Bezele
19.00 - 1. Chiftelute cu salata orientala 2. Compot de mere
21.00 - O lingura branza de vaci.
2)19-1. Spaghete cu branza de vaci si sunca, 2) gelatina de mere.
21- O lingurita de dulceata.
3)ORA7: sunca, unt, paine prajita, lapte.
-ORA 10 : cartofi umpluti cu branza de vaci.
-ORA 13: bors cu patratele (taietei patratele);; snitele fierte in aburi cu garnitura de gris; salata de portocale cu bezea.
– ORA16: fructe.
-ORA 19:pui la frigare cu salata de cartofi, compot de mere.
-ORA 21: o lingura de branza de vaci.
Să fiți sănătoși și gurmanzi!