anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cum se fac clatitele? Reteta cea mai simpla si cea mai usora primeste funda.

Răspuns Câştigător
| paramore_7972 a răspuns:

Timp de preparare:
30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
3 oua
500 g faina
dulceata, gem, peltea, marmelada pentru umplut
20 ml ulei
un varf de cutit de sare

Mod de preparare: Preparati un aluat ca o smantana mai subtire din oua, faina, sare, 2-3 linguri ulei si apa intr-un blender sau amestecati ingredientele intr-un castron cu un tel sub forma de para sau cu mixerul.
Puneti la incins tigaia antiaderenta unsa cu o lingurita de ulei (puteti folosi o pensula de patiserie). Cand fac clatite folosesc 2-3 tigai deodata, pentru a nu avea timpi morti. Dupa ce s-a incins tigaia puneti cam 1/2 de polonic de compozitie, miscand tigaia in asa fel incat sa se intinda bine clatita pe toata suprafata. Dupa aproximativ 2 minute intoarceti pe rand clatitele pe cealalta parte. Procedati la fel si cu celelalte tigai, pana se termina compozitia.
Puneti pe fiecare clatita cate 2-3 lingurite de dulceata, intindeti-o pe 2/3 din suprafata si rulati dinspre partea cu umplutura. Puneti clatita pe un platou si procedati la fel pana le umpleti pe toate. Puteti folosi mai multe feluri de umplutura, de visine, caise, capsuni, gutui, etc.
Pofta buna.

6 răspunsuri:
| cretzufinish a răspuns:

2 oua, o cana de sifon/apa minerala, jumatatea de cana de lapte, o cana de faina, sare, esenta/arome, jumatate de cana de zahar se amesteca bine cu telul sau mixerul pana se face o pasta omogena fluida, nu groasa. Se ia o cantitate din aluatul astfel pregatit cu ajutorul polonicului si se prajeste pe ambele parti intr-o tigaie intinsa, de preferat teflon. Se umplu cu diverse dulceturi, gemuri, finetti, urda cu marar sau carne, dupa preferinte. Eu asa fac. happy

| mirella_4348 a răspuns:

Un aperitiv mai putin obisnuit, insa foarte potrivit pentru sarbatori sunt clatitele cu umplutura de ficatei de pui.


Ingrediente

12 clatite
750 gr ficatei de pasare
3 linguri ulei de masline
4 linguri unt de masa
2 linguri mustar dulce
2 linguri pasta de tomate sau bulion
sare, piper alb



Mod de preparare

Se prepara clatitele conform retetei clasice.

Ficateii se curate de pielite, se spala, se portioneaza in bucatele mici si se innabusa intr-o tigaie in care am pus untul la topit.

Peste ficatei se adauga bulionul si mustarul, sare si piper si se amesteca bine, lasand inca 5 minute pe foc.

Peste fiecare clatita se intinde compozitie de ficatei, si apoi se ruleaza clatita.

Se incalzeste la microunde platoul cu clatite, pana in servire.



Tips:

Se servesc alaturi de rondele de castraveti acri, in saramura.


Clatite cu gem - cine n-a savurat cel putin o data in viata, traditionalele clatite cu gem?! Dulci si apetisante, clatitele cu gem te vor indulci intreaga zi.


Ingrediente

700 g faina
6 oua
1. 5 l lapte
200 g ulei
300 ml sifon
100 g zahar pudra
sare
gem de fructe





Mod de preparare

Se prepara blatul, se lasa cca 25-30 minute sa se linisteasca;

Se coc foile de clatite;

Se impaturesc sau se ruleaza;

Gemul poate fi folosit atat in interior, cat si peste clatite.


Tips:


Se mai pot presara cu zahar pudra si cu nuci macinate.

Se pot servi cu orice fel de dulceata sau gem.



Clatite in sos de vanilie, daca aveti pofta de un desert mai special, va recomandam clatitele in sos de vanilie. Aceste clatite in sos de vanilie o sa va ia ceva timp pentru a le prepara, insa rezultatul este nemaipomenit.


Ingrediente

Pentru blat:

0, 5 kg faina
2 pahare lapte
2 oua
2 linguri ulei
sare
untura

Pentru sos:

2 pahare lapte
2 galbenusuri
1 plic zahar vanilat
1 lingurita amidon



Mod de preparare

Se bat oule cu un pahar de lapte, dupa care se adauga faina, sarea si se amesteca bine;

Se toarna restul de lapte si se amesteca din nou, adaugand, putin cate putin uleiul;

Se pun cantitati mici de blat la copt, astfel incat foile de clatite sa iasa foarte subtiri;

Dupa ce s-au copt clatitele, se pun separat intr-o tava unsa cu untura si se lasa la cuptor timp de 5 minute;

Se iau toate ingredientele pentru sos, se toarna intr-o cratita sau bol si se lasa la bain marine;

Se amesteca pana se ingroasa compozitia.



Tips:

Se toarna sos pe o farfurie, se pun clatitele impaturite si se presara cu zahar pudra.











Eu prepar mereu aceste retete, incearca-le, sunt delicioase...mmm...pofta buna, imi dai fundita daca sunt delicioase?





























| Baiaaanca a răspuns:

Pai :
faina
lapte
3 oua
ulei
bicarbonat de sodiu stins cu otet [ 1 lingurita]
sare dupa gust
p. s: nu am scris masura la faina si lapte pentru ca, acelea se pun dupa cat de mult material doresti sa ai.
E foarte simplu sa faci, ai sa vezi. Iar dupa ce te vei satura de acestea simple, poti lua ceva mai "sofisticate" de aici http://gastronomie.ele.ro/Clatite_--rc877.html

| suddent a răspuns:

Cand ai pofta de ceva dulce ce poate fi mai usor de preparat si mai economicos decat o portie de clatite? Dar cand vrei ceva deosebit de mancat si nu ai foarte mult timp la dispozitie, ce poate fi mai gustos decat o portie de clatite cu sunca si cascaval.

Clatitele pot fi mancate cu orice, de la gem si crema de ciocolata pana la spanac, ciuperci, sunca si cascaval. Hai sa vedem de aceasta data care este reteta pentru clatite, urmand ca datile viitoare sa vedem diverse retete de clatite, pentru toate gusturile.

Ingrediente
150 g de faina
300 ml de lapte
2 oua
3 lingurite de unt sau margarina vegetala
o lingurita esenta de vanilie
3 lingurite de zahar
un praf de sare

Mod de preparare
Se pun intr-un castron ouale, laptele, esenta de vanilie, zaharul si praful de sare;

Se bate bine compozitia din castron, pana cand devine omogena;

Se adauga incetul cu incetul faina, amestecand in continuu la fiecare adaugare, pentru a se omogeniza;

Se amesteca pana atunci cand dispar cocoloasele;

Se adauga doua lingurite de unt in amestecul format si se amesteca din nou bine pana cand dispar cocoloasele sau orice alta forma de neomogenizare;

Se pune o tigaie pe foc si in ea se pune o lingurita de unt;

Dupa ce s-a incalzit putin tigaia, se pune un polonic de compozitie in tigaie si se intinde, miscand tigaia, pana cand acopera perfect fundul tigaii;

Cand incepe sa se rumeneasca pe o parte, se intoarce pe cealalta parte (fie prin aruncare - daca stiti bine sa faceti asta, fie cu ajutorul unui cutit de bucatarie);

Cand s-a rumenit si pe cealalta parte se ia cu un cutit sau prin aruncare si se pune intr-o farfurie, care apoi se acopera cu un capac, pentru ca clatitele sa isi pastreze temperatura;

Pentru fiecare lingura de compozitie, va iesi o clatita. Se repeta procedeul pana cand se termina compozitia. Un polonic de compozitie ar trebui sa aiba in jur de 40 ml;

Se servesc calde, cu gem, crema de ciocolata sau alte umpluturi, dupa cum vom vedea in articolele viitoare despre clatite;

Daca vreti sa serviti clatite simple, puteti apela la un pic de zahar vanilat, pentru a le face putin mai gustoase.

| CARLA_9114 a răspuns:

Se sparg 2 oua intr-un castron, se adauga putin cate putin faina, putina sare, se adauga lapte cate putin si faina si se amesteca cu telul sau mixerul viteza mica.Eu pun lapte cu apa minerala.Compozitia trebuie sa fie ca o smantana subtire. Daca e prea groasa mai pui lapte.Ca sa NU SE LIPEASCA NU se pune zahar si se pune putin ulei(cam o lingurita). Se incinge tigaia cu ulei, se toarna uleiul intr-o cana, se pune cu polonicul din compozitie si se misca tigaia sa se intinda compozitia.Cu un cutit se desprind marginile si se intoarce. Dupa ce am luat clatita punem uleiul sa fie unsa tigaia si apoi il rasturnam in cana si punem copozitia.Se fac clatite cu gem sau branza, spanac, ciuperci, crema ciocolata. Sper ca-ti va folosi raspunsul.Succes!