| manuela135 a întrebat:

Cum se fac ardeii umpluti,sarmalele,musaca de cartofi,ciorba de cartofi,piure,salata boeuf,salata orientala,pastai prajite,pilaf,tocanita de ciuperci,tocanita de cartofi, clatite?

14 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Vrei sa iti spuna cineva aici toate retelete? le faci pe toate azi?
cauta si tu pe net

| lpavel a răspuns:

Numai atatea retete vrei? Esti sigura ca nu mai vrei nici o reteta? Trebuie sa scrie cineva o zi intreaga sa scrie toate retetele astea laughing Cauta pe net sigur vei gasi!

| ჯpLaNe a răspuns:

Nici macar ciorba nu stii sa o faci...

| Tess a răspuns:

Nu toţi ne-am născut învăţaţi, cum cred unii! Uite un site de bucătărie foarte practic şi la îndemână. Găseşti, aproape, toate reţetele ce ai enumerat fotografiate pas cu pas: http://reteteindraznete.blogspot.ro/2013/01/salata-de-boef.html

| JokerMato a răspuns:

Ardei:Timp de pregatire: 00:20 ore
Timp de gatire: 01:00 ore
Timp Total: 01:20 ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente ardei umpluti:

10-12 ardei grasi, de o marime medie (7-8 cm. lungime)
700 de grame de carne macinata (eu folosesc in amestec, 1/2 de porc, 1/2 de vita, am folosit chiar si de pui sau curan pentru. ca, spre deosebire de sarmale, ardeii umpluti nu imi plac grasi)
1-2 cepe
1/2 de pahar de orez (75-80 ml.) cu bobul rotund
1/2 de legatura de marar
1/2 de legatura de patrunjel
1 lingurita rasa de piper macinat
1 lingurita sare
1 lingurita paprika dulce sau iute (optional, eu o pun pentru culoare si aroma)
optional: 1 ou intreg sau doar 1 galbenus de ou, dar merge si fara
3 frunze de dafin
sos: 250 de ml. de bulion de rosii concentrat, 3 linguri de ulei de masline, 2 linguri de faina, frunza de dafin, sare, piper, zahar

Preparare ardei umputi:

Mai intai sa va prezint ardeii, care sunt ceva mai mari decat preferintele mele cand e vorba de ardei umpluti, dar frumosi si sanatosi.

ardei pentru umplut

Inainte de toate, ardeilor li se scoate cotorul cu seminte, se curata pe cat posibil si de nervurile din interior si se spala bine, lasandu-se apoi la scurs cu deschizatura in jos.

Carnea tocata se pune intr-un castron (dupa cum v-am spus, am folosit si de vita si de porc).

preparare ardei umpluti 1

Se toaca ceapa marunt si se adauga peste carne, se adauga si orezul, sarea, piperul, paprika, verdeturile tocate (nu neglijati verdeturile, vor aduce prospetime acestui fel de mancare de vara) si, daca horatati sa folositi, oul intreg sau galbenusul (oul are categoric un rol in a lega compozitia de carne si orez, dar o va si intari putin, daca doriti o compozitie mai moale folositi doar galbenusul sau nu puneti ou deloc).

preparare ardei umpluti 2

Se amesteca toate foarte bine, pana la obtinerea unei compozitii omogene.

preparare ardei umpluti 3

Compozitia de carne si orez se indeasa in ardeii umpluti, fara a-i umple insa complet (tineti cont ca orezul se va mai umfla la fierbere).

preparare ardei umpluti 4

Se aranjeaza ardeii intr-o oala potrivita, cu deschizatura in sus. Separat, se da in clocot cam 1 litru si jumate de apa. Cand apa clocoteste, se toarna cu grija deasupra ardeilor din oala, sa fie apa doar atat cat sa acopere ardeii. Se mai presara un strop de sare, adauga foile de dafin si se pune oala pe foc.

preparare ardei umpluti 5

Pentru a tine ardeii la loc fix sub apa care fierbe, eu obisnuiesc sa le asez deasupa o farfurioara.

preparare ardei umpluti 6

Se fierb ardeii la foc potrivit spre moale timp de 1 ora – 1 ora 1/2, suficient sa se gateasca si carnea si sa fie fiert si orezul.

ardei umpluti preparare

Unele variante recomanda fierberea ardeilor direct in sosul tomat (la Dana gasiti o astfel de reteta), eu nu procedez asa pentru ca fiecare isi are propriile gusturi, daca mie si sotului meu ne plac cu sos de rosii, fiica-mea, in schimb, prefera sa ii manance cu o lingura de smantana. In plus mi se par mai usor de pastrat si reincalzit in propria "supa" in care au fiert, pentru ca ardeii umpluti sunt una din mancarurile pe care e foarte indicat sa le prepari intr-o cantitate mare si sa le pastrezi la frigider pentru a doua sau chiar a treia zi. Apoi, parca si aspectul e mai placut, se pot aranja mai frumos pe farfurie, asa incat eu fac sosul separat.

Pentru sos, intr-o craticioara incing uleiul de masline si adaug faina. Amestec rapid pentru ca uleiul sa se inglobeze in faina, fara sa se rumeneasca. Imediat torn deasupra, putin cate putin si amestecand continuu, 250 de ml. din supa in care au fiert ardeii, fierbinte. Va clocoti si se va ingrosa imediat. Adaug bulionul (e bine sa se foloseasca unul foarte concentrat) si amestec foarte bine, apoi adaug si frunza de dafin. Se fierbe sosul 4-5 minute pe foc mic, apoi se potriveste gustul cu sare, piper si zahar (cam 2 lingurite de zahar, atat cat sa echilibreze aciditatea rosiilor).

Pe farfurie asez ardeii umpluti calzi si ii stropesc cu sosul fierbinte.

ardei umpluti 2, reteta de ardei umpluti cu carne

Va doresc pofta buna si, ca o curiozitate, click pe textul scris cu rosu pentru o reteta de ciorba de ardei umpluti. Marturisesc, eu nu am facut niciodata, dar nu are cum sa nu fie gustoasa, cred ca o sa o incerc in curand.
Sarmale:

Retete Culinare : e-Retete


Sarmale

6 Mai 2009
Categorii: Retete de mancaruri cu carne, Retete cu orez, Retete cu carne de porc, Retete de Craciun, Retete de Pasti, Retete romanesti


Sarmale. Imagini pas cu pas pentru sarmale

Dupa ciorba de perisoare am trecut la pregatirea sarmalelor. La noi se fac sarmale mici, din jumatate de frunza de varza, ca poti manca 10 o data. Si sunt asa echilibrate, nu sunt exagerat de grase, inca eu le manac fara paine, doar cu smantana.

Ingrediente pentru Sarmale

1 capatana varza (proaspata sau murata)
8 felii grosute kaizer (sau ciolan afumat)
5 fire marar
5 fire cimbru
150 ml bulion
1 lingura sare
putin otet

Umplutura

700 gr carne tocata de porc (500 gr carne macra + 200 gr slanina/grasime)
350 gr orez cu bob rotund
2 lingurite sare
2 lingurite vegeta
1 lingurita piper
1/4 ardei verde dat pe razatoare
6 fire patrunjel tocat marunt
1 ceapa medie (cca 100 gr)
2 linguri ulei
1 lingurita boia
100 ml bulion

Bucati: 35 sarmalute

Sarmale - Preparare

Daca varza e proaspata se opareste intreaga in multa apa in care puneti putin otet, pana frunzele se inmoaie un pic ca sa le puteti rula. Daca varza e murata o folositi ca atare, nu trebuie oparita.
Desfaceti apoi frunzele de pe capatana si le curatati in zona cotorului de partile tari. In functie de marimea frunzelor sau cat doriti sarmalele de mari puteti lasa frunza intreaga sau rupe in jumatate. In zona nostra se fac sarmalute mici asa ca am rupt frunzele in doua. Frunzele foarte rupte si cotorul verzei se toaca.
Pentru umplutura folositi carne tocata care sa contina si grasime, vor iesi mai bune. Eu am trecut proportia de carne macra cu slanina folosita fiindca am macinat carnea acasa. Carnea se toaca in masina de carne o singura data, nu trebuie sa fie foarte fina.
Ceapa data pe razatoarea mica se caleste in 2 linguri de ulei pana se inmoaie, se ia de pe foc si se amesteca cu 1 lingurita boia.
Intr-un bol mare amestecati bine toate ingredientele pentru umplutura, inclusiv ceapa calita de mai sus, patrunjelul tocat marunt si cei 100 ml bulion.
Pe fundul unei oale inalte asezati jumatate din varza tocata, 4 felii kaizer si mararul.
Formati sarmalutete folosind cate o frunza de varza si o lingura de umplutura. Le puteti forma in mana daca aveti experienta sau pe o farfurie cum vedeti in pozele de mai jos: asezati frunza pe o farfurie; la un capat puneti o lingura de umplutura. Ridicati marginile lungi si rulati din capatul opus.
Asezati sarmalutele in oala, unele peste altele. Ies cca 35 sarmalute mici. Deasupra asezati restul de kaizer, restul de varza tocata, cimbrul si turnati 150 ml bulion. Puneti o farfurioara peste sarmale.
Intr-o oala incalziti mai multa apa amestecata cu 1 lingura sare si turnati apoi din aceasta apa peste sarmalute pana sunt perfect acoperite.
* daca folositi varza murata, in apa cu care acoperiti sarmalele nu mai puneti sare!
Fierbeti pe aragaz cu capac, la foc mai mare pana incep sa fiarba si apoi dati pe mediu spre mic, cca 45 minute. Verificati o sarmaluta pentru a fi siguri ca sunt fierte inainte de a stinge focul.
* timpul de fierbere depinde si de marimea sarmalelor
* le puteti fierbe acoperite si in cuptor cca 2-3 ore la 180C
Serviti cu smantana.

Musaca:Ingrediente:

700 g carne tocata(porc,vita,mix, pasare...)
1, 4 kg de cartofi
2 cepe
5-6 linguri de ulei
3-4 catei de usturoi
300 ml suc de rosii
1 lingurita de boia dulce
piper, cimbru
1 lingurita de sare
3 oua
patrunjel

Cartofii ii curatam de coaja si ii taiem felii cat putem de subtiri(eu am folosit o razatoare).
Ceapa si usturoiul le tocam si le calim in ulei 2-3 minute,adaugam apoi cimbrul,piperul, boiaua, sarea si 200 ml suc de rosii.Amestecam si adaugam si carnea si mai lasam vreo 6-7 minute.
Ungem cu ulei o tava termorezistenta si incepem sa asezam straturile.
Primul strat e de cartofi peste care mai punem un praf de sare,apoi carne, presaram patrunjel tocat,un alt strat de cartofi,carne si iar cartofi.
Deasupra am pus ouale batute, restul de suc de rosii, patrunjel tocat si 250 ml de apa.Am acoperit vasul cu un capac(sau folie de aluminiu)si am bagat la cuptor vreo ora si 15 minute la foc moderat.In ultima jumatate de ora am luat capacul(folia) si am lasat sa se rumeneasca frumos.
Servim calda cu muraturi, castraveti, salata... Pofta buna!
Ciorba de cartofi:Ingrediente:
- 5-6 cartofi potriviti
- o jumatate de gulie
- o ceapa alba mica
- 3-4 morcovi
- 300 gr pastrama de porc
- o cana de bulion
- 4 linguri de ulei
- 2 linguri de faina
- sare, piper dupa gust
- busuioc si patrunjel proaspat
- 4 litri apa

Am incins 2 linguri de ulei intr-o oala si am pus la calit ceapa. Cand a fost transparenta, am adaugat pastrama de porc si am mai calit-o 1 minut. Apoi am completat cu apa, in care am pus cartofii taiati cuburi, morcovii rondele si gulia (pe care o puteti lasa intreaga si scoate din supa sau o puteti taia ca mine, marunt si o mancati fain frumos). Saram dupa gust si le lasam sa fiarba.

Cand legumele sunt fierte, face un rantasel: incingem putin ulei, cat sa acopere fundul tigaii (o tigaie mica folosim), adaugam faina si amestecam bine. Lasam pe foc cam 1 minut, sa nu apuce faina sa se prajeasca, ci doar sa faca ineluse pe margine si atunci stingem totul cu bulion si adaugam rantasul peste supa. Amestecam bine, punem patrunjel si busuiocul, mai potrvim la gust de sare daca e nevoie si gata.
Piure:Fierbi cartofii taiati in bucatele. Dupa ce s-au fiert se piseaza si se amesteca cu margarina.Gata!
Salata boeuf:Ingrediente pentru Salata de boeuf

300 gr carne fiarta de pui sau vita
4 castraveciori murati (cca 150 gr)
2 morcovi (cca 200 gr)
4 cartofi normali
4 linguri mazare din conserva
maioneza din 2 galbenusuri
sare, piper

Salata de boeuf - Preparare

Pentru salata de boeuf eu folosesc o parte din carnea de pui fiarta (pieptul) pentru supa de pui. Morcovii care ii pun in salata sunt tot cei din supa, doar ca ii adaug mai la sfasit la fiert, ca sa nu fie prea moi.
Cat se face supa, fierb cartofii in coaja. Apoi ii curat de coaja.
Apoi prepar maioneza, portie dubla dupa reteta de aici.
Apoi tai toate ingredientele cubulete mici si pe cat posibil cat mai egale intre ele, asa va arata mai bine salata. Cubuletele de castraveciori ii strang intr-un tifon pentru a se scurge din apa. Mazarea se scurge bine de apa.
Pe masura ce le toc, pun toate ingredientele intr-un bol si condimentez cu sare si vreo 3-4 prize de piper. Amestec totul usor si gust sa vad daca castraveciorii sunt suficienti, apoi adaug cam 5 linguri bune de maioneza, doar cat sa se lege un pic ingredientele.
Pun salata intr-un bol frumos, apoi o glazurez cu maioneza care mi-a ramas.
O decorez cu felii de castravete, frunze de patrunjel si ardei murati. O las la frigider pentru o zi. Este mult mai buna dupa ce sta la frigider decat imediat ce e gata, fiindca aromele ingredientelor se amesteca.



Retete Culinare : e-Retete


Salata orientala

22 Aprilie 2008
Categorii: Retete cu cartofi, Retete garnituri, Retete cu ou, Retete lact-ovo-vegetariene, Retete simple, Retete salate


Salata orientala.
0


Ingrediente pentru Salata orientala

1 kg cartofi
4-5 oua
1 ceapa medie (sau 6 fire ceapa verde cand e sezon)
muraturi (de care va plac, si cat mai colorate, eu am pus doar 6 castraveciori murati)
6 linguri ulei
sucul de la 1/2 lamaie
sare, piper

Salata orientala - Preparare

Cartofii se pun la fiert in coaja in apa cu sare pana intra furculita usor in ei; daca ii fierbeti in oala cu presiune se vor face mai repede. Se scurg, se lasa putin la racit pana ii puteti manevra cu mana si apoi se decojesc.
Ouale se pun la fiert pana sunt tari (5 minute dupa ce incepe sa fiarba apa); puneti sare in apa, asa nu se va imprastia albusul in cazul in care se sparge vreun ou in timpul fierberii
Ceapa se taie rondele daca folositi ceapa verde sau julienne daca folositi ceapa uscata
Intr-un bol incapator se taie rondele cartofii, se adauga ouale curatate si taiate cubulete, muraturile taiate cubulete si apoi ceapa. Se pune putina sare si piper si se amesteca usor folosind doua linguri, ca sa nu se faramiteze cartofii si ouale.
* eu adaug intotdeauna condimentele pe salate inainte de a pune vinegreta pe baza de ulei, altfel uleiul ar forma o pelicula si condimentele nu ar mai fi absorbite de legume
Se amesteca uleiul cu sucul de lamaie si se toarna peste salata. Se amesteca iar cu grija.

Pastai:500 grame piept de pui de zosat, fara piele,
-2 catei de usturoi,
-1 radacina de ghimbir,
-3 linguri cu sos de soia,
-3 linguri sos hoisin,
-3 linguri cu miere, 2 linguri cu otet de orez sau sherry, vermut,
-250 grame de spaghete,
-2 linguri cu ulei de alune,
-3 fire de ceapa verde,
-sare, piper macinat.



Plus:
-rosii taiate felii, ceapa verde.



Mod de preparare
Carnea se taie perpendicular, pe directia fibrelor, in fasii. Usturoiul se curata si se piseaza. Se curata ghimbirul si se toaca marunt. Se amesteca usturoiul cu ghimbirul, sosul de soia, sosul hoisin, mierea si otetul. Carnea se da prin sos, se acopera si se lasa sa stea in sos timp de 30 de minute.
Pilaf: Pentru a o prepara cei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

1 cana de orez, de preferinta cu bob lung
4 cani apa
3-4 linguri ulei
1 ceapa potrivita.


Anunturi Google
Pentru a-l prepara ai de urmat cativa pasi: intr-o cratita potrivita pui la incalzit uleiul. Atunci cand acesta s-a incalzit, pui la calit ceapa tocata marunt, iar cand aceasta incepe sa se prajeasca pui un varf de sare si amesteci, iar dupa cateva minute adaugi putina apa. Nu lasa ceapa sa se arda pe margini, pentru ca acest lucru va strica aspectul pilafului.

Acopera oala si lasa ceapa sa fiarba, adaugand din cand in cand putina apa. Cand ceapa este bine fiarta, pune orezul si cele patru cani de apa. Acopera-l si lasa-l sa fiarba, fara a amesteca in el decat atunci cand simti ca a mai scazut apa. Lasa apa sa scada si orezul sa se umfle bine, amestecand constant.
Tocanita de ciuperci:
Tocanita de ciuperci
Reteta romanesca

(5/2)


Ingrediente:

1kg de ciuperci albe,
1 ardei, o ceapa verde,
ulei,
sare, piper,
faina,
lapte,
smantana/frisca nebatuta,
patrunjel verde

+ Adauga la lista!

Preparare:

Pt o CURATARE mai buna a ciupercilor se face in felul urmator:se umple un vas cu apa calda si se pune o lingura de faina, apoi se introduc ciupercile si se lasa 10 minute. Acest proces ajuta ciupercile sa se curete mai bine de pamantul ramas.

PREPARAREA:
Ceapa si ardeiul se toaca marunt.Ciupercile dupa spalare si curatare se taie fasii, apoi se calesc in ulei impreuna cu ceapa si ardeiul si se lasa sa fiarba 10 minute la foc potrivit. Dupa fierbere se face ingroseala cu o lingura de faina si putina lapte, dupa care se intoduce in tocanita.

In tocanita se adauga putina smantana sau frisca nebatuta(da un gust excelent)si in cele din urma, patrunjelul verde si ...gata!

POFTA BUNA!
@Tocanita de carotfi:Ingrediente pentru Tocanita de cartofi

1.5 kg cartofi fainosi
2 fire cabanos (sau bacon, carnati)
1 ceapa mare
1/2 ardei gras rosu
2 lingurite boia dulce
1/2 lingurita piper
1 lingurita sare
3 linguri ulei
cateva fire de patrunjel

Tocanita de cartofi - Preparare

Se curata cartofii de coaja si se taie cuburi potrivite. Se toaca ceapa marunt. Se taie ardeiul cubulete. Cabanosul se taie rondele.
In uleiul incins se pun la calit ceapa, ardeiul si cabanosul, cam 5 minute.
Se adauga sarea, boiaua si piperul, se amesteca rapid si se pun cartofii peste. Se amesteca bine si se adauga apa aproape cat sa acopere cartofii (cam 2 cani si jumatate). Se lasa totul la fiert la foc mediu pana cartofii sunt fierti (cam 30 minute).
Se stinge focul, se verifica de sare si se adauga patrunjelul tocat. Se acopera cu capac si se lasa la racit. Tocanita este mai buna dupa ce sta cateva ore, sosul se ingroasa si gustul se intensifica.

Clatite:
Ingrediente:

pentru. 10 clatite
250 ml lapte
3 oua
60 g unt sau margarina
125 g faina
20 g zahar
arome (lamaie,
rom,
portocala,
vanilie etc. )

+ Adauga la lista!

Preparare:

Punem la incalzit laptele cu untul astfel incat untul sa se topeasca dar laptele sa nu dea in clocot. Se lasa la racit si intre timp amestecam celelalte ingrediente... se freaca ouale cu zaharul se adauga faina si amestecam bine cu un tel, punem aromele, varsam laptele caldut dar nu fierbinte si amestecam incetisor pana obtinem un amestec omogen.

Punem o tigaie anti-adeziva, o ungem cu ulei si lasam la incins... luam cu un polonic din compozitie si varsam cam 3/4 in tigaia incinsa si apoi cu miscari circulare intindem aluatul in tigaie si lasam pana se rumeneste, apoi cand incepe clatita sa se desprinda de pe vas o intoarcem sa se coaca si pe partea cealalta.

Serviti cu dulceata, branzica dulce de vaci, crema ciocolata etc.
Pofta buna!
FUNDA? :* :* :*

| SimpleButAffective241298 a răspuns:

Buna!
Ardei umpluti pentru 2 persoane se fac astfel :
Cumperi vreo 4 ardei si o punga de carne tocata...
Umpli ardei cu carnea tocata si ii pui la fiert.
Mai faci si un sos pe langa...
Sarmalele :
Cumperi carne tocata si o varza intreaga.
Fierbi varza si dupa acea iei o frunza de varza pune cu lingura sau cu mana (dupa preferinta)putina carne tocata dupa ce o fierbi si mai pui peste ea ceva chesti, si apoi imapuri sarmaua ca pe un scutec sau roaga un adult sa te ajute (daca esti deja adult,roaga un copil sa te ajute)
Musaca de cartofi:
Cumperi cartofi, ii cureti, ii umpli cu alte chesti (atentie! nu aceleasi chesti ca la sarmale),ii pui intro tava si ii pui in cuptor...
Ciorba de cartofi:
Cumperi cartofi,ii tai,ii bagi in ciorba si o fui la fiert...
Piure:
Cumperi(din nou) cartofi,ii cureti,ii pui la fiert, iei un ZDROBITOR si ii
zdrobesti.
Salata de boeuf:
Cumperi legume,le pui la fiert,le tai. Apoi faci o maioneza, pe care o amesteci cu legumele.
Salata orientala:
Cumperi cartofi, ii fierbi, ii amesteci cu oua fierte, ceapa, maieneza....si gata.
Pastai prajite:
Cumperi pastai si le prajesti.
Pilaf:
Cumperi orez si il fierbi.
Tocanita de ciuperci:
Cumperi ciuperi, le tai,le fierbi si le bagi in tocanita.
Tocanita de cartofi:
Cumperi cartofi, ii cureti, ii tai, ii fierbi si ii bagi in tocanita.
Clatite:
Faci compozitia (normal cumperi toate ingredientele tocanitei). Apoi iei o tigaie incinsa cu ulei si torni putina compozitie in ea, astepti putin si o intorci pe cealalta parte.

Sper ca te-am ajutat (te asigur ca toate sunt retete propi, probabil nimeni nu a mai procedat asa)
Funda?

| Zazu a răspuns (pentru SimpleButAffective241298):

Ne-am dat seama ca retelele sunt proprii, dupa modul de preparare.

| SimpleButAffective241298 a răspuns (pentru Zazu):

laughing))))

| SimpleButAffective241298 a răspuns (pentru SimpleButAffective241298):

(normal cumperi toate ingredientele compozitiei*) ...scuze

| Zazu a răspuns (pentru SimpleButAffective241298):

Nu-i problema, bine ca ai simtul umorului si esti inventiva laughing

| maia10 a răspuns:

Da-o dra.q daca nici macar un piure nu stii sa faci...

| XJulietaaX a răspuns:

Cu grija!