Aia rosii mai buni pentru fiert - nu se zbrobesc asa usor la fiert, deci buni in ciorba, supa, salata orientala, salata boeuf.
Cei albi pentru prajit, cuptor, feliati si pusi pe plita/gratar.
Mie personal imi plac aia albi, romanesti de sunt asa buni si dulci nu din supermarket de am mancat ani de zile din astia importati si chiar nu se compara cu cartofii romanesti.
Cartofii albi sunt mai sfaramiciosi la fierbere si sunt indicati in piureuri. Cei rosii se sfarama mai greu si gospodinele ii prefera la salate (orientala, boeuf, etc). Dar nu este batut in cuie. Se pot folosi oricare, oriunde.
Aia albi ingrasa! au substanta aia cancerigena toxica amidon! depinde cum ii mananci pe astia! prajiti! fierti! copti! cartofii rosii sunt ceva mai sanatosi! desi poate si aia contin amidon! oricum pe net nu o sa vezi doar ca sunt cancerigeni sau toxici! pur si simplu! poti si slabi cu cartofi! depinde cat consumi! in ce masura adica!
Amidonul este una dintre sursele energetice importante ale organismelor uman și animal. Nimerind în organism cu hrana, amidonul se supune hidrolizei enzimatice în prezența amilazelor, transformându-se în glucoză. Aceasta este transportată spre celule, unde se consumă parțial pentru necesitățile energetice ale organismului, conform schemei:
C6H12O6 + 6O2 = 6CO2+ 6H2O + Q
https://ro.wikipedia.org/wiki/Amidon
Salut!
Aici intervin gusturile personale, insa conform studiilor exista urmatoarea diferenta. Cei albi se preteaza mai degraba pentru prajit, fript pastrandu-si mai bine forma. Tot din ei, piureul iese mai bun, mai catifelat. Acum depinde si de calitatea cartofului. Soiurile noastre sunt foarte delicioase si dulci.
Cat despre cartofii rosii, ei merg foarte bine la garnituri, la salate, ciorbe, supe etc.
Acum, in functie de aceasta intrebuintare, daca ne referim strict la calorii se poate intelege de ce cartofii albi pot avea un nr mai mare de calorii si ceilalti noi.
Sper ca am putut sa te ajut!
Bombonikzi întreabă: